Оладки з яблуками на кефірі – це простий, смачний і корисний десерт. Він готується швидко і з найбільш доступних бюджетних продуктів. Така страва стане відмінний варіантом сніданку або полуденку для самих маленьких членів сім’ї. Особливо, якщо додати до оладок м’який сир і сметану.
Оладки з яблуками на кефірі — класичний рецепт
Для обговорюваних оладок можна використовувати будь-які яблука – і солодкі і кислі. Все залежить від смаків самої господині і домашніх. Крім 1 фрукта, потрібно також взяти: 220 г борошна і таку ж кількість цукру, 2 яйця, 0,5 ч. л. харчової соди і солі, 220 мл кефіру, рослинна олія.
- Яйця злегка збиваються з цукром і сіллю. Не потрібно використовувати для цього міксер. Досить буде віночка або виделки.
- В окремій мисці змішується кефір і сода.
- До кефіру вливається яєчна маса, і інгредієнти збиваються разом.
- Поступово в тісто всипається просеянная борошно при постійному помішуванні.
- Коли суміш стане однорідною і нагадує по консистенції жирну сметану, можна залишити настоюватися на 10 хвилин.
- Яблуко очищається від шкірки і серцевини, після чого нарізають на дрібні шматочки.
- Тісто змішується з фруктом.
- На сковороді з розігрітим маслом випікаються невеликі круглі оладки.
Саме такий спосіб подрібнення яблук дозволить відчувати в готовому блюді шматочки фрукта. Від цього оладки стають ще смачнішими.
Запечені в духовці, пишні
Готувати смачні оладки на кефірі з яблуками можна не тільки на сковороді, але і в духовці. Щоб поліпшити смак страви, в нього слід додати 1 пакетик ванільного цукру. А також потрібно взяти: 2 середніх яблука, 230 р. борошна, 1 яйця, 120 мл жирного кефіру, 1 ч. л. соди, 50 г. цукру.
- Яблука миють, очищують і нарізають дрібними кубиками.
- Фрукти висипаються в кефір, змішаний з яйцем, цукром і ванільним цукром.
- До яблучно-кефірної суміші невеликими порціями всипається просеянная з содою борошно.
- Тісто в результаті вийде дуже густим.
- Оладки укладаються на деко, устеленный промасленим пергаментом, і відправляються в духовку.
- Випікаються коржі 20 хвилин при 190 градусах до рум’яності.
Із зазначеної кількості продуктів вийде 10-12 оладок. Пишні оладки з яблуками подаються зі сметаною, змішаною з цукром.
Рецепт приготування в мультиварці
Для приготування ніжних оладки на кефірі з фруктами можна використовувати і мультиварку. Підійде пристрій будь-якої моделі, в якій є режим «Смажити». Продукти потрібні наступні: 450 мл кефіру, 2 курячих яйця, 2 яблука, 350 г борошна, 90 р. цукру, 0,5 ч. л. соди, щіпка солі.
- Курячі яйця за допомогою міксера збиваються з цукром до появи піни.
- У масу поступово вливається кефір і додається борошно, просеянная з содою. При цьому інгредієнти продовжують збиватися.
- Яблуко миється, чиститься і натирається на крупній тертці.
- Тісто змішується з фруктом.
- У режимі «Смажити» оладки готуються на розігрітому рослинному маслі з двох сторін.
Солодке блюдо подається до столу з будь-яким фруктовим або ягідним джемом.
Дріжджові оладки з яблуками на кефірі
Для пишних яблучних оладок потрібно використовувати дріжджі. Вони можуть бути пресованими (20 р.) або сухими (10 р.). Крім них, також потрібно взяти: 2 кислих яблука, 250 р. борошна, 270 мл кефіру, 1 яйце, 30 г цукру, щіпку солі, олія.
- В теплий кефір додається цукор, сіль і 2 ст. л. борошна, після чого інгредієнти розмішують до однорідної маси.
- В отриманій рідини розводять дріжджі і залишають на 10 хвилин.
- Коли на поверхні суміші з’явилися пухирці, можна поступово всипати в неї муку невеликими порціями.
- В теплому місці тісто має простояти близько 25 хвилин, поки воно не підніметься в 2 рази.
- В останню чергу в масу вводиться в яйце і подрібнене кубиками яблуко.
- Після ретельного перемішування тесту воно настоюється ще 40 хвилин під рушником або плівкою. Далі можна випікати оладки.
Дуже важливо перед початком випічки не місіть тісто, а брати його порційно, змоченою у холодній воді ложкою.
Готуємо з додаванням манки
Відмінною альтернативою манної каші до сніданку стануть пишні оладки на кефірі з яблуками. Манка (320 р.) повністю замінює в них пшеничне борошно. Також потрібно використовувати: 370 мл теплого кефіру, 60 р. цукру, по щіпці солі і соди, кілька крапель лимонного соку, 1 яблуко.
- В теплий кефір додається цукор, сіль і манка. Тісто має нагадувати по консистенції жирну сметану. Якщо воно виявилося занадто рідким, то потрібно збільшити кількість манки.
- Тісто настоюється 15 хвилин при кімнатній температурі, щоб манна крупа встигла набрякнути.
- Сода гаситься лимонним соком і додати до решти інгредієнтів.
- Залишилося потерти вимите очищене яблуко на крупній тертці і всипати його в масу.
- Випікаються оладки з двох сторін на добре розігрітій сковороді, змащеній вершковим маслом.
Пишні оладки з яблуком, приготовані за таким рецептом, подаються до столу зі згущеним молоком чи солодкою сметаною.
Морквяно-яблучні оладки на кефірі
Дуже смачні оладки з морквою і яблуком на кефірі дуже подобаються не тільки дорослим, але й дітям. Це відмінний спосіб додати в дитячий раціон корисні овочі і фрукти. Крім моркви (2 шт) та яблука (1 шт.), необхідно використовувати: 190 мл нежирного кефіру, 220 р. просіяного пшеничного борошна, 1 яйце, 80 р. цукру, 0,5 ч. л. соди, погашеної лимонним соком, масло.
- Яблуко і моркву миють, очищаються від шкірки і натираються на крупній тертці.
- В окремій мисці віночком змішується кефір з цукром і яйцем. Коли маса стане однорідною, у неї невеликими порціями вводиться борошно і сода.
- У тесті не повинно залишитися навіть найменших грудочок. Щоб полегшити завдання, можна використовувати міксер для змішування інгредієнтів.
- Залишилося додати в тісто моркву і яблуко.
- Оладки випікаються на товстостінній сковороді з великою кількістю рослинного масла.
Готову страву першим ділом обов’язково викладається на паперові рушники. Папір вбере зайвий жир і дозволить оладкам залишитися ніжними і хрусткими надовго.
Простий рецепт з яблуками та бананами
Оладки з бананового-яблучним припеком виходять особливо поживними.
Із зазначеної кількості продуктів вийде велике блюдо солодкого частування. Буде потрібно: по одному яблуку і банану, 270 мл кефіру, 2 яйця, 170 г борошна, 30 г цукру, 0,5 ч. л. соди.
- Кефір з яйцями збивається віночком до однорідності.
- У масу додається борошно, цукор, сода, після чого вона ще раз ретельно перемішується.
- Очищене від шкірки яблуко ріжеться дрібними кубиками, а банан – тонкими слайсами.
- Тісто має настоятися 10-12 хвилин, після чого з нього можна випікати мініатюрні солодкі оладки. Вони швидко піднімаються – стають повітряними і пишними.
Дуже смачно запивати вийшло частування кефіром або ряжанкою. А можна перед подачею до столу змастити його м’яким підсолодженим сиром.