Овочевий суп-пюре — 15 рецептів

Приготувати ніжний, але поживний овочевий суп-пюре можна з будь-яких овочів, доповнивши їх іншими інгредієнтами. Для варіння використовують як бульйони, так і питну воду.

Класичний овочевий суп-пюре

Традиційний рецепт лежить в основі інших способів приготування цієї страви. Інгредієнти для супу можна вибирати за власним бажанням.

Знадобиться:

  • 1,5 л овочевого бульйону;
  • 3 середніх картопляні бульби;
  • 1 невеликий лук;
  • ¼ Капустяного качана;
  • 1 морква;
  • 20 мл оливкової олії;
  • сіль і мелений перець за бажанням.

Спосіб приготування.

  • У жаровні або товстостінній каструлі розігрівають масло.
  • Нарізають Кубиками цибулину і обсмажують її в маслі 5 хвилин, весь час помішуючи.
  • Обжарку заливають бульйоном і ставлять на сильний вогонь.
  • Очищають і нарізають моркву, картоплю, капусту.
  • Коли бульйон закипить, в нього опускають овочі. Суп варять на повільному вогні до розм’якшення компонентів (хвилин 20).
  • Зварене блюдо солять, перчать і частинами пюрируют в блендері.

З гарбузом і імбиром

Цей супчик має приємний світло-оранжевий відтінок, оригінальний смак і ніжну консистенцію. Він наситить і зігріє в холодний зимовий день.

Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза без шкірки;
  • 2 середніх картоплі;
  • 1 невелика луковичка;
  • 1 г порошку імбиру;
  • 3 г натертого свіжого імбиру;
  • 80 мл молока;
  • 500 мл води;
  • сіль за смаком;
  • 25 мл рослинного масла;
  • 1 р куркуми.

Технологія приготування.

  • Подрібнену цибулю обсмажують до рум’яного кольору в сотейнику з прогрітим маслом.
  • Інші овочі нарізають кубиками і додаємо до цибулі.
  • Овочеву суміш заливають скипіла водою, солять і тушкують під кришкою 15-20 хвилин (орієнтуються по м’якості гарбуза). В кінці додають імбир і куркуму.
  • В окрему каструльку овочевий відвар зливають, а вміст сотейника подрібнюють у блендері або товкачиком.
  • Вийшло пюре знову викладають у каструлю, розбавляють залишилися відваром і молоком.
  • Суп томити на невеликому вогні протягом 5 хвилин.

З картоплі, кабачків та цвітної капусти

Суп-пюре по цьому рецепту виходить оксамитовим, з дуже ніжним смаком.

Для приготування знадобиться:

  • 4,5 л води;
  • 0,5 кг молодих кабачків;
  • 3 великих картоплини;
  • 0,5 кг цвітної капусти;
  • 150 г моркви;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • сіль, приправи за бажанням;
  • рослинна олія для обсмажування.

Спосіб приготування.

  • Овочі нарізують: цибулю — дрібними шматочками; кабачки — кубиками, моркву — смужками, капусту — з суцвіттям;
  • У каструлі з товстим дном на розігрітому маслі обсмажують цибулю до рум’яного кольору, потім додають моркву і смажать ще 4 хвилини.
  • В зажарку викладають інші овочі, солять, приправляють спеціями, заливають водою і варять приблизно 20 хвилин.
  • Відварені овочі і трохи бульйону прокрутити в блендері або товчуть вручну.
  • Якщо страва вийшла надто густим, додають ще бульйону.
Дивіться також:  Готуємо французьке соус тартар

Рецепт по-шотландськи

Такий супчик-пюре ідеально підходить для будь-якої дієти: його калорійність дорівнює всього 60 ккал. Використовується в оригінальному рецепті рапсове масло допустимо замінити будь-яким рослинним.

Потрібно:

  • 0,1 кг моркви;
  • 1 маленька цибулина;
  • 300 г маринованих у власному соку помідорів;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • 70 г геркулесових пластівців;
  • 200 г білокачанної капусти;
  • по 3 г солі й кмину;
  • 6 г цукру;
  • 1 лавровий листок;
  • 1,5 л овочевого бульйону;
  • 30 мл ріпакової олії.

Готується суп наступним чином.

  • Капусту нарізають побільше і тушкують в сотейнику до м’якості, додавши частину бульйону.
  • Цибуля (обидва види) і моркву обсмажують в рапсовій олії, а потім тушкують у бульйоні, що залишився.
  • Розм’якшену капусту додають до тушкованим моркви і цибулі і готують разом 10 хвилин.
  • Овочі з’єднують з помідорами (з розсолом), геркулесом, сіллю, цукром, лавровим листом, кмином.
  • Відварюють протягом 20 хвилин.
  • Масу переливають в кухонний комбайн і перетворюють в пюре.

Томатний суп-пюре

Ароматний і дуже корисний суп-пюре з томатів можна їсти як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смак страви в першу чергу залежить від якості основного компонента, тому потрібно вибирати стиглі неподпорченные помідори.

Список продуктів:

  • 1,5 кг томатів;
  • 40 г томатної пасти;
  • 2 цибулі;
  • 1 морква;
  • 3 часникового зубчики;
  • 1 л овочевого бульйону;
  • 15 г вершкового масла;
  • 40 мл кукурудзяної олії;
  • сіль за смаком.

Рецепт приготування.

  • Цибулини, моркву і часник очищають, нарізають середніми шматочками.
  • Помідори обдають окропом, після чого з них знімають шкірку.
  • У сотейнику розігрівають обидва види масла і обсмажують нарізані овочі протягом 5 хвилин.
  • Додають бульйон, томат-пасту.
  • Помідори нарізають, кладуть у сотейник до інших компонентів. Всі разом гасять на повільному вогні півгодини.
  • Остигле блюдо пюрируют заглибним блендером прямо в сотейнику.
  • Суп-пюре солять і тушкують під кришкою ще 6 хвилин.

Морквяний з плавленим сиром

Цей смачний супчик підходить як для дорослого дієтичного раціону, так і для дитячого меню.

Потрібно:

  • 1,5 л води;
  • 1 цибулина;
  • 2 картоплини;
  • 3 великих моркви;
  • 170 г плавленого сиру;
  • 4 г солі.

Рецепт приготування.

  • Воду в каструлю ставлять на вогонь.
  • Очищають і довільно нарізають коренеплоди.
  • Сир натирають на середній тертці. Щоб робити це було легше, сирки попередньо потрібно трохи потримати в морозильній камері.
  • Овочі закладають у киплячу воду і відварюють 25 хвилин.
  • Постійно помішуючи суп, додають сир: він повинен повністю розійтися.
  • Солять страву, а потім перетворюють в пюре заглибним блендером.
  • Отриману масу перед подачею гріють.
Дивіться також:  Скільки варити яловиче серце

З курячою печінкою

Овочеві супи з печінкою готуються дуже швидко, легко, виходять смачними та поживними.

Необхідні компоненти:

  • 2 л води;
  • 450 г печінки;
  • 3 свіжих томата;
  • по 1 цибулині і моркви;
  • 4 невеликих картоплі;
  • сіль, паприка за смаком;
  • 80 мл рослинного масла.

Технологія приготування.

  • У підсолену киплячу воду кладуть брусочки картоплі.
  • Через 3 хвилини додають нарізану дрібніші печінку.
  • Нашатковані цибулю і моркву смажать в олії.
  • Помідори без шкірки перетирають через сито, додають до зажарки і тушкують 10 хвилин.
  • Зварені картоплю і печінка трохи охолоджують і подрібнюють товкачиком прямо у каструлі.
  • Обсмажені овочі посипають паприкою, перекладають у каструлю і варять ще 2 хвилини.

Овочевий суп-пюре з брокколі

Цей легкий, ніжний супчик із задоволенням їдять навіть маленькі діти.

Щоб приготувати овочевий суп-пюре, знадобиться:

  • 900 г броколі;
  • 1 бульба картоплі;
  • 1 цибуля;
  • 1 л води;
  • 20 мл кукурудзяної олії;
  • 10 г цукру;
  • 3 г солі;
  • приправи за бажанням.

Кроки приготування.

  • Брокколі розбирають на суцвіття, промивають і дають воді стекти.
  • Цибулю і картоплю нарізають кубиками.
  • Цибулю обсмажують в сотейнику.
  • Додають капусту і картоплю, заливають водою.
  • Блюдо кип’ятять на мінімальному вогні до м’якості овочів (близько 25 хвилин).
  • Солять, сахарят, при бажанні приправляють спеціями.
  • У кухонному комбайні суп перетворюють в пюре.
  • Перед подаванням страву томити під кришкою 5 хвилин.

Із зеленого горошку з грінками

Суп, приготовлений із замороженого горошку, набуває чудовий зелений колір і привабливий аромат.

Необхідні продукти:

  • 200 г морозива зеленого горошку;
  • 120 г грінок з білого хліба;
  • 20 г сметани пожирніше;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • 50 г солодко-вершкового масла;
  • 1,5 л води;
  • сіль, приправи за бажанням.

Рецепт приготування.

  • Горошок розморожують і разом з цибулею і морквою обсмажують в олії.
  • Додають окріп, сіль і спеції.
  • Варять близько півгодини, поки майже повністю не википить вода.
  • Зварені овочі збивають блендером і перемішують зі сметаною.
  • Безпосередньо перед вживанням в суп додають грінки.

Суп-пюре для першого прикорму

Цей супчик легко засвоюються дитячим організмом, який тільки починає знайомитися з новими продуктами. Звичайне молоко тут можна замінити материнським або звичної для малюка сумішшю.

Список продуктів:

  • 30 г капусти;
  • 3 р вершково-рослинного масла;
  • 40 мл молока;
  • 80 мл очищеної води;
  • 10 г моркви;
  • 20 г картоплі;
  • 1 г солі.

Рецепт приготування.

  • Овочі добре промивають, чистять і нарізають дрібніші.
  • Всі відварюють у воді до повної готовності.
  • Вміст каструлі подрібнюють блендером.
  • Окремо кип’ятять молоко з маслом (якщо використовується грудне молоко, його нагрівають).
  • Всі компоненти змішують і солять.
Дивіться також:  Капустяний пиріг для ледачих, рецепт з фото

З вершками

Для приготування знадобляться будь-які овочі і обов’язково свіжі вершки.

Інгредієнти:

  • 550 г капусти;
  • по 1 моркви і цибулі;
  • 4 картопляні бульби;
  • 20 г вершкового масла;
  • 20 г борошна;
  • 220 г вершків 20% жирності;
  • 1 л овочевого бульйону;
  • сіль і сушені трави.

Технологія приготування.

  • Овочі нарізають довільно, кладуть у каструлю, заливають бульйоном і готують до м’якості.
  • Борошно обсмажують на вершковому маслі, заливають вершками і тушкують до загусання.
  • Блендером пюрируют овочі, заливають їх вершковою масою.
  • Овочевий суп-пюре з вершками проварюють ще 10 хвилин.

З куркою

Овочевий суп-пюре з куркою прекрасно втамовує голод.

Інгредієнти:

  • 800 г курятини;
  • 1 морква;
  • 5 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • по 15 г цибулі-порею, селери, пастернаку, петрушки;
  • сіль, перець.

Процес приготування.

  • З курки готують бульйон.
  • Готову курку виймають, ріжуть подрібніше і кладуть назад.
  • Овочі та зелень нарізають і опускають в бульйон. Відварюють до готовності картоплі.
  • Вміст каструлі солять, потім пюрируют і кип’ятять ще 3 хвилини.

Солодкий морквяно-рисовий суп-пюре

Ця страва ідеально для дієтичного або дитячого раціону, так як має ніжну консистенцію і приємний солодкуватий смак.

Знадобиться:

  • 20 г білого рису;
  • 60 мл нежирного молока;
  • 20 г вершкового масла;
  • 1 морква;
  • 3 г цукру;
  • 2 г солі.

Процес приготування.

  • Рис відварюють.
  • Моркву подрібнюють на тертці і відварюють окремо. Додають масло, солять, сахарят.
  • Готовий рис перекладають до моркви і варять ще 10 хвилин.
  • Блюдо перетирають через сито і розводять кип’яченим молоком.

З червоною сочевицею

За цим рецептом за 20 хвилин готується дуже ситний і корисний суп.

Необхідні компоненти:

  • 1 середній кабачок;
  • 2 цибулі;
  • 150 г стручкової квасолі;
  • 60 г червоної сочевиці;
  • 3 часникового зубчики;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 10 г гірчиці;
  • 1 л бульйону від овочів;
  • сіль, спеції.

Кроки приготування.

  • Часник і цибулю крупно нарізають і обсмажують на маслі.
  • Додають квасолю і брусочки кабачків.
  • Розбавляють бульйоном.
  • Засипають сочевицю, сіль, приправи.
  • Доводять до закипання і готують 12 хвилин.
  • Кладуть гірчицю і збивають заглибним блендером.

Цибулевий суп-пюре

Супчик дуже популярний у Франції. Для багатьох, хто спробував його одного разу, він стає улюбленою стравою.

Необхідні продукти:

  • 350 г ріпчастої цибулі;
  • 20 мл розтопленого вершкового масла;
  • 500 мл овочевого бульйону;
  • 30 мл білого вина;
  • сіль, перець.

Технологія приготування.

  • Кільця цибулі обсмажують в сотейнику на вершковому маслі.
  • Вливають алкоголь, тушкують 2 хвилини і додають бульйон.
  • Суп готують 30 хвилин, солять, перчать, потім товчуть або подрібнюють блендером.

Густі супчики на основі овочів подають зі сметанковими соусами, грінками, сиром, вареними яйцями, зеленню.

Прокрутка до верху