Оладки — це смачна, ситна та поживна їжа, яку люблять дорослі і діти. Їх можна готувати на свіжому або кислому молоці, додаючи до складу різні ягоди, фрукти, овочі та зелень. В якості соусу до такої страви підійдуть сметана, майонез, мед, варення, джем, топлений шоколад — та що завгодно! А зробити такий сніданок неважко — рецептів оладок на молоці, пишних і повітряних, існує чимало.
Пишні оладки на молоці — класичне виконання
Щоб приготувати оладки за класичним рецептом, потрібно свіже молоко. Але якщо воно трохи подкисло, це не страшно.
Для роботи знадобиться:
- 280-300 мл молока;
- яйце;
- 350-400 г борошна;
- 20 г цукру;
- 5 г солі;
- 10 г сухих дріжджів;
- ванілін.
Порядок роботи:
- Підігріти молоко так, щоб вона була помірно теплим, висипати дріжджі і розмішати.
- Поки сухі гранули розчиняються, змішати яйце, цукор, сіль, ванілін і ретельно збити.
- З’єднати молоко з сумішшю, додати борошно так, щоб тісто набуло потрібну консистенцію, і розмішувати до того моменту, поки не зникнуть грудочки.
- Ємність з тістом закрити кришкою, укутати рушником і поставити в тепле місце на 45-50 хвилин. Після цього залишається тільки посмажити оладки на розігрітому рослинному жирі.
Важливо! Викладати тісто на сковороду можна тільки після того, як масло розігріється.
Це потрібно, щоб оладки відразу ж «прихватились» і не розтікалися по поверхні.
Дріжджові пишні оладки
Можна приготувати дріжджові млинці на молоці і іншим способом. Для цього потрібні не сухі, а пресовані дріжджі.
Блюдо роблять з таких інгредієнтів:
- 450-500 мл молока;
- 2 яйця;
- 500-550 г борошна;
- 15 г пресованих дріжджів;
- 30 г цукру;
- 5 г солі;
- 10 мл рослинного жиру;
- ванілін.
Порядок приготування:
- Подрібнити ножем пресовані дріжджі розчинити в теплому молоці, додати цукор, перемішати і залишити підходити. Опара буде готова, коли на поверхні з’явиться піна «шапочка». На це піде приблизно півгодини.
- Розбити в миску яйця, додати сіль, рослинний жир і ванілін, збити віночком.
- Змішати опару з масою, додати борошно, довести тісто до однорідності і залишити підходити. Коли воно збільшиться вдвічі, можна приступити до смаження.
Рада. Щоб готові оладки не були занадто жирними, слід викласти їх в один ряд на піднос, застелений серветками.
Папір вбере надлишки масла, після чого можна переміщати порції на блюдо і подавати до столу.
Рецепт без додавання дріжджів
Не у кожної господині знайдеться достатня кількість часу, щоб чекати, коли ж опара підійде. В цьому випадку краще приготувати оладки без дріжджів.
Для роботи знадобиться:
- 2 яйця;
- 250 мл молока;
- 400 г борошна;
- 5 г соди;
- 10 г оцту 9%;
- сіль і цукор за смаком.
Послідовність приготування:
- З’єднати яйця з цукром і сіллю і збивати до тих пір, поки сипучі компоненти не розчиняться.
- Влити в яєчну масу молоко і перемішати до однорідності, а потім додати соду, гашену оцтом.
- Невеликими порціями засипати борошно, розмішати тісто до зникнення грудочок і обсмажити на гарячій олії.
Подають такі оладки зі сметаною, а любителі солодкого можуть поставити на стіл джем, варення або мед.
Оладки без борошна на швидку руку
Ще один варіант швидкого приготування смачного і поживного сніданку — це оладки з вівсяними пластівцями.
Для приготування знадобиться:
- 250 мл молока;
- 100 г геркулеса;
- 2 яйця;
- цукор і сіль за смаком;
- 5 г соди.
Процес приготування:
- Підігріти молоко на повільному вогні і видалити з конфорки за кілька миттєвостей до того, як вона закипить.
- Всипати вівсяні пластівці. Щоб вони розбухнули, знадобиться чверть години.
- Змішати яйця з цукром, сіллю і содою, ретельно збити віночком.
- Коли пластівці розмокнуть, а молоко охолоне, залишиться тільки з’єднати складові, ретельно вимішати і обсмажити оладки до готовності.
На замітку. Для приготування оладок за цим рецептом беруть не тільки вівсяні, але і гречані, кукурудзяні, рисові або горохові пластівці.
А щоб підвищити поживну цінність страви можна додати складу перемелену печінка, відварне м’ясо або птицю.
Оладки на кислому молоці покроково
Можна готувати оладки і на кислому молоці, головне, щоб в ньому ще не утворилися грудочки. В іншому випадку, тісто не буде однорідним.
Для страви потрібні такі компоненти:
- 300 мл скисшего молока;
- 2 яйця;
- 250 г борошна;
- 5 г соди;
- сіль і цукор.
Послідовність приготування:
- Всипати соду в молоко і перемішати. Гасити оцтом не потрібно, оскільки вона і без цього буде перебувати в кислому середовищі.
- Збити яйця з цукром і сіллю до появи міцної стійкої піни.
- З’єднати яєчну суміш з молоком, насипати борошно, ретельно вимішати і залишити на 10-15 хвилин.
Після цього залишиться тільки підсмажити порції на гарячому рафінованому жирі до утворення скоринки.
Пишні оладки з яблуками
Можна зробити прекрасний десерт, приготувавши пишні дріжджові оладки з яблуками. Прикрасити їх можна свіжими ягодами або цукровою пудрою.
Для приготування знадобиться:
- 300 мл молока;
- 3-4 яблука;
- 2 яйця;
- дріжджі сухі або пресовані;
- 350-400 г борошна;
- сіль і цукор за смаком;
- кориця і ваніль.
Послідовність роботи:
- Підігріти молоко, додати в нього сухі дріжджі і цукор, перемішати і залишити до утворення пінки.
- Видалити плодоніжки і у яблук серцевину, зняти шкірку і натерти на тертці м’якоть.
- Збити яйця, додавши корицю і ваніль, а потім з’єднати з молочною сумішшю і перемішати.
- Додати до складу терті яблучка і підсипати борошно до тих пір, поки тісто не придбає потрібну в’язкість і густину. Потім залишається обсмажити на слабкому вогні.
Рада. Щоб заощадити час і не возитися з теркою, можна нарізати яблучну м’якоть невеликими шматочками, влити трохи молока і пюрировать фрукти на блендері.
Тоді тісто буде більш однорідним. За таким же принципом можна приготувати оладки, замінивши яблука гарбузом, морквою або ягодами.
Оладки з бананами і сиром
При готуванні оладок з бананами варто додати до складу сир — тісто вийде ніжним, пишним і повітряним.
Для створення страви знадобиться:
- 200 мл кислого молока;
- 180-200 г сиру;
- 1-2 банана;
- 2 яйця;
- 200-250 г борошна;
- 5 г соди;
- 10 мл оцту 9%;
- сіль і цукор за смаком;
- ваніль.
Послідовність приготування:
- Розтерти сир виделкою або перекрутити його в м’ясорубці, після чого змішати з содою, гашеного оцтом.
- Збити яйця з сіллю, цукром і ваніллю, розвести кислим молоком і додати до сиру.
- Покласти в масу порізані банани, перемішати і почати підсипати муку. Коли тісто стане досить густим, обсмажити порції на гарячому маслі.
Прекрасним доповненням до такого десерту стане цукрова пудра або глазур, приготовлена з розтопленого шоколаду і молока.