Це правда – омлет народився у Франції. Блюдо досить швидко оцінили господині і професійні кулінари всього світу. І тепер «національний» класичний рецепт омлету можна зустріти і в Італії, і в Австрії, і багато де ще.
Класичний французький омлет
Почнемо з основи всіх омлетів на землі – класичного французького омлету. Принадність у тому, що в його складі немає нічого, крім яєць і солі. Але хто сказав, що це несмачно, коли ще й подано з істинно французьким шармом – у вигляді рулетика?
Відчути себе у Франції допоможуть:
- яйця – три штуки візьмемо;
- вершкове масло – щоб вистачило покрити розтопленим дно сковороди;
- сіль – скільки вважаєте за потрібне.
Поки масло тане на сковорідці (стежимо, щоб не пригоріло), розбиваємо в піалу яйця і збиваємо. Міксер не знадобиться, використовуємо віночок або звичайну вилку. Яєчну масу підсолюємо.
Додаємо до яєць розтануло масло і другий раз працюємо віночком. Після чого виливаємо яєчно-масляну суміш на гарячу сковороду. Лише зауважимо, що краї почали світлішати, прямо на сковороді звертаємо омлет зразок млинця (трубочкою або трикутним конвертом). Він буде дивно м’яким і ніжним.
З молоком на сковороді
Додавши молоко, можна зробити мереживний омлет: він вийде ажурним, з безліччю дірочок.
Для страви, що нагадує мереживну серветку, і в той же час досить пишного, нам знадобляться:
- яйця – візьмемо чотири штуки;
- молоко – вистачить третині склянки;
- свіжий помідор – достатньо одного середнього овоча;
- зелень кропу – не менше двох гілочок;
- сіль – орієнтуйтеся на свій смак;
- рослинна олія (рафінована, щоб не було зайвого запаху) – розраховуємо кількість таким чином, щоб масло не плавало в сковороді, а покрило дно тоненьким шаром.
Першим справою займаємося помідором і кропом. І те, і інше нарізаємо так дрібно, як тільки зможемо.
Ставимо сковороду розігріватися на несильний вогонь, а тим часом розбиваємо в миску яйця, підсолюємо і беремося їх збивати. Працюємо до тих пір, поки не з’явиться піна.
Тепер наливаємо в сковорідку олію: нехай воно теж добре нагрівається. А ми якраз встигаємо додати до яєць молоко, помідор і кріп. І знову все це збити.
Можна виливати яєчно-овочеву масу на сковорідку. Буквально півхвилини включаємо під нею вогонь на повну силу, накриваємо омлет кришкою і знижуємо потужність вогню до мінімуму.
Омлет з молоком на сковороді готовий, коли верх загусне і при спробі нахилити сковорідку не стане «плисти» в сторону нахилу
Готуємо по-австрійськи
Австрійки придумали зробити з омлету десерт. Точніше, це справа рук і фантазії кухаря австрійського імператора Франца Йосифа і. Як-то правитель не на жарт зголоднів і не хотів довго чекати трапези. Тому кухар швиденько спорудив для повелителя солодкий омлет з яблуками. Його назвали «Кайзершмаррн з яблуками» (імператорська мішанина).
Спробуємо приготувати такий же з:
- яєць (потрібні свіжі, в ідеалі – з) – двох штук;
- яблука – великого і соковитого;
- молока – не менше чотирьох столових ложок;
- цукрового піску – візьмемо одну столову ложку;
- борошна – досить пари столових ложок без «шапочки»;
- ванілі – ½ чайної ложки;
- кориці (меленої), цукрової пудри – всього потроху;
- вершкового масла – хоча б 30 грамів.
Яйця розбиваємо, визначаємо жовтки і білки в різні ємності. Останні підсолюємо і збиваємо міксером. Незабаром маса почне пінитися, і ми потроху вводимо цукор, продовжуючи збивати. У підсумку отримуємо густу піну, в якій солодкі кристали повністю розчинилися.
Прискорити процес допоможе заміна цукру-піску на цукрову пудру.
Жовтки з’єднайте з молоком, борошном і ваніллю. Виходить своєрідне тісто. Залишається відправити у нього солодку білкову піну і змішати.
Яблуко, звільнене від шкірки і серцевини, нарізаємо у вигляді тонких часточок. (Можна використовувати і яблучні дольки, законсервовані в солодкому сиропі).
Вже нагріту сковороду змащуємо шматочком масла. Виливаємо омлетну масу, намагаючись розподілити її рівним шаром. Наверх викладаємо яблуко. Накриваємо сковороду кришкою.
«Кайзершмаррн» має з обох сторін покритися золотистою скоринкою. Не потрібно різати омлет-десерт ножем. За звичаєм його розривають на порції лопаткою, адже коли-то урчащему від голоду імператорського живота чекати було ніколи. Подають, посипавши корицею і солодкої пудрою.
Класичний омлет в мультиварці
Щоб приготувати омлет, можна використовувати мультиварку. Знаючі люди кажуть, що цей кухонний помічник перетворює його в страва, що тане в роті. Які продукти знадобляться?
- Яйця – візьмемо чотири штуки.
- Молоко – ½ склянки цілком достатньо.
- Рослинна олія (ідеально оливкова) – не менше столової ложки.
- Твердий сир – від 100 до 150 грамів.
- Сіль – вистачить щіпки.
- Зелень, приправи – порадьтеся з власним смаком.
Яйця розбиваємо в миску. Нам потрібна однорідна яєчна рідина, тому збиваємо до необхідної консистенції.
Відправляємо в яйця молоко, сіль, зелень і масло – черговість неважлива. Знову старанно збиваємо до однорідної суміші.
Сир пропускаємо через тертку з осередками середньої величини.
Виливаємо омлетну масу в мультічашу, присипаємо стружкою з сиру.
Ставимо перед приладом завдання: попрацювати десять хвилин в режимі «Випічка» при температурі 1000С.
Коли пристрій «заспіває», що все готово, не кидаємося відразу відкривати його, а трохи, всього п’ять хвилин, почекаємо. Омлет настоїться і стане ще пишніше.
Як приготувати в духовці
Щоб швидко впоратися з сніданком і отримати від нього бадьорість і сили на весь день, спробуємо приготувати омлет в духовці.
Для цього знадобляться:
- яйця – візьмемо чотири штуки;
- молоко – не менше склянки, жирність не має значення;
- сіль і чорний мелений перець – скільки вважаєте за потрібне;
- вершкове масло – достатньо 20 грамів.
Яйця розбиваємо в миску і беремо в руку виделку – будемо трохи їх збивати. Вливаємо до них молоко. Для того, щоб забезпечити омлету легку і пишну консистенцію, на кожне яйце повинно припадати приблизно 50 грамів молока. Це оптимальна пропорція.
Приправляємо яєчно-молочну масу сіллю, перцем і збиваємо в останній раз.
Беремо відповідну форму для випічки, її бортики дно і гарненько маслим.
Відправляємо «майже омлет» в разжаренную до 180 ° с духовку. Через півгодини з «майже» він перетвориться в омлет.
Рецепт для мікрохвильової печі
Ми вже готували омлет на сковороді, в мультиварці і духовці. Чому б не спробувати спорудити таке блюдо в мікрохвильовій печі? Спробуємо дієтичний омлет – тільки з яєчних білків. Таке блюдо добре на вечерю, щоб не перевантажувати шлунок на ніч.
Будуть потрібні:
- яйця – три штуки візьмемо;
- молоко (дієта, значить, дієта – нежирне) – три столових ложки;
- зелена цибуля – скільки вважаєте за потрібне;
- сіль – щіпка;
- зелений горошок (або спаржа, або шпинат, або стручкова квасоля) – пара столових ложок.
Як можна дрібніше нарізаємо цибульні пір’я.
Відокремлюємо жовтки від білків, останні присаливаем. Їх потрібно перетворити в міцну піну. Допоможе міксер.
Молоко трохи підігріваємо. Потім він відправляється в білкову масу. Туди ж іде і цибулю в компанії з горошком.
Змащуємо підходить для використання в мікрохвильовці ємність оливковою олією. Виливаємо заготівлю і вмикаємо агрегат на дві хвилини.
Важливо не перетримати омлет всередині, інакше доведеться задовольнятися чимось подібним з гумою.
Пишний омлет з сиром
На простій сковороді можна створити воістину аристократичне страва – не банальну яєчню, а пишний смачний омлет з сиром.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- яйця – візьмемо чотири штуки;
- молоко – не менше чотирьох столових ложок;
- борошно – теж чотири ложки, але вже чайні;
- вершкове масло – хоча б одну столову ложку, можна дві;
- сіль – на смак;
- кріп – двох-трьох гілочок достатньо;
- твердий сир улюбленого сорту – 100 грамів.
Розбиваємо яйця в миску глибше, підсолюємо. Перемішуємо з допомогою виделки. Старанно, але збивати поки не станемо.
По можливості дрібніші шаткуємо кріп. Вливаємо в яйця молоко, відправляємо в цю компанію кріп і змішуємо повторно. Знову ж таки, не збиваючи.
Настала черга борошна. І збивання. У результаті повинна вийти однорідна суміш, без грудочок, але з повітряними бульбашками.
Обробляємо з допомогою терки сир.
Гарненько розжарюємо сковороду (будемо використовувати плоску, з протипригарним покриттям і товстими стінками). Стінки і дно щедро обмазуємо вершковим маслом.
У центр ємності виливаємо омлетну масу, даємо рівномірно розподілитися по всій площі. Присипаємо сиром.
Щоб низ не пригорів, періодично «качаємо» сковорідку з боку в бік, одночасно піднімаючи лопаткою краю омлету. Тоді рідка частина стече вниз і не дасть страви підгоріти.