Правильно приготовлена овочева запіканка – варіант оригінального гарнір до будь-яких м’ясних страв. У літній або осінній період він ще стає бюджетним. До речі, взимку в якості основи для запіканки можна використовувати заморожені овочі.
Проста і швидка овочева запіканка в духовці
Склад продуктів: середній кабачок, стакан з гіркою борошна, 3 великі ложки жирної сметани, олії і манки, прянощі, 2 морквини, 170 г тертого сиру, 230 г білокачанної капусти, велика сіль.
- Всі заявлені овочі дрібно труться. Капусту побажанням можна нашаткувати тонкою соломкою.
- Овочева маса присаливается, посипається прянощами і злегка віджимається від зайвого соку.
- Далі в основу додається крупно тертий сир і інші компоненти рецепта.
- Тісто викладається в підготовлену форму і розрівнюється.
Готується овочева запіканка в духовці 35-45 хвилин. Подавати її можна як гарячою, так і холодною.
В мультиварці
Склад продуктів: по одному баклажана, солодкого перцю, кабачка, свіжий часник за смаком, велика морквина, сіль, біла цибулина, 170-190 г напівтвердого сиру.
- Баклажан і кабачок після попереднього очищення від шкірки нарізати кубиками.
- Цибуля довільно шинкуется, перець нарізане тонкими півкільцями, морква – короткими брусочками.
- Часник рубається кубиками або просто пропускається через прес.
- У режимі, призначеному для смаження, всі підготовлені в попередніх кроках компоненти обсмажуються 5-6 хвилин, солятся.
- Далі програма змінюється на гасіння.
Готуватися овочева запіканка в мультиварці буде в зазначеному режимі 50-60 хвилин. За кілька хвилин до відповідного сигналу вміст «розумної каструлі» потрібно щедро посипати тертим сиром. Готову страву має настоятися ще 15-17 хвилин.
Варіант з додаванням фаршу
Склад продуктів: півкіло будь-якого м’ясного фаршу, 90 мл жирної сметани, 60 г напівтвердого сиру, 5-6 часникових зубков, 730-760 г цвітної капусти, 230 г ріпчастої цибулі, червоного і жовтого солодкого болгарського перцю, 2 великі морквини, 2 великі ложки манної крупи, дрібна сіль, пахучі трави.
- Половина цибулі пропускається через м’ясорубку і відправляється до фаршу разом з ароматними травами, роздавленим часником, манкою і сіллю. Під плівкою маса залишається на 17-20 хвилин до набухання крупи.
- Суцвіття капусти варяться до напівготового стану 7-8 хвилин в солоній воді.
- Інші овочі довільно подрібнюються.
- Спочатку на добре розігрітому маслі до прозорості смажиться цибуля. Потім до нього висипається терта морква.
- Після додавання шматочків кольорових перців обсмажування триває, поки всі овочі не розм’якшаться.
- У масу додається сіль за смаком і будь-які ароматні спеції. Можна на цьому етапі засипати до овочів подрібнену свіжу зелень.
- Вийшла піджарка з’єднується з фаршем. Складові дуже добре вимішуються, після чого переміщуються у підготовлену жароміцну форму. Зверху викладаються суцвіття цвітної капусти. Їх «ніжки» потрібно втопити у фарші.
- Капуста змащується підсоленою сметаною і посипається тертим сиром.
Готується запіканка з фаршем трохи менше години в духовці при 190-200 градусах.
Дієтична овочева запіканка для дітей
Склад продуктів: великий помідор, цибулина, 3 великих яйця, сіль, масло оливи, півсклянки нежирної сметани, півкіло замороженої овочевої суміші з морквою, стручковою квасолею, болгарським перцем.
- На дно підготовленої форми висипається злегка розморожена суміш. Вона сбрызгивается підсоленим маслом оливи.
- Зверху викладаються півкільця цибулі і кружечки помідора. Продукти знову сбрызгиваются пісним маслом.
- Майбутня запіканка заливається сумішшю зі збитих яєць, кип’яченої води, солі і нежирної сметани.
Готується дієтична запіканка для дітей в духовці близько 45 хвилин. Якщо страва призначається для малюків молодше 5 років, спеції використовувати не рекомендується.
З кабачками
Склад продуктів: 2 середніх кабачка, 3 солодких болгарських перцю, велика сіль, 2 цибулини, 4 помідори, 2 моркви, 130-160 г напівтвердого або твердого сиру, суміш перців, гранульований часник.
- Кабачки ретельно миються і нарізати тонкими довгими пластинами. Якщо овочі молоді, то можна використати їх з шкіркою.
- Кабачки солятся, перчатся і залишають на 20-25 хвилин.
- Овочі, що залишилися (крім томатів) довільно подрібнюються і страхуються на великій кількості рафінованої олії. До них також додається сіль, суміш перців і гранульований часник.
- Майбутня запіканка викладається в підготовлену форму шарами. Це тонкі пластини кабачків, між якими розташовуються смажені овочі. Шари повторюються кілька разів.
- Покривається заготівля кружечками помідорів і тертим сиром.
Готується запіканка з кабачками в духовці трохи менше години при 200-210 градусів.
З куркою
Склад продуктів: середній кабачок, баклажан, 2-3 часникового зубчики, 3 морквини і цибулини, 2 томата, велике філе, 120-140 г напівтвердого або твердого сиру, шматочок вершкового масла, сіль, прованські трави, 2 великі ложки олії оливи.
- У глибокій місткою сковорідці розтоплюється вершкове масло. До нього відразу вливається оливковий компонент.
- Цибулю і часник дрібно ріжеться, після чого обсмажується на отриманій суміші 5-6 хвилин. Сюди ж додається терта морква. Можна використовувати навіть макуха, який залишився в соковижималці.
- Вміст сковороди обсмажується до м’якості.
- Шматочки курячого філе пропускаються через м’ясорубку. Можна використовувати для подрібнення спеціальну насадку блендера.
- До фаршу додається сіль і ¼ частину всієї піджарки. Висипаються до курятині і прованські трави з розчавленим часником.
- В підготовлену форму для запікання викладаються залишилися не обсмажені овочі. Поверх них розподіляється фарш.
- Далі йдуть тонкі кружечки баклажана, кабачка і помідорів.
- За п’ять хвилин до закінчення, запіканка з куркою рясно посипається тертим сиром.
Готується блюдо в духовці 40-45 хвилин.
З сиром
Склад продуктів: велика морква, невеликий молодий кабачок, велика сіль, 70 г жирної сметани, 3 великих яйця, свіжий часник за смаком, 70-80 г напівтвердого сиру, суміш перців, малий. ложка оливкової олії.
- Кабачок і моркву миють, чистяться. У плодів обрізають краї з обох сторін. Далі овочі потрібно нарізати дуже тонкими довгими смужками. Зробити це простіше за допомогою овочечистки або терки зі спеціальною насадкою.
- Форма добре промащується розтопленим вершковим маслом. В неї по черзі викладаються овочеві слайсы. Чергується моркву і кабачок. В результаті у формі виявиться конструкція, що зовні нагадує квітку.
- В окремому посуді збиваються яйця з сіллю, сумішшю кольорових перчиком, оливковою олією. В отриману масу втручається жирна сметана і дрібно тертий сир.
- Овочі у формі заливаються яєчно-сметанним соусом. При бажанні можна зробити його смак більш яскравим, застосувавши суміш пряних трав.
Форма відправляється в заздалегідь розігріту духовку. Запікається страва 40-45 хвилин. Подається до столу гарячими з будь-яких м’ясних доповненням.
Запіканка з кольорової капусти та брокколі з сиром
Склад продуктів: 170 г напівтвердого або твердого сиру, 330 г цвітної капусти і броколі, 1,5 ст. жирних вершків, 3 великих яйця, велика сіль, 2 великі ложки високосортного борошна, дрібку мускатного горіха, велика ложка крихти їх сухарів.
- Обидва види капусти розбираються на суцвіття і відварюються напівготовності в солоному окропі. За цей час овочі просто повинні стати м’якше, але не перетворитися на кашу. Брокколі потрібно потримати в окропі, а потім обдати крижаною водою, щоб зберегти насичений зелений колір капусти.
- Обрана форма для запікання зсередини посипається сухарній крихтою. У неї викладаються обидва види відвареної капусти. Можна довільно розподіляти їх по ємності.
- Для заливки добре збиваються яйця. Сюди ж висипається половина дрібно тертого сиру, вся борошно, сіль, мускатний горіх. Додаються вершки.
- Отриманою сумішшю поливаються овочі.
- Зверху висипається залишився тертий сир.
Форма з майбутньою запіканкою перемішається в добре розігріту духовку приблизно на півгодини. Подається корисне частування гарячим. Його чудово доповнять будь-які часникові соуси на основі сметани або йогурту.