Овочевий суп — 10 рецептів приготування дієтичного супу

Правильно приготовлений овочевий суп виходить не тільки корисним і малокалорійним, але ще і смачним. А крім того, таке блюдо дозволить повноцінно харчуватися під час лікувальної або будь-якої іншої дієти. Але можна приготувати його і просто в якості легкого вечері, не навантажує шлунок.

Дієтичний овочевий суп без м’яса

Склад продуктів: 730 мл овочевого відвару, міцний свіжий огірок, невелика картоплина, велика морква, половина помідора, 40 г кореня петрушки, 30 г листя салату, масло оливи, 30 г маложирной сметани, лимонний сік.

  • У невелику ємність виливається трохи окропу з лимонним соком. В рідину на пару хвилин занурюються скибочки огірків без шкірки.
  • Сковорода силіконової пензликом змащується маслом оливи. На ній гаситься соломка моркви і подрібнений корінь петрушки. Через 3-4 хвилини після початку готування вміст сковороди заливається овочевим відваром.
  • Залишилися компоненти дрібно ріжуться. Томати потрібно попередньо звільнити від шкірки.
  • Подрібнену картоплю разом з вмістом сковороди відправляється варитися в невеликій каструлі. Коли він стане м’яким, ємність додаються інші інгредієнти. В тому числі і огірки з окропу.
  • Готується суп ще 12-15 хвилин.

Це блюдо входить до складу столу №5, а тому без побоювань може бути включено в раціон людей, які мають проблеми з печінкою або жовчним. Подавати його можна з нежирної сметаною.

На курячому бульйоні

Склад продуктів: 1 л курячого бульйону, 20 г кореня петрушки, половина великої моркви, по 90 г зеленого горошку і цвітної капусти, 3 картоплини, сіль.

  • Всі овочі чистяться, миються, дрібненько ріжуться. Корінь петрушки шинкуется гострим ножем. Капуста ділиться на невеликі суцвіття. Горошок залишається цілим.
  • Бульйон доводять до закипання і присаливается. Першими в нього сиплються шматочки картоплі.
  • Через 7-8 хвилин можна додавати інші овочі.
  • Суп на курячому бульйоні готується ще 10-12 хвилин.
Дивіться також:  Як можна прикрасити яйця на великдень, поради з фото!

Це відмінний варіант обіду для самих маленьких членів сім’ї.

Низькокалорійний овочевий суп для схуднення

Склад продуктів: 420 г молодої білокачанної капусти, 3 моркви, великий стручок болгарського перцю, 270 г замороженої стручкової квасолі, 3 помідора, сіль.

  • Заявлені продукти, крім томатів, дрібно ріжуться.
  • Далі складові опускаються в киплячу воду (2 л) з невеликою кількістю солі і готуються 15-17 хвилин.
  • У майже готову страву викладаються розім’яті томати без шкірки і суп доваривается ще 6-7 хвилин.

Дуже важливо, щоб вийшов овочевий суп для схуднення настоявся не менше години перед подачею до столу.

Легке блюдо з кабачків

Склад продуктів: біла ріпчаста цибулина, середня морквина, невеликий молодий кабачок, 3-4 середні картоплини, 5 великих ложок круглого рису, пучок кропу, дрібна сіль.

  • У киплячу воду висипається заздалегідь промитий рис.
  • Картопля і кабачок промиваються, чистяться, ріжуться дрібними кубиками.
  • Цибуля і морква нарізати довільно. Можна навіть натерти обидва овоча на тертці.
  • Через 6-7 хвилин після повторного закипання води в неї занурюється картопля. Ще через 8-9 — інші овочі та сіль.
  • Готується частування до розм’якшення всіх складових.

Подається овочевий суп без м’яса гарячим з рубаною зеленню.

З брокколі

Склад продуктів: 1 л очищеної води або курячого бульйону, по 1 шт. овочів: картоплі, болгарського перцю будь-якого кольору, цибулі та моркви, 3 ст. л. замороженого зеленого горошку, 320 г броколі, 1 ст. л. рослинного і вершкового масла, сіль, суміш перців.

  • Бульйон вариться заздалегідь. У нього надсилаються дрібні шматочки картоплі.
  • Коли овоч злегка розм’якшиться, у каструлю всипати суцвіття брокколі і зелений горошок. Попередньо розморожувати останній не потрібно.
  • На суміші двох видів масел готується піджарка з подрібнених решти овочів і також перекладається в каструлю.
Дивіться також:  Готуємо макарони з фаршем в мультиварці

Залишилося посолити, поперчити суп і готувати на повільному вогні ще 15-17 хвилин.

Овочевий суп з цвітної капусти

Склад продуктів: 2 жовтих болгарський перець, свіжий часник за смаком, качан цвітної капусти, цибулина, пучок кінзи, петрушки, кропу і базиліку, 2 морквини, 3-4 картоплини, сіль.

  • Картопля чиститься, ріжеться кубиками і відправляється варитися разом із суцвіттями цвітної капусти.
  • Овочі, що залишилися мельчатся кубиками. Часник пропускаємо через прес. Разом ці інгредієнти злегка обсмажують, після чого переходять до вже майже готової картоплі.
  • Суп солиться і вариться 8-9 хвилин.

Готову страву щедро посипається подрібненою зеленню і залишають настоюватися на півгодини.

З картоплею і капустою

Склад продуктів: 230 г капусти, 160 г картоплі, половина моркви, невелика цибулина, сіль, трохи олії оливи.

  • У каструлі з товстим дном на олії оливи обсмажуються кубики цибулі і крупно терта морквина.
  • Коли овочі будуть повністю готові, до них можна вливати літр фільтрованої води.
  • Як тільки рідина закипить, в неї додаються бруски картоплі і дрібно нашаткована капуста.

Суп солиться і вариться ще 15-17 хвилин.

Дієтичний овочевий суп в мультиварці

Склад продуктів: ¼ вилка свіжої капусти, 2-3 картоплини, свіжий часник, цибулина, морква, лавровий лист, сіль, пакет заморожених овочів.

  • У програмі «Смаження» «розумного» пристрою страхуються овочі (дрібно нарізані морква і цибуля). Краще всього готувати їх на оливковій олії. Щоб скоротити калорійність страви, можна відмовитися від обжарювання продуктів.
  • В останню чергу в зажарку додаються дрібні шматочки часнику.
  • Зверху викладається асорті заморожених овочів. Наприклад, з горошку, солодкого перцю, стручкової квасолі. На 5-6 хвилин пристрій перемикається в режим випічки.
  • Залишилося засипати тонко нашатковану капусту, бруски картоплі, додати в «розумну» каструлю сіль і лавровий лист.
Дивіться також:  Нерка – що за риба, чим корисна, як готувати? 6 рецептів приготування

Частування готується у програмі «Суп» під кришкою до її завершення.

Суп-пюре з овочів

Склад продуктів: по 160 г картоплі і моркви, 90 г білокачанної капусти, дрібна цибулина, 870 мл курячого бульйону, по 35 г борошна і вершкового масла, 170 мл молока, сіль.

  • Капуста шинкуется і вариться в бульйоні до м’якості. Відразу після неї в ємність закладаються і шматочки картоплі.
  • Скибочки цибулі і моркви страхуються на половині вершкового масла і перекладаються до інших інгредієнтів.
  • На маслі обсмажується борошно до кремового відтінку і до неї виливається молоко. Соус повинен злегка загуснути, після чого його слід перелити до вже сварившимся овочів. Маса солиться за смаком.

Залишилося пюрировать овочевий суп-пюре і знову його закип’ятити.

Італійський овочевий суп «Мінестроне»

Склад продуктів: 220 г кабачка, велика морквина, 2 стебла черешкової селери, половинка солодкого болгарського перцю, 90 г стручкової квасолі, 3 томати, цибулина, 3-4 часникові часточки, 1 л овочевого бульйону, банку консервованої білої квасолі, 2 ст. ложки пасти з томатів, 60 г дрібних макаронних виробів, сіль, суміш сухого меленого базиліка і чебрецю.

  • У великій каструлі на розігрітому маслі обсмажують всі очищені і дрібно нарізані овочі (окрім помідорів), часник, стручкова квасоля і селеру. Готуються вони 12-15 хвилин під кришкою.
  • У ємність виливається бульйон, додаються розім’яті томати без шкірки, консервовані боби і паста. Частування солиться і нудиться до готовності всіх овочів.
  • Половина гущі з каструлі пюрируется в окремій посудині і повертається назад. Додаються макарони і спеції.

Італійський овочевий суп «Мінестроне» вариться ще 8-9 хвилин.

Прокрутка до верху