Овочевий салат – 12 смачних рецептів

Крім класичного поєднання огірків і помідорів зі сметаною, можна вибирати інші, більш складні і цікаві основи овочевого салату. Наприклад, додавати до них морепродукти, рибу, бобові, зелень і інші компоненти. Буває овочевий салат настільки цікавим і смачним, що досить органічно виглядає і на святковому столі.

Легкий овочевий салат без майонезу

Вам будуть потрібні:

  • свіже листя щавлю – 50 г;
  • томат – 1 шт.;
  • свіжий міцний огірок – 1 шт.;
  • болгарський перець – половина стручка;
  • лаймовий сік – 1 десертна ложка;
  • червоний цибуля – половинка головки;
  • рослинне масло – 2 десертні ложки;
  • морська сіль.

Приготування:

  • Листочки молодого щавлю промити, просушити, тонко нашаткувати.
  • Перець розрізати навпіл. Видалити плодоніжку і насіння. Решту порізати соломкою.
  • Помідор порізати довільно разом з шкіркою. Так само подрібнити огірок.
  • Червоний цибулю пошинкувати тонкими півкільцями.
  • Всі продукти змішати в широкому посуді.
  • Залити все сумішшю з масла, лаймового соку і морської солі. Перемішати.

Подібні салати без майонезу можна додавати в дієтичне меню.

Салат «Грецький» з класичною заправкою

Інгредієнти:

  • огірок — 2 шт. (великі);
  • томат – 2 шт. (з щільною м’якоттю);
  • болгарський перець – 1 стручок (червоний або жовтий);
  • кримський цибулю – 1 голівка;
  • маслини без кісточок – 20 шт.;
  • Фета (сир) – 80 – 100 м;
  • мелена материнка – 0,5 малий. ложки;
  • оливкову олію – 3 – 4 десертні ложки;
  • лаймовий/лимонний сік – 1,5 десертні ложки;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Огірки і помідори порізати довільними кубиками. Якщо у овочів щільна шкірка, її варто заздалегідь видалити.
  • Так само порізати солодкий перець.
  • Синій лук (кримський) порізати тонкими четвертинками кілець.
  • Великі оливки розрізати навпіл, дрібні – залишити цілими.
  • Інгредієнти з’єднати, перемішати. Відправити до них великі кубики сиру.
  • Збити в окремому посуді масло з цитрусовим соком. Додати материнку, сіль, суміш перців.
  • Цією сумішшю полити салат.

Зверху можна додатково присипати готову закуску дрібкою материнки.

З баклажанами

Інгредієнти:

  • сині баклажани – 2 шт.;
  • дрібні черрі – 1 повний стакан;
  • соковитий салатний перець – 1 – 2 стручка;
  • козячий сир – 200 – 250 м;
  • салатний цибуля – 1 головка;
  • зелень по сезону – 1 пучок;
  • часник – 3 зубчики;
  • олія без запаху для смаження;
  • льняне масло (холодного віджиму) – 50 мл;
  • лимон – ½ шт;
  • класичний соєвий соус – 2 десертні ложки;
  • сухі трави – 1 – 2 щіпки;
  • цукор – 1 мал. ложка.

Приготування:

  • Помити і нарізати «синенькі» тонкими кругляком. Присипати їх сіллю, залишити на 1 годину. Вимити скибочки і просушити.
  • Обсмажити шматочки баклажанів на невеликій кількості олії без запаху. Викласти на паперові серветки. Коли скибочки охолонуть, натерти їх часником або просто присипати розчавленим продуктом.
  • Цибулю порізати шматочками подрібніше, залити соком з половинки лимона. Залишити овоч маринуватися на чверть години.
  • Залишилися овочеві інгредієнти порізати великими скибочками.
  • Козячий сир порубати акуратними і приблизно однаковими за розміром кубиками.
  • Зелень нашаткувати довільно.
  • Все змішати.
  • В окремому посуді з’єднати цукор, трави, лляне масло, соєвий соус і кілька крапель лимонного соку. Останній дозволить обійтися без додаткової солі.
Дивіться також:  Крабовий салат з капустою – 6 рецептів приготування

Заправити овочевий салат з баклажанами вийшов ароматним соусом.

Готуємо з креветками

Інгредієнти:

  • стиглі томати – 150 г;
  • свіжі огірки – 150 г;
  • очищені креветки будь-якого розміру – 150 г;
  • Бринза – 100 г;
  • Айсберг (салат) – 100 г;
  • кінза – ½ пучка;
  • оливкова олія, бальзамічний оцет, сіль – для соусу.

Приготування:

  • Креветки зварити до готовності. Якщо вони варено-морожені, достатньо буде 3 – 4 хвилин в окропі. Якщо раніше необроблені – 10 – 12 хвилин.
  • У кінзи відрізати стебла (їх можна викинути), а що залишилися листочки дрібно порубати.
  • Огірки, томати порізати довільно. Сир порізати кубиками.
  • Салат порвати руками.

Все змішати. Заправити соусом з оцту, олії та солі.

Салат з авокадо і огірком на святковий стіл

Інгредієнти:

  • свіжі салатні листя – 1 невеликий пучок;
  • свіжі огірки – 2 шт.;
  • стигле м’яке авокадо – 2 шт.;
  • маслини – ½ ст.;
  • свіжа зелень кропу – 1 пучок;
  • масло оливи – 2 десертні ложки;
  • велика сіль.

Приготування:

  • Промити свіжі салатні листя. Струсити з них зайву рідину і порвати листя на шматки середнього розміру прямо руками. Відправити в миску з високими бортиками.
  • Огірки і авокадо позбавити від шкірки. У останніх вирізати кісточки. Решту частини плодів порізати пластинками. Зручно для цього використовувати овочерізку.
  • Маслини розрубати навпіл.
  • Окремо з’єднати масло, сіль, подрібнену зелень.
  • Змішати інгредієнти, полити все заправкою.

Таку легку закуску можна подати на святковий стіл. Вона стане чудовим доповненням до гарячих м’ясних страв.

З консервованим тунцем

Інгредієнти:

  • тунець (в олії або у власному соку) – 80 – 100 м;
  • помідори – 2 – 3 шт.;
  • огірки – 1 шт.;
  • болгарський перець – 100 р.;
  • будь качанний салат – 2 – 3 аркуша;
  • часник – 1 зубок;
  • лаймовий сік – 2 десертні ложки;
  • цукор – ½ малий. ложки;
  • очищені кедрові горіхи – 1 жменя;
  • зелень базиліка – ½ маленького пучка;
  • сіль і суміш «5 перців».

Приготування:

  • Злити з риби весь сік або масло. Розібрати її за допомогою вилки з гострими зубцями на невеликі волокна.
  • Всі овочі вимити і порізати невеликими однаковими шматочками. У болгарського перцю видалити все насіння.
  • Зелень базиліка і салатні листя промити, обсушити, порвати руками. Зручно і нарізати їх гострим ножем.
  • З’єднати складові майбутнього салату, посолити, поперчити і перемішати.
  • Для соусу з’єднати лаймовий сік, цукор, розім’ятий часник. Залити їм закуску. Все перемішати.

Готовий салат прикрасити очищеними горішками.

Овочевий салат з пекінської капустою

Інгредієнти:

  • китайська капуста – ½ середнього качана;
  • свіжий огірок – 1 шт.;
  • зерна консервованої цукрової кукурудзи – 1 повний стакан;
  • пір’я зеленої цибулі – половина пучка;
  • зелень кропу – половина пучка;
  • якісне оливкове масло – 1 десертна ложка;
  • лаймовий сік – ½ десертної ложки;
  • сіль.
Дивіться також:  Італійський салат з макаронами – 7 рецептів

Приготування:

  • Вимиту і обсушену капусту нашаткувати соломкою. Використовувати тільки м’яку частину її листя.
  • Промиту зелень дуже дрібно порубати.
  • Огірки разом з шкіркою порізати тонкими довгими брусочками.
  • Кукурудзяні зерна викласти на друшляк і за бажанням, промити від маринаду.
  • Змішати підготовлені інгредієнти.
  • Для соусу з’єднати лаймовий сік, олію, сіль.

Полити цією сумішшю готовий смачний овочевий салат. Все добре перемішати.

Рецепт для тих, хто на дієті

Такий салат сприятливо впливає не тільки на фігуру, але ще і на печінку, нервову систему і серце тих, хто худне. А крім іншого, він зміцнює імунітет і очищає кишечник.

Інгредієнти:

  • свіжий селера – 2 – 3 стебла;
  • середня буряк – 1 шт.;
  • кисле яблуко – 1 шт.;
  • оливкова олія – для заправки;
  • дрібна сіль.

Приготування:

  • Зварити коренеплід до м’якості, очистити від шкірки і подрібнити за допомогою самої дрібної терки.
  • Стебла свіжого селери очистити гострим ножем від усього зайвого. Решту частини порізати дрібними шматочками.
  • Яблуко очистити від шкірки. Вирізати у фрукта серцевиною з насінням. Решту порізати невеликими кубиками.
  • Змішати компоненти. Посолити. Полити маслом.

Заправка для овочевого салату за таким рецептом може бути зроблена з апельсинового соку і нежирного кефіру.

Пісний салат з квасолею

Інгредієнти:

  • ріпчаста цибулина – 1 шт.;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • оливкова олія – 5 десертних ложок;
  • картопля – 3 шт.;
  • кислі огірки – 2 шт.;
  • зубчики часнику – 2 шт.;
  • консервована квасоля – ½ ст.;
  • солодка гірчиця – 2 малий. ложки;
  • сіль і сухі трави – на свій смак.

Приготування:

  • Картоплю зварити до розм’якшення, подрібнити.
  • Інші овочі промити, почистити і порізати дрібними шматочками. Обсмажити їх на олії оливи (2 ложки) до м’якості і готовності. Остудити.
  • Змішати компоненти в салатниці.
  • Відправити в загальну посуд квасоля без розсолу і маленькі шматочки кислих огірків.
  • Олію змішати з гірчицею, размятым часником і заявленими сипучими компонентами.

Заправити приготованим соусом готове пісне блюдо.

Смачна закуска зі спаржею

Інгредієнти:

  • помідори черрі – 1 повний стакан (дрібні);
  • солодкий болгарський перець – 1 великий стручок (м’ясистий і соковитий);
  • фіолетовий цибуля – 1 середня головка;
  • салатні листя – 1 пучок;
  • білий хліб – 3 шматочка;
  • спаржа – 200 – 250 м;
  • часник – 1 – 2 зубчики;
  • масло оливи – 4 десертні ложки;
  • винний оцет – 1 десертна ложка;
  • класичний соєвий соус – 1 десертна ложка;
  • солодка гірчиця – 1 мал. ложка.

Приготування:

  • Промиті салатні листя розірвати руками.
  • Дрібні черрі розрубати половинками.
  • Болгарський перець звільнити від насіння і плодоніжки. Тонко порізати його решту частини.
  • Дрібно порізати червоний лук і спаржу.
  • Усе з’єднати.
  • Кубики хліба натерти половиною часнику і підсушити на сковороді без масла.
  • Часник розчавити і з’єднати з маслом, оцтом, соусом, гірчицею.
Дивіться також:  Салат з морської капусти – 6 корисних рецептів

Готової ароматною заправкою полити змішані овочі. Зверху висипати на них хлібні сухарики. Подати частування до столу.

З редьки дайкон

Інгредієнти:

  • редька дайкон – 1 шт.;
  • свіжа соковита морква – 2 шт.;
  • свіжі міцні огірки – 2 шт.;
  • очищені ядра волоських горіхів – 2 десертні ложки;
  • кунжутне масло – 2 десертні ложки;
  • морська сіль з часником.

Приготування:

  • Очищені горіхи крупно порубати ножем. Висипати їх на суху чавунну сковорідку і підсушити пару хвилин, часто помішуючи. Масло в процесі не використовувати, оскільки горіхи отже досить жирні.
  • Коренеплоди очистити від шкірки, промити і подрібнити тонкими довгими смужками, використовуючи спеціальну терку.
  • Огірки вимити і порізати соломкою.
  • Змішати всі заявлені інгредієнти в загальній посуді.
  • З’єднати морську часникову сіль з кунжутним маслом. Готовий салат заправити приготованим соусом.
  • Все добре перемішати. Прикрасити закуску підсушеними на сковорідці горішками.

Для такої страви добре підійде і будь-яке інше рослинне масло. В якості заправки можна використовувати також несолодкий натуральний йогурт з сіллю і спеціями.

Овочевий салат з квасолею

Інгредієнти:

  • суха квасоля червоного кольору – 1 повний стакан;
  • ріпчаста червоний цибуля – 4 головки;
  • соковита морква – 2 шт.;
  • салатний червоний перець – 2 шт.;
  • паста з томатів – 1 повний стакан;
  • гранульований часник – за смаком;
  • будь-яке рослинне масло і сіль.

Приготування:

  • Залити квасолю теплою водою і залишити в такому вигляді на всю ніч. Вранці промити бобові і відварити у свіжій воді до м’якості. Якщо немає часу возитися з термічною обробкою продукту, можна взяти і консервований.
  • Цибулю очистити, промити, порізати півкільцями. Якщо він сильно гірчить – попередньо обдати окропом.
  • Свіжу моркву очистити. Подрібнити за допомогою спеціальної корейської терки.
  • Перець порізати брусочками.
  • По черзі обсмажити овочі до рум’яності і хрусткої скоринки на олії, прибрати з них його надлишки за допомогою паперових серветок.
  • Відправити на сковорідку з рештою жиром пасту з томатів. Додати часник, сіль. Прогрівати, поки вона не зменшитися в об’ємі і не стане густіше. Можна доповнювати пасту улюбленими приправами.
  • Змішати в загальній посуді овочі і бобові. Заправити отриманим томатним соусом.
  • Дати салату настоятися.

Смачніше всього подавати таку закуску в теплому вигляді. Але можна пробувати її та охолодженої з житніми сухариками або просто шматочками свіжого домашнього хліба.

Більшість овочевих салатів мають мінімальну калорійність і дуже корисний склад. Їх слід додавати в своє щоденне меню, експериментуючи зі складовими. Якщо не використовувати в якості заправки майонез або жирну сметану, то обговорювані закуски можна сміливо їсти під час дієти.

Прокрутка до верху