Правильно приготоване овочеве рагу є універсальним частуванням. Його можна їсти як основну страву і як гарнір. Головне, не шкодувати спецій і використовувати більше смачних стиглих овочів.
Класичне овочеве рагу з баклажанами і кабачками
Традиційний рецепт буде включати в себе великий список овочів. Інгредієнти: за півкіло томатів, баклажанів, кабачків, по 350 г ріпчастої цибулі і моркви, сіль, суміш перчиком, дрібку кориці.
- Першими ріжуться кубиками баклажани без шкірки. Вони 20-25 хвилин вимочуються в солоній холодній воді, після чого обсушиваются рушником з паперу.
- Томати без шкірки ріжуться невеликими шматочками. Щоб їх шкірка легко знялася, досить занурити плоди в окріп, очистити.
- Морквина ріжеться кружечками, а цибулю – кубиками.
- Кабачки без насіння і шкірки – такими ж скибочками, як і баклажани.
- У казан овочі викладаються в наступному порядку: баклажани – морквина – кабачки – цибуля – помідори. Складові присипаються сіллю і спеціями.
Тушкується овочеве рагу з кабачками під кришкою. Періодично воно помішується. Готувати страву потрібно до м’якості продуктів.
З додаванням картоплі
Картопля робить будь-яку страву більш ситним. Для рагу її береться близько кілограма. Інші інгредієнти: за півкіло молоденьких кабачків, свіжих помідорів, 150 г цибулі, солодкого перцю і моркви, часник за смаком, сіль, пахучі трави.
- Спочатку до рум’яності в промасленому казані обсмажуються шматочки цибулі і моркви. Потім в ємність закидаються бруски кабачків і картоплі.
- Останнім додається подрібнений будь-яким чином солодкий перчик.
- На повільному вогні маса гаситься, прикрита кришкою, 15-17 хвилин. Далі в неї відправляються шматочки томатів, рубаний часник і спеції. Готується страва ще 10-12 хвилин.
Перед подачею до столу рагу має добре настоятися.
З грибами
Печериці беруться і свіжими, замороженими. Їх потрібно 300 грам. Інші інгредієнти: 2 кабачка, морквина, цибулина, солодкий болгарський перець, 2-3 помідора, щіпка середземноморських трав, сіль, дрібку цукру.
- Спочатку піджарка на великій кількості олії готується з цибулі і моркви. Потім до цих компонентів відправляються грибні слайсы і кубики перцю.
- Коли овочі розм’якшаться, можна висипати до них шматочки кабачка і помідорів.
- Маса солиться, посипається приправами і цукром.
Після ретельного перемішування страва томиться в товстостінній посуді з кришкою 15-17 хвилин.
Овочеве рагу зі свининою
В дуже ситне поживна страва овочеве рагу перетворить додавання м’якоті свинини. Крім м’яса (400 г), будуть використовуватися і такі інгредієнти: баклажан, великий помідор, морква, ріпчаста цибулина, м’ясистий солодкий перець, суміш гострих мелених перчиком, сіль.
- Всі компоненти для рагу завжди обсмажуються на олії – можна брати і оливкова, соняшникова, і будь-яке інше. Спочатку в розпеченій рідини до скоринки готуються середні шматочки свинини.
- Далі м’ясо заливається водою з сіллю, спеціями і гаситься близько години.
- Залишається додати до свинини все крупно нарізані овочі. Разом компоненти тушкують до м’якості.
Подається з гострим кетчупом.
Як приготувати з яловичиною?
Замість свинини можна взяти шматочок яловичини. М’яса потрібно 400 грам. Інші інгредієнти: солодкий болгарський перець, половина великого кабачки, баклажани, 5 картоплин, цибулина, морква, часник за смаком, 300 г білокачанної капусти, столова ложка кетчупу без добавок, склянку томатного соку, сіль, приправи. Найпростіше приготувати таку овочеве рагу в мультиварці.
- Шматочки м’яса пару годин маринуватися в томатному соку.
- У програмі випічки обсмажуються подрібнені морква та цибуля, а також замариновавшаяся яловичина.
- До продуктів додаються бруски картоплі. Маса нудиться ще 12-15 хвилин.
- Залишається вкласти в ємність печі залишилися овочі, нарізані невеликими шматочками. Капуста дрібно шинкуется, часник пропускаємо через прес.
- Суміш приправляється кетчупом, солятся, присипається спеціями.
Все в тому ж режимі під кришкою страва буде доходити до готовності.
З м’ясним фаршем
Фарш підійде з будь-якого м’яса. Краще взяти складовою (300 г). Інші інгредієнти: 3-4 картоплини, кабачок, морква, ¼ качана білокачанної капусти, 2-3 помідори, цибуля, солодкий болгарський перчик, склянку кип’яченої води, сіль.
- Разом з фаршем півкільця цибулі і кружечки моркви обсмажуються 6-7 хвилин. Лопаткою потрібно розбивати всі грудочки в масі.
- Після додавання в казан або глибоку сковорідку тонко шаткованою капустою і шматочків перцю маса готується ще 5-6 хвилин.
- Наприкінці до суміші додаються шматочки томатів, кабачка і картоплі.
- Коли картопля трохи розм’якшиться, складові страви заливаються солоною водою.
- Після перемішування вони будуть гаситися під щільно закритою кришкою 12-15 хвилин.
Подається готову страву гарячим з будь-якими додатковими соусами.
Запікаємо страву в духовці
Готувати рагу можна не тільки на плиті або в мультиварці, але також в духовій шафі. Інгредієнти: 3 картоплини, морквина, ¼ качана капусти, цибуля, кабачок, 4 помідора, 2 черешка селери, 1 склянку кип’яченої води, сіль, італійські трави, 40 г вершкового масла.
- Спочатку на вершковому маслі обсмажується до м’якості цибулинка, нарізана кубиками.
- У ємність по черзі відправляються всі подрібнені овочі. Морквина ріжеться кружечками, капуста – великими шматками. Інші компоненти – довільно.
- Продукти перекладають у форму разом з маслом, присипаються травами, сіллю, заливаються водою.
Страва буде нудитися в заздалегідь розігрітій духовій шафі близько півгодини. Потрібно виставити температуру 200-220 градусів.
Овочеве рагу з м’ясом і капустою
Це дуже смачний і простий варіант рагу. Він включає в себе і безліч овочів, і м’ясо. Інгредієнти: 730 г свинини, 310 г капусти, 2 морквини, корінь селери, часник за смаком, будь-які прянощі, сіль.
- М’ясо ріжеться середніми шматочками.
- Капуста тонко шинкуется, часник дрібно рубається, морква і селера ріжуться соломкою.
- Спочатку на добре прогрітій і промасленого сковороді до золотавості смажиться м’ясо.
- Потім поступово в ємність додаються різні види овочів. Попередня обсмажування дозволить їм зберегти форму і при подальшій обробці не перетвориться на кашу.
- Коли всі інгредієнти злегка розм’якшаться, вони солятся, посипаються прянощами і обережно вимішуються.
- Далі продукти заливаються невеликою кількістю води і закриваються кришкою.
Нудитися на вогні овочеве рагу з м’ясом буде близько 40-45 хвилин.
З куркою
З курятиною виходить більш полегшений варіант. Крім півкіло м’ясо, будуть використовуватися наступні продукти: морква, невеликий кабачок, цибулина, часник за смаком, солодкий болгарський перчик, жменя помідорок черрі, половинка перчика чилі, бульйонний кубик, приправа для курки, сіль.
- Всі овочі подрібнюються за принципом: чим довше кожен з них готується, тим дрібніше ріжеться.
- Спочатку на розігрітій олії смажиться морквина з двома видами перчика. Потім в ємність відправляються кабачки, часник, цибуля, помідори. Маса солиться. Всі її складові мають розм’якнути.
- Окремо на сильному вогні смажаться шматочки курки, присипані сіллю і приправою.
- Курятина викладається до овочів. Складові заливаються розведених у склянці води бульйоном.
Залишається томити страву під кришкою ще 25-30 хвилин.
Рецепт приготування в горщиках
Горщики дозволяють зробити страву ще більш соковитим, ніжним, ароматним. Інгредієнти: 2 баклажана, кабачок, морква, 2 болгарських перцю, стільки ж помідорів, 3 картоплини, цибулина, 120 мл овочевого бульйону, 2 чайні ложки лимонного соха, дрібку цукру, сіль, спеції.
- Всі овочі ріжуться середніми шматочками. Морквину за бажанням можна просто натерти на крупній тертці. Помідори перед нарізанням спочатку позбавляються від шкірки.
- Спочатку на сильному вогні обсмажуються шматочки цибулі, баклажанів і кабачків. Ці овочі відправляються в порційні горщики.
- На маслі обсмажується перець, помідори і картопля.
- Залишилися компоненти також перекладаються в горщики. Зверху вони заливаються бульйоном, в який доданий цукор, сіль і приправи.
- Останнім вливається сік лимона.
Закриті горщики відправляються в розігріту духовку на 20-25 хвилин.
Тава — традиційне вірменське рагу
Цей рецепт має цікаву особливість – м’ясо в ньому використовується відварне. Береться 400 грамів яловичини. Інші інгредієнти: 3 помідора, салатного перцю і картоплини, 2 ріпчасті цибулини, по пучка свіжого базиліка і петрушки, щіпка зіри, чорного перцю, хмелі сунелі, сіль.
- М’ясо ріжеться шматочками і відварюється в солоній воді. Бульйон залишається.
- Всі овочі крупно товсто ріжуться.
- У казан першим шаром викласти м’ясо. Далі: цибуля – томати — перець – картопля. Кожен з них пересипається свіжої рубаною зеленню.
- Всі продукти заливаються рештою бульйоном і посипаються спеціями. При необхідності досаливаются.
- Тушкується маса на повільному вогні 40-45 хвилин.
Бульйон у готового страви зливається, подається окремо від м’яса і овочів – у піалах.
З додаванням рису
Рис стане головним ситним інгредієнтом рагу (замість картоплі). Його береться 180 грам. Інші продукти: пара невеликих кабачків, 2 томата, цибулі, моркви, 35-370 мл води, сіль.
- Кабачки позбавляються від шкірки і насіння, ріжуться кубиками.
- Цибуля і морква подрібнюються довільно.
- Помідори позбавляються від шкірки і крупно ріжуться.
- По черзі всі підготовлені овочі обсмажують на розігрітому маслі.
- Спочатку – морква з цибулею. Потім у сковорідку відправляються овочі, що залишилися.
- Кабачки дадуть багато рідини, тому готувати компоненти потрібно до її випаровування.
- Далі поверх овочів висипається сухий рис і виливається вода, в якій розмішена сіль і спеції.
Готується до м’якості крупи.
Овочеве рагу з кабачками і баклажанами на зиму
Рагу з овочів при бажанні можна перетворити в оригінальну «зимову» закуску. Інгредієнти: 2,2 кг баклажанів і кабачків, по кіло жовтого і червоного болгарського перцю, моркви, томатів і цибулі, склянка цукру, 110 мл столового оцту, 55-60 г кухонної солі, пів-літри олії.
- Кубики баклажанів замочуються в холодній воді, після чого промиваються.
- Аналогічно нарізаються і кабачки без шкірки.
- Перець позбавляється від насіння, плодоніжки і подрібнюється середньої соломкою.
- Морква і цибуля ріжуться кубиками. Томати – невеликими шматочками.
- Всі підготовлені овочі для овочевого рагу з баклажанами і кабачками завантажуються в каструлю, солятся, присипаються цукром, заливається маслом. Компоненти тушкуються півгодини на мінімальному вогні.
- Далі вливається оцет. Якщо маса вийшла занадто густий, то ще і півлітра води. Залишилося томити рагу на плиті 7-9 хвилин.
Закуска готова розливається в підготовлені банки.