В житті господині може виникнути ситуація, коли сніданок доведеться готувати в «польових» умовах – без доступу до плити. Існує багато хитрощів, як це зробити. Наприклад, можна приготувати омлет в мікрохвильовці. Він вийде нітрохи не гірше, ніж при запіканні звичним способом.
Класичний омлет з молоком у мікрохвильовці
Найчастіше готується обговорюване частування на основі коров’ячого молока. Достатньо півсклянки продукту. Замість нього можна брати і жирні вершки. Інші інгредієнти: 5 шт. курячих яєць, 35 г вершкового масла, пару пучок солі.
Спочатку відразу всі яйця розбиваються в чашку і подсаливаются. Їх потрібно добре збити.
Після додавання холодного молока процедура повторюється.
У промаслений посуд виливається суміш, що вийшла. Під кришкою вона відправляється в мікрохвильову піч при середній потужності на 2,5-3 хвилини.
Напівготове блюдо перемішується і знову вирушає готуватися на такий же час.
Точний час готування залежить від моделі пристрою, тому воно встановлюється дослідним шляхом.
Дієтичний рецепт для дітей
Цей варіант страви відмінно підійде для самих маленьких членів сім’ї, і для тих, що худнуть. Інгредієнти: жменька асорті із заморожених овочів, 3 шт. курячих яєць, 130 мл знежиреного молока, дрібка морської солі. Як смачно приготувати омлет в мікрохвильовці, розповідається далі.
Сирі яйця збовтуються до легкої пінки. Не припиняючи працювати виделкою або вінчиком до них потрібно влити молоко і додати морську сіль.
Суміш овочів висипається в підходящу посуд із скла.
Зверху виливається яєчна основа. На повній потужності пристрою страва готуватиметься 8-9 хвилин.
Овочі можна брати будь-які, крім картоплі.
Як приготувати з сиром?
Варто взяти для цієї страви не тільки твердий сир, а також стиглі соковиті томати. Інгредієнти: 3 шт. курячих яєць, 90 мл коров’ячого молока, сіль на кінчику маленької ложки, помідорів, 40 г сиру.
Посуд для приготування страви буде використовуватися скляна або керамічна. Ємність обов’язково потрібно добре промаслить.
Яйця солятся і з’єднуються з холодним молоком. Складові потрібно ретельно перемішати. Можна навіть злегка збити їх.
Якщо хочеться щоб сир відчувався в страві, потрібно різати його невеликими кубиками. Помідори — тонкими кружечками.
Овочі та сир висипаються в підготовлену ємність, а зверху на них виливається яєчна основа.
Готується сніданок 5-6 хвилин при максимальній потужності пристрою.
З грибами і помідорами
Це найпростіше, але дуже ситне блюдо виходить дивно смачним. Гриби можна брати будь – відмінно підійдуть свіжі печериці (110 грам). Інгредієнти: 4 курячі яєчка, великий помідор, 2 великі ложки молока, пара гілочок петрушки, маленька цибулинка, сіль, суміш перців за смаком шматочок вершкового масла.
У скляний посуд висипають кубики цибулі, шматочки томату і слайсы грибів. Зверху виливається розтоплене масло. Ємність накривається кришкою і відправляється на 3 хвилини в мікрохвильову піч. За цей час продукти потрібно один раз перемішати.
Окремо збивається підсолене молоко з яйцями, перцем і рубаною петрушкою.
Маса переливається в сотейник, накривається кришкою і готується в пристрої ще стільки ж часу при максимальній потужності.
Ніякої особливий режим задіяти не потрібно. Достатньо буде звичайного нагріву.
Омлет в мікрохвильовці в гуртку
Якщо спеціального посуду для мікрохвильової печі вдома немає, підійде і звичайна чашка. Таким чином особливо зручно готувати омлет для однієї людини. Інгредієнти: 1 яйце, 2 мл оливкової олії, дрібка солі.
У глибоку промаслений чашку виливається яйце. Воно солиться і збивається. Можна додати ароматні трави за смаком.
Готується омлет в мікрохвильовці в гуртку всього 1 хвилину при максимальній потужності пристрою.
Смачно додавати в таку страву роздавлений часник і овочеві кубики.
Це найпопулярніший варіант поживного сніданку в сучасних сім’ях. Особливо люблять його господині за швидкість приготування. Інгредієнти: 4 шт. яєць першого сорту, 3-4 гуртка вареної ковбаски, 60 г будь-якого сиру (твердого), жменю консервованої кукурудзи, 60 мл молока, сіль на кінчику ложки.
Розбиті яйця з’єднуються з молоком. Суміш на смак солиться.
Протягом 2-3 хвилин масу потрібно гарненько збивати міксером.
Ковбаса ріжеться кубиками, сир – тонкими брусочками.
Всі підготовлені інгредієнти і кукурудза перемішуються і виливаються в посуд для мікрохвильової печі. Попередньо її потрібно промаслить.
На повній потужності страва готуватиметься 12-14 хвилин.
Подається страва з будь-якими гострими соусами.
Рецепт на пару
Щоб скоротити кількість жирів у страві, готувати його потрібно на пару. Зробити це можна в мікрохвильовій печі. Інгредієнти: 4 шт. курячих яєць, 90 мл молока, пучок кропу, томат, 90 г твердого сиру, сіль за смаком.
Яйця збиваються з молоком до однорідності. Рідина до них потрібно додавати теплою і тонким струменем.
Томати без шкірки шинкують кубиками. Кріп дрібно рубається.
Овоч і зелень відправляються в яєчну масу. Всі складові знову збиваються. За смаком маса солиться.
В останню чергу в майбутній омлет додається тертий сир.
Якщо в запасі є спеціальна форма для приготування страви на пару, можна використовувати її. Або ж просто накрити тарілочку спеціальною кришкою для мікрохвильовки.
Готується сніданок 4 хвилини при максимальній потужності пристрою.
Подається страва з свіжоприготовленими житніми тостами і шматочками твердого сиру.
Білковий омлет
Цей варіант омлету особливо популярний у спортсменів. Інгредієнти: велика ложка молока, 3 шт. курячих яєць, сіль.
На самому першому етапі потрібно акуратно розділити яйця на складові. Далі потрібно використовувати тільки білки. Вони спеціальною насадкою блендера збиваються в пишну піну.
Отримана маса солиться і виливається в підготовлену форму для запікання в СВЧ.
Під кришкою при максимальній потужності пристрою страва готується 3 хвилини.
Цікаво, що до складу такого рецепта входить картопля. 3 бульби потрібно заздалегідь відварити «в мундирі». Інші інгредієнти: 4 шт. курячих яєць, ріпчаста цибулина, 230 г копченого бекону, 90 г голландського сиру, сіль.
Бекон ріжеться дрібними кубиками. Замість нього можна використовувати також копчену ковбасу або куряче м’ясо.
У глибокій мисці подрібнений інгредієнт з’єднується з яйцями. Маса солиться.
Лук ріжеться півкільцями, варена картопля – брусочками. Разом ці овочі обсмажують на розігрітому жирі.
Цибулю і картоплю кладуть у скляну форму. Зверху виливається суміш ковбаси і яєць.
При максимальній потужності пристрою частування буде готуватися 4-5 хвилин.
Приблизно через 3,5 хвилини ємність з омлетом витягується з мікрохвильової печі і рясно посипається тертим сиром. Можна додати до нього і подрібнений часник для пікантного аромату.
Щоб прискорити процес приготування сніданку з ранку, варто заздалегідь підготувати необхідні продукти.