Оладки на ряжанці – 7 рецептів приготування пишних оладок

Оладки на ряжанці – ніжні, зовсім неприторные з неповторним присмаком пряженого молока знайомі кожному. Якщо їх приготувати грамотно, ласощі здивує своєю пишністю. У нашій добірці — хитрощі приготування правильних оладок, і нюанси – склад інгредієнтів.

Пишні і смачні оладки на ряжанці

Пишні оладки на ряжанці можна приготувати у вихідні дні, коли домочадці в зборі і чекають смачного сімейного вечері. Для приготування підійде свіжа ряжанка, варенець. Їх легко використовувати навіть якщо кисломолочні напої з якоїсь причини «загуляли». Крім самої ряжанки нам знадобиться трохи борошна, пара яєць і рослинне масло.

Точний набір інгредієнтів:

  • 2 курячих яйця;
  • пакет ряжанки – 0, 5 л;
  • борошно — 2 склянки (пропорції завжди беруться на око);
  • цукор за смаком (приблизно 3 ст. л.);
  • сода або розпушувач;
  • щіпка солі (інакше страва вийде пріснуватим);
  • рослинна олія для смаження.

Головний секрет правильних оладок – температура інгредієнтів. Вони ні в якому разі не повинні бути холодними, інакше ласощі не підніметься і вийде «клеклым». Краще якщо компоненти будуть кімнатної температури або трохи теплими. Це стосується як самої ряжанки, так і яєць – холодні збиваються з працею, не утворюють пінку.

Приступаємо до готування. Збиваємо яйця з цукром, і поступово додаємо ряжанку. До неї додаємо борошно, розпушувач або соду. Гасити соду немає необхідності: у ряжанці присутній молочна кислота, здатна нейтралізувати соду. Важливо стежити за консистенцією тесту: воно має бути густим (з дуже густу сметану), гладким і немов переливатися під ложкою. Дати трохи настоятися: 15-20 хвилин, а після – приступити до піджарки.

Деякі господині роблять простіше – виливають яйця прямо в ряжанку; так зробити можна, якщо ви поспішаєте, але все-таки краще заздалегідь з’єднати яйця і цукор.

Масло розжарюємо, але не сильно, щоб десерт не підгорів, а пропікся рівномірно. Виливаємо тісто ополоником або ложкою, надаючи форму коржів, і чекаємо, поки вони не придбають золотистий колір. Якщо все приготовлено правильно, то на сковороді відбувається невелике диво – оладки піднімають, стають пишними. Перевертаємо по мірі засмажки на іншу сторону, доводимо до готовності, знімаємо, викладаючи на велике блюдо.

Дивіться також:  Торт «Орео» – 7 рецептів, як приготувати і прикрасити торт з печивом «Орео»

Оладки на ряжанці виходять дуже ніжними, а якими смачними! Готові вироби змащуємо вершковим маслом, поливаємо згущеним молоком, збитими вершками, будь-яким варенням або джемом. Але, чесно кажучи, вони гарні без всяких заправок – тісто буквально таїть у роті і доповнень, крім чашки ароматного чаю, не потрібно.

Як обійтися без яєць?

Оладки на ряжанці легко приготувати без яєць – це актуально, коли в будинку закінчилися курячі яйця. В даному випадку тісто має бути густим, викладати його треба ложкою, змоченою холодною водою (так воно не прилипне), на дуже гарячу сковороду.

Нам знадобляться:

  • пакет ряжанки 4% – 0, 5 л;
  • борошно — 3 склянки (пропорції завжди беруться на око);
  • цукор за смаком (приблизно 3 ст. л.);
  • сода;
  • щіпка солі (інакше страва вийде пріснуватим);
  • рослинне масло.

Для таких оладок краще підходить ряжанка 4% жирності; тісто має вийти настільки густим, що його як би відщипують: такі оладки виходять пишними навіть без яєць і не опадає».

Оладки на ряжанці без яєць виходять трохи більш щільними, але не менш смачними. Подаємо їх зі свіжою сметаною, червоною ікрою або смородиновим варенням, яке чудово відтінятиме смак солодкого ласощі.

Оладки на ряжанці з яблуками

Оладки на ряжанці з яблуками подобаються діткам. Вони набувають легкий фруктовий присмак. Для приготування нам знадобляться: склянка ряжанки, яблуко, пара яєць, борошно, цукру і сода. Кількість борошна беремо на око, але з яблуками не перестарайтеся, інакше тісто вийде дуже рідким і ласощі не пропечеться.

Готуємо так:

  • У ряжанку виливаємо яйця і збиваємо суміш.
  • Поступово просіваємо в тісто борошно.
  • Додаємо цукор, сіль, розпушувач.
  • Трьом невелике яблуко кисло-солодкого сорту.
  • Додаємо соду.
  • Ретельно вимішуємо тісто.
  • Консистенція вийде трохи густіше сметани.
  • На гарячу сковороду ложкою викладаємо порційно яблучну суміш.
  • Обсмажуємо до золотистого кольору з двох сторін.
Дивіться також:  Тісто на кефірі для пирога – 6 рецептів приготування

Такі оладки дивовижно поєднуються з квітковим медом і кленовим сиропом, але, як показує практика, діти їх змітають практично відразу, щойно вони встигають охолонути.

З бананами

За аналогією з яблучними оладками легко приготувати бананові. Тут в тісто додається банан, який розтирається в кашку. Страва – прекрасний спосіб утилізувати переспілі банани: вони ароматні, м’які і додадуть тесту потрібну консистенцію.

Підготуємо:

  • склянка ряжанки 4%;
  • трохи борошна;
  • переспевший банан – 2 шт.;
  • яйце;
  • пакетик розпушувача.

Складність в приготуванні бананових оладок полягає в тому, щоб вгадати співвідношення тіста, ряжанки, фруктів. Якщо бананів мало, не буде відчуватися аромату. Багато фруктів в тесті не дадуть оладкам піднятися, занадто багато ряжанки зроблять тісто рідким. Ідеальна пропорція 1:1.

Словом, слідкуйте за консистенцією самостійно, додаючи трохи більше борошна або фруктів. Бананові оладки ніжні, соковиті. Вони дуже смачні в холодному вигляді і з доповненням у вигляді кульки збитих вершків або пломбіру.

Без борошна

Не обов’язково готувати ласощі з звичної пшеничним борошном – прихильники ЗСЖ легко можуть замінити її висівками, спробувати цільнозернове борошно, гречану, вівсяну, полбяную. Смак від будь борошна зміниться, але оладки все одно вийдуть чудові!

Для цільнозернових оладок будуть потрібні:

  • склянка ряжанки 4% – 0,5 л;
  • 2 склянки гречаної або вівсяної муки;
  • яйце – 1 шт.;
  • сода або розпушувач;
  • рослинна олія для смаження.

Вимішувати тісто міксером ні в якому разі не можна: важливо все робити вручну, інакше оладки опаде.

Звичайно, для правильного приготування ласощів, доведеться поекспериментувати з пропорціями: у всіх видів борошна різна клейкість, і оладки будуть прожариваться з різною швидкістю. Тим не менш, готове блюдо вийде не тільки смачним, але і корисним, а ще безпечним для талії, якщо знати міру.

Дивіться також:  Тісто на вафлі – 9 рецептів тіста для вафель вафельниці

В мультиварці

Іноді часу не вистачає, і на допомогу приходить корисний сучасний помічник – мультиварка. За основу беремо класичний рецепт і готуємо круглі оладки в чаші диво — каструлі.

Замісимо тісто з:

  • однієї склянки ряжанки;
  • двох курячих яєць;
  • склянки борошна;
  • солі, цукру за смаком;
  • пакетика розпушувача.

Тісто має настоятися, але перемішувати його забороняється! Інакше з нього йдуть бульбашки, і оладки втрачають свою легкість і легкість.

Принадність приготування в мультиварці полягає в тому, що тісто не бризкає на всі боки. Готове ласощі дістаємо спеціальної силіконової лопаткою або ложкою, щоб не пошкодити покриття. Їмо оладки зі сметаною, медом або сливовим джемом.

Готуємо пишне ласощі з дріжджами

Дріжджові оладки на ряжанці приготувати трохи складніше, але результат того вартий.

Підготуємо:

  • два склянки ряжанки;
  • одне куряче яйце;
  • склянка борошна;
  • чайну ложку дріжджів;
  • сіль, цукор за смаком;
  • пакетик розпушувача.

Для приготування чайну ложку дріжджів заллємо двома склянками ряжанки, введемо цукор, і через півгодини повинен початися процес бродіння. Тепер, коли тісто «завирувало» додамо одне куряче яйце, склянка (або трохи більше) борошна, наллємо трохи рослинного масла для гладкості. Залишилося випікаємо оладки на середньому вогні до золотистої скоринки.

Оладки виходять смачні і малокалорійні. На 100 г готових продуктів вийде 170 ккал. Так що дозволити собі пару штук з нежирної сметаною можуть дозволити все.

Оладки — бюджетне ласощі, дуже просте у приготуванні, якщо набити руку. З часом можна додавати в тісто родзинки, сухофрукти, шматочки шоколаду, сир, словом, давати волю фантазії.

Прокрутка до верху