Пишні оладки стануть прекрасним сніданком, перекусом або десертом до чаю, якщо подати до них варення або мед. Найчастіше їх готують на молочних продуктах і додають в тісто яйця. Але що робити, якщо цих інгредієнтів не знайшлося в холодильнику? Це зовсім не привід, щоб відмовлятися від ласощів. Нижче ми розглянемо 6 швидких рецептів, як приготувати оладки на воді без яєць.
Пісні оладки на воді без яєць
Спочатку розглянемо найпростіший і найшвидший варіант приготування тіста на оладки на воді. Часу для цього потрібно зовсім небагато, а перелік необхідних інгредієнтів досить невеликий.
Для створення сніданку треба взяти такі продукти:
- 0,5 л води;
- 600 г борошна;
- 10-12 г соди;
- цукор і сіль за смаком.
Як зробити оладки:
- Відсіваємо борошно через дрібне сито, складаємо гіркою у великій мисці.
- По центру робимо поглиблення, в яке насипаємо сіль, цукор і соду, а потім тонкою цівкою починаємо заливати воду.
- За допомогою віночка перебиваємо тісто до однорідності. Можливо, щоб довести його до потрібної консистенції, потрібно трохи більшу кількість рідини.
- Гріємо у сковорідці рослинний жир, викладаємо ложкою тісто і смажимо до рум’яної скоринки.
Увага! Пісні оладки без яєць смажаться набагато швидше, ніж звичні вироби на молочній основі. Буде потрібно буквально 1-2 хвилини, щоб порції придбали потрібний відтінок.
З додаванням дріжджів
Коли є час чекати, поки тісто підійде, можна зробити повітряні оладки з дріжджами. Якщо дати основі належним чином підійти, вони будуть надзвичайно м’якими і пишними.
Для цього потрібно взяти такі компоненти:
- 0,35 л води;
- 0,45-0,5 кг борошна;
- 13-16 г дріжджів швидкодіючих;
- 25-30 мл пісного жиру;
- цукор і сіль.
Готуємо страву:
- Наливаємо в миску теплу воду, розчиняємо в ній крупинки солі і цукру.
- Змішуємо борошно з дріжджами, з’єднуємо з рідиною, вливаємо пісний жир.
- Працюємо віночком до того моменту, поки тісто не стане однорідним, а потім прикриваємо миску рушником і залишаємо на 45-50 хвилин в теплі.
- Чекаємо, коли основа для оладок збільшиться вдвічі, а потім приступаємо до обжарке оладок на сковороді.
Увага! Тісто, що підійшло ні в якому разі не можна перемішувати, інакше воно опаде.
Можна додати до складу гарбузове пюре, терті яблука, заморожені ягоди або бананову м’якоть. А якщо потрібні несолодкі оладки, відмінним доповненням до пісного тесту стануть свинина, яловичина, курятина або печінка.
Готуємо з вівсяних пластівців
Якщо в будинку не знайшлося не тільки молока і яєць, але і навіть борошна, її можна з успіхом замінити вівсяними пластівцями, не потребують варіння. А щоб надати більш насичений смак, варто покласти в них родзинки або інші сухофрукти.
Список складових:
- склянку ” геркулеса;
- 2-2,5 склянки води;
- 90-110 г родзинок або інших сухофруктів;
- цукор і сіль.
Як готувати вівсяні оладки:
- Підігріваємо воду і заливаємо нею висипані в миску вівсяні пластівці.
- Даємо геркулесу розбухнути і стати м’яким, а потім додаємо цукор, сіль, перемішуємо до розчинення.
- Висипаємо в масу попередньо промитий і замочений у воді ізюм, доводимо її до однорідності, після чого обсмажуємо.
Рада. Якщо замість родзинок використовується курага або чорнослив, краще сушені ягоди подрібнити ножем перед закладкою в тісто або ж використовувати для цих цілей м’ясорубку.
Пишні оладки на воді з яйцями
Деякі господині додають яйця в тісто для оладок, вважаючи, що цей інгредієнт сприяє обпадання повітряної маси. Так це чи ні, сказати важко, та в цьому розділі ми розглянемо рецепт страви на воді з додаванням яєць.
Знадобляться:
- 0,3 л води;
- 2 яйця;
- 480-550 г борошна;
- чайна ложка порошкового розпушувача;
- сіль і цукор.
Готуємо пишні оладки на воді з яйцями:
- Збиваємо яйця з сіллю і цукром, додаємо воду, перемішуємо.
- Просіваємо борошно з’єднайте з розпушувачем.
- Укладаємо сипку масу в миску, робимо поглиблення по центру, вливаємо в неї водно-яєчну суміш.
- Доводимо тісто до однорідності, даємо постояти півгодини, а потім обсмажуємо.
Рада. Щоб видалити зайвий жир з готового блюда, підсмажені шматочки тесту варто спочатку викласти на щільний папір, а потім вже перемістити в тарілку для подачі.
Як зробити без яєць
Без яєць можна зробити приголомшливі оладки з яблуками, тільки для цього потрібні пресовані, а не сухі дріжджі.
Потрібно взяти такі продукти:
- стакан води;
- 2 яблука;
- 1,5-2 склянки борошна;
- 15-20 г пресованих дріжджів;
- цукор і сіль.
Як зробити блюдо:
- У підігріту воду насипаємо дріжджі, цукор і сіль, перемішуємо, чекаємо появи пінки на поверхні.
- Поки підходить опара, прибираємо з яблук серцевину і насіння, при бажанні знімаємо шкірку, подрібнюємо на тертці.
- Вливаємо опару до фруктової стружці, починаємо підсипати муку.
- Доводимо основу до необхідної густини і в’язкості, прикриваємо рушником і залишаємо в мисці на 45-50 хвилин.
Після закінчення цього часу смажимо оладки на розігрітій сковорідці.
Бананові оладки на воді
В бананові оладки на воді варто додати манку, щоб тісто вийшло більш однорідним. А додати неповторний аромат допоможе ваніль.
Потрібно взяти такі продукти:
- 0,35 л води;
- один стиглий банан;
- 3-4 столових ложки манки;
- півтори склянки борошна;
- 10-15 г харчової соди;
- щіпку ванілі;
- цукор і сіль.
Як зробити блюдо:
- Підігріваємо воду і заливаємо нею манну крупу. Залишаємо для набухання. Пропускати цей етап не можна, оскільки в такому випадку манка залишиться жорсткою і буде скрипіти на зубах як пісок.
- З допомогою виделки або блендера робимо бананове пюре.
- Перекладаємо фруктову масу до води і манки, вводимо всі сипучі складові.
- Підсипаємо борошно, поки тісто не придбає потрібну консистенцію.
- Даємо оладкам постояти 15 хвилин в теплі.
Після можна приступати до обсмажуванню тіста, попередньо розігрівши в сковорідці олію.
З чим подати страву?
Розібравшись зі способами приготування страви, залишилося тільки розглянути, чим же його можна подати.
Якщо зроблені несолодкі оладки, їх доповнюють такими складами:
- сметаною;
- майонезом;
- кетчупом;
- аджикою;
- сирним або часниковим соусом.
Таке блюдо можна зробити більш ситним, якщо додати до складу м’ясо, субпродукти, овочі, гриби або зелень. Але навіть «порожні» оладки будуть смачними і дозволять позбутися від почуття голоду на кілька годин. Їх можна навіть подати до борщу, супу або другого блюда замість хліба.
Якщо оладки солодкі, їх можна поєднувати з такими продуктами:
- медом;
- варенням;
- джемом і повидлом;
- збитими вершками;
- згущеним молоком.
Ще можна оладки полити глазур’ю з білого, темного або молочного шоколаду, розтопленого на водяній бані, а в якості прикраси використовувати цукрову пудру, товчені горіхи, кулінарну присипку з кольорових кульок», кокосову стружку і багато іншого. А також досить часто оладки декорують шматочками фруктів, ягодами. У цій ситуації варто орієнтуватися на власну фантазію і смакові переваги, а ще — на вміст холодильника.