Якщо в суботу вранці ви відчуваєте чудовий запах оладок, димлячих апетитною гіркою на тарілці, то день неодмінно пройде відмінно! Оладки на сметані або кефірі, солодкі і солоні, приємно-кислуваті і прісні, з різними колесо до воза і начинками, м’які і хрусткі – готуйте і вносите в скарбничку улюблені рецепти!
Пишні оладки – традиційний рецепт
Приготовані на сметані оладки підходять до всього, тому рецепт можна назвати класичним. Він без жодних смакових добавок, а солодкість і солоність регулюються самостійно: хтось любить солодше, а інший віддасть перевагу солонуватий смак.
Вам знадобляться:
- рідка сметана близько 300 м;
- 2 яйця;
- 200 г борошна;
- половина чайної ложки соди;
- сіль і цукор на смак;
- рослинна олія без запаху.
Покрокова інструкція:
- Розмішати яйця і приправити на свій смак.
- Викласти сметану. Чим вона кисліше, тим більше піднімуться на пательні оладки. Для рецепту не рекомендується густий склад, тому при необхідності її можна розбавити кефіром.
- Всипати соду.
- Потроху додавати просіяне борошно, щоб тісто перестало стікати з ложки. Вся мука може і не знадобитися.
- Ложкою викладати тісто в розігріте масло, слідкуючи, щоб вогонь не був занадто сильним. Готові пишні оладки на сметані виглядають рівномірно рум’яними.
Готуємо на кислому продукті
Основа рецепта – рідкий кисломолочний продукт. Чим він кисліше, тим пишніше вийдуть оладки. Тому часто використовується кефір, полежавший кілька днів в холодильнику і вже не придатна для пиття. Годиться також рідкий кислий йогурт, ряжанка, варенець, сніжок. Кожен з продуктів додасть страві свій цікавий відтінок смаку.
Вам знадобиться:
- пів-літра кисломолочного продукту;
- пара яєць;
- половина чайної ложки харчової соди;
- сіль і цукор;
- 1,5 склянки білої пшеничної муки;
- олія рослинна рафінована.
Покрокова інструкція:
- Трохи зігріти кефір і приправити, орієнтуючись на свої уподобання.
- Збити два яйця в окремій посуді, міцної піни не потрібно. Додати до кефіру.
- Всипати соду і перемішати. Гасити її попередньо не треба.
- По ложці додавати борошно, домагаючись консистенції середньої густоти сметани. Важливо не перекласти борошна, оскільки так оладки вийдуть занадто щільними і важкими. Залишити тісто в теплому місці постояти хвилин 15.
- Смажити в нагрітому до середньої температури олії на сковороді з відкритою кришкою до рум’яної скоринки.
З додаванням яблук
У традиційний рецепт оладок завжди можна внести різноманітність за допомогою припеков – смакових добавок. Одна з найпопулярніших – яблука. Це досить делікатний продукт, тому кисломолочна основа не повинна бути занадто кислою, щоб не перебити ніжну насолоду яблука.
Вам знадобляться:
- 300 г негустий сметани або кефіру;
- сіль і цукор;
- 1 склянку пшеничного борошна, можна використовувати по половині пшеничного та кукурудзяного борошна тонкого помелу;
- 1 яйце;
- 1 яблуко;
- рослинна олія для смаження.
Покрокова інструкція:
- Очистити від шкірки і нашаткувати яблука.
- Перемішати кисломолочний продукт зі збитим яйцем.
- Вмішати соду і приправити на смак. Солі зовсім небагато, а кількість цукру залежить від солодощі яблука.
- Поступово вмішати муку, щоб яблука були повністю покриті тестом, а воно не стікало з ложки.
- Підсмажити оладки на олії, трохи знизивши температуру під сковородою спочатку процесу, щоб яблука встигли пропектися.
Оладки на сметанному тесті без яєць
Хочеться оладків, а вдома немає яєць, або не їсте цей продукт з різних причин? Тісто на оладки може бути і без них.
Вам знадобляться:
- 300 г сметани або густого кефіру;
- склянка борошна;
- цукор і сіль;
- 0,5 чайної ложки соди;
- олія рослинна рафінована.
Покрокова інструкція:
- У сметану або кефір всипати соду, сіль і цукор.
- Вмішувати потроху борошно до отримання тіста середньої густоти.
- Смажити в розігрітій олії до появи апетитного вигляду під закритою кришкою.
З шматочками бананів
Щоб урізноманітнити сніданок або дитячий полуденок, можна приготувати смачні оладки з бананами. До речі, цей фрукт чудово пов’язує тісто, яйця можна і не використовувати.
Вам знадобляться:
- 1 банан;
- 250 г некислого кефіру середньої густоти;
- цукор і сіль за смаком;
- 0,5 чайної ложки соди;
- стакан білої пшеничної муки;
- рослинна рафінована олія.
Покрокова інструкція:
- Нарізати невеликими шматочками банан.
- У кефір насипати сіль, цукор і соду.
- Всипати потроху борошно до отримання тіста середньої густоти, яке майже не падає з ложки.
- Обережно вмішати шматочки бананів.
- Обсмажити в розігрітій олії з двох сторін.
Дріжджові оладки на сметані
Відомі багато рецептів оладок з застосуванням дріжджів, які надають страві пишність і легкість.
Вам знадобляться:
- 250 г рідкої сметани;
- півсклянки склянки молока;
- яйце;
- 50 г жирних вершків;
- 2/3 чайної ложки сухих дріжджів;
- 2 столові ложки цукру, трохи солі;
- 1,5 склянки борошна;
- рослинне масло.
Покрокова інструкція:
- Зробити опару, змішавши тепле молоко, цукор, дріжджі. За 20 хвилин в теплому місці на поверхні утворюються бульбашки. Опара готова.
- Викласти в опару кисломолочний продукт, збите яйце, сіль, вершки, вмішати муку. Тісто має бути в міру густа.
- Дати тісту добре підійти.
- Готувати на сковороді в маслі. Ці оладки збільшуються в розмірі час приготування.
Безліч різноманітних рецептів цього доступного страви дозволять нагодувати домочадців, не повторюючись.