Рагу – багате вітамінами блюдо, корисне і дуже смачне. Воно вважається ситним, особливо, якщо в нього додають обсмажене м’ясо. Овочеве рагу з куркою готують з різними продуктами, урізноманітнивши, таким чином, своє літнє (і не тільки!) меню як мінімум на тиждень.
Овочеве рагу з куркою – традиційний рецепт
Для приготування смачної страви за традиційною рецептурою потрібні:
філе куряче – півкіло;
за 3 кабачки і помідори;
по 2 баклажана, цибулинки, картоплини і болгарського перцю;
морквина;
часточка часнику;
за смаком сіль, спеції і зелень.
Всі овочі та м’ясо попередньо миють, просушують і нарізають на шматочки однакового розміру.
Після цього приступають безпосередньо до приготування страви:
Посмажити цибулю до прозорості.
Додати моркву і смажити ще хвилин 5.
Викладають курячі шматочки і обсмажують ще 10 хвилин.
Вмішують кабачки, продовжуючи смажити.
Через 5 хвилин викладають баклажани, добре розмішують і тушкують ще стільки ж.
Влити півсклянки окропу, перемішати.
Висипати картоплю, накрити, зменшити вогонь.
Тушкувати, третину години, періодично помішуючи.
Додати томати і перець, тушкувати ще 10 хвилин.
Посолити, вимішати приправи, дрібно порубаний часник і зелень.
Вогонь вимкнути, а рагу залишити настоюватися на плиті ще приблизно на півгодини. Це дозволить надати готовому страві більш яскравий смак і аромат. Вживають рагу не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді.
Готуємо смачну страву в мультиварці
Готувати в мультиварці можна легко і з користю. Страви виходять корисними, так як при такому способі приготування втрачається мало вітамінів. Крім цього овочеве рагу з куркою в мультиварці буде мати відмінний смак і аромат, так як готується воно у власному соку!
Для приготування знадобиться наступний набір продуктів:
філе курки – 0,6 кг;
за 3 помідора, моркви, картоплі і цибулинки;
болгарський перець – 1 шт.;
свіжа зелень, приправи і сіль;
олія соняшникова.
Покроковий рецепт:
Промите м’ясо розділити на однакові шматочки, обмазати спеціями і сіллю, залишити хвилин на 10-15, щоб воно добре просочилося.
Після цього добре обсмажити до утворення скоринки в режимі «Смаження» при відкритій кришці. Це займе близько чверті години. Можна також для цієї мети вибрати режим випічки.
Поки обсмажується філе, потрібно промити і нарізати овочі: перець – смужками, цибулю – залежно від уподобань, а решта – кубиками.
До підсмаженої курочці вмішати цибулю, моркву, смажити 5 хвилин.
Викласти овочі, що залишилися, добре розмішати, залити підсоленою водою. Об’єм рідини залежить від бажаної консистенції готового страви: щоб отримати рідке блюдо, вода повинна покрити овочі повністю, для приготування більш густого рагу – на 2/3.
Закрити каструлю, поставити режим «Гасіння» і встановити таймер на півгодини.
Через 25 хвилин всипати порізану зелень і спеції. Гасити залишився.
Готову страву подають з пюре з картоплі або відварним рисом.
З кабачками
Щоб приготувати рагу з куркою і кабачками, знадобляться наступні продукти:
3 курячих стегенця, стегенця або філе;
6 середніх картоплин;
середнього розміру кабачок;
3 помідори;
пару морквин;
пів качана капусти;
цибулина;
0,4 кг сметани;
пучок свіжої зелені;
сіль і спеції за смаком.
Спочатку готують м’ясо і овочі:
м’ясо ріжуть на шматочки і обвалюють у спеціях і солі;
цибулю нарізають півкільцями або більше (як більше подобається);
моркву натирають на тертці (великої);
капусту шаткують;
картопля, помідори і кабачки нарізають невеликими брусочками;
зелень дрібно рубають.
Наступні дії:
Всі продукти викладають у змащену маслом ємність (глибока сковорода або казан) в наступному порядку: цибуля, курячі шматочки, морква, томати, кабачки, капуста, а потім картоплю. Кожен шар пересипається рубаною зеленню.
Суміш заливають підсоленою водою і тушкують близько півгодини.
Після закінчення часу зверху викладають сметану, трохи перемішуючи її з верхнім шаром, щоб запобігти утворенню скоринки, і тушкують до повної готовності.
Коли рагу приготується, його залишають під закритою кришкою ще приблизно на чверть години. Тоді смак готового блюда буде більш яскравим і насиченим.