Овочеве рагу з кабачками – 11 рецептів приготування
Ніжне соковите овочеве рагу з кабачками – чудовий спосіб урізноманітнити свій раціон корисними овочами. При бажанні таку страву можна елементарно перетворити в ситний повноцінний обід. Наприклад, додавши в нього картоплю або м’ясо.
Класичне овочеве рагу з кабачками
Складники: півкілограма кабачків, стільки ж м’ясистих помідорів, червоного і жовтого солодкого болгарського перчика, велика цибулинка, 230 г зеленого горошку, морквина, дрібна сіль, будь-які спеції.
Помідори перед подрібненням позбавляються від шкірки. Лише потім їх можна рубати скибочками.
Овочі змішуються. До них додається зелений горошок.
У казані з невеликою кількістю жиру складові будуть гаситися близько півгодини.
Приблизно за 10-12 хвилин до готовності страву присаливается, посипається обраними спеціями.
Як приготувати з баклажанами?
Компоненти: по середньому кабачка і баклажана, жовтий солодкий болгарський перець, 2 стиглих томатів, часник за смаком, сіль універсальна приправа.
Баклажан ріжеться на кубики разом зі шкіркою, після чого пересипається сіллю і залишають на 15-17 хвилин. Цей етап необхідний, щоб позбавити овочі від гіркоти.
Всі компоненти також шинкують кубиками. Часник можна просто пропустити через прес.
Помідори перед нарізкою позбавляються від шкірки.
Спочатку на розпеченій сковорідці смажиться цибуля. Потім він готується вже разом з перцем. Коли ці продукти розм’якшаться, до них висипається кабачок і баклажан.
Мікс з овочів готується на сильному вогні 3-4 хвилини.
Далі нагрівання плити зменшується, у сковорідку відправляються томати разом з виділилася при нарізці рідиною. Овочеве рагу з кабачками і баклажанами буде нудитися під кришкою близько 25 хвилин.
Сіль і приправи додаються в блюдо вже приблизно за 5 хвилин до готовності.
З додаванням картоплі
Інгредієнти: 420 г кабачків, 230 г баклажанів, велика морква, цибулька, 4 картоплини, жовтий болгарський перець, 2 помідори, кухонна сіль, ароматні трави.
Для початку вимиту й очищену картоплю потрібно нарізати тонкими брусочками і відправити смажитися в розпеченому маслі.
Коли картопля буде наполовину готовий, до нього викладаються інші овочі (довільно подрібнені).
Рагу з кабачками і картоплею щільно закривається кришкою й нудиться на повільному вогні трохи менше півгодини.
За кілька хвилин до готовності страву солиться і присипається обраними ароматними травами.
Подавати рагу вийшло можна і як основне блюдо і як гарнір.
Варіант для мультиварки
Інгредієнти: велика морква, солодкий болгарський перець, 2 великих кабачка і стільки ж томатів, ріпчаста цибулина, 2 зубки часнику, сіль, прованські трави.
Спочатку в чашу відправляються подрібнений перець, цибуля та морква. Останній компонент можна натирати за допомогою спеціальної «корейської» терки. У програмі, призначеної для смаження, зазначені інгредієнти готуються 8-9 хвилин. Пасерування потрібно постійно помішувати.
Далі в чашу засипаються шматочки помідорів. Шкірку з них знімати не обов’язково.
Останніми засипаються кубики кабачків. На цьому етапі додаються приправи, сіль, подрібнений часник.
Готується страва 25 хвилин у програмі гасіння.
Вийшло блюдо перемішується, знову накривається кришкою і залишають настоюватися на підігріві хвилин 10-12.
З грибами — покроковий рецепт
Інгредієнти: 1/3 качана капусти, великий кабачок, 3 томати, 320 г свіжих печериць, половинка цибулини, морква, 6-7 дрібних картоплин, 1/3 ст. фільтрованої води, запашний мелений перець, сіль, пара листочків лавра.
Картопля очищається від шкірки і цілком обсмажується на розпеченому маслі до розм’якшення. Далі вона перекладається в казан.
Кабачок спочатку ріжуть кружальцями, а потім кожен з них – ще на 4 частини.
Капуста тонко шинкуется. Бажано, перед додаванням в казан обсмажити на сковороді до рум’яного кольору.
Інші овочі подрібнюються довільно.
Гриби обсмажують на невеликій кількості олії 3-4 хвилини.
Всі інгредієнти перекладаються до картоплі.
У ємність виливається вода з сіллю і перчиком. Також додається лаврушка.
Тушкується рагу під кришкою 40-45 хвилин. Перемішувати готове частування потрібно акуратно. Картопля при цьому повинна залишитися цілим.
Овочеве рагу зі свининою
Інгредієнти: півкіло м’якоті свинини, кіло картоплі, кабачок, 3 болгарський солодкий перець будь-якого кольору, пекучий перець, 2 морквини, 4 помідори, 3 цибулини, часник за смаком, 5 ст. ложки томат-пасти, по щіпці меленого перцю і коріандру, сіль.
Мініатюрні шматочки свинини смажаться швидко на великому вогні до рум’яності.
Разом з м’ясом готуються подрібнені цибуля та морква до м’якості. Далі вміст сковорідки перекладається в казан.
В ту ж ємність відправляються дрібні кубики кабачка, невеликі шматочки картоплі, скибочки помідорів без шкірки, брусочки солодкого перцю, тонкі слайсы часнику і гострий перчик.
Відразу ж в ємність виливається 2 склянки солоної води, додається томат-паста і спеції.
Під кришкою рагу буде нудитися близько 40-45 хвилин на дуже повільному вогні. У результаті виходить самостійне гаряче блюдо.
Як приготувати з яловичиною?
Інгредієнти: півкіло м’якоті яловичини, по 2 шт. помідорів і жовтого болгарського перчика, великий кабачок, 2 цибулинки, морква, часник за смаком, пучок свіжого кропу, сіль, пахучі трави.
Першим ділом промиті і обсушені паперовим рушником шматочки яловичини обсмажуються пару хвилин на розпеченому маслі. Далі до них наливається трохи солоної води, і м’ясо гаситься під кришкою 6-7 хвилин.
Далі до м’яса відправляється цибуля і морква. Разом вони обсмажуються ще пару хвилин.
Залишається висипати в глибоку сковорідку інші подрібнені овочі (крім томатів), і томити під кришкою 20-25 хвилин. При необхідності можна додати ще трохи води.
В останню чергу в рагу з кабачками і м’ясом додаються скибочки помідорів без шкірки, тертий часник, сіль, пахучі трави. Приблизно через 5-6 хвилин блюдо знімається з вогню і посипається свіжим рубаним кропом.
Рагу з кабачками і цвітною капустою
Інгредієнти: невеликий молоденький кабачок, морква, 240 г цвітної капусти, цибулина, половинка червоного солодкого перцю, половинка помідора, сухі прянощі, дрібна сіль.
Всі овочі миються і крупно нарізати. Спочатку на жирі обсмажується цибуля, потім до нього додається морква подрібнена.
Поступово до овочів викладаються половинки кружечків кабачка, брусочки перцю і суцвіття капусти.
Коли вміст сковорідки трохи зм’якнути, можна додати в неї сіль і прянощі.
Останнім у ємність відправляється помідор без шкірки, нарізані дрібними скибочками. На цьому етапі можна налити в майже готове рагу з кабачками і цвітною капустою соєвий соус.
Ще через 7-8 хвилин страва повністю готове. Прикрашається воно смаженими горішками або кунжутом.
Рецепт приготування в горщиках
Інгредієнти: 430 г будь-якого м’яса, банку маринованих грибочків, 2 морквини, цибулинка, 3-4 картоплини, великий кабачок, солодкий болгарський перчик, шматочок твердого сиру, сіль, майонез, суміш перчиком.
Спочатку м’ясо обсмажується до рум’яності. Попередньо його потрібно посолити і поперчити. Готовий продукт розкладається по горщикам.
Зверху висипаються все крупно нарізані овочі. Якщо зробити їх шматочки занадто дрібними, то ці інгредієнти швидко розваряться в процесі запікання.
Останніми в горщики розкладаються гриби. Маса присаливается і заливається майонезом, розведеним невеликою кількістю кип’яченої води.
Горщики засипаються тертим сиром і відправляються в духовку.
Запікається страва близько години при 190-210 градусах.
З кабачками на зиму
Інгредієнти: 2,5 кг молодих кабачків, 420 г томат-пасти, 220 г моркви і лучка, кілька гілочок свіжої петрушки, 90 г цукру-піску, 40 г кухонної солі, 35 мл столового оцту.
Цибуля позбавляється від лушпиння, ріжеться кубиками і обсмажується.
Морквина чиститься, подрібнюється за допомогою терки і готується разом з цибулею до ніжно-золотавого кольору.
До овочів в сковорідку додаються кубики молодого кабачка і трохи томатної пасти. Маса гаситься трохи менше півгодини на повільному вогні.
Далі в ємність доливається залишилася паста, додається мелкорубленная петрушка, оцет, сіль та цукровий пісок. Маса нудиться на мінімальному вогні ще 5-7 хвилин.
Залишається розлити страву за підготовленим банкам і закатати їх. Кілька діб перевернуті баночки будуть настоюватися перевернутими і закутаними в теплий плед.
З картоплею і капустою в каструлі
Інгредієнти: половина качана капусти, 6 картоплин, цілий кабачок, цибулинка, томат, морква, кухонна сіль, суміш мелених перчиком, 1 склянку фільтрованої води.
Кубики цибулі і тонкі кружечки моркви страхуються на олії 8-9 хвилин у товстостінній каструлі.
До перерахованих овочів викладаються кубики картопляних бульб і кабачка. Ще через 5-6 хвилин приготування під закритою кришкою в ємність відправляється дрібно нашаткована і розім’ята руками капуста.
Далі маса солиться, у неї відправляються шматочки очищених помідорів, перець і гаряча вода. За смаком можна додати роздавлений часник і свіжий.
Під кришкою страва тушкується до м’якості всіх компонентів.
Щоб зробити смак страви більш яскравим, варто використовувати суміш різних ароматних трав.