Овочеве рагу з баклажанами і кабачками – 8 рецептів

Максимально просто готується овочеве рагу з баклажанами і кабачками. Таке блюдо зможе повторити навіть починаюча недосвідчена господиня. А допоможуть їй докладні рецепти з різними інгредієнтами.

Класичне овочеве рагу з баклажанами і кабачками

В класичний варіант рецепту входить велика кількість різноманітних овочів. Але основою в ньому стали баклажани (2 шт) і кабачки (1 крупний плід). Також береться: 1 солодкий червоний перчик, 3-4 часникового зубчики, 2 томати, сіль, невеликий пучок свіжої зелені, цибулина.

  • Основні складові страви промиваються і нарізати середніми кубиками. Кабачки на 15 хвилин засипають сіллю, після чого знову обмиваються водою – це позбавить їх від гіркоти.
  • Перець нарізати брусочками, томат – якими шматочками (попередньо його потрібно очистити від шкірки).
  • Цибулина ріжеться півкільцями і обсмажується на будь-якому жирі до прозорості. Далі пару хвилин овоч готується разом з перцем.
  • Слідом відправляються кабачки і баклажани, смаження триває ще 3-4 хвилини.
  • Залишилося додати помідори, посолити суміш, при бажанні додати будь-які приправи.
  • Під кришкою тушкувати 20 хвилин.

Подається страва з шматочком вершкового масла, посипане рубаною зеленню.

Як приготувати в мультиварці?

Дуже легко приготувати овочеве рагу в диво-каструлі. У такий рецепт увійде: 4 баклажана, сіль, 2 болгарських перцю будь-якого кольору, 2 невеликих кабачка, цибулина, 4-5 зубків часнику, 4 томата, щіпка цукру, суміш прованських трав.

  • Баклажани миють, нарізають соломкою, посипаються сіллю і отставляются в сторону, щоб вони позбавилися від гіркоти.
  • Цибулю і часник чистяться і дрібно ріжуться.
  • Помідори спочатку позбавляються від шкірки, а потім нарезаются.
  • В чаші пристрою на будь-якому не ароматній олії у програмі «Випічка» спочатку обсмажується цибуля і чесок близько 3 хвилин, потім до нього додаються помідори, і суміш готується ще 7-8 хвилин.
  • Далі в мультиварку закладаються всі інші подрібнені овочі, а також промиті від солі і віджаті баклажани.
  • Після додавання солі і спецій включається програма «Смаження», і частування готується 40 хвилин.
Дивіться також:  Котлети з яловичої печінки – 8 рецептів приготування

Для соковитості до овочів можна додати півсклянки води.

З капустою

Свіжа білокачанна капуста зробить частування ще більш соковитим і смачним. Крім цього овоча (230 г), також береться: 2 баклажана і морквини, середній кабачок, цибулина, сіль, 3 великі ложки томатної пасти.

  • Кабачки і баклажани нарізати вздовж по всій довжині, після чого укладаються в змащену маслом форму зрізами вниз і готуються в жаркій духовці до м’якості. Далі просто розминаються виделкою.
  • Морква, капуста і цибуля дрібно шинкують, пару хвилин обсмажуються на будь-якому жирі, після чого в тій же сковороді тушкують до розм’якшення.
  • Залишилося перекласти до інших овочів кабачки і баклажани, посолити масу, додати томат-пасту і прогріти частування ще 7-10 хвилин під закритою кришкою.

Якщо згасити рагу на довше, то інгредієнти остаточно розм’якшиться, і страва зможе стати овочевою підливою до м’яса або будь-якого гарніру.

З баклажанами, кабачками і картоплею

Щоб додати страві ситності, варто використовувати картоплю. Крім картоплі (8-10 шт.), до складу частування увійде: баклажан, 2 маленьких кабачка, 4 томату, 2 цибулини і така ж кількість морквини, сіль, щіпки меленої паприки, чилі і куркуми, 1 ст. очищеної води. Як готувати рагу з баклажанами і картоплею, описано далі.

  • Всі овочі миють, чистяться і ріжуться невеликими кубиками. Баклажан потрібно попередньо замочити в холодній воді, щоб позбавити її від гіркоти.
  • На розігрітому жирі по черзі овочі обсмажуються. Спочатку цибулю до прозорості. Потім до нього вирушає картопля, сіль і спеції.
  • Через 5 хвилин можна засипати моркву і кабачки.
  • Ще через 7-8 хвилин в ємність додаються підготовлені баклажани.
  • Залишилося полити інгредієнти водою, закрити кришкою і томити 10-12 хвилин.
  • Після додавання томатів тушкувати ще 5-7 хвилин.

Перед подачею до столу дати страві трохи настоятися, щоб воно вийшло ще соковитіше і ароматні.

Дивіться також:  Соус гуакамоле склад, з чим їдять. Класичний рецепт соусу і 5 варіантів приготування в домашніх умовах

З додаванням гарбуза

Багато господинь не уявляють, у які страви можна додавати гарбуз. Овочеве рагу – один з найбільш вдалих варіантів. Для нього підійдуть не тільки свіжі, але й заморожені овочі, а також: по 2 шт. баклажанів, цибулі, моркви, солодкого перцю, 1 кабачок, 230 г гарбуза, пучок зеленої цибулі, сіль.

  • Зручно готувати в мультиварці. Спочатку в програмі «Смаження» на олії страхуються подрібнені морква і цибуля.
  • Потім у чашу пристрою викладаються інші овочі, нарізані кубиками. Маса солиться.
  • Страва готується в програмі «Гасіння» 25 хвилин під закритою кришкою.

За пару хвилин до готовності в пристрій засипається рубаний зелений лук, і страву ретельно перемішується.

Як зробити рагу в духовці?

Для приготування можна використовувати одну велику форму або порціонні горщики. До його складу увійдуть наступні інгредієнти: по 2 шт. баклажанів, кабачків, болгарського перцю, 4 картопляні бульби, 3 часникового зубчики, 240 г сиру фета, сіль, по дрібці чебрецю і орегано, 350 г консервованих томатів, оливкова олія.


  • Всі овочі (крім картоплі) і часник миються і крупно ріжуться. А ось баклажани краще нарізати дрібніше, інакше вони можуть виявитися жорсткими.
  • Сир нарізати кубиками, картопля – тонкими слайсами.
  • Всі інгредієнти викладаються у форму, посипаються травами, сіллю і поливаються оливковою олією.
  • Запікається 45 хвилин в гарячій духовці.
  • За 5-7 хвилин до готовності рагу посипається раскрошенным сиром.

Подається страва до столу з ароматним домашнім хлібом.

Рецепт приготування з солодким перцем

Солодкий болгарський перчик стає відмінним доповненням до будь-якого варіанту овочевого рагу. Можна брати жовтий, червоний, зелений (3 шт.). Крім перцю використовується: морква, часник за смаком, 3 помідори, 3 баклажани, цибуля, кабачок, щіпка гіркого перцю, сіль.

  • Баклажани нарізати пересипаються сіллю і залишають на 10-12 хвилин, далі гарненько промиваються водою.
  • Морквина треться на тертці з найбільшими осередками, а цибулю, перець і кабачок нарізати кубиками. Часник можна просто пропустити через прес.
  • З моркви і цибулі готується обжарювання на будь-якому жирі.
  • В окремому посуді смажаться баклажанів з часником, кабачком і перцем.
  • Далі обидві суміші з’єднуються, солятся, перчатся і тушкують під закритою кришкою 25 хвилин.
  • За 10 хвилин до готовності у частування засипаються скибочки помідорів, очищених від шкірки.
Дивіться також:  Страви з свинячої вирізки – 9 смачних рецептів

Для соковитості можна додати в блюдо томатну пасту.

Цікаво! Болгарський перець різних кольорів відрізняється між собою за складом вітамінів і мікроелементів.

Оригінально! По-провансальски

По такому рецепту виходить дуже смачне рагу під назвою «Рататулли», яке зможе замінити і холодну закуску, гарнір до м’яса. В його рецепт входить: 3 баклажани, 4 молодих кабачка, цибулина, 5 помідорів, 2 часникового зубчики, половинка лимона, оливкова олія, сіль, по дрібці чебрецю і мускатного горіха.

  • Всі овочі добре миються і ріжуться кубиками. Баклажани замочуються від гіркоти, помідори перед нарізкою позбавляються від шкірки.
  • Для приготування «Рататулли» завжди береться казан. У ємності добре розігрівається оливкову олію, після чого закладаються всі підготовлені овочі.
  • Через 3-5 хвилин гасіння в казан додається сіль, приправи, подрібнений часник.
  • Частування нудиться під кришкою 45 хвилин.

Перед подачею до столу порції рагу поливаються лимонним соком.

Прокрутка до верху