Оладки з яловичої печінки – відмінний варіант завуалювати не зовсім улюблений молодшими членами сім’ї, але такий корисний субпродукт. Зробити таке блюдо смачніше допоможуть різноманітні добавки. Наприклад, яловича печінка відмінно поєднується з грибами, овочами або навіть вершковим соусом.
Класичні оладки з яловичої печінки
Інгредієнти: 390 г субпродукту, сире яйце, 4 ст. л. борошна найвищого гатунку, 40 г сметани, сіль, приправи.
- Печінка подрібнюється блендером або за допомогою інших кухонних помічників.
- До м’яса вливається трохи збите яйце, додається жирна сметана.
- Залишається засипати всі сухі компоненти. Можна використовувати будь-які пряні трави.
- Після перемішування тісто порційно виливається на сковорідку з розігрітою олією.
Печінкові оладки смажаться з двох боків до рум’яності і викладаються на рушники з паперу, щоб позбавити страва від зайвого жиру.
Рецепт приготування з грибами
Інгредієнти: 340 г печінки, 80 г заздалегідь відварених опеньків, зубок свіжого часнику, половина цибулини, 60 мл нежирних вершків, столове яйце, 3 великі ложки манки, сіль.
- Промита і урятована від зайвих волокон печінка буде подрібнюватися в блендері або комбайні з заздалегідь підготовленими грибами, часником і цибулею.
- В результаті в мисці виявиться однорідна жидковатая маса.
- До неї додається сире яйце, холодні вершки, сіль.
- В кінці всипається манка.
- Нехай тісто настоїться 10 – 12 хвилин, а потім можна випікати оладки на розпеченому маслі до бронзового відтінку.
Готове блюдо смачно подавати до обіду і зі сметаною, і з майонезом.
З манкою
Інгредієнти: 620 г свіжої яловичої печінки, велика ріпчаста цибулина, 130 мл жирного молока, 130 г манної крупи, 2 столові яйця, сіль, мелений чорний перчик. Як приготувати печінкові оладки з манкою, розберемося далі.
- Печінка добре промивається, з неї акуратно видаляються всі наявні плівки, жили і інші зайві частини.
- Субпродукт пропускається через м’ясорубку або обробляється спеціальною насадкою блендера разом з скибочками сирої цибулини.
- Вийде майже однорідна і трохи жидковатая субстанція.
- У неї виливається вміст сирих яєць, додається сіль, перець.
- В останню чергу вливається молоко і засипається манна крупа. Її кількість потрібно регулювати на око. Її може знадобитися трохи більше, ніж заявлено в рецепті.
- Тісто має постояти трохи менше півгодини. За цей час манка набухне.
Залишається з двох боків обсмажити невеликі коржі з отриманої маси. Рум’яні оладки подаються до обіду зі сметанковими соусами.
Ніжний варіант у вершковому соусі
Інгредієнти: кіло свіжої яловичої печінки, велика цибулина, сире яйце, 3 ст. л. манної крупи, 360 мл жирного молока, сіль, суміш перців, 2 ст. л. найвищого гатунку борошна, півсклянки дуже гарячої води, мелений мускатний горіх, 40 г слив. масла.
- Печінка позбавляється від плівок і проток. Разом з цибулею вона подрібнюється в блендері.
- В отриманий фарш відправляється яйце, 60 мл молока, манка, сіль і суміш перців за смаком.
- Готова суміш залишають на 15 – 17 хвилин.
- Далі з неї смажаться тонкі рум’яні оладки. Вони перекладаються в чисту сковороду.
- У посуді розтоплюється вершкове масло. На ньому злегка підсмажується борошно. Додається молоко, що залишилося, мускатний горіх, сіль, перець.
- Соус перелити в сковороду до печінці.
На мінімальному вогні блюдо нудиться 15 – 17 хвилин.
З морквою
Інгредієнти: 670 г печінки, 2 невеликі цибулини, 2 яйця, 2 великі морквини, 2 – 3 часникові зубчики, сіль.
- Очищені овочі довільно подрібнюються. Найкраще цибулю нарізати мініатюрними кубиками, а моркву крупно потерти. Підготовлені овочі обсмажуються на будь-якій рослинній олії. Вони повинні стати золотистими.
- Очищена печінка пропускається через м’ясорубку і подрібнюється до однорідності. До неї додається борошно, сирі яйця, часник в раздавленном вигляді. Компоненти знову обробляються блендером.
- Після додавання обсмажених овочів процес повторюється.
- Тісто солиться. Можна додати перець або інші спеції за смаком.
Печінковий тісто викладається на сковороду, обсмажується з двох сторін. Рум’яні оладки смачно пробувати і гарячими, і холодними.
З додаванням картоплі
Інгредієнти: півкіло яловичої печінки, цибулина, 4 картопляні бульби, 7 зуб. часнику, велика ложка сметани, трохи борошна, спеції, сіль.
- Печінка позбувається жив і інших непотрібних частин, після чого перетирається в фарш. Зручно для цього використовувати блендер, м’ясорубку або комбайн.
- Таким же чином обробляються скибочки цибулі і картоплі.
- В отриману суміш по черзі додається сметана, спеції, сіль.
- Обов’язковим інгредієнтом страви є подрібнений часник. Він робить його смак більш яскравим, цікавим.
- Кількість борошна господиня регулює очей. Її потрібно додати стільки, щоб консистенція оладок вийшла зручною для смаження.
Залишається обсмажити рум’яні паляниці на добре розігрітому маслі і подати до столу зі сметаною.
Млинці з печінки яловичої для торта
Інгредієнти: 880 г яловичої печінки, 950 мл молока, 4 яйця, 3 ст. борошна, 1 ч. л. з гіркою солі, ½ ч. л. соди, 1/3 ст. рафінованої олії.
- Печінка ретельно промивається, позбавляється від плівок. Далі продукт нарізається і подрібнюється м’ясорубкою або відповідною насадкою блендера.
- Білки яєць присаливаются і окремо збиваються до повітряної пишної піни. У цю масу по одному вводяться жовтки. Збивання триває.
- Вливається відразу все не холодне молоко. Інгредієнти ще раз гарненько збиваються.
- Після додавання борошна потрібно добре попрацювати віночком, щоб розбити в тесті всі грудочки.
- У масу переміщається печінка. Виливається масло.
- Залишається додати гашену будь-яким зручним способом (соком лимона, оцтом) соду.
- Тісто буде настоюватися 15 – 17 хвилин.
Тонкі млинці з печінки яловичої випікаються на широкій сковороді. Далі вони промащуються обраним соусом. На шари торта викладається начинка.