Овочеве рагу – 12 найкращих рецептів

Рагу з різноманітних овочів – по праву вважається самим популярним, але в той же час простою стравою. По суті, досить взяти будь-які продукти, довільно нарізати їх і згасити на повільному вогні у великій каструлі.

Але і тут є свої маленькі секрети. Адже всі овочі відрізняються за своєю споконвічною структурі, тому дуже важливо дотримуватися послідовність їх закладки, а для досягнення більш цікавого смаку обсмажувати окремо.

Крім того, в приготуванні овочевого рагу допускаються неймовірні експерименти. Можна гасити тільки овочі, а можна додавати до них м’ясо, фарш, гриби та інші продукти. Все залежить лише від того, що саме сьогодні є в холодильнику.

Овочеве рагу — рецепт приготування

Молоді овочі, приготовані за оригінальним рецептом з відео, зберігають усі свої корисні властивості і перетворяться на вишукану страву.

  • 4 середніх кабачка;
  • 3 молодих баклажана;
  • 2 болгарських перцю;
  • 6 середніх помідорів;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 часникових зубки;
  • 2-3 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. солі;
  • ½ Ч. л. перцю;
  • ½ Ч. л. меленого мускатного горіха;
  • трохи сухого або свіжого чебрецю.

Приготування:

  • Помідори надріжте з боку чашолистка хрестоподібно, залийте окропом і залиште на 5 хвилин. Потім зніміть шкірку, а м’якоть поріжте кубиками.
  • Кабачки порізати кружальцями, баклажани – великими кубиками, перець – соломкою, цибулю – тонкими півкільцями.
  • У казані розігрійте оливкове масло і викладіть відразу всі підготовлені овочі. Смажте їх при активному помішуванні близько 5-7 хвилин.
  • Додайте сіль, перець і мускатний горіх, зверху покладіть гілочку чебрецю і очищені зубки часнику.
  • Накрийте кришкою, зменшіть до мінімального жар і тушкуйте не менше 40-45 хвилин.
  • Перед подачею викладіть часник і чебрець, вміст казана перемішайте.

Овочеве рагу в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Мультиварка просто створена для страв, які вимагають повільного та рівномірного томління. Овочеве рагу в мультиварці виходить особливо ніжним і смачним.

  • 2 кабачка;
  • невеликий качан молодої капусти;
  • 6-7 шт. молодої картоплі;
  • 2 середніх морквини;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 ст. л. томат–пюре;
  • лавровий лист;
  • сіль, перець;
  • часник за смаком.

Приготування:

  1. Кабачок і моркву наріжте однаковими кубиками.
  2.  Очищений від шкірки картоплю нарубайте великими брусочками.
  3. Подрібніть цибулини і нашаткуйте дрібно капусту.
  4. Встановіть мультиварку на 20 хвилин в режим пароварки. Завантажте всередину всі овочі, крім капусти.
  5. Після сигналу додайте томат, молоду капустку, подрібнений часник, посоліть і поперчіть за смаком. Якщо використовуєте стару капусту, то її можна закладати відразу з усіма інгредієнтами.
  6. Продовжіть час програми ще на 10-15 хвилин. Не забудьте пару раз перемішати вміст чаші.

Овочеве рагу в духовці — супер рецепт

Супер–рецепт докладно розповість, як приготувати найвишуканіше овочеве рагу на французький лад. І тоді ви зможете здивувати гостей і домочадців неймовірно легким і красивим стравою під назвою «Рататуй».

  • 1 довгий баклажан;
  • 2 адекватну кабачок;
  • 4 середніх помідора;
  • 3-4 часникового зубчики;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 ст. л. рослинного масла;
  • сіль і перець;
  • 2 лаврових листочка;
  • трохи свіжої зелені.

Приготування:

  • Три помідори, кабачок і баклажан наріжте однаковими кільцями товщиною 0.5 див.
  • Встановіть гуртки вертикально в промаслений лист потрібного розміру, чергуючи їх. Збризніть маслом, киньте лаврові листочки і щедро поперчіть.
  • Перчину і цибулину наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії.
  • З решти помідорів зніміть шкірку, наріжте м’якоть на тертці і додайте її до жарящимся перцю і цибулі. Долийте трохи води (приблизно ¼ ст.) і варіть близько 5 хвилин. Посоліть томатний соус за смаком. В кінці додайте подрібнену зелень і часник.
  • Залийте приготовленим соусом деко з овочами і відправте його в духову піч, розігріту до 180°С приблизно на одну годину.
Дивіться також:  Паелья з морепродуктів – 8 рецептів приготування

Овочеве рагу з кабачками — дуже смачний рецепт

Якщо в холодильнику залишилися тільки кабачки, то за цим рецептом можна отримати чудове рагу, яке відмінно підійде до будь-якої каші, макаронів і, звичайно ж, м’яса.

  • 2 невеликих кабачка;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 морквини;
  • 1 велика цибулина;
  • 4 помідора;
  • за смаком сіль і перець;
  • зелень.

Приготування:

  • Кабачки вимити, кожен розрізати уздовж на 4 частини, а потім порубаєте на дрібні шматочки.
  • Швидко обсмажте до рум’яного кольору в невеликій кількості масла і перекладіть в каструльку.
  • Моркву наріжте великими шматочками, а цибулю – дрібними кубиками. Обсмажте їх в залишках олії до м’якості.
  • Додайте нарізані часточками помідори. Посоліть і поперчіть. Прикрийте кришкою і протушкувати 5-7 хвилин.
  • В цей час видаліть у перців насінну коробочку, наріжте їх соломкою і відправте в каструлю з кабачками.
  • Туди ж вилийте томатно–овочевий соус, перемішайте, якщо потрібно ще трохи присолите.
  • Тушкуйте на малому газу, поки рідина в каструльці не википить рівно вдвічі, а кабачки не придбають м’якість.
  • В кінці додайте рубану зеленушку, за бажанням – трохи часнику.

Овочеве рагу з картоплею — класичний рецепт

Овочеве рагу з картоплею можна готувати в різний час року, використовуючи будь-які овочеві продукти. Але особливо смачним і корисним виходить страва з молодих овочів.

  • 600-700 г дрібного молодого картоплі;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 велика морквина;
  • 1 невеликий кабачок;
  • ½ Невеликого капустяного качана;
  • 2-4 помідора;
  • 1 великий солодкий перець;
  • 3 ст. л. томату;
  • за смаком часник, перець і сіль.

Приготування:

  • Молоду картоплю чисто вимийте і за бажанням очистіть від шкірки. Якщо бульби маленькі, робити це не обов’язково. Якщо ж великі, додатково поріжте їх навпіл або на четвертинки.
  • Розігрійте в глибокій сковороді рослинне масло і обсмажте картоплю. Як тільки він стане золотистим, перекладіть в окрему ємність.
  • На сковороду відправте нарізаний кубиками кабачок, трохи пізніше – перець, порізаний соломкою. Трохи обсмажте і додайте до картоплі.
  • На сухій сковорідці припустіть тонко нашатковану капустку. Її також викладіть до овочів.
  • Додайте на сковороду трохи олії, додайте дрібно нарізаний лук і крупно натерту моркву.
  • Смажте до м’якості, потім додати порізані кубиками помідори. (В зимовому варіанті додавати помідори не обов’язково, цілком можна обійтися тільки томатом.)
  • Як тільки вони трохи обмякнут, покладіть томат, долийте трохи води (приблизно ½ склянки), посоліть і поперчіть. Томіть соус на повільному вогні близько 15 хвилин.
  • Готовим соусом залийте обсмажені овочі, перемішайте. При необхідності долийте ще кип’яченої води, додайте за смаком сіль.
  • Накрийте нещільно кришкою і тушкуйте все разом 20-30 хвилин. Приблизно за 5-7 хвилин до вимикання киньте подрібнений часник і зелень.

Овочеве рагу з куркою

Ніжне куряче м’ясо і свіжі овочі поєднуються між собою просто відмінно. До того ж це чудовий варіант легкого, але ситного страви для сімейного вечері.

  • 1 кг кабачків;
  • 0.7 кг баклажанів;
  • 0.5–0.7 кг філе кури;
  • 4 невеликі цибулини;
  • стільки ж помідорів;
  • 3 великі картоплини;
  • 2 солодких перцю;
  • 2 морквини;
  • 1 невелика часникова головка;
  • спеції і сіль на смак;
  • зелень за бажанням.
Дивіться також:  Як швидко зварити квасолю червону і білу без замочування?

Приготування:

  • Наріжте моркву тонкими кружечками, а цибулини – чверть кільцями. Обсмажте їх на олії до рум’яного відтінку.
  • Куряче філе наріжте невеликими скибочками і відправте їх на сковороду до цибулі і моркви. Смажте всі разом на середньому вогні близько 10 хвилин.
  • Баклажани і кабачки нарізати однаковими кубиками. Перші присипте сіллю і залиште на 5-7 хвилин для усунення гіркоти.
  • В цей час киньте на сковороду картоплю, порізаний великою соломкою.
  • Ще через 5-7 хвилин додайте кабачки, а потім промиті і віджаті баклажани. Смажте всі разом близько 5 хвилин.
  • Влийте до овочів приблизно 100-150 гарячої кип’яченої води, накрийте кришкою і тушкуйте на мінімальному газу 20 хвилин.
  • Поріжте перець і помідори гуртками, викладіть зверху на рагу, не перемішуючи варіть 3-5 хвилин.
  • Посоліть і приправте за смаком, додайте зелень і пропущений через прес часник. Акуратно перемішайте і варіть ще 10-15 хвилин.

Овочеве рагу з м’ясом

З м’яса і овочів виходить повноцінне блюдо, що включає у собі все найнеобхідніше для ситного обіду або вечері.

  • 500 г яловичини або пісної свинини;
  • 500 г картоплі;
  • з 1 великої безодні і моркви;
  • ¼ Невеликого качана капусти;
  • 1 солодкий перець;
  • сіль, перець, лаврове листя;
  • невеликий перчик чилі.

Приготування:

  • Наріжте м’ясо шматочками і обсмажте в олії до рум’яності на сильному вогні.
  • Поріжте моркву товстою соломкою, цибулю – чверть кільцями, відправте їх до м’яса.
  • Як тільки овочі обсмажаться, киньте на сковороду довільно порізану картоплю. Перемішайте, трохи підсмажте і зменшіть вогонь до середнього.
  • Останніми викладіть болгарський перець, порізаний соломкою, і нашатковану капусту. Додайте півсклянки гарячої води, посоліть, додайте лавровий лист, подрібнений перчик чилі (без насіння) і приправте спеціями за смаком.
  • Накрийте кришкою, через 5 хвилин гасіння акуратно перемішайте і продовжуйте тушкувати ще близько 45-50 хвилин.
  • Приблизно за 5-10 хвилин до кінця лаврушку видаліть, додайте подрібнений часник і за бажанням свіжу або суху зелень.

Овочеве рагу з баклажанами

Будь-який овоч в рагу може бути головним. Все залежить від кількості того чи іншого продукту. Щоб приготувати овочеве блюдо з баклажанів, їх потрібно взяти трохи більше.

  • 2 великих (без насіння) баклажана;
  • 1 невеликий кабачок;
  • 2 морквини;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 2 болгарські перчины;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 100 мл овочевого бульйону (можна просто води);
  • 1 ч. л. цукру;
  • 2 ч. л. свіжовіджатого лимонного соку;
  • сіль, перець, часник за смаком;
  • за бажанням зелень.

Приготування:

  • Баклажани з шкіркою наріжте великими кубиками, рясно посипте сіллю і залиште на 10-15 хвилин.
  • Довільно нарізати кабачки, цибулю, моркву і перець. З помідорів зніміть шкірку і наріжте м’якоть.
  • Промийте баклажани, трохи просушіть і разом з цибулею, кабачками і морквою викладіть на розігріту сковороду з потрібною порцією олії.
  • Смажте овочі на великому вогні приблизно 5-7 хвилин, поки вони трохи обмякнут і зарум’яняться.
  • Додайте перець і помідорну м’якоть. Всипте цукор, посоліть і приправте за смаком. Додайте бульйон або воду. Накрийте кришкою і тушкуйте приблизно 30-40 хвилин.
  • Майже перед вимиканням влийте лимонний сік, додайте подрібнений часник і за бажанням зелень, перемішайте. Перед подачею дайте овочевого рагу настоятися 10-15 хвилин.

Овочеве рагу з капустою

Для приготування овочевого рагу можна використовувати не тільки традиційну білокачанну капусту. Ще смачніше і оригінальніше виходить страву, зроблену з кольорової капустки.

  • середній качан цвітної капусти;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 баклажан невеликий;
  • такий же кабачок;
  • 2-3 середніх помідора;
  • 1 болгарський перець;
  • сіль, перець, зелень.
Дивіться також:  Капуста тушкована з куркою – 6 рецептів

Приготування:

  • Качан цвітної капусти опустити в киплячу воду і варіть приблизно 10-20 хвилин. Як тільки вона буде легко проколюватися ножем, воду злийте, а вилок остудіть. Розділіть його на окремі суцвіття.
  • Наріжте моркву великої досить довгою соломкою, цибулю – півкільцями. Обсмажте до золотистого відтінку в рослинному маслі.
  • Додайте кубики баклажанів, а слідом – кабачків. Як тільки овочі покриються коричневою скоринкою, киньте порізаний чверть кільцями перець.
  • Ще через 5-7 хвилин додайте помідори, нарізані часточками або кубиками. Присолите і здобріть спеціями за смаком.
  • Через 5 хвилин гасіння перекладіть на сковороду відварну капусту, акуратно перемішайте ложкою, долийте трохи води, щоб внизу утворився рідкий соус.
  • Накрийте кришкою і тушкуйте на малому газу приблизно 10-20 хвилин до повної готовності. Перед подачею притрусіть зеленню, а кожну порцію полийте сметаною.

Як приготувати овочеве рагу? Варіації рецептів

Овочеве рагу досить просте блюдо, яке можна готувати цілий рік хоч кожен день. Благо велика кількість літніх і осінніх овочів дає широкі простори для імпровізацій і експериментів.

Овочеве рагу з капустою і картоплею

  • 0.9 кг білокачанної капусти;
  • 0.4 кг картоплі;
  • 0.3 кг моркви;
  • 2 репчатых цибулі;
  • 3 ст. л. томату;
  • сіль, перець;
  • 10 г сухого базиліка;
  • 3 лаврових листа.

Приготування:

  • Цибулю поріжте півкільцями і обсмажте в невеликій порції олії до прозорості. Киньте натерту на тертці моркву, смажте до рум’яності. При необхідності додайте трохи олії.
  • Через 3-4 хвилини викладіть на сковороду картоплю, порізану великими брусочками. Смажте ще 3-5 хвилин.
  • Додайте крупно нашатковану капусту, перемішайте.
  • Через 5 хвилин зменшіть газ, до овочів додайте томат, розведений водою до 300 мл. За смаком приправити спеціями і посоліть.
  • Перемішайте і тушкуйте під кришкою не менше 40 хвилин. Перед подачею видаліть лаврушки і дайте овочевого рагу «відпочити» ще 10 хвилин.

Рагу з капустою і кабачками

  • 2 кабачка;
  • 1 качан молодої капусти;
  • 2 цибулини;
  • 1 середня морква;
  • сіль, спеції, рослинна олія.

Приготування:

  • Обсмажте на сковороді кільця цибулі і натерту моркву.
  • Додайте кубики кабачків і смажте 10 хвилин на середньому вогні.
  • Капусту наріжте шашечками і викладіть до обсмаженою овочам. Перемішайте, якщо потрібно підлийте трохи води.
  • Тушкуйте близько 25-30 хвилин. На смак посоліть і приправте відповідними спеціями.
  • Ще через 5-10 хвилин зніміть з плити.

Рагу з кабачками і баклажанами

  • 1 баклажан;
  • 2 кабачка;
  • 3 середні морквини;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 солодкі перчины;
  • 0.5 л томатного соку;
  • сіль, цукор, перець.

Приготування:

  • В першу чергу наріжте крупно баклажани, присипте їх сіллю і дайте час, щоб пішла гіркота. Через 15-20 хвилин сині промийте водою, відіжміть.
  • На дно товстостінної посудини налийте трохи олії. Киньте довільно нарізану цибулю, слідом натерту моркву.
  • Після того, як овочі трохи обсмажаться, додати перець, порізаний соломкою.
  • Через 3-5 хвилин – кабачки, які наріжте кубиками відповідно до розмірів баклажанів. Тушкуйте на невеликому спеку 5-7 хвилин.
  • Тепер додайте сині, а через 10 хвилин повільного гасіння – томатний сік. Влітку і восени краще використовувати свіжі, перекручення помідори.
  • На смак додати сіль, трохи сахарку і улюблені прянощі. Не забудьте перешкодити, а ще через 10-15 хвилин рагу можна подавати.

Прокрутка до верху