Максимально просто готується овочеве рагу з баклажанами і кабачками. Таке блюдо зможе повторити навіть починаюча недосвідчена господиня. А допоможуть їй докладні рецепти з різними інгредієнтами.
Класичне овочеве рагу з баклажанами і кабачками
В класичний варіант рецепту входить велика кількість різноманітних овочів. Але основою в ньому стали баклажани (2 шт) і кабачки (1 крупний плід). Також береться: 1 солодкий червоний перчик, 3-4 часникового зубчики, 2 томати, сіль, невеликий пучок свіжої зелені, цибулина.
- Основні складові страви промиваються і нарізати середніми кубиками. Кабачки на 15 хвилин засипають сіллю, після чого знову обмиваються водою – це позбавить їх від гіркоти.
- Перець нарізати брусочками, томат – якими шматочками (попередньо його потрібно очистити від шкірки).
- Цибулина ріжеться півкільцями і обсмажується на будь-якому жирі до прозорості. Далі пару хвилин овоч готується разом з перцем.
- Слідом відправляються кабачки і баклажани, смаження триває ще 3-4 хвилини.
- Залишилося додати помідори, посолити суміш, при бажанні додати будь-які приправи.
- Під кришкою тушкувати 20 хвилин.
Подається страва з шматочком вершкового масла, посипане рубаною зеленню.
Як приготувати в мультиварці?
Дуже легко приготувати овочеве рагу в диво-каструлі. У такий рецепт увійде: 4 баклажана, сіль, 2 болгарських перцю будь-якого кольору, 2 невеликих кабачка, цибулина, 4-5 зубків часнику, 4 томата, щіпка цукру, суміш прованських трав.
- Баклажани миють, нарізають соломкою, посипаються сіллю і отставляются в сторону, щоб вони позбавилися від гіркоти.
- Цибулю і часник чистяться і дрібно ріжуться.
- Помідори спочатку позбавляються від шкірки, а потім нарезаются.
- В чаші пристрою на будь-якому не ароматній олії у програмі «Випічка» спочатку обсмажується цибуля і чесок близько 3 хвилин, потім до нього додаються помідори, і суміш готується ще 7-8 хвилин.
- Далі в мультиварку закладаються всі інші подрібнені овочі, а також промиті від солі і віджаті баклажани.
- Після додавання солі і спецій включається програма «Смаження», і частування готується 40 хвилин.
Для соковитості до овочів можна додати півсклянки води.
З капустою
Свіжа білокачанна капуста зробить частування ще більш соковитим і смачним. Крім цього овоча (230 г), також береться: 2 баклажана і морквини, середній кабачок, цибулина, сіль, 3 великі ложки томатної пасти.
- Кабачки і баклажани нарізати вздовж по всій довжині, після чого укладаються в змащену маслом форму зрізами вниз і готуються в жаркій духовці до м’якості. Далі просто розминаються виделкою.
- Морква, капуста і цибуля дрібно шинкують, пару хвилин обсмажуються на будь-якому жирі, після чого в тій же сковороді тушкують до розм’якшення.
- Залишилося перекласти до інших овочів кабачки і баклажани, посолити масу, додати томат-пасту і прогріти частування ще 7-10 хвилин під закритою кришкою.
Якщо згасити рагу на довше, то інгредієнти остаточно розм’якшиться, і страва зможе стати овочевою підливою до м’яса або будь-якого гарніру.
З баклажанами, кабачками і картоплею
Щоб додати страві ситності, варто використовувати картоплю. Крім картоплі (8-10 шт.), до складу частування увійде: баклажан, 2 маленьких кабачка, 4 томату, 2 цибулини і така ж кількість морквини, сіль, щіпки меленої паприки, чилі і куркуми, 1 ст. очищеної води. Як готувати рагу з баклажанами і картоплею, описано далі.
- Всі овочі миють, чистяться і ріжуться невеликими кубиками. Баклажан потрібно попередньо замочити в холодній воді, щоб позбавити її від гіркоти.
- На розігрітому жирі по черзі овочі обсмажуються. Спочатку цибулю до прозорості. Потім до нього вирушає картопля, сіль і спеції.
- Через 5 хвилин можна засипати моркву і кабачки.
- Ще через 7-8 хвилин в ємність додаються підготовлені баклажани.
- Залишилося полити інгредієнти водою, закрити кришкою і томити 10-12 хвилин.
- Після додавання томатів тушкувати ще 5-7 хвилин.
Перед подачею до столу дати страві трохи настоятися, щоб воно вийшло ще соковитіше і ароматні.
З додаванням гарбуза
Багато господинь не уявляють, у які страви можна додавати гарбуз. Овочеве рагу – один з найбільш вдалих варіантів. Для нього підійдуть не тільки свіжі, але й заморожені овочі, а також: по 2 шт. баклажанів, цибулі, моркви, солодкого перцю, 1 кабачок, 230 г гарбуза, пучок зеленої цибулі, сіль.
- Зручно готувати в мультиварці. Спочатку в програмі «Смаження» на олії страхуються подрібнені морква і цибуля.
- Потім у чашу пристрою викладаються інші овочі, нарізані кубиками. Маса солиться.
- Страва готується в програмі «Гасіння» 25 хвилин під закритою кришкою.
За пару хвилин до готовності в пристрій засипається рубаний зелений лук, і страву ретельно перемішується.
Як зробити рагу в духовці?
Для приготування можна використовувати одну велику форму або порціонні горщики. До його складу увійдуть наступні інгредієнти: по 2 шт. баклажанів, кабачків, болгарського перцю, 4 картопляні бульби, 3 часникового зубчики, 240 г сиру фета, сіль, по дрібці чебрецю і орегано, 350 г консервованих томатів, оливкова олія.
- Всі овочі (крім картоплі) і часник миються і крупно ріжуться. А ось баклажани краще нарізати дрібніше, інакше вони можуть виявитися жорсткими.
- Сир нарізати кубиками, картопля – тонкими слайсами.
- Всі інгредієнти викладаються у форму, посипаються травами, сіллю і поливаються оливковою олією.
- Запікається 45 хвилин в гарячій духовці.
- За 5-7 хвилин до готовності рагу посипається раскрошенным сиром.
Подається страва до столу з ароматним домашнім хлібом.
Рецепт приготування з солодким перцем
Солодкий болгарський перчик стає відмінним доповненням до будь-якого варіанту овочевого рагу. Можна брати жовтий, червоний, зелений (3 шт.). Крім перцю використовується: морква, часник за смаком, 3 помідори, 3 баклажани, цибуля, кабачок, щіпка гіркого перцю, сіль.
- Баклажани нарізати пересипаються сіллю і залишають на 10-12 хвилин, далі гарненько промиваються водою.
- Морквина треться на тертці з найбільшими осередками, а цибулю, перець і кабачок нарізати кубиками. Часник можна просто пропустити через прес.
- З моркви і цибулі готується обжарювання на будь-якому жирі.
- В окремому посуді смажаться баклажанів з часником, кабачком і перцем.
- Далі обидві суміші з’єднуються, солятся, перчатся і тушкують під закритою кришкою 25 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності у частування засипаються скибочки помідорів, очищених від шкірки.
Для соковитості можна додати в блюдо томатну пасту.
Цікаво! Болгарський перець різних кольорів відрізняється між собою за складом вітамінів і мікроелементів.
Оригінально! По-провансальски
По такому рецепту виходить дуже смачне рагу під назвою «Рататулли», яке зможе замінити і холодну закуску, гарнір до м’яса. В його рецепт входить: 3 баклажани, 4 молодих кабачка, цибулина, 5 помідорів, 2 часникового зубчики, половинка лимона, оливкова олія, сіль, по дрібці чебрецю і мускатного горіха.
- Всі овочі добре миються і ріжуться кубиками. Баклажани замочуються від гіркоти, помідори перед нарізкою позбавляються від шкірки.
- Для приготування «Рататулли» завжди береться казан. У ємності добре розігрівається оливкову олію, після чого закладаються всі підготовлені овочі.
- Через 3-5 хвилин гасіння в казан додається сіль, приправи, подрібнений часник.
- Частування нудиться під кришкою 45 хвилин.
Перед подачею до столу порції рагу поливаються лимонним соком.