Оладки на молоці пишні — 7 рецептів

Оладки — це смачна, ситна та поживна їжа, яку люблять дорослі і діти. Їх можна готувати на свіжому або кислому молоці, додаючи до складу різні ягоди, фрукти, овочі та зелень. В якості соусу до такої страви підійдуть сметана, майонез, мед, варення, джем, топлений шоколад — та що завгодно! А зробити такий сніданок неважко — рецептів оладок на молоці, пишних і повітряних, існує чимало.

Пишні оладки на молоці — класичне виконання

Щоб приготувати оладки за класичним рецептом, потрібно свіже молоко. Але якщо воно трохи подкисло, це не страшно.

Для роботи знадобиться:

  • 280-300 мл молока;
  • яйце;
  • 350-400 г борошна;
  • 20 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • ванілін.

Порядок роботи:

  • Підігріти молоко так, щоб вона була помірно теплим, висипати дріжджі і розмішати.
  • Поки сухі гранули розчиняються, змішати яйце, цукор, сіль, ванілін і ретельно збити.
  • З’єднати молоко з сумішшю, додати борошно так, щоб тісто набуло потрібну консистенцію, і розмішувати до того моменту, поки не зникнуть грудочки.
  • Ємність з тістом закрити кришкою, укутати рушником і поставити в тепле місце на 45-50 хвилин. Після цього залишається тільки посмажити оладки на розігрітому рослинному жирі.

Важливо! Викладати тісто на сковороду можна тільки після того, як масло розігріється.

Це потрібно, щоб оладки відразу ж «прихватились» і не розтікалися по поверхні.

Дріжджові пишні оладки

Можна приготувати дріжджові млинці на молоці і іншим способом. Для цього потрібні не сухі, а пресовані дріжджі.

Блюдо роблять з таких інгредієнтів:

  • 450-500 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 500-550 г борошна;
  • 15 г пресованих дріжджів;
  • 30 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 10 мл рослинного жиру;
  • ванілін.

Порядок приготування:

  • Подрібнити ножем пресовані дріжджі розчинити в теплому молоці, додати цукор, перемішати і залишити підходити. Опара буде готова, коли на поверхні з’явиться піна «шапочка». На це піде приблизно півгодини.
  • Розбити в миску яйця, додати сіль, рослинний жир і ванілін, збити віночком.
  • Змішати опару з масою, додати борошно, довести тісто до однорідності і залишити підходити. Коли воно збільшиться вдвічі, можна приступити до смаження.
Дивіться також:  Як приготувати самсу – 8 рецептів в домашніх умовах

Рада. Щоб готові оладки не були занадто жирними, слід викласти їх в один ряд на піднос, застелений серветками.

Папір вбере надлишки масла, після чого можна переміщати порції на блюдо і подавати до столу.

Рецепт без додавання дріжджів

Не у кожної господині знайдеться достатня кількість часу, щоб чекати, коли ж опара підійде. В цьому випадку краще приготувати оладки без дріжджів.

Для роботи знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 250 мл молока;
  • 400 г борошна;
  • 5 г соди;
  • 10 г оцту 9%;
  • сіль і цукор за смаком.

Послідовність приготування:

  • З’єднати яйця з цукром і сіллю і збивати до тих пір, поки сипучі компоненти не розчиняться.
  • Влити в яєчну масу молоко і перемішати до однорідності, а потім додати соду, гашену оцтом.
  • Невеликими порціями засипати борошно, розмішати тісто до зникнення грудочок і обсмажити на гарячій олії.

Подають такі оладки зі сметаною, а любителі солодкого можуть поставити на стіл джем, варення або мед.

Оладки без борошна на швидку руку

Ще один варіант швидкого приготування смачного і поживного сніданку — це оладки з вівсяними пластівцями.

Для приготування знадобиться:

  • 250 мл молока;
  • 100 г геркулеса;
  • 2 яйця;
  • цукор і сіль за смаком;
  • 5 г соди.

Процес приготування:

  • Підігріти молоко на повільному вогні і видалити з конфорки за кілька миттєвостей до того, як вона закипить.
  • Всипати вівсяні пластівці. Щоб вони розбухнули, знадобиться чверть години.
  • Змішати яйця з цукром, сіллю і содою, ретельно збити віночком.
  • Коли пластівці розмокнуть, а молоко охолоне, залишиться тільки з’єднати складові, ретельно вимішати і обсмажити оладки до готовності.

На замітку. Для приготування оладок за цим рецептом беруть не тільки вівсяні, але і гречані, кукурудзяні, рисові або горохові пластівці.

Дивіться також:  Рецепти з гарбуза — 24 страви з гарбуза, які можна приготувати вдома

А щоб підвищити поживну цінність страви можна додати складу перемелену печінка, відварне м’ясо або птицю.

Оладки на кислому молоці покроково

Можна готувати оладки і на кислому молоці, головне, щоб в ньому ще не утворилися грудочки. В іншому випадку, тісто не буде однорідним.

Для страви потрібні такі компоненти:

  • 300 мл скисшего молока;
  • 2 яйця;
  • 250 г борошна;
  • 5 г соди;
  • сіль і цукор.

Послідовність приготування:

  • Всипати соду в молоко і перемішати. Гасити оцтом не потрібно, оскільки вона і без цього буде перебувати в кислому середовищі.
  • Збити яйця з цукром і сіллю до появи міцної стійкої піни.
  • З’єднати яєчну суміш з молоком, насипати борошно, ретельно вимішати і залишити на 10-15 хвилин.

Після цього залишиться тільки підсмажити порції на гарячому рафінованому жирі до утворення скоринки.

Пишні оладки з яблуками

Можна зробити прекрасний десерт, приготувавши пишні дріжджові оладки з яблуками. Прикрасити їх можна свіжими ягодами або цукровою пудрою.

Для приготування знадобиться:

  • 300 мл молока;
  • 3-4 яблука;
  • 2 яйця;
  • дріжджі сухі або пресовані;
  • 350-400 г борошна;
  • сіль і цукор за смаком;
  • кориця і ваніль.

Послідовність роботи:

  • Підігріти молоко, додати в нього сухі дріжджі і цукор, перемішати і залишити до утворення пінки.
  • Видалити плодоніжки і у яблук серцевину, зняти шкірку і натерти на тертці м’якоть.
  • Збити яйця, додавши корицю і ваніль, а потім з’єднати з молочною сумішшю і перемішати.
  • Додати до складу терті яблучка і підсипати борошно до тих пір, поки тісто не придбає потрібну в’язкість і густину. Потім залишається обсмажити на слабкому вогні.

Рада. Щоб заощадити час і не возитися з теркою, можна нарізати яблучну м’якоть невеликими шматочками, влити трохи молока і пюрировать фрукти на блендері.

Дивіться також:  Як зробити шарлотку – 12 рецептів

Тоді тісто буде більш однорідним. За таким же принципом можна приготувати оладки, замінивши яблука гарбузом, морквою або ягодами.

Оладки з бананами і сиром

При готуванні оладок з бананами варто додати до складу сир — тісто вийде ніжним, пишним і повітряним.

Для створення страви знадобиться:

  • 200 мл кислого молока;
  • 180-200 г сиру;
  • 1-2 банана;
  • 2 яйця;
  • 200-250 г борошна;
  • 5 г соди;
  • 10 мл оцту 9%;
  • сіль і цукор за смаком;
  • ваніль.

Послідовність приготування:

  • Розтерти сир виделкою або перекрутити його в м’ясорубці, після чого змішати з содою, гашеного оцтом.
  • Збити яйця з сіллю, цукром і ваніллю, розвести кислим молоком і додати до сиру.
  • Покласти в масу порізані банани, перемішати і почати підсипати муку. Коли тісто стане досить густим, обсмажити порції на гарячому маслі.

Прекрасним доповненням до такого десерту стане цукрова пудра або глазур, приготовлена з розтопленого шоколаду і молока.

Прокрутка до верху