Історія назви. Чому оселедець під шубою, а не в пальто?
Є кілька легенд створення цієї страви. За однією з них, купець Богомілів, для захисту свого трактиру від пияцтва і внаслідок цього бійок, придумав цей рецепт. Сталося це до святкування новорічного свята в кінці 1918 року. Назва була абревіатурою і розшифровується, як «Шовінізму і Занепаду – Бойкот і Анафема», скорочено ШУБА. Бурак, що входить до складу асоціює червоний прапор. Пролетарі завжди вживали оселедчик під горілочку і картопельку, тому ці інгредієнти також включили в склад. Символічно рибка у складі салату – це пролетаріат, бурак – прапор, моркву і цибулю – народ (який, як і ці овочі, вийшов з землі). У знак поваги до творців французької революції, змащували соусом створеним французами – майонезом. Відвідувачам довелося за смаком нове блюдо. А господар трактиру отримав бажаний ефект – хороша і ситна їжа не давала швидко п’яніти. У народі це нове ласощі стали називати оселедець під шубою. З тих пір цей салат традиційна страва новорічного столу. Але як говориться – це тільки легенда.
У 1970 року цей салат був дуже популярний через його становить – майонезу. У часи дефіциту, знайти його було дуже складно. Люди простоювали годинами в черзі, щоб придбати заповітну баночку. Купували влітку і зберігали до самого чарівного свята – нового року. До цього часу під кришкою утворювалася цвіль, але народ, не боячись, знімав верхній шар і насолоджувався чудовим смаком приготованого салату.
Варіанти рецептів салату
Раніше це блюдо було виключно новорічним. Після розвалу союзу, в магазинах з’явилися у відкритому доступі дефіцитні продукти. І цей бажаний салат стали готувати на всі свята. Незважаючи на те, що всі ми їмо цю страву з дитинства і зараз з’явилася маса нових цікавих рецептів, цей салатик на столі залишається самим затребуваним і йде з тарілок першим.
З часом салат переробляли багато разів. Експериментували з продуктами, прибираючи і додаючи нові інгредієнти. Завдяки доступності і простоті продуктів, цей салат смачний, соковитий і корисний. Він відомий у багатьох країнах. Становить велику конкуренцію олів’є.
Це бюджетний салат. Продукти використовуються найбільш прості, дешеві, у багатьох вони ростуть на грядці.
Варіантів приготування дуже багато. Найпоширеніший – класичний. Він включає в свій склад: бурак, моркву, картоплю, цибулю, яйце, оселедчик.
Продукти накладають шарами на великому святковому блюді. Можна використовувати спеціальне кільце, коло, для додання красивого вигляду і форми. Можна навіть зробити маленькі порційні частини. Красиво виглядає салат у великих келихах для мартіні. Готують у вигляді рулету, закручуючи в філе і розрізаючи для подачі поперек.
Класична оселедець під шубою
Цей рецепт оселедця під шубою, знає кожна людина в нашій країні. Його обов’язково зустрінеш у кожному будинку на Новий рік.
Інгредієнти:
- Майонез – 200 гр.;
- Оселедець – 700 гр.;
- Яйце – 4 шт.;
- Картопля – 4 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Бурак – 2 шт.;
- Морква – 3 шт.
Покрокове приготування по шарах:
- Всі овочі відварити в різних каструлях;
- Найбільше час витратитися на приготування буряка приблизно півтори години. Картопля і морква варяться близько півгодини, їх можна готувати в одній ємності;
- Яйця відварити. Охолодити в холодній воді, для легкого очищення від шкаралупи;
- Цибулю дуже дрібно порізати шматочками;
- Найзручніше використовувати готове філе. У такому варіанті рибка без кісток і просолена. Можна взяти сиру тушку і самостійно засолити, а потім звільнити від кісток;
- Готову просолену оселедець нарізати кубиками;
- Картоплю натерти на крупній тертці. Також вчинити з морквою, яйцями і бураком;
- Салат викладають шарами: риба, цибуля, картопля, морква, яйця, бурак. Кожен шар змастити майонезом.
Якщо під рукою немає майонезу, то можна змішати гірчицю зі сметаною, теж вийде смачно.
Рецепт з яблуком
Якщо набрид класичний рецепт салату оселедець під шубою, то можна внести різноманітність в блюдо і здивувати гостей новим смаком звичного страви. Спробуйте додати до складу яблука, вони додадуть свіжість і легку, ледь помітну кислинку салату. Цей варіант багатьом припаде до смаку.
Інгредієнти:
- Бурак – 300 гр.;
- Картопля – 300 гр.;
- Оселедець – 2 шт.;
- Майонез;
- Яблука – 300 гр.;
- Сіль.
Приготування:
- Всі овочі потрібно варити в мундирах;
- Яйця відварити;
- Цибулю нашаткувати дрібно;
- Нарізати кубиками оселедець;
- Овочі очистити. Натерти на тертці;
- Яблука очистити від кісточок і шкірки. Потерти на тертці;
- Шарами викласти на тарілку: картопля, оселедець, яйце, яблука, бурак. Між змащуючи майонезом.
Добре, якщо є час і страва постоїть в холоді години три. За цей час вона просочиться і придбає необхідний смак і аромат.
Лінива оселедець під шубою
Не завжди хочеться довго возитися, створюючи красивий вигляд салату. Коли мало часу або просто потрібно приготувати на вечерю щось по-швидкому, то на допомогу прийде цей рецепт.
Інгредієнти:
- Бурак – 3 шт.;
- Оселедець – 2 філе;
- Морква – 3 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Картопля – 3 шт.;
- Майонез;
- Вода.
Приготування:
- Дуже чисто помити овочі. Використовуйте для цього губку;
- Варити в мундирах. Буряк окремо від інших овочів. Картопля звариться швидше за всіх, а бурак вимагає в два рази більше часу на приготування. Використовуйте ніж для перевірки готовності овочів. Якщо він легко, м’яко входить в овочі, значить варто виймати і охолоджувати;
- Яйця зварити;
- З лука зняти лушпиння. Промити. Нашаткувати на дрібні шматки. Відправити в миску;
- Рибу помити, просушити. Нарізати шматочками. Перекласти до цибулі;
- Овочі очистити, натерти на тертці. Пересипати в миску;
- З яєць зняти шкаралупу. Обов’язково помити, щоб не зіпсувати салат осколками;
- Натерти на тертці;
- Перекласти в миску;
- Всі інгредієнти, посолити, заправити майонезом;
- Перемішати. Викласти красиво в салатницю. Посипати яйцем;
- Дати настоятися пару годин.
Як готують оселедець під шубою рулетом
На всіх сімейних святах – салат оселедець під шубою обов’язково прикрашає стіл. Експериментуючи з продуктами, виходить кожен раз новий смак. Але страва від цього не страждає. Бачачи рецепт приготування в рулеті, більшість боїться, що не вийде. Побоюються сухого, непропитанного стану салату. Але це міф. Крім оригінальної подачі, смакові якості залишаються на висоті.
Інгредієнти:
- Сіль;
- Картопля – 4 шт.;
- Бурак – 4 шт.;
- Майонез;
- Морква – 4 шт.;
- Яйця – 2 шт.;
- Оселедець філе – 250 гр.;
- Цибуля – 1 шт.
Приготування:
- В мундирах відварити овочі;
- Поставити в холодильник, щоб охололи дві години. Овочі охолоджують, для того щоб під час приготування не злипалися;
- Очистити від шкірки;
- Натирають на дрібній терочке;
- Цибулю нашаткувати шматочками;
- Філе оселедця подрібнити шматочками. Змішати з цибулею;
- Яйця відварити. Очистити від шкаралупи. Промити від можливих залишків. Подрібнити на тертці;
- Розкачати харчову плівку. Зверху шаром викласти бурак. Пригладити руками. Посипати сіллю;
- Тепер по черзі викладати шарами: картопля, морква, яйця. Спочатку руками притиснути шар, потім змастити майонезом. За бажанням посолити;
- Кожен наступний ряд повинен бути менше попереднього;
- Скрутити в тугий рулет;
- Головне добре притиснути краї, щоб не розійшлися;
- Не знімаючи плівку відправити в холод на ніч;
- Перед тим як поставити на стіл, прикрасити майонезом і зеленню.
Оселедець під шубою в лаваші
Якщо хочете здивувати любителя шуби, то приготуйте салат в лаваші. Такий вид подачі на стіл здивує всіх присутніх. Перевагою такого варіанта оформлення є те, що можна їсти страву руками.
Інгредієнти:
- Майонез;
- Морква – 2 шт.;
- Лаваш – 3 аркуша;
- Бурак – 2 шт.;
- Картопля – 3 шт.;
- Оселедець готова солона – 1 шт.;
- Кріп.
На смак страви впливає якість інгредієнтів. Овочі вибирайте цілі, без пошкоджень. Риба повинна бути свіжа, світла, велика, з гарним ароматом. Якщо присутній жовтий відтінок, значить, рибу неправильно зберігали і її смакові якості будуть поганими.
Етапи приготування:
- Зварити картоплю і моркву. Чистити овочі перед варінням не треба. Якщо варити їх разом, то картопля буде готова швидше. Її потрібно дістати, а морквина нехай ще покипить у воді;
- Окремо зварити буряк. В одній каструлі з картоплею варити не можна, так як картопля забарвиться в червоний колір;
- Остудити овочі;
- Зняти шкірку. Натерти на різних тарілках;
- Оселедець порізати на кубики маленького розміру, чим дрібніше, тим смачніше. Хоча, це справа смаку;
- Харчовою плівкою застелити стіл;
- Зверху покласти лаваш;
- Перекласти буряк і змастити майонезом;
- Вкрити лавашем;
- Помістити на нього морквину. Розрівняти ложкою по всьому простору. Промазати майонезом;
- Третій лист лаваша покласти на моркву;
- Перекласти рибу і картоплю. Змастити майонезом;
- Не знімаючи плівку, скачати рулет. В процесі щільно стискаючи руками. Щоб сформувався щільний шматок;
- Тепер слід готовому страві постояти в холодильнику не менше години. За цей час салат просочиться, а рулет застигне, і його буде легко розрізати на частини.
Дієтична оселедець під шубою без майонезу
За традицією це блюдо готують тільки з використанням майонезу. І багато років точиться суперечка серед дієтологів корисно це чи ні. Завжди хочеться з’їсти щось смачне, але в той же час правильно харчуватися. Якщо ви на дієті і не знаєте чим себе потішити, то салат оселедець під шубою за цією рецептурою саме те, що вам треба.
Інгредієнти:
- Сіль;
- Картопля — 3 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Яйце – 4 шт.;
- Філе оселедця – 400 гр.;
- Сметана – 400 гр.;
- Гірчиця – 1 ч. ложка;
- Сік лимонний – 1 ч. ложка;
- Морква – 2 шт.;
- Цукор – щіпка;
- Перець мелений;
- Бурак – 2 шт.
Приготування:
- За традицією всі овочі зварити. Але є ще один маловідомий варіант. Можна загорнути овочі у фольгу і запікати такий же час в духовій шафі;
- Яйця повинні бути зварені круто;
- Овочі очистити і нарізати шматочками;
- Яйця натерти на тертці, попередньо очистивши від шкаралупи;
- Нарізати дрібно цибулю. Якщо любите більш м’який по консистенції цибулю, то треба замочити його у воді на кілька хвилин. Вийняти з води і облити соком від лимона;
- Оселедець розпотрошити. Вийняти всі кістки, навіть найдрібніші. Нарізати кубиками;
- Замість шкідливого майонезу приготувати соус, змішавши гірчицю зі сметаною. Заправити сіллю і перцем. Збити вилкою;
- Збирати салат шарами: оселедець, цибуля, морква, картопля, білки, бурак, жовток. Між інгредієнтами змащувати соусом;
- Дві години дати постояти в холоді.
Оселедець під шубою без оселедця — чим замінити?
Багато хто здивується, навіщо робити звичне блюдо, замінюючи оселедець іншим продуктом. Але бувають випадки, що з’являється алергія на рибу. Або людина переїжджає в іншу країну, де оселедець вкрай рідко буває в продажу. Створюються складності при пошуку магазинів для росіян. У цьому випадку на допомогу можуть прийти продукти, які не зіпсують бажаний смак страви.
Оселедець можна замінити солоної сьомгою або скумбрією. Якщо зовсім не хочеться бачити в складі страви рибу, то ідеально підійде дрібно нарізаний солоний огірочок. Ще можна поміняти цей інгредієнт на копчене м’ясо, присипаючи зверху натертим солоним огірком.
Вегетаріанця використовують замість риби морську капусту з додаванням адигейського сиру або шампіньйони.