При приготуванні страв, хочеться, щоб вони були не тільки смачними, але і радували око своєю красою. Найпоширенішим салатом на святковому столі, є оселедець під шубою. Складаючи меню – це страва йде першим у списку.
Оселедець під шубою. Шари по порядку. Класичний рецепт
Кожна господиня, хоч раз у житті стикалася з питанням, як правильно і в якому порядку викладати шари в цьому традиційному блюді. З роками у цей рецепт внесли багато змін, додали нові інгредієнти. Але самий перший, класичний рецепт приготування оселедця під шубою і раніше залишається самим смачним і бажаним на столі.
Інгредієнти:
- Філе оселедця – 900 гр.;
- Яйце – 6 шт.;
- Картопля – 3 шт.;
- Бурак – 6 шт.;
- Морква – 3 шт.;
- Майонез – 200 мл
Спосіб приготування:
Класична оселедець під шубою – як розташовувати шари?
Салат оселедець під шубою з’явився в переддень нового року і швидко завоював популярність у народу. Незважаючи на свою багату історію, він і зараз залишається найбажанішим ласощами не тільки на новорічному столі, але і на всіх сімейних святах. Під час приготування цієї страви створюється святковий настрій. У кожної господині є свій секрет приготування цього салату. Готують з морквою, яблуками. Змінюють порядок шарів. Але найулюбленішим у більшості населення залишається класичний рецепт оселедця під шубою зібраний по верствам.
Інгредієнти:
- Цибуля – 3 шт.;
- Картопля – 6 шт.;
- Яйце – 6 шт.;
- Філе оселедця – 600 гр.;
- Бурак – 6 шт.;
- Майонез – 100 гр.
Приготування:
Головне правильно розташувати шари. Від цього залежить смак і зовнішній вигляд страви.
У чому готувати салат і подавати оселедець під шубою?
Красиво подавати страву у прозорій салатниці. У такому варіанті оформлення оселедця під шубою видно всі шари, розташовані по порядку.
Можна подати це ласощі порційно кожному в окремій тарілці. Для цього скористатися спеціальним круглим кільцем, яке без проблем можна купити в магазинах. Якщо немає шукати спеціальне пристосування, візьміть пляшку від мінералки, виріжте кільце. Також підійде будь-консервна банка і навіть гуртка.
Під час приготування, притискайте міцніше всі продукти, щоб легше було діставати з порційного кільця.
Для створення красивого вигляду салату винахідливі господині використовують роз’ємну форму для випічки тортів. Перекладають у тарілку, яка за розміром більше, ніж форма. Розташування всіх верств добре проглядається. На святковому столі набуває вигляд торта й прикрашає стіл. Оригінально виглядає салат, викладений на блюдо у вигляді прямокутника або квадрата.
Неодмінно викличе захоплення гостей, оселедець під шубою, приготована за класичним рецептом з яйцем закручена в рулет. Для такого варіанту оформлення, всі продукти збираються на харчовій плівці і розташовуються у зворотному порядку. Це означає, що першим шаром бурак. Оселедець, на відміну від класичного варіанту не треба розподіляти по всій поверхні, а треба викласти всю порцію тільки в центр. Після чого акуратно притискаючи руками скачати в форму рулету. Не знімаючи плівки дають настоятися пару годин у холодильнику. Після чого знімають плівку і прикрашають святковий стіл красивим стравою.
Менш поширений варіант – подавати у великих келихах для мартіні. Цей порційний варіант виглядає приголомшливо. Всі шари добре проглядаються, викликаючи апетит і бажання швидше поласувати барвистим стравою.
Як прикрасити оселедець під шубою
Класичний варіант прикраси страви – це сіточкою нанесений майонез по шару з бурака. Іноді прикрашають тертим яйцем або нарізаною зеленню. Використовують помідори, огірки, цибулю кільцями або маслини. Але існує безліч методів надати красивий, неповторний вигляд звичного для нас страви. Звичайно час і сил доведеться витратити більше, але результат того вартий.
Для прикраси можна скористатися звичайними формочками для печива. Вирізати з будь-яких продуктів звірят, тим самим порадувавши дітей.
За допомогою майонезу малюють стовбур, маслини додають образ берізки, а петрушка служить листям. Скориставшись ікрою і майонезом, виходять дуже красиві рибки. Можна зобразити справжній акваріум, додавши водорості з кропу.
Якщо у вас є силіконова форма для торта з красивим малюнком, наприклад, троянда або мишко, скористайтесь і не пошкодуєте. Коли перевернете на блюдо салат, він прийме вигляд форми і буде виглядати тортом.
Дуже легко надати форму риби. Луску зробити з нарізаного кільцями бурака, цибулі, моркви.
З відвареної бурака і морквини роблять квіточки, виклавши на сіточку, намальовану майонезом. Листочки від петрушки ідеально підійдуть для листя, квіток. До нового року прикрасити годинами, на яких стрілки вказують на дванадцять годин. Для цього по шару бурака рівномірно розподіліть майонез. З вареної моркви виріжте римські цифри та стрілки. Розташуйте в потрібному порядку. Це блюдо варто ставити в центр святкового столу. Майонезом цифри і стрілки малювати не варто, тому що вони обов’язково забарвляться в червоний колір від бурака.
Секрети та поради з приготування