Якщо звичний «Олів’є» з вареною ковбасою набрид, господиня може сміливо експериментувати з його м’ясної складової. Наприклад, додаючи яловичину, свинину, копчені продукти або птицю. Особливо смачним виходить «Олів’є» з куркою.
Класичний рецепт салату Олів’є з куркою
Склад продуктів: велика куряча грудка, 3-4 великі яйця, 1 шт. моркви, 3 картоплини, солоний огірок, 5 ст. ложок зеленого горошку (консерви), сіль, соус.
- Свіжі овочі відварюють до м’якості і ріжуться дрібним кубиком. Їх можна відразу відправляти в салатник і підсолювати.
- Туди ж висипається горошок без розсолу.
- Курятина вариться у воді з сіллю і приправами до готовності. Далі вона довільно нарізати і пересипається до решти інгредієнтів.
- Огірок мельчится кубиком разом з шкіркою і теж відправляється в салатник.
- Таким же чином ріжуться заздалегідь зварені круто яйця.
- Добре перемішати всі продукти і заправити соусом. Наприклад, легким майонезом.
Можна на свій смак злегка змінювати класичний рецепт салату «Олів’є» з куркою. Наприклад, виключати з нього моркву, використовувати відварну горошок замість консервованого компонента або замінювати солоний огірок свіжий овочем.
З додаванням яблук – покроково
Склад продуктів: 3 середні картоплини, 2 свіжих міцних огірка, 2-3 невеликі морквини, великий маринований огірок, банку консервованого горошку, 5 великих яєць, 330 г курятини, 2 кислуватих яблука, підсолений майонез, змішаний зі сметаною.
- Коренеплоди запікаються в духовій шафі до м’якості, після чого ріжуться кубиками.
- Яйця варяться до твердого жовтка і мельчатся довільними шматочками.
- Курятину можна відварити до готовності, так і обсмажити на олії до рум’яності. Далі вона ріжеться середніми скибочками.
- Обидва види огірків рубаються невеликими кубиками. Бажано викласти шматочки на друшляк, щоб в закусці не виявилася зайва рідина.
- Також подрібнюються і яблука. Якщо фрукти не відразу відправляються в салат, то варто збризнути їх лимонним соком, щоб вони не темніли.
- Складові змішуються, до них висипається горошок без маринаду.
Готове «Олів’є» з куркою і яблуком заправляється соусом зі сметани і майонезу.
З копченою куркою
Склад продуктів: велика копчена куряча грудка, 3-4 середні картоплини, 2-3 великих курячих яйця, 3 бочкових солених огірки, половина банки консервованого горошку, морквина, 2 великі ложки сметани і майонезу, сіль.
- Свіжі овочі запікаються або відварюють до м’якості. Далі вони чистяться і мельчатся кубиками.
- Відварюються і яйця. Вони також нарізаються мініатюрними шматочками.
- Копчена курятина подрібнюється короткою і товстою соломкою. Також ріжуться солоні огірки.
- Складові перемішуються і солятся. До них висипається горошок без маринаду.
Заправляється «Олів’є» з копченою куркою сумішшю з сметани і майонезу.
З грибами
Склад продуктів: ріпчаста цибулина, 2 свіжих міцних огірка, 2-3 курячих стегенця, 4 завчасно зварених яйця, 2 картоплини, 370-390 г печериць, половина лимона, жменю маслин без кісточок, сіль, половина банки маринованого горошку, сметана і майонез.
- Стегенця варяться в солоній воді до готовності. Далі з кісток зрізається м’ясо і нарізати невеликими шматочками.
- Цибулю нарізати кубиками і маринується в свіжовичавленому соку цитрусового. На це піде близько години.
- Гриби дуже дрібно рубаються і обсмажуються на розігрітій олії з сіллю. Можна додавати до них будь-які ароматні трави.
- Кубиками однакового розміру нарізати варені яйця, свіжі огірки без шкірки. Також подрібнюється відварена до м’якості картопля.
- Для заправки змішується майонез і сметана в пропорції 2 до 1. Туди ж додається сіль і дуже дрібно нарізані маслини.
- Соусом заправляються всі підготовлені інгредієнти. У тому числі горошок без маринаду і віджату від соку лимона цибулю.
«Олів’є» з куркою і грибами подається гостям через пару годин настоювання в прохолоді.
Доповнюємо рецепт креветками
Склад продуктів: 130 г відварної картоплі і невелика варена морквина, 3 зварених круто яйця, 2 бочкових солоних огірка, 140-160 г копченої курки, половина червоного яблука, 90 г дрібних коктейльних креветок, 3 ст. ложки жирної сметани і майонезу, сіль, 1 ст. ложка соєвого соусу.
- Рівними акуратними кубиками мельчится картопля, морква, яйця, солоні огірки.
- Яблуко перед нарізанням спочатку позбавляється від шкірки і насіннєвий коробки.
- Креветки опускаються в солоний окріп на 3 хвилини, після чого остуджувати. Їх можна різати половинками або ж додавати в салат цілком.
- Копчена курка мельчится соломкою.
- З горошку зливається рідина.
- Для заправки з’єднується соєвий соус, майонез і сметана.
- Всі інгредієнти перемішуються, солятся і поливається соусом.
Особливо ефектно виглядає подача такої закуски в порційних келихах. Можна залишити кілька креветок для прикраси.
Дієтичний варіант з курячим філе
Склад продуктів: 2 кислих яблука, морква, 180 г курячого філе, 1 картоплина, 2 свіжих міцних огірочка, 3 варених яйця, цибулина, половина банки горошку (консерви). 4 великі ложки грецького йогурту, сіль, 1 ч. ложка гірчиці.
- Коренеплоди обертаються фольгою і запікаються до готовності, після чого ріжуться однаковими шматочками.
- Аналогічно подрібнюються свіжі огірки, охолоджені яйця, цибуля, яблука без шкірки і кісточок.
- Філе вариться в солоному окропі 17-20 хвилин, після чого ділиться на волокна.
- Горошок позбавляється від маринаду.
- Продукти з’єднуються і солятся.
Заправляється закуска сумішшю гірчиці і грецького йогурту.
Що вибрати, солоні або свіжі огірки?
І солоні і свіжі огірки відмінно підходять для обговорюваного салату. В класичний варіант закуски входять солоні або мариновані овочі. Але свіжі скибочки роблять його більш ароматним і легким.
Який варіант вибрати, вирішує сам кулінар, враховуючи смаки всіх домашніх. До речі, не забороняється поєднувати в салаті відразу два види огірків.