Правильно приготовлений овочевий суп виходить не тільки корисним і малокалорійним, але ще і смачним. А крім того, таке блюдо дозволить повноцінно харчуватися під час лікувальної або будь-якої іншої дієти. Але можна приготувати його і просто в якості легкого вечері, не навантажує шлунок.
Дієтичний овочевий суп без м’яса
Склад продуктів: 730 мл овочевого відвару, міцний свіжий огірок, невелика картоплина, велика морква, половина помідора, 40 г кореня петрушки, 30 г листя салату, масло оливи, 30 г маложирной сметани, лимонний сік.
- У невелику ємність виливається трохи окропу з лимонним соком. В рідину на пару хвилин занурюються скибочки огірків без шкірки.
- Сковорода силіконової пензликом змащується маслом оливи. На ній гаситься соломка моркви і подрібнений корінь петрушки. Через 3-4 хвилини після початку готування вміст сковороди заливається овочевим відваром.
- Залишилися компоненти дрібно ріжуться. Томати потрібно попередньо звільнити від шкірки.
- Подрібнену картоплю разом з вмістом сковороди відправляється варитися в невеликій каструлі. Коли він стане м’яким, ємність додаються інші інгредієнти. В тому числі і огірки з окропу.
- Готується суп ще 12-15 хвилин.
Це блюдо входить до складу столу №5, а тому без побоювань може бути включено в раціон людей, які мають проблеми з печінкою або жовчним. Подавати його можна з нежирної сметаною.
На курячому бульйоні
Склад продуктів: 1 л курячого бульйону, 20 г кореня петрушки, половина великої моркви, по 90 г зеленого горошку і цвітної капусти, 3 картоплини, сіль.
- Всі овочі чистяться, миються, дрібненько ріжуться. Корінь петрушки шинкуется гострим ножем. Капуста ділиться на невеликі суцвіття. Горошок залишається цілим.
- Бульйон доводять до закипання і присаливается. Першими в нього сиплються шматочки картоплі.
- Через 7-8 хвилин можна додавати інші овочі.
- Суп на курячому бульйоні готується ще 10-12 хвилин.
Це відмінний варіант обіду для самих маленьких членів сім’ї.
Низькокалорійний овочевий суп для схуднення
Склад продуктів: 420 г молодої білокачанної капусти, 3 моркви, великий стручок болгарського перцю, 270 г замороженої стручкової квасолі, 3 помідора, сіль.
- Заявлені продукти, крім томатів, дрібно ріжуться.
- Далі складові опускаються в киплячу воду (2 л) з невеликою кількістю солі і готуються 15-17 хвилин.
- У майже готову страву викладаються розім’яті томати без шкірки і суп доваривается ще 6-7 хвилин.
Дуже важливо, щоб вийшов овочевий суп для схуднення настоявся не менше години перед подачею до столу.
Легке блюдо з кабачків
Склад продуктів: біла ріпчаста цибулина, середня морквина, невеликий молодий кабачок, 3-4 середні картоплини, 5 великих ложок круглого рису, пучок кропу, дрібна сіль.
- У киплячу воду висипається заздалегідь промитий рис.
- Картопля і кабачок промиваються, чистяться, ріжуться дрібними кубиками.
- Цибуля і морква нарізати довільно. Можна навіть натерти обидва овоча на тертці.
- Через 6-7 хвилин після повторного закипання води в неї занурюється картопля. Ще через 8-9 — інші овочі та сіль.
- Готується частування до розм’якшення всіх складових.
Подається овочевий суп без м’яса гарячим з рубаною зеленню.
З брокколі
Склад продуктів: 1 л очищеної води або курячого бульйону, по 1 шт. овочів: картоплі, болгарського перцю будь-якого кольору, цибулі та моркви, 3 ст. л. замороженого зеленого горошку, 320 г броколі, 1 ст. л. рослинного і вершкового масла, сіль, суміш перців.
- Бульйон вариться заздалегідь. У нього надсилаються дрібні шматочки картоплі.
- Коли овоч злегка розм’якшиться, у каструлю всипати суцвіття брокколі і зелений горошок. Попередньо розморожувати останній не потрібно.
- На суміші двох видів масел готується піджарка з подрібнених решти овочів і також перекладається в каструлю.
Залишилося посолити, поперчити суп і готувати на повільному вогні ще 15-17 хвилин.
Овочевий суп з цвітної капусти
Склад продуктів: 2 жовтих болгарський перець, свіжий часник за смаком, качан цвітної капусти, цибулина, пучок кінзи, петрушки, кропу і базиліку, 2 морквини, 3-4 картоплини, сіль.
- Картопля чиститься, ріжеться кубиками і відправляється варитися разом із суцвіттями цвітної капусти.
- Овочі, що залишилися мельчатся кубиками. Часник пропускаємо через прес. Разом ці інгредієнти злегка обсмажують, після чого переходять до вже майже готової картоплі.
- Суп солиться і вариться 8-9 хвилин.
Готову страву щедро посипається подрібненою зеленню і залишають настоюватися на півгодини.
З картоплею і капустою
Склад продуктів: 230 г капусти, 160 г картоплі, половина моркви, невелика цибулина, сіль, трохи олії оливи.
- У каструлі з товстим дном на олії оливи обсмажуються кубики цибулі і крупно терта морквина.
- Коли овочі будуть повністю готові, до них можна вливати літр фільтрованої води.
- Як тільки рідина закипить, в неї додаються бруски картоплі і дрібно нашаткована капуста.
Суп солиться і вариться ще 15-17 хвилин.
Дієтичний овочевий суп в мультиварці
Склад продуктів: ¼ вилка свіжої капусти, 2-3 картоплини, свіжий часник, цибулина, морква, лавровий лист, сіль, пакет заморожених овочів.
- У програмі «Смаження» «розумного» пристрою страхуються овочі (дрібно нарізані морква і цибуля). Краще всього готувати їх на оливковій олії. Щоб скоротити калорійність страви, можна відмовитися від обжарювання продуктів.
- В останню чергу в зажарку додаються дрібні шматочки часнику.
- Зверху викладається асорті заморожених овочів. Наприклад, з горошку, солодкого перцю, стручкової квасолі. На 5-6 хвилин пристрій перемикається в режим випічки.
- Залишилося засипати тонко нашатковану капусту, бруски картоплі, додати в «розумну» каструлю сіль і лавровий лист.
Частування готується у програмі «Суп» під кришкою до її завершення.
Суп-пюре з овочів
Склад продуктів: по 160 г картоплі і моркви, 90 г білокачанної капусти, дрібна цибулина, 870 мл курячого бульйону, по 35 г борошна і вершкового масла, 170 мл молока, сіль.
- Капуста шинкуется і вариться в бульйоні до м’якості. Відразу після неї в ємність закладаються і шматочки картоплі.
- Скибочки цибулі і моркви страхуються на половині вершкового масла і перекладаються до інших інгредієнтів.
- На маслі обсмажується борошно до кремового відтінку і до неї виливається молоко. Соус повинен злегка загуснути, після чого його слід перелити до вже сварившимся овочів. Маса солиться за смаком.
Залишилося пюрировать овочевий суп-пюре і знову його закип’ятити.
Італійський овочевий суп «Мінестроне»
Склад продуктів: 220 г кабачка, велика морквина, 2 стебла черешкової селери, половинка солодкого болгарського перцю, 90 г стручкової квасолі, 3 томати, цибулина, 3-4 часникові часточки, 1 л овочевого бульйону, банку консервованої білої квасолі, 2 ст. ложки пасти з томатів, 60 г дрібних макаронних виробів, сіль, суміш сухого меленого базиліка і чебрецю.
- У великій каструлі на розігрітому маслі обсмажують всі очищені і дрібно нарізані овочі (окрім помідорів), часник, стручкова квасоля і селеру. Готуються вони 12-15 хвилин під кришкою.
- У ємність виливається бульйон, додаються розім’яті томати без шкірки, консервовані боби і паста. Частування солиться і нудиться до готовності всіх овочів.
- Половина гущі з каструлі пюрируется в окремій посудині і повертається назад. Додаються макарони і спеції.
Італійський овочевий суп «Мінестроне» вариться ще 8-9 хвилин.