Цей салат потрапляє в трійку хітів, які найчастіше прикрашають сучасні святкові столи. Кожна господиня по-своєму готує оселедець під шубою. Класичний рецепт кулінари нескінченно змінюють і вдосконалюють, прагнучи знайти для себе ідеальний варіант.
Оселедець під шубою. Шари по порядку. Класичний рецепт
Цей варіант рецепту включає в себе рибне філе і овочі. Ніякі додаткові інгредієнти при його приготуванні не використовуються. До речі, саме класичний салат найбільше люблять гурмани. Створивши над рибкою овочеву «шубку» завжди потрібно дати страві настоятися гарненько в холоді, щоб всі верстви просочилися соусом.
Інгредієнти
З продуктів береться: велика жирна оселедець, 2 середні буряків, велика морквина, 2 дрібку дрібної солі, столове яйце, трохи оцту, цибулина, 4 картоплини, велика кількість майонезу без добавок.
Дуже важливо вибирати для закуски цілу солону оселедець. В такому випадку господиня сама зможе вибрати велику красиву рибку. Оброблені продукти в банках поливаються великою кількістю оцту і містять шкідливі консерванти. При їх використанні смак салату значно погіршиться.
Спосіб приготування
- Першим ділом всі овочі з рецепту відварюються до м’якості. Як тільки продукти охолонуть, їх потрібно очистити від шкірки. Яйце також вариться до готовності.
- Всі підготовлені продукти, крім оселедця і цибулі, труться з використанням великої терки.
- Першим шаром закуски стає половина тертої картоплі, присоленная і покрита сіткою майонезу.
- Другим шаром стане різана середнім кубиком оселедець. Не потрібно занадто дрібнити, інакше смаку рибки не буде в закусці. Знову створюється сітка з майонезу, а от сіль вже не використовується.
- Далі розташовуються наступні шари салату: кубики цибулі, трохи збризнуті столовим оцтом – морква – майонез – залишилася картопля – буряк – майонез – терте яйце. Деякі з них за смаком присаливаются.
Прикрасити закуску можна квітами, вирізаними з овочів.
З додаванням яблук
Ця варіація класичної закуски дозволить приготувати максимально соковите і ніжне блюдо. Інгредієнти: 420 г філе оселедця (краще – бочковий), 2 морквини, велика цибулина, 3 картоплини, кислувате яблуко, 2 столові яйця, сіль, дрібку цукру, малий. ложка бальзамічного оцту, майонез. Як готується така оригінальна оселедець під шубою, докладно розповідається далі.
- Овочі та яйця бажано зварити заздалегідь. Наприклад, з вечора. За цей час вони встигнуть добре охолонути, і не будуть кришитися під час подрібнення.
- Цибулю слід не тільки нарізати дрібними кубиками, але і замаринувати. Для цього його шматочки поливаються сумішшю з бальзамічного оцту, солі і цукру. Сипучі компоненти додаються за невеликий щіпці. Нехай цибулю постоїть в отриманому маринаді кілька хвилин.
- Першим шаром закуски стане крупно терта картопля. Вона добре промащується майонезом і солиться.
- Зверху розподіляється замаринований цибулю.
- Далі – кубики оселедця. Шматочки риби повинні бути досить великими. Вони також промащуються соусом.
- Поверх оселедця викладається терта морква і знову майонез.
- Залишається натерти поверх шарів соковите яблучко і яйця, які щедро промащуються майонезом.
- Прикрашається салат змішаної з соусом тертої буряком.
Красиво оформити закуску допоможе рубана свіжа зелень.
Дієтичний варіант без майонезу
Мало хто знає, що існує навіть дієтичний варіант обговорюваного салатику. Звичайно, він готується без майонезу і картоплі. Інгредієнти: солона оселедець, 420 г нежирної сметани, 2 цибулини, 2 морквини, 3 буряків, 60-70 г гірчиці, 10 г яблучного оцту, 5 столових яєць, сіль, суміш кольорових перчиком.
- Якщо цибуля виявився занадто гірким, варто спочатку нарізати його кубиками, а потім залити киплячою водою і залишити на пару хвилин. Далі на цей же час він заливається яблучним оцтом.
- Буряк і морква миються і щільно обертаються фольгою, після чого запікаються в духовій шафі 35-45 хвилин. Цей спосіб приготування (на відміну від варіння) дозволить зберегти всі вітаміни в овочах.
- Готові продукти, размягчившиеся всередині, подрібнюються за допомогою терки.
- Зварені круто яйця також крупно труться.
- Оселедець позбавляється від шкірки і нарізати акуратними шматочками.
- Для заправки з’єднується сметана, сіль і гірчиця.
- Закуска викладається шарами в наступній послідовності: буряк – шматочки рибки – терті яйця – морквина – шматочки рибки – яйця – шматочки рибки – буряк. Після кожного нового овочу викладається шар маринованої цибулі.
- Шари за смаком присаливаются і промащуються сметанним соусом.
Настоюється закуска пару годин на холоді.
Лінива оселедець під шубою
Цей рецепт дозволить закінчити приготування закуски дуже швидко. Інгредієнти: велика слабосолона оселедець, велика буряк, 3 картоплини, морква, цибулька, майонез, сіль, приправи за смаком.
- Всі підготовлені овочі відварюють до м’якості прямо в шкірці. Коли продукти трохи охолонуть, їх можна нарізати не великими кубиками.
- Оселедець очищається від шкірки, нутрощів. Також позбавляється від голови і хвоста. Ріжеться невеликими скибочками.
- Всі підготовлені інгредієнти з’єднуються в глибокому салатнику. Вони заправляються майонезом, змішаним із сіллю і приправами.
Щоб подати салат красиво, варто використовувати сервірувальне кільце. До речі, його можна зробити самостійно з консервної банки.
Як приготувати рулетом?
Це ідеальний варіант оформлення звичного салатика для святкового столу. У такому вигляді він виглядає набагато цікавіше і апетитніше, ніж звичайними верствами. Інгредієнти: 450 г філе малосольною рибки, велика червона буряк, 5 столових яєць, 3 картопляні бульби, 5 великих морквин, домашній майонез, сіль. Як приготувати салат покроково у вигляді рулету, описується далі.
- В цілому готується салат в такому вигляді за тією ж схемою, що і класичний варіант. Першим ділом всі овочі варяться або запікаються в фользі в духовій шафі до м’якості. Коли продукти охолонуть, вони труться на тертці з самими великими поділками. До речі, картоплю і моркву можна варити разом, а от буряк повинна варитися окремо. Одночасно відварюються яйця.
- Готові яєчка ріжуться дрібним кубиком.
- Філе оселедця малосольною крупно нарізане брусочками або кубиками.
- На обробну дошку викладається харчова плівка. Найкраще зробити відразу два шари. Особливо, якщо матеріал не дуже щільний.
- На плівку розсипається буряк і утрамбовується. Зверху вона покривається ще одним шаром матеріалу і розминається. Далі плівка прибирається, а буряк змащується майонезом і присаливается.
- Поверх першого овоча розподіляється терта морквина. Потім: тертий картопля, терті яйця. Ці шари теж присаливаются і промащуються соусом.
- Посередині майбутнього рулету розкладаються шматочки оселедця.
- Конструкція акуратно згортається, щоб кінці зістикувалися.
- Залишається зрівняти шов на поверхні закуски і перекласти на красиву тарілку.
Частування ріжеться на порції і подається до столу.
У чому готувати салат і як подавати?
Якщо готується закуска у вигляді рулету, то подавати її стоїть на овальному красивому блюді. Поверх салату розсипається велика кількість подрібненою зеленню.
Звичний листковий варіант салату варто викладати і подавати в прозорій посуді, яка дозволить милуватися апетитними складовими. Якщо планується викласти закуску на плоске блюдо, то слід використовувати для цієї мети кулінарне кільце. Всі шари формуються прямо усередині нього і утрамбовували, а після охолодження страви кільце акуратно знімається.
Як прикрасити оселедець під шубою?
Найчастіше для прикраси обговорюваного салату використовуються овочеві квіти. Вони збираються з слайсів буряка, моркви або яблука, після чого доповнюються свіжою зеленню.
Звичайно, можна зробити оформлення закуски і тематичним. Наприклад, до нового року актуально викладати на її поверхні ялинку з рубаної зелені. Світлий фон з тертого яйця виділить малюнок. Прикраситься ялинка «іграшками» з овочевих шматочків і половинок сорти помідорів черрі.
Подібні тематичні малюнки можна створювати і будь-якого іншого свята. Наприклад, цифри до дня народження, 8 березня і 23 лютого. Головне, включити фантазію.