Оладки з курячого філе – закуска універсальна. Вона однаково хороша на сімейній вечері і для свят. У теж час вони не залишають відчуття тяжкості в шлунку навіть при рясному застілля. А ще їх легко змінювати, придумуючи нові варіації. Як готувати, з чим подавати – читайте добірку кращих рецептів м’ясних оладків.
Класичні оладки з курячого філе на сковороді
Курячі оладки на сковороді готуються за 30 хвилин, а результат виходить чудово смачним. Діти, які обожнюють нагетси та інший фаст-фуд, першими з’їдають блюдо, не залишаючи крихти. Хочете приготувати більше – збільшуйте кількість інгредієнтів.
Курячі оладки відрізняються від котлет способом обробки м’яса: воно ніколи не провертається на м’ясорубці, а мельчится кубиками по 3 мм.
Що нам знадобиться:
• 2 смужки грудки (приблизно 500 г);
• 2 яйця,
• цибулина;
• часник;
• сік лайма або оцет неміцної концентрації – 1 ч. л.;
• 3 ст. л. цільнозерновий борошна;
• соняшникова олія – 70 мл;
• приправи.
Рубаємо грудку кубиками по 0,5 см, солимо, перчимо, додаємо яйця. Потім присипаємо фарш борошном, перемішуємо до однорідності. Натираємо зубчик часнику, подрібнюємо цибулину. Фарш розмішуємо і даємо настоятися кілька хвилин, поки масло нагрівається. У гаряче масло кладемо фарш, надаючи йому круглу форму. Смажимо до скоринки.
Закуску подаємо з вареною картоплею, пюре, зеленню і нарізкою зі свіжих овочів. Їмо, вмочуючи їх у будь-який соус, обов’язково заедаем оладки свіжим цільнозерновим хлібом.
Готуємо просто і смачно з майонезом
Оладки з курячого філе з майонезом гарні своєю здатністю досить довго зберігатися. Навіть фарш для них деякі готують заздалегідь. Досить ввечері зробити фарш, а вранці або в обід посмажити порцію оладок «з пилу з жару»: майонез виступає консервантом, а заодно встигає промаринувати шматочки курки, надаючи їм особливу соковитість.
Фарш зберігається в холодильнику максимум 24 години з моменту приготування.
Нам будуть потрібні:
• 500 г філе;
• яйце;
• цибуля;
• часник;
• 50 г майонезу;
• трохи борошна;
• олія для смаження – 70 мл;
• сіль і спеції.
М’ясо подрібнюємо кубиками, трьом туди цибулю (так він швидше просмажиться), розбиваємо яйце, солимо, приправляємо спеціями, майонезом. Фарш має трохи настоятися, поки масло розігрівається: майонез встигне злегка промаринувати м’ясні волокна, зробити їх м’якими. Викладаємо оладки на сковороду, підсмажуємо з двох сторін. Подаємо з вареною картоплею, пастою, томатним соусом. Спробуйте відварити рис, заправити шматочком вершкового масла, а зверху покласти оладок – смачно!
Запікаємо в духовці з крохмалем
Часто замість борошна в тісто для оладок кладуть крохмаль – він чудово скріплює м’ясні шматочки між собою, у процесі готування вони не розвалюються. У цьому випадку в рецепті не потрібні яйця: консистенція виходить прекрасною і без них. Іноді замість крохмалю додають манну крупу: їй треба дати час, щоб розбухнути.
Спробуйте приправити фарш спецією каррі – вона дивно доречна саме в цьому блюді.
Підготуємо:
• 500 г філе без кістки;
• цибуля;
• яйце;
• часник;
• майонез – 50 мл;
• пучку крохмалю;
• каррі на кінчику ножа;
• сіль.
М’ясо ріжемо дрібними шматочками, додаємо майонез, присипаємо крохмалем. Присаливаем. Додаємо трохи часнику і цибулі. Добре вимішуємо фарш, даємо настоятися 3-5 хвилин. Викладемо фарш у вигляді кругляшків на деко, покрите папером для випічки. Відправляємо в духовку і печемо при 220 градусах. Час приготування-15 хвилин.
Перетримувати оладки можна – щоб не вийшли сухими. Такий рецепт можна називати дієтичним – печені страви містять менше калорій, оладки виходять корисними. Подаємо з зеленню, овочами, будь-яким соусом.
Оладки з рубленого курячого філе з сиром
Тертий сир у фарші надає страві вершковість: сир розплавляється і стає приємним, тягучим, дуже апетитним. Особливо гарні оладки в теплому вигляді. Готуйте їх на вечерю або розігрівайте перед подачею, щоб сир став теплим.
Чим дрібніше порізане м’ясо – тим швидше будуть готові; великі шматочки можуть залишатися всередині сирими.
Нам потрібні:
• 450 г м’яса курки;
• часник з цибулею;
• 60 г сиру;
• приправи;
• крохмаль;
• трохи олії.
Спосіб приготування: порізати м’ясо на шматочки, додати туди крохмаль, часник, цибулю, сіль, перець. У суміш натерти твердий сир на крупній тертці, все ретельно перемішати. Залишилося викласти фарш на розпечену сковорідку, обсмажити з двох сторін. Закуску можна викласти на серветці, дати вбратися надлишків жирів.
Їмо зі сметаною, зеленню, овочами або домашніми солоними! Ті, хто стежить за талією, можуть замінити сир 45% жирності на більш легкий. Скажімо, взяти «Ольтермани зі зниженою жирністю. А ще деякі додають замість сиру сир. Це теж дуже смачно!
Як приготувати на кефірі
Оладки з кефіром виходять ніжніше і пишніше: це скаже будь-кулінар. Поєднуючись з куркою, кефір додає м’ясу особливу ніжність – оладки з рубленого курячого філе просто тануть у роті. Багато кисломолочного напою не лийте: тісто стане рідким, його буде важче прожарити.
Будуть потрібні:
• 450 г філе;
• 100 мл кефіру;
• цибуля;
• часник;
• борошно або манка (2 ст. л.);
• яйце;
• приправи олія для смаження.
Інструкція:
1. М’ясо нарубим, наллємо в фарш кефір, розіб’ємо яйце, приправимо і досолим за смаком.
2. Дамо м’яса промаринуватися від 30 до 60 хвилин. Потім потремо туди цибулю, часник на дрібній тертці. Вмешаем манку або борошно.
3. На сковорідку викладемо оладки і обсмажимо.
Подаємо страву з картопляними часточками по-селянськи, соусом із зелені, сметани, краплею майонезу або йогурту. Смачний, ситний і незвичайний обід на швидку руку готовий!
Дієтичний рецепт
Всі, хто на дієті повинні їсти достатню кількість білка – про це скаже будь-який фахівець із здорового харчування. Курячі оладки легко перетворити на дієтичне блюдо, якщо потерти туди великий шматочок цукіні або молодого кабачка. Виходить низькокалорійний збалансований варіант, особливо добре поєднується з салатом з руколи, томатів, огірків.
Занадто сильним нагрівання бути не повинен, щоб млинці не підгоріли; краще підтримувати середній рівень.
Що нам знадобиться:
• 500 курки (філе);
• 70 мл натурального йогурту;
• молочної стиглості кабачок;
• часник;
• щіпка борошна;
• одне яйце;
• сіль;
• приправи і масло.
Ріжемо філе на кубики, трьом кабачок, висипаємо борошно, розбиваємо яйце. Приправляємо і солимо. Не забудемо додати цибулю з часником. Швидко кидаємо оладки в гарячий сотейник: довго не чекайте, інакше кабачки дадуть сік, смажити буде складно.
Відразу зазначимо: такі кабачки чоловіки називають занадто легкими і з’їдають десятками. Хочете нагодувати сильну половинку? Смажте багато – не прогадаєте!
Оладки з курячого філе з грибами
Курка, гриби і сир – ідеальне поєднання для любителів поїсти на обід. А ще це дуже смачно, оригінально: не всі вгадують складу страви, вимагаючи видати фірмовий секрет і добавки.
У цьому рецепті головним зв’язуючим «ланкою» буде сир, так що пошукайте якісний сорт, який плавиться, повідомляючи м’яса характерну вершковість; сири з замінниками жирів не підійдуть.
Інгредієнти:
• будь-які гриби – 100 г;
• філе – 400 г;
• російський (або гауда) сир – 80 г;
• яйце;
• рослинна олія;
• сіль;
• прянощі.
Гриби притушим на сковорідці. Якщо додавати їх сирими господинь підстерігають два казусу: гриби дадуть сік і фарш «попливе», також вони ризикують залишитися сирими всередині. А так вони ужарятся, залишивши свій аромат. Курку порубаємо гострим ножем на дрібні шматочки, додамо тертий сир, гриби, яйце. Приправимо спеціями. Викладемо на гарячу сковорідку, надаючи трохи плоску форму. Добре прожарим з двох сторін.
Подавати оладки краще теплими, з білим соусом, вареної молодою картоплею, посипаною кропом. Не забудьте покласти зверху картоплі шматочок вершкового масла.
Зі сметаною
Оладки з вершками або сметаною ніжні на смак, легкі – ідеальні для відмінного романтичної вечері. У цьому варіанті часнику немає: ми навмисно прибрали пряність, щоб вона не давала зайвої пікантності (і специфічного присмаку).
Щоб оладки відмінно просмажаться, не залишилися сирими всередині, не можна викладати їх щільно один до одного: інакше вони почнуть тушкуватися, а нам потрібно «запечатати» м’ясні соки всередині.
Підготуємо:
• 2 смужки курячого м’яса без кістки;
• яйце;
• щіпку картопляного крохмалю;
• 4 ст. л. крохмалю;
• цибуля;
• орегано;
• сметану;
• сіль,
• перець;
• соняшникова олія.
Курку порубаємо, присыпем її крохмалем, заправимо сметаною. Розіб’ємо яйце, посолити і поперчити. Приправляємо спеціями. Сотейник розжарюємо, прогріваємо масло. Ложкою ліпимо оладки (злегка розрівнюючи їх по гарячій сковорідці), рівномірно засмажуємо.
Смачні оладки з молодими овочами, зеленню. В якості напоїв рекомендуємо подати келих мартіні з льодом або напівсухе шампанське. Вийде незабутній, смачна вечеря.
Оладки з курочки – вдячний рецепт для експериментів. Деякі господині труть у фарш картоплю, інші – кабачки або гарбуз. І кожен рецепт неповторний.