Овочева лазанья – смачне, незвичайне блюдо, віддалено нагадує звичне рагу. У класичному розумінні лазанья готується з додаванням м’ясного фаршу. Але в сьогоднішній статті ми пропонуємо розглянути варіації страви з овочами.
Класичний рецепт
Овочева лазанья досить поживна, але в той же час не калорійна (близько 98 Ккал у 100 г). Страва сподобається навіть істинним гурманам кулінарного мистецтва.
Класичний рецепт овочевий лазаньї включає в себе наступні інгредієнти:
- кабачки – 200 г. Краще вибирати молоденькі цукіні. В цьому випадку не потрібно буде очищати шкірку і діставати насіння;
- цибуля – 1 шт. Якщо є можливість купити цибулю-порей, краще зупинити свій вибір на ньому. Страва вийде ніжним і корисним;
- помідори – 350 р. Вибирайте м’ясистий сорт томатів;
- баклажани – 250 р. Слідкуйте, щоб в продукті не було прожилок. В іншому випадку баклажан буде гірчити;
- болгарський перець – 2 шт.;
- молоко (жирність не менше 3%) – 0,5 л;
- сир – 100 р. Для класичного рецепту краще купувати «Пармезан». Він має досить тверду структуру, добре треться, смак солонуватий;
- вершкове і оливкове масло – 50 г;
- борошно – 40 г;
- готові листи для лазаньї – 8 шт.;
- спеції за смаком.
Незважаючи на великий список компонентів, процес приготування лазаньї досить простий:
- Наріжте Кубиками овочі.
- Окремо потрібно попрацювати з баклажанами. Готовий продукт трохи присипте сіллю, дайте стекти зайвої рідини. Тим самим з баклажан піде зайва гіркота.
- Овочі пересипте в каструлю для тушкування. Дочекайтеся, поки помідори пустять сік, смажте 7-10 хвилин (не накриваючи кришкою, інакше овочі перетворяться на кашу).
- У глибоку каструлю покладіть вершкове масло, дайте час, щоб воно розтопилося.
- Всипте борошно, постійно помішуйте. Суміш повинна покритися золотистою скоринкою.
- Повільно влийте холодне молоко. Соус повинен закипіти і почати густіти. Не забувайте помішувати, щоб він не пригорів.
Як тільки всі інгредієнти пройшли термальну обробку, можна починати формувати лазанью. Підготуйте форму для випікання, покладіть на дно лист лазаньї, викладіть овочі, соус і знову накрийте тестом. Повторіть процес кілька разів. Верхній шар присипте сиром, відправте в духовку на 25-30 хвилин.
Якщо тісто для лазаньї занадто товсте, його потрібно предварите відварити в підсоленій воді. В іншому випадку страва вийде жорстким і несмачним.
Готуємо з грибами
М’ясо в лазіння сміливо можна замінити грибами. У цьому випадку блюдо виходить соковитим, має незвичайний смак.
Багато шеф-кухарі воліють готувати лазанью з сушеними білими грибами.
Інгредієнти наступні:
- жирна сметана (більше 20%) – 250 г;
- сир – 250 р. Для цього рецепта пармезан не підійде, краще придбати більш м’який сорт сиру, з вершковим смаком;
- сушені білі гриби – 30 г;
- тісто для лазаньї – 12 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- солодкий перець – 100 г;
- цибуля-порей – 1 шт.;
- помідори – 300 г;
- оливкова олія – 30 г;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- Сушені гриби промийте теплою водою, замочіть на кілька годин.
- Як тільки побачите, що основний інгредієнт розбухнув, просушіть гриби рушником, наріжте соломкою.
- На розпечену сковороду з оливковою олією, додайте перець, нарізаний кубиками, цибулю-порей і часник. Обсмажте інгредієнти кілька хвилин.
- В отриману овочеву суміш покладіть гриби, вони повинні пустити сік. Готуйте до тих пір, поки зайва рідина не випарується.
- Бланшируйте томати, зніміть з них шкірку, пропустіть через м’ясорубку. У вас на виході повинен вийти склянку томатного соку.
- Приготуйте соус. Для цього змішайте сметану, томатний сік і натертий сир. Не забудьте додати спеції. Ідеально поєднується мускатний горіх, коріандр, перець, чебрець.
- Вогнетривку форму змастіть маслом, починайте шарами формувати блюдо. Спочатку кладеться лист тіста, потім начинка, соус і знову тісто. Формуйте страва до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти.
- Надішліть форму в духовку на 30 хвилин (температура 180 градусів).
Сушені гриби у страві можна замінити свіжими. Добре підійдуть печериці, гливи, лисички. У цьому випадку овочева лазанья з грибами вийде більш соковитою, але менш ароматною.
З пісним соусом Бешамель
Напередодні Великодня багато віруючі дотримуються Великого посту. У цей період заборонено вживати в їжу м’ясо, яйця і молочні продукти. Урізноманітнити своє меню можна за допомогою лазаньї з овочами.
Приготувати пісний соус досить просто.
Знадобляться компоненти:
- борошно – 50 р;
- кип’ячена холодна вода – 30 г;
- бульйон з овочів – 30 р. Можна використовувати будь-які компоненти: морква, цибуля, цукіні, помідори;
- лимонний сік – 20 г;
- спеції за смаком;
- кінза, кріп, чебрець.
Процес приготування досить простий:
- Овочевий бульйон за допомогою спецій доведіть до потрібного смаку.
- Муку обсмажте в глибокій каструлі. Суміш повинна стати світло-золотистого кольору.
- Додайте воду, гарненько розмішайте, дайте масі закипіти.
- Слідкуйте, щоб не було грудочок, влийте бульйон. Потім на вогні 2-3 хвилини і відставте в сторону.
- Додайте лимонний сік (тільки свіжовичавлений).
- Наприкінці покладіть зелень.
Пісна овочева лазанья виходить не менш смачною, ніж її класичний варіант. При цьому калорійність страви порадує тих, хто суворо дотримується дієти (68 Ккал).
Овочева лазанья від Джеймі Олівера
Джеймі Олівер славиться своїми незвичайними рецептами вегетаріанських страв. На одній зі своїх телепрограм він запропонував досить незвичайну варіацію приготування лазаньї.
Інгредієнти:
- баклажан – 100 г;
- свіжий кабачок (без насіння) – 200 г;
- фенхель – 1 шт. Якщо з цим інгредієнтом туго, можна замінити звичайним пучком кропу;
- кримський цибулю (червоний, солодкий) – 2 шт.;
- солодкий перець – 50 г;
- орегано і розмарин (краще застосовувати у свіжому вигляді);
- часник – 3 зубчики;
- томати консервовані – 1 банка;
- пармезан – 30 г;
- молоко – 700 мл;
- борошно – 25 г;
- чилі – 1 стручок.
Процес приготування по цьому рецепту відрізняється тим, що овочі будуть запікатися в духовці. Тим самим в них максимально збережуться всі поживні компоненти.
Рецепт наступний:
- Всі овочі (крім томатів) наріжте невеликими брусочками. Намагайтеся, щоб вони були одного розміру. У цьому випадку просмаження буде однаковою.
- Баклажани посоліть, має вийти зайва рідина і гіркота.
- Овочі викладіть на фольгу, збризніть трохи оливковою олією. Для додання пікантності додайте дрібно нарізаний перець чилі.
- Розігрійте духовку, відправте отриману овочеву суміш на 15-20 хвилин.
- Підготуйте томати, їх потрібно пробланшировать, прибрати шкірку, пропустити через м’ясорубку.
- У каструлю додати трохи оливкової олії, покласти трави, нарізаний часник, томатний сік, довести до кипіння.
- Лазанья Джеймі Олівера йде з соусом бешамель. Готується він за класичним рецептом.
Формувати лазанью слід так:
- овочі;
- томатний соус;
- бешамель;
- листи лазаньї.
З отриманих компонентів у вас повинно вийти 3 шари. Останній присипається натертим сиром. Блюдо відправляється в духовку на 25-30 хвилин.
Як приготувати в мультиварці
Лазанью в мультиварці можна приготувати з будь-якого вподобаного вам рецептом, який був описаний в статті. Єдиний момент – запікати її ви будете в мультиварці на декількох режимах: «Випічка» (30 хвилин) і «Підігрів» (15 хвилин).
Які нюанси потрібно знати при роботі з приладом:
- Щоб тісто не пригоріло, добре вынималось з чаші, обов’язково застеліть дно пергаментним папером, також підійде рукав для випічки.
- Якщо ви користуєтеся покупними листами, то всі вони мають форму прямокутника. Не намагайтеся все дно застелити мультиварки, нехай тісто накладається один на одного.
- Якщо тісто занадто товсте, його потрібно опустити в киплячу воду на 1 хвилину.
- Діставайте готову страву за допомогою спеціальної форми для готування на пару. У цьому випадку лазанья збереже свій зовнішній вигляд, не розпадеться.
Якщо ви хочете, щоб лазіння вийшла з смачною, хрусткою сирною скоринкою, то досягти її в мультиварці не вийде.
Рецепт від Шеф Енді
Популярний блогер Енді Шеф (Андрій Рудьков) проводить оригінальні майстер-класи з приготування простих, але смачних страв.
Для приготування лазаньї за його рецептом, знадобляться наступні компоненти:
- тісто для лазаньї – 6 шт.;
- солодкий болгарський перець – 100 г;
- цибуля – 1 головка;
- кабачок – 100 г;
- соус томатний (густий) – 300 г;
- сир моцарелла – 100 г;
- базилік або будь-яка зелень за смаком.
Приготування:
- Всі овочі дрібно наріжте кубиками.
- Відправте на сковороду обсмажувати цибулю до золотистої скоринки.
- Після додайте перець і в самому кінці цукіні.
- Обсмажуйте 5-7 хвилин.
Збірка лазаньї досить проста:
- дно форми змастіть томатним соусом;
- викладіть лист лазаньї;
- після цього овочі;
- знову соус.
Ці дії повторіть кілька разів. Верхній шар присипте моцарелою і базиліком.
З квасолею і гарбузом
Багато любителі лазаньї люблять експериментувати з її компонентами. Ми пропонуємо цікавий рецепт з використанням гарбуза і квасолею.
Необхідні інгредієнти:
- квасоля -300 г;
- вершки – 250 мл;
- твердий сир – 150 г;
- тісто для лазаньї – 8 аркушів;
- солодкий перець – 150 г;
- морква – 50 г;
- гарбуз – 200 г;
- спеції і зелень за смаком.
Приготування:
- Овочі наріжте кубиками, потушкуйте.
- Додайте квасолю. Якщо буде необхідність, у сковороду додайте трохи води.
- На підготовлену форму укладіть лист лазаньї, овочі і натерту на тертці гарбуз (заздалегідь гасити її не потрібно).
- Залийте вершками, накрийте листом лазаньї.
- Повторіть процес.
- Випікайте в духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Овочева лазанья – смачне і корисне блюдо. В цілому на приготування йде не більше 1,5 години. До страви ідеально підходить свіжовичавлений сік або фреш.