Рагу з різноманітних овочів – по праву вважається самим популярним, але в той же час простою стравою. По суті, досить взяти будь-які продукти, довільно нарізати їх і згасити на повільному вогні у великій каструлі.
Але і тут є свої маленькі секрети. Адже всі овочі відрізняються за своєю споконвічною структурі, тому дуже важливо дотримуватися послідовність їх закладки, а для досягнення більш цікавого смаку обсмажувати окремо.
Крім того, в приготуванні овочевого рагу допускаються неймовірні експерименти. Можна гасити тільки овочі, а можна додавати до них м’ясо, фарш, гриби та інші продукти. Все залежить лише від того, що саме сьогодні є в холодильнику.
Овочеве рагу — рецепт приготування
Молоді овочі, приготовані за оригінальним рецептом з відео, зберігають усі свої корисні властивості і перетворяться на вишукану страву.
- 4 середніх кабачка;
- 3 молодих баклажана;
- 2 болгарських перцю;
- 6 середніх помідорів;
- 1 велика цибулина;
- 2 часникових зубки;
- 2-3 ст. л. оливкової олії;
- 1 ч. л. солі;
- ½ Ч. л. перцю;
- ½ Ч. л. меленого мускатного горіха;
- трохи сухого або свіжого чебрецю.
Приготування:
- Помідори надріжте з боку чашолистка хрестоподібно, залийте окропом і залиште на 5 хвилин. Потім зніміть шкірку, а м’якоть поріжте кубиками.
- Кабачки порізати кружальцями, баклажани – великими кубиками, перець – соломкою, цибулю – тонкими півкільцями.
- У казані розігрійте оливкове масло і викладіть відразу всі підготовлені овочі. Смажте їх при активному помішуванні близько 5-7 хвилин.
- Додайте сіль, перець і мускатний горіх, зверху покладіть гілочку чебрецю і очищені зубки часнику.
- Накрийте кришкою, зменшіть до мінімального жар і тушкуйте не менше 40-45 хвилин.
- Перед подачею викладіть часник і чебрець, вміст казана перемішайте.
Овочеве рагу в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Мультиварка просто створена для страв, які вимагають повільного та рівномірного томління. Овочеве рагу в мультиварці виходить особливо ніжним і смачним.
- 2 кабачка;
- невеликий качан молодої капусти;
- 6-7 шт. молодої картоплі;
- 2 середніх морквини;
- 1 велика цибулина;
- 3 ст. л. томат–пюре;
- лавровий лист;
- сіль, перець;
- часник за смаком.
Приготування:
- Кабачок і моркву наріжте однаковими кубиками.
- Очищений від шкірки картоплю нарубайте великими брусочками.
- Подрібніть цибулини і нашаткуйте дрібно капусту.
- Встановіть мультиварку на 20 хвилин в режим пароварки. Завантажте всередину всі овочі, крім капусти.
- Після сигналу додайте томат, молоду капустку, подрібнений часник, посоліть і поперчіть за смаком. Якщо використовуєте стару капусту, то її можна закладати відразу з усіма інгредієнтами.
- Продовжіть час програми ще на 10-15 хвилин. Не забудьте пару раз перемішати вміст чаші.
Овочеве рагу в духовці — супер рецепт
Супер–рецепт докладно розповість, як приготувати найвишуканіше овочеве рагу на французький лад. І тоді ви зможете здивувати гостей і домочадців неймовірно легким і красивим стравою під назвою «Рататуй».
- 1 довгий баклажан;
- 2 адекватну кабачок;
- 4 середніх помідора;
- 3-4 часникового зубчики;
- 1 солодкий перець;
- 1 цибулина;
- 1-2 ст. л. рослинного масла;
- сіль і перець;
- 2 лаврових листочка;
- трохи свіжої зелені.
Приготування:
- Три помідори, кабачок і баклажан наріжте однаковими кільцями товщиною 0.5 див.
- Встановіть гуртки вертикально в промаслений лист потрібного розміру, чергуючи їх. Збризніть маслом, киньте лаврові листочки і щедро поперчіть.
- Перчину і цибулину наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії.
- З решти помідорів зніміть шкірку, наріжте м’якоть на тертці і додайте її до жарящимся перцю і цибулі. Долийте трохи води (приблизно ¼ ст.) і варіть близько 5 хвилин. Посоліть томатний соус за смаком. В кінці додайте подрібнену зелень і часник.
- Залийте приготовленим соусом деко з овочами і відправте його в духову піч, розігріту до 180°С приблизно на одну годину.
Овочеве рагу з кабачками — дуже смачний рецепт
Якщо в холодильнику залишилися тільки кабачки, то за цим рецептом можна отримати чудове рагу, яке відмінно підійде до будь-якої каші, макаронів і, звичайно ж, м’яса.
- 2 невеликих кабачка;
- 2 болгарських перцю;
- 2 морквини;
- 1 велика цибулина;
- 4 помідора;
- за смаком сіль і перець;
- зелень.
Приготування:
- Кабачки вимити, кожен розрізати уздовж на 4 частини, а потім порубаєте на дрібні шматочки.
- Швидко обсмажте до рум’яного кольору в невеликій кількості масла і перекладіть в каструльку.
- Моркву наріжте великими шматочками, а цибулю – дрібними кубиками. Обсмажте їх в залишках олії до м’якості.
- Додайте нарізані часточками помідори. Посоліть і поперчіть. Прикрийте кришкою і протушкувати 5-7 хвилин.
- В цей час видаліть у перців насінну коробочку, наріжте їх соломкою і відправте в каструлю з кабачками.
- Туди ж вилийте томатно–овочевий соус, перемішайте, якщо потрібно ще трохи присолите.
- Тушкуйте на малому газу, поки рідина в каструльці не википить рівно вдвічі, а кабачки не придбають м’якість.
- В кінці додайте рубану зеленушку, за бажанням – трохи часнику.
Овочеве рагу з картоплею — класичний рецепт
Овочеве рагу з картоплею можна готувати в різний час року, використовуючи будь-які овочеві продукти. Але особливо смачним і корисним виходить страва з молодих овочів.
- 600-700 г дрібного молодого картоплі;
- 1 велика цибулина;
- 1 велика морквина;
- 1 невеликий кабачок;
- ½ Невеликого капустяного качана;
- 2-4 помідора;
- 1 великий солодкий перець;
- 3 ст. л. томату;
- за смаком часник, перець і сіль.
Приготування:
- Молоду картоплю чисто вимийте і за бажанням очистіть від шкірки. Якщо бульби маленькі, робити це не обов’язково. Якщо ж великі, додатково поріжте їх навпіл або на четвертинки.
- Розігрійте в глибокій сковороді рослинне масло і обсмажте картоплю. Як тільки він стане золотистим, перекладіть в окрему ємність.
- На сковороду відправте нарізаний кубиками кабачок, трохи пізніше – перець, порізаний соломкою. Трохи обсмажте і додайте до картоплі.
- На сухій сковорідці припустіть тонко нашатковану капустку. Її також викладіть до овочів.
- Додайте на сковороду трохи олії, додайте дрібно нарізаний лук і крупно натерту моркву.
- Смажте до м’якості, потім додати порізані кубиками помідори. (В зимовому варіанті додавати помідори не обов’язково, цілком можна обійтися тільки томатом.)
- Як тільки вони трохи обмякнут, покладіть томат, долийте трохи води (приблизно ½ склянки), посоліть і поперчіть. Томіть соус на повільному вогні близько 15 хвилин.
- Готовим соусом залийте обсмажені овочі, перемішайте. При необхідності долийте ще кип’яченої води, додайте за смаком сіль.
- Накрийте нещільно кришкою і тушкуйте все разом 20-30 хвилин. Приблизно за 5-7 хвилин до вимикання киньте подрібнений часник і зелень.
Овочеве рагу з куркою
Ніжне куряче м’ясо і свіжі овочі поєднуються між собою просто відмінно. До того ж це чудовий варіант легкого, але ситного страви для сімейного вечері.
- 1 кг кабачків;
- 0.7 кг баклажанів;
- 0.5–0.7 кг філе кури;
- 4 невеликі цибулини;
- стільки ж помідорів;
- 3 великі картоплини;
- 2 солодких перцю;
- 2 морквини;
- 1 невелика часникова головка;
- спеції і сіль на смак;
- зелень за бажанням.
Приготування:
- Наріжте моркву тонкими кружечками, а цибулини – чверть кільцями. Обсмажте їх на олії до рум’яного відтінку.
- Куряче філе наріжте невеликими скибочками і відправте їх на сковороду до цибулі і моркви. Смажте всі разом на середньому вогні близько 10 хвилин.
- Баклажани і кабачки нарізати однаковими кубиками. Перші присипте сіллю і залиште на 5-7 хвилин для усунення гіркоти.
- В цей час киньте на сковороду картоплю, порізаний великою соломкою.
- Ще через 5-7 хвилин додайте кабачки, а потім промиті і віджаті баклажани. Смажте всі разом близько 5 хвилин.
- Влийте до овочів приблизно 100-150 гарячої кип’яченої води, накрийте кришкою і тушкуйте на мінімальному газу 20 хвилин.
- Поріжте перець і помідори гуртками, викладіть зверху на рагу, не перемішуючи варіть 3-5 хвилин.
- Посоліть і приправте за смаком, додайте зелень і пропущений через прес часник. Акуратно перемішайте і варіть ще 10-15 хвилин.
Овочеве рагу з м’ясом
З м’яса і овочів виходить повноцінне блюдо, що включає у собі все найнеобхідніше для ситного обіду або вечері.
- 500 г яловичини або пісної свинини;
- 500 г картоплі;
- з 1 великої безодні і моркви;
- ¼ Невеликого качана капусти;
- 1 солодкий перець;
- сіль, перець, лаврове листя;
- невеликий перчик чилі.
Приготування:
- Наріжте м’ясо шматочками і обсмажте в олії до рум’яності на сильному вогні.
- Поріжте моркву товстою соломкою, цибулю – чверть кільцями, відправте їх до м’яса.
- Як тільки овочі обсмажаться, киньте на сковороду довільно порізану картоплю. Перемішайте, трохи підсмажте і зменшіть вогонь до середнього.
- Останніми викладіть болгарський перець, порізаний соломкою, і нашатковану капусту. Додайте півсклянки гарячої води, посоліть, додайте лавровий лист, подрібнений перчик чилі (без насіння) і приправте спеціями за смаком.
- Накрийте кришкою, через 5 хвилин гасіння акуратно перемішайте і продовжуйте тушкувати ще близько 45-50 хвилин.
- Приблизно за 5-10 хвилин до кінця лаврушку видаліть, додайте подрібнений часник і за бажанням свіжу або суху зелень.
Овочеве рагу з баклажанами
Будь-який овоч в рагу може бути головним. Все залежить від кількості того чи іншого продукту. Щоб приготувати овочеве блюдо з баклажанів, їх потрібно взяти трохи більше.
- 2 великих (без насіння) баклажана;
- 1 невеликий кабачок;
- 2 морквини;
- 2 помідори;
- 1 цибулина;
- 2 болгарські перчины;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 100 мл овочевого бульйону (можна просто води);
- 1 ч. л. цукру;
- 2 ч. л. свіжовіджатого лимонного соку;
- сіль, перець, часник за смаком;
- за бажанням зелень.
Приготування:
- Баклажани з шкіркою наріжте великими кубиками, рясно посипте сіллю і залиште на 10-15 хвилин.
- Довільно нарізати кабачки, цибулю, моркву і перець. З помідорів зніміть шкірку і наріжте м’якоть.
- Промийте баклажани, трохи просушіть і разом з цибулею, кабачками і морквою викладіть на розігріту сковороду з потрібною порцією олії.
- Смажте овочі на великому вогні приблизно 5-7 хвилин, поки вони трохи обмякнут і зарум’яняться.
- Додайте перець і помідорну м’якоть. Всипте цукор, посоліть і приправте за смаком. Додайте бульйон або воду. Накрийте кришкою і тушкуйте приблизно 30-40 хвилин.
- Майже перед вимиканням влийте лимонний сік, додайте подрібнений часник і за бажанням зелень, перемішайте. Перед подачею дайте овочевого рагу настоятися 10-15 хвилин.
Овочеве рагу з капустою
Для приготування овочевого рагу можна використовувати не тільки традиційну білокачанну капусту. Ще смачніше і оригінальніше виходить страву, зроблену з кольорової капустки.
- середній качан цвітної капусти;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 баклажан невеликий;
- такий же кабачок;
- 2-3 середніх помідора;
- 1 болгарський перець;
- сіль, перець, зелень.
Приготування:
- Качан цвітної капусти опустити в киплячу воду і варіть приблизно 10-20 хвилин. Як тільки вона буде легко проколюватися ножем, воду злийте, а вилок остудіть. Розділіть його на окремі суцвіття.
- Наріжте моркву великої досить довгою соломкою, цибулю – півкільцями. Обсмажте до золотистого відтінку в рослинному маслі.
- Додайте кубики баклажанів, а слідом – кабачків. Як тільки овочі покриються коричневою скоринкою, киньте порізаний чверть кільцями перець.
- Ще через 5-7 хвилин додайте помідори, нарізані часточками або кубиками. Присолите і здобріть спеціями за смаком.
- Через 5 хвилин гасіння перекладіть на сковороду відварну капусту, акуратно перемішайте ложкою, долийте трохи води, щоб внизу утворився рідкий соус.
- Накрийте кришкою і тушкуйте на малому газу приблизно 10-20 хвилин до повної готовності. Перед подачею притрусіть зеленню, а кожну порцію полийте сметаною.
Як приготувати овочеве рагу? Варіації рецептів
Овочеве рагу досить просте блюдо, яке можна готувати цілий рік хоч кожен день. Благо велика кількість літніх і осінніх овочів дає широкі простори для імпровізацій і експериментів.
Овочеве рагу з капустою і картоплею
- 0.9 кг білокачанної капусти;
- 0.4 кг картоплі;
- 0.3 кг моркви;
- 2 репчатых цибулі;
- 3 ст. л. томату;
- сіль, перець;
- 10 г сухого базиліка;
- 3 лаврових листа.
Приготування:
- Цибулю поріжте півкільцями і обсмажте в невеликій порції олії до прозорості. Киньте натерту на тертці моркву, смажте до рум’яності. При необхідності додайте трохи олії.
- Через 3-4 хвилини викладіть на сковороду картоплю, порізану великими брусочками. Смажте ще 3-5 хвилин.
- Додайте крупно нашатковану капусту, перемішайте.
- Через 5 хвилин зменшіть газ, до овочів додайте томат, розведений водою до 300 мл. За смаком приправити спеціями і посоліть.
- Перемішайте і тушкуйте під кришкою не менше 40 хвилин. Перед подачею видаліть лаврушки і дайте овочевого рагу «відпочити» ще 10 хвилин.
Рагу з капустою і кабачками
- 2 кабачка;
- 1 качан молодої капусти;
- 2 цибулини;
- 1 середня морква;
- сіль, спеції, рослинна олія.
Приготування:
- Обсмажте на сковороді кільця цибулі і натерту моркву.
- Додайте кубики кабачків і смажте 10 хвилин на середньому вогні.
- Капусту наріжте шашечками і викладіть до обсмаженою овочам. Перемішайте, якщо потрібно підлийте трохи води.
- Тушкуйте близько 25-30 хвилин. На смак посоліть і приправте відповідними спеціями.
- Ще через 5-10 хвилин зніміть з плити.
Рагу з кабачками і баклажанами
- 1 баклажан;
- 2 кабачка;
- 3 середні морквини;
- 1 велика цибулина;
- 2 солодкі перчины;
- 0.5 л томатного соку;
- сіль, цукор, перець.
Приготування:
- В першу чергу наріжте крупно баклажани, присипте їх сіллю і дайте час, щоб пішла гіркота. Через 15-20 хвилин сині промийте водою, відіжміть.
- На дно товстостінної посудини налийте трохи олії. Киньте довільно нарізану цибулю, слідом натерту моркву.
- Після того, як овочі трохи обсмажаться, додати перець, порізаний соломкою.
- Через 3-5 хвилин – кабачки, які наріжте кубиками відповідно до розмірів баклажанів. Тушкуйте на невеликому спеку 5-7 хвилин.
- Тепер додайте сині, а через 10 хвилин повільного гасіння – томатний сік. Влітку і восени краще використовувати свіжі, перекручення помідори.
- На смак додати сіль, трохи сахарку і улюблені прянощі. Не забудьте перешкодити, а ще через 10-15 хвилин рагу можна подавати.