Як у нашої бабусі гарні оладки! Ці слова відразу виникають в пам’яті, коли заходить мова про це виріб з тіста. Спогади дитинства настільки сильні, що, здається, в повітрі витає аромат і майже виразно мовою відчувається смак улюбленої випічки. У багатьох будинках сильна традиція по вихідних балувати домочадців пишними оладки з яблуками в поєднанні зі сметаною, згущеним молоком, медом. Для тих, хто нічим таким похвалитися не може і хоче навчитися готувати просте і смачне ласощі, у даній статті представлені рекомендації, як швидко і без особливих турбот створити блюдо, яке сподобається всій родині.
Пишні оладки з яблуками на кефірі
Кефірний тісто завжди виходить пишним і м’яким. І чим основа жирніше, тим ніжніше виходить випічка. Додавання яблук робить його більш соковитим і наділяє приємною кислинкою.
Для приготування оладок з яблуками потрібно:
- 0,5 л кефіру;
- 3 яйця;
- ¾ Склянки цукру;
- 1,5 ст. борошна;
- 3 яблука;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. л солі.
Порядок дій такий:
- Змішати яйця з цукром у просторій мисці.
- В яєчну масу влити кефір.
- В рідку основу всипати просіяне борошно з содою, і замісити тісто.
- У яблук видалити шкірку і насінні коробки, натерти на тертці.
- Налити в сковороду тонкий шар масла, розігріти.
- Викладати столовою ложкою тісто на гарячу сковороду і обсмажувати з обох сторін.
Досвідчені кулінари рекомендують готувати оладки на кефірі 5-7-денної витримки. Сода, змішана з борошном, вступає в реакцію з кислотою в кефірі, виділяє вуглекислий газ, утворюючи необхідні для підйому тесту бульбашки. Чим вище кислотність продукту, тим сильніша реакція.
Готуємо на молоці
Якщо хочеться, щоб оладки на молоці були повітряними, дріжджове тісто – найкращий варіант. Сухі пекарські дріжджі відразу починають працювати і швидко піднімають опару.
Інгредієнти для пишних оладок з яблуками:
- молоко – 0,5 л;
- яйця – 3 шт.;
- дріжджі – 2 ч. л.;
- яблука – 3 шт.;
- борошно – 3 ст.;
- сода – 0,5 ч. л.
Багато бояться зв’язуватися з дріжджами, вважаючи, що для цього потрібні спеціальні навички або знання. Але нічого складного в поводженні з ними немає. Потрібно підготувати глибокий посуд і почати готувати.
- Сухі дріжджі розвести в молоці – просто висипати їх і розмішувати до розчинення.
- З’єднати в окремій мисці яйця, цукор і сіль.
- Змішати цю суміш з молоком.
- Просіяти борошно, додати соду, висипати в рідину, перемішати до розчинення грудочок.
- Залишити на годину до дозрівання. Потрібно періодично підходити і помішувати тісто, щоб воно віддавало зайвий вуглекислий газ. За 15 хвилин до смаження помішування припинити.
- Яблука почистити, вийняти середину, нарізати кільцями, бланшувати 5 хвилин.
- Смажити на середньому вогні, вмочаючи яблучні кільця в рідке тісто.
Консистенцію тесту кожна господиня з часом виробляє на свій розсуд – хто-то любить гущі, хтось рідше. Тісто має вийти таким, щоб не стікати, а неквапливо сповзати з ложки.
Рецепт на ряжанці
В основі цього рецепту – улюблений багатьма кисломолочний продукт. Він передає готовому виробу неповторний смак і аромат топленого молока.
Склад рецепта для оладок на ряжанці:
- плодову сировину – 100 г;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 2 ст.;
- ряжанка – 3 ст.;
- яблука – 2 шт.;
- цукровий пісок – 200 г;
- сіль – 1 ч. л.;
- сода – 0,5 ч. л.
Алгоритм дій такий:
- Збити яйця з цукром і сіллю до розчинення сухих речовин.
- Ввести ряжанку в яєчну суміш.
- Всипати борошно, попередньо просіяне разом з содою.
- Плоди очистити від шкірки, видалити насіннєві коробки, дрібно нарізати, додати в тісто.
- Смажити на середньому вогні до красивої скориночки.
Тісто на оладки не любить охолодження. Потрібно заводити таку порцію, яка буде приготована в один прийом. Із залишеного в холодильнику до завтрашнього дня тіста пишних оладок вже не вийде.
Пісні оладки з яблуками
Дієтичне легке блюдо, яке допускається споживати в піст. Оладки стануть гідною прикрасою святкового столу на Яблучний Спас.
Рецепт включає наступні продукти:
- яблука – 5 шт.;
- борошно – 200 г;
- цукор – 100 г;
- дріжджі – 10 г
- сіль – 0,5 ч. л.;
- рослинна олія – 2 ст. л.
Фрукти складають основу тесту для пісних виробів.
Діяти слід наступним порядком:
- Плоди очистити від шкірки і насіння, нарізати шматочками.
- Помістити їх у друшляк, занурити в киплячу воду на 5-7 хвилин.
- Вийняти, по охолодженню розім’яти.
- У пюре ввести борошно, дріжджі, цукор, сіль, масло і перемішати.
- Через годину приступити до смаження.
Смажити оладки на олії. Навіть при наявності тефлоновій сковороді без нього оладки не пропечуться, і замість рум’яної скоринки утворюється пригар.
З додаванням банана
Для приготування знадобляться продукти:
- молоко – 1 л;
- манна крупа – 2 ст. л.;
- цукор – 0,5 склянки;
- 1 яблуко;
- 1 банан;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 0,5 склянки;
- дріжджі – 30 г;
- сода – 0,5 ч. л.
Приготування оладок з яблуками:
- З молока, манної крупи і цукру зварити рідку кашу, остудити до кімнатної температури.
- Вбити в кашу яйця, додати борошно, соду, підсолити.
- Яблуко і банан почистити, нарізати маленькими кубиками, змішати з тестом.
- Посмажити з двох сторін до рум’яної скоринки.
Якщо тісто вийшло занадто щільним, рекомендується смажити при закритій кришці. Не потрібно робити їх великими – тесту досить набирати половину столової ложки.
Як приготувати з корицею
Додавання прянощів облагороджує аромат страви. Тут наведено рецепт приготування оладків з вівсяного борошна, корисні властивості якої визначаються низьким вмістом крохмалю, високим вмістом клітковини і жирних кислот, багатством вітамінів і мінералів.
Потрібні такі складові:
- вівсяне борошно – 300 г;
- цукор – 3 ст. л.;
- молоко – 500 мл;
- яблуко – 1 шт.;
- сіль – 1 ч. л.;
- яйця – 3 шт.;
- ванілін – 1 п.;
- мелена кориця – 2 ч. л.
Послідовність дій:
- Змішати в мисці борошно, цукор, сіль, соду, прянощі.
- Окремо збити до однорідного стану молоко і яйця.
- Очищене яблуко натерти на тертці.
- З усіх інгредієнтів замісити тісто.
- Посмажити оладки.
Вівсяні оладки можна готувати з пластівців, і на основі каші з цієї крупи. Вітається додавання в рецепт кориці, ванілі, родзинок, кураги.
Тонкощі приготування пишних оладок з яблуками:
- Всі інгредієнти повинні бути теплими або кімнатної температури.
- Кращої якості випічка виходить з пшеничного борошна вищого сорту.
- Яйця бажано збивати в піну.
- Для змішування інгредієнтів краще використовувати віночок або міксер на малих обертах.
- Борошно обов’язково потрібно просіяти для збагачення киснем. Її слід вводити невеликими порціями, промешивать ретельно, до зникнення грудок.
- Тісто після замішування треба дати постояти, тоді воно дозріє – стане еластичним, насититься бульбашками повітря.
- Смажити оладки на середньому вогні на сковороді з товстим дном.
- Масло для смаження краще брати рослинна рафінована.
Впевнені, що наведені в статті рецепти і рекомендації допоможуть вам приготувати чудове блюдо.