Приготувати ніжний, але поживний овочевий суп-пюре можна з будь-яких овочів, доповнивши їх іншими інгредієнтами. Для варіння використовують як бульйони, так і питну воду.
Класичний овочевий суп-пюре
Традиційний рецепт лежить в основі інших способів приготування цієї страви. Інгредієнти для супу можна вибирати за власним бажанням.
Знадобиться:
- 1,5 л овочевого бульйону;
- 3 середніх картопляні бульби;
- 1 невеликий лук;
- ¼ Капустяного качана;
- 1 морква;
- 20 мл оливкової олії;
- сіль і мелений перець за бажанням.
Спосіб приготування.
- У жаровні або товстостінній каструлі розігрівають масло.
- Нарізають Кубиками цибулину і обсмажують її в маслі 5 хвилин, весь час помішуючи.
- Обжарку заливають бульйоном і ставлять на сильний вогонь.
- Очищають і нарізають моркву, картоплю, капусту.
- Коли бульйон закипить, в нього опускають овочі. Суп варять на повільному вогні до розм’якшення компонентів (хвилин 20).
- Зварене блюдо солять, перчать і частинами пюрируют в блендері.
З гарбузом і імбиром
Цей супчик має приємний світло-оранжевий відтінок, оригінальний смак і ніжну консистенцію. Він наситить і зігріє в холодний зимовий день.
Інгредієнти:
- 300 г гарбуза без шкірки;
- 2 середніх картоплі;
- 1 невелика луковичка;
- 1 г порошку імбиру;
- 3 г натертого свіжого імбиру;
- 80 мл молока;
- 500 мл води;
- сіль за смаком;
- 25 мл рослинного масла;
- 1 р куркуми.
Технологія приготування.
- Подрібнену цибулю обсмажують до рум’яного кольору в сотейнику з прогрітим маслом.
- Інші овочі нарізають кубиками і додаємо до цибулі.
- Овочеву суміш заливають скипіла водою, солять і тушкують під кришкою 15-20 хвилин (орієнтуються по м’якості гарбуза). В кінці додають імбир і куркуму.
- В окрему каструльку овочевий відвар зливають, а вміст сотейника подрібнюють у блендері або товкачиком.
- Вийшло пюре знову викладають у каструлю, розбавляють залишилися відваром і молоком.
- Суп томити на невеликому вогні протягом 5 хвилин.
З картоплі, кабачків та цвітної капусти
Суп-пюре по цьому рецепту виходить оксамитовим, з дуже ніжним смаком.
Для приготування знадобиться:
- 4,5 л води;
- 0,5 кг молодих кабачків;
- 3 великих картоплини;
- 0,5 кг цвітної капусти;
- 150 г моркви;
- 150 р ріпчастої цибулі;
- сіль, приправи за бажанням;
- рослинна олія для обсмажування.
Спосіб приготування.
- Овочі нарізують: цибулю — дрібними шматочками; кабачки — кубиками, моркву — смужками, капусту — з суцвіттям;
- У каструлі з товстим дном на розігрітому маслі обсмажують цибулю до рум’яного кольору, потім додають моркву і смажать ще 4 хвилини.
- В зажарку викладають інші овочі, солять, приправляють спеціями, заливають водою і варять приблизно 20 хвилин.
- Відварені овочі і трохи бульйону прокрутити в блендері або товчуть вручну.
- Якщо страва вийшла надто густим, додають ще бульйону.
Рецепт по-шотландськи
Такий супчик-пюре ідеально підходить для будь-якої дієти: його калорійність дорівнює всього 60 ккал. Використовується в оригінальному рецепті рапсове масло допустимо замінити будь-яким рослинним.
Потрібно:
- 0,1 кг моркви;
- 1 маленька цибулина;
- 300 г маринованих у власному соку помідорів;
- 50 г зеленої цибулі;
- 70 г геркулесових пластівців;
- 200 г білокачанної капусти;
- по 3 г солі й кмину;
- 6 г цукру;
- 1 лавровий листок;
- 1,5 л овочевого бульйону;
- 30 мл ріпакової олії.
Готується суп наступним чином.
- Капусту нарізають побільше і тушкують в сотейнику до м’якості, додавши частину бульйону.
- Цибуля (обидва види) і моркву обсмажують в рапсовій олії, а потім тушкують у бульйоні, що залишився.
- Розм’якшену капусту додають до тушкованим моркви і цибулі і готують разом 10 хвилин.
- Овочі з’єднують з помідорами (з розсолом), геркулесом, сіллю, цукром, лавровим листом, кмином.
- Відварюють протягом 20 хвилин.
- Масу переливають в кухонний комбайн і перетворюють в пюре.
Томатний суп-пюре
Ароматний і дуже корисний суп-пюре з томатів можна їсти як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смак страви в першу чергу залежить від якості основного компонента, тому потрібно вибирати стиглі неподпорченные помідори.
Список продуктів:
- 1,5 кг томатів;
- 40 г томатної пасти;
- 2 цибулі;
- 1 морква;
- 3 часникового зубчики;
- 1 л овочевого бульйону;
- 15 г вершкового масла;
- 40 мл кукурудзяної олії;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування.
- Цибулини, моркву і часник очищають, нарізають середніми шматочками.
- Помідори обдають окропом, після чого з них знімають шкірку.
- У сотейнику розігрівають обидва види масла і обсмажують нарізані овочі протягом 5 хвилин.
- Додають бульйон, томат-пасту.
- Помідори нарізають, кладуть у сотейник до інших компонентів. Всі разом гасять на повільному вогні півгодини.
- Остигле блюдо пюрируют заглибним блендером прямо в сотейнику.
- Суп-пюре солять і тушкують під кришкою ще 6 хвилин.
Морквяний з плавленим сиром
Цей смачний супчик підходить як для дорослого дієтичного раціону, так і для дитячого меню.
Потрібно:
- 1,5 л води;
- 1 цибулина;
- 2 картоплини;
- 3 великих моркви;
- 170 г плавленого сиру;
- 4 г солі.
Рецепт приготування.
- Воду в каструлю ставлять на вогонь.
- Очищають і довільно нарізають коренеплоди.
- Сир натирають на середній тертці. Щоб робити це було легше, сирки попередньо потрібно трохи потримати в морозильній камері.
- Овочі закладають у киплячу воду і відварюють 25 хвилин.
- Постійно помішуючи суп, додають сир: він повинен повністю розійтися.
- Солять страву, а потім перетворюють в пюре заглибним блендером.
- Отриману масу перед подачею гріють.
З курячою печінкою
Овочеві супи з печінкою готуються дуже швидко, легко, виходять смачними та поживними.
Необхідні компоненти:
- 2 л води;
- 450 г печінки;
- 3 свіжих томата;
- по 1 цибулині і моркви;
- 4 невеликих картоплі;
- сіль, паприка за смаком;
- 80 мл рослинного масла.
Технологія приготування.
- У підсолену киплячу воду кладуть брусочки картоплі.
- Через 3 хвилини додають нарізану дрібніші печінку.
- Нашатковані цибулю і моркву смажать в олії.
- Помідори без шкірки перетирають через сито, додають до зажарки і тушкують 10 хвилин.
- Зварені картоплю і печінка трохи охолоджують і подрібнюють товкачиком прямо у каструлі.
- Обсмажені овочі посипають паприкою, перекладають у каструлю і варять ще 2 хвилини.
Овочевий суп-пюре з брокколі
Цей легкий, ніжний супчик із задоволенням їдять навіть маленькі діти.
Щоб приготувати овочевий суп-пюре, знадобиться:
- 900 г броколі;
- 1 бульба картоплі;
- 1 цибуля;
- 1 л води;
- 20 мл кукурудзяної олії;
- 10 г цукру;
- 3 г солі;
- приправи за бажанням.
Кроки приготування.
- Брокколі розбирають на суцвіття, промивають і дають воді стекти.
- Цибулю і картоплю нарізають кубиками.
- Цибулю обсмажують в сотейнику.
- Додають капусту і картоплю, заливають водою.
- Блюдо кип’ятять на мінімальному вогні до м’якості овочів (близько 25 хвилин).
- Солять, сахарят, при бажанні приправляють спеціями.
- У кухонному комбайні суп перетворюють в пюре.
- Перед подаванням страву томити під кришкою 5 хвилин.
Із зеленого горошку з грінками
Суп, приготовлений із замороженого горошку, набуває чудовий зелений колір і привабливий аромат.
Необхідні продукти:
- 200 г морозива зеленого горошку;
- 120 г грінок з білого хліба;
- 20 г сметани пожирніше;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 50 г солодко-вершкового масла;
- 1,5 л води;
- сіль, приправи за бажанням.
Рецепт приготування.
- Горошок розморожують і разом з цибулею і морквою обсмажують в олії.
- Додають окріп, сіль і спеції.
- Варять близько півгодини, поки майже повністю не википить вода.
- Зварені овочі збивають блендером і перемішують зі сметаною.
- Безпосередньо перед вживанням в суп додають грінки.
Суп-пюре для першого прикорму
Цей супчик легко засвоюються дитячим організмом, який тільки починає знайомитися з новими продуктами. Звичайне молоко тут можна замінити материнським або звичної для малюка сумішшю.
Список продуктів:
- 30 г капусти;
- 3 р вершково-рослинного масла;
- 40 мл молока;
- 80 мл очищеної води;
- 10 г моркви;
- 20 г картоплі;
- 1 г солі.
Рецепт приготування.
- Овочі добре промивають, чистять і нарізають дрібніші.
- Всі відварюють у воді до повної готовності.
- Вміст каструлі подрібнюють блендером.
- Окремо кип’ятять молоко з маслом (якщо використовується грудне молоко, його нагрівають).
- Всі компоненти змішують і солять.
З вершками
Для приготування знадобляться будь-які овочі і обов’язково свіжі вершки.
Інгредієнти:
- 550 г капусти;
- по 1 моркви і цибулі;
- 4 картопляні бульби;
- 20 г вершкового масла;
- 20 г борошна;
- 220 г вершків 20% жирності;
- 1 л овочевого бульйону;
- сіль і сушені трави.
Технологія приготування.
- Овочі нарізають довільно, кладуть у каструлю, заливають бульйоном і готують до м’якості.
- Борошно обсмажують на вершковому маслі, заливають вершками і тушкують до загусання.
- Блендером пюрируют овочі, заливають їх вершковою масою.
- Овочевий суп-пюре з вершками проварюють ще 10 хвилин.
З куркою
Овочевий суп-пюре з куркою прекрасно втамовує голод.
Інгредієнти:
- 800 г курятини;
- 1 морква;
- 5 картоплин;
- 1 цибулина;
- по 15 г цибулі-порею, селери, пастернаку, петрушки;
- сіль, перець.
Процес приготування.
- З курки готують бульйон.
- Готову курку виймають, ріжуть подрібніше і кладуть назад.
- Овочі та зелень нарізають і опускають в бульйон. Відварюють до готовності картоплі.
- Вміст каструлі солять, потім пюрируют і кип’ятять ще 3 хвилини.
Солодкий морквяно-рисовий суп-пюре
Ця страва ідеально для дієтичного або дитячого раціону, так як має ніжну консистенцію і приємний солодкуватий смак.
Знадобиться:
- 20 г білого рису;
- 60 мл нежирного молока;
- 20 г вершкового масла;
- 1 морква;
- 3 г цукру;
- 2 г солі.
Процес приготування.
- Рис відварюють.
- Моркву подрібнюють на тертці і відварюють окремо. Додають масло, солять, сахарят.
- Готовий рис перекладають до моркви і варять ще 10 хвилин.
- Блюдо перетирають через сито і розводять кип’яченим молоком.
З червоною сочевицею
За цим рецептом за 20 хвилин готується дуже ситний і корисний суп.
Необхідні компоненти:
- 1 середній кабачок;
- 2 цибулі;
- 150 г стручкової квасолі;
- 60 г червоної сочевиці;
- 3 часникового зубчики;
- 50 мл оливкової олії;
- 10 г гірчиці;
- 1 л бульйону від овочів;
- сіль, спеції.
Кроки приготування.
- Часник і цибулю крупно нарізають і обсмажують на маслі.
- Додають квасолю і брусочки кабачків.
- Розбавляють бульйоном.
- Засипають сочевицю, сіль, приправи.
- Доводять до закипання і готують 12 хвилин.
- Кладуть гірчицю і збивають заглибним блендером.
Цибулевий суп-пюре
Супчик дуже популярний у Франції. Для багатьох, хто спробував його одного разу, він стає улюбленою стравою.
Необхідні продукти:
- 350 г ріпчастої цибулі;
- 20 мл розтопленого вершкового масла;
- 500 мл овочевого бульйону;
- 30 мл білого вина;
- сіль, перець.
Технологія приготування.
- Кільця цибулі обсмажують в сотейнику на вершковому маслі.
- Вливають алкоголь, тушкують 2 хвилини і додають бульйон.
- Суп готують 30 хвилин, солять, перчать, потім товчуть або подрібнюють блендером.
Густі супчики на основі овочів подають зі сметанковими соусами, грінками, сиром, вареними яйцями, зеленню.