Не варто одразу викидати зіпсовані продукти, наприклад кисле молоко, яке чудово підходить для випічки. Найкраще, що можна приготувати – це оладки на кислому молоці, куди можна додавати додаткові інгредієнти. Пропонуємо рецепти на будь-який смак.
Смачні і пишні оладки на кислому молоці
Інгредієнти:
- 0,5 л скисшего молока;
- 0,5 кг білого борошна;
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- соняшникова олія для смаження;
- щіпка солі;
- 0,5 ч. л. розпушувача.
Спосіб приготування пишних оладок:
- У велику ємність розбити яйця і насипати цукор, перемішати віночком або вилкою, але не збивати до стану піни.
- Потроху влити молоко, залишити чверть, щоб долити пізніше. Насипати сіль і розпушувач, добре розмішати.
- Просіяне борошно потроху всипати і розмішувати, тісто має бути, як густа сметана. Залишки молока вилити і перемішати тісто.
- Розігріти сковороду з маслом до максимальної температури, так воно менше вбереться в оладки. Швидко викласти тісто столовою ложкою діаметром 8-10 см, товстий шар не робити. Оладки самі добре піднімуться.
- Готувати з кожного боку на середньому вогні приблизно по хвилині — дві. Подавати зі сметаною або варенням.
Важливо: для пишних оладок не можна додавати цукру більше, ніж написано в рецепті. Тісто довго не розмішувати, тоді бульбашки залишаться і додадуть обсягу.
Рецепт приготування з дріжджами
Що знадобиться:
- 2,5 склянки борошна;
- 2 склянки кислого молока;
- 2 яйця;
- 3 великі ложки цукру;
- 4 г сухих дріжджів;
- олія для обсмажування.
Як приготувати оладки на кислому молоці з дріжджами:
- Висипати дріжджі в склянку, додати чайну ложечку цукру. У суміш влити трохи теплої води. Розмішати рідину і залишити хвилин на 10.
- В посуд з борошном вбити яйця, насипати залишки цукру і додати кисле молоко, все перемішати до однорідного стану.
- Вилити в склад дріжджову суміш, зробити тісто середньої густоти. Залишити миску накритою на 40 хвилин. За цей час тісто підніметься.
- Обсмажувати на розпеченому маслі до зарум’янювання з обох сторін. Подавати відразу після приготування зі згущеним молоком або сиропом.
Без додавання яєць
Складові:
- по склянці кислого молока і борошна;
- половина чайної ложки соди;
- трохи оцту;
- столова ложка цукру;
- сіль на кінчику ножа;
- соняшникова олія для смаження.
Рецепт оладок без яєць:
- Кисле молоко приготувати заздалегідь, щоб нагрілося до кімнатної температури. Це варто робити з будь-яким рецептом. В нього додати цукор і сіль, добре розмішати.
- Загасити соду оцтом, в окремій мисці з’єднати її з борошном, ретельно перемішати.
- У рідкий склад всипати борошно, перемішати виделкою до консистенції густої сметани.
- На розпечену сковороду викладати столовою ложкою і смажити до золотистого кольору з двох сторін. Вироби не повинні стикатися між собою і зі стінками сковороди.
- Подавати випічку в гарячому вигляді, з джемом або сметаною.
Оладки на кислому молоці і сирі
Готуємо склад компонентів:
- півкіло борошна;
- склянка кисломолочного сиру;
- 350 мл скисшего молока;
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 50 мл рослинного масла для тіста;
- рослинна олія для сковороди – скільки буде потрібно;
- по половинці чайної ложки солі, соди і розпушувача.
Інструкція до приготування:
- Молоко злегка нагріти, сир розтерти, з’єднати їх з яйцями, цукром і маслом. Ретельно перемішати складу.
- Борошно, розпушувач, соду і сіль перемішати один з одним в окремій мисці.
- Рідку масу вливати в суху, одночасно перемішуючи до однорідної консистенції середньої густоти.
- Розжарити сковороду і обсмажити оладки до появи скоринки з обох сторін. Подавати відразу після приготування з чаєм або молоком.
З додаванням апельсинів
Компоненти:
- 2 склянки кислого молока;
- 340 г борошна;
- 2,5 ст. л. цукру;
- щіпка солі;
- чайна ложечка соди;
- половина столової ложки оцту;
- апельсин;
- олія для обсмажування.
Оладки на кислому молоці з апельсинами:
- У глибоку тару вилити молоко кімнатної температури і додати сіль, цукор і соду. Її попередньо погасити оцтом.
- Збивати міксером, додаючи потроху борошно. Повинно вийти густе тісто, щоб не розтікався.
- Апельсин очистити від шкірки, прибрати всі внутрішні шкірки і нарізати шматочками м’якоть. Додати в тісто і перемішати ложкою.
- Розігріти сковороду з маслом до максимальної температури і смажити оладки на маленькому вогні до готовності.
- Подавати гарячими, можна покласти зверху невеликий шматочок вершкового масла.
Готуємо для дітей з бананами
Інгредієнти:
- стакан кислого молока;
- 3 банана;
- 2 яйця;
- 120 г борошна;
- половина чайної ложки розпушувача;
- вершкове масло для смаження.
Оладки на кислому молоці з бананами:
- Ретельно розім’яти фрукти виделкою в кашку.
- Влити молоко, вбити яйця і перемішати до однорідності.
- Окремо з’єднати борошно і розпушувач, розмішати. Повільно висипати в рідкий склад і постійно помішувати. Має вийти тісто густоти дуже жирної сметани.
- Вершкове масло розтопити на сковороді і нагріти до максимальної температури. Смажити до утворення скоринки, потім перевернути і підсмажити також з іншого боку.
- Гарячі вироби подавати до столу з йогуртом.
Яблучні оладки на кислому молоці
Що потрібно:
- 250 мл кислого молока;
- півтори склянки борошна;
- 80 г цукру;
- куряче яйце;
- 5 яблук;
- 2 р солі;
- 5 г розпушувача;
- 5 г порошку кориці.
Оладки на кислому молоці з яблуками:
- Молоко заздалегідь залишити в теплому місці, щоб воно згорнулося і стало густим. Додати до нього сіль, розпушувач і цукор. Яйце збити окремо і вилити в суміш.
- Борошно потроху додавати, помішуючи тісто. Воно має бути такої густоти, щоб важко стікало з ложки. Залежно від цього кількість борошна можна змінювати в більшу або меншу сторону.
- Яблуко очистити, порізати дрібними шматочками або потерти на крупній тертці. Змішати з корицею.
- Фрукт можна додати в тісто і перемішати, потім випікати. Інший варіант – налити трохи тіста на сковороду, покласти туди шматочок яблука, зверху долити трохи тіста і готувати з двох сторін до золотистого покриття.
- Подавати оладки до чаю гарячими, покласти зверху шматочок вершкового масла.
Важливо: якщо додати багато кориці, оладки вийдуть жорсткими, твердими, «гумовими».
Як зробити з кефіром
Інгредієнти:
- склянка кефіру;
- 320 г борошна;
- 60 г цукру;
- 1 куряче яйце;
- 40 мл води;
- по половині чайної ложки солі і соди;
- соняшникова олія для смаження.
Пишні оладки на основі кефіру:
- З’єднати в чашці воду і кефір, трохи підігріти.
- В іншій мисці з’єднати сіль і цукор, розбити яйце і перемішати. Додати кефірну суміш і збити в піну.
- Борошно розділити на 3 частини і потроху додавати для зручності розмішування.
- Тісто має вийти, як дуже густа сметана. Насипати соду і ще раз перемішати.
- Розжарити сковороду з маслом і готувати оладки на помірному вогні. Подавати відразу з медом або вершковим маслом.
Коли скисло молоко і хочеться чогось смачненького, оладки будуть ідеальним десертом. Готувати їх легко, це не займає багато часу.
Порада: якщо хочеться збільшити кількість інгредієнтів, ретельно розраховуйте пропорції.