В Іспанії можна зустріти безліч рецептів приготування паельї, адже батьківщиною такої страви вважається Валенсія. Своє національне гостину іспанці готують на відкритому вогні, з рисом і відвареними у вині морськими делікатесами (правда, неочищеними). Сьогодні і ми спробуємо приготувати смачне блюдо паелья з морепродуктів, яке підкорило весь світ.
Класична іспанська паелья з морепродуктами
Багато вважають, що іспанська паелья досить складне в приготуванні блюдо, але це не зовсім так. Правда, початківцям кулінарам варто все-таки спочатку освоїти класичний рецепт страви.
Важливо знати, що іспанці готують свою національну їжу в паэльере. Це сковорода з невисокими бортиками, але великий по площі жарочною поверхнею.
Безумовно, така начиння не знайдеться в кожному будинку, тому варто підбирати той варіант, який ближче всього підійде під опис паэльеры.
Інгредієнти:
- 220 г рисової крупи «Валенсія»;
- 500 г морепродуктів;
- ½ Ч. ложки шафрану;
- 120 г консервованого горошку;
- три томата;
- 80 мл білого вина;
- два часникових зубка.
Спосіб приготування:
- Морські продукти розморожуємо і очищаємо. Тут можна використовувати різні делікатеси – кальмарів, мідій, креветок і гребінців. Панцирі не варто викидати, так як вони нам ще знадобляться.
- У невеликій кількості води розчиняємо шафран і даємо отриманої кашки час настоятися.
- Готуємо бульйон із залишених панцирів, часнику та інших приправ. Для цього заливаємо їх півтора літрами води і готуємо 30 хвилин.
- На розігрітому маслі обсмажуємо морепродукти, потім додаємо подрібнений часник, а через 10 хвилин кладемо горошок і перетерті помідори.
- Далі висипаємо рис «Валенсія» (або будь-який інший вид круглозернистой крупи), вливаємо алкоголь і бульйон. Через 12 хвилин приправляємо блюдо шафраном і тушкуємо паелью до готовності.
Готуємо в мультиварці
Практично у кожної сучасної господині на кухні є мультиварка, адже за допомогою неї можна приготувати корисні страви, навіть такі відомі на весь світ, як паелья.
В Іспанії її подають на обід, так як вважається, що інгредієнти, які використовуються в приготуванні, погано засвоюються організмом в більш пізній час.
Спосіб приготування:
- У чашу мультиварки наливаємо трохи олії олив і обсмажуємо 500 г морепродуктів до золотистої скоринки. Потім додаємо до них три зубчики подрібненого часнику і тонкі скибочки болгарського перцю.
- Через 15 хвилин, висипаємо 300 г сухого рису разом з дрібкою шафрану та іншими приправами.
- Вливаємо склянку бульйону (води), встановлюємо режим «Рис» або «Плов».
- Перед тим як подати паелью на стіл, скроплюємо соком лимона.
Доповнюємо рецептуру куркою
Існують різні способи приготування іспанської паельї. Її подають не тільки з морськими продуктами, але і з м’ясом, овочами і навіть з ковбасою.
У приготуванні страви іспанські кулінари використовують рис «Валенсія». Його коротенькі опуклі зерна чудово вбирають воду і аромати, при цьому вони не розварюються.
Якщо немає можливості знайти саме таку крупу, то можна взяти рис для різотто.
Інгредієнти:
- 700 р морських продуктів;
- 350 р філе птиці;
- склянку рису «Валенсія» або «Різотто»;
- щіпка шафрану;
- один томат;
- 120 г свіжого горошку;
- щіпка куркуми;
- олія олив, сіль.
Спосіб приготування:
- У склянку гарячої води додаємо щіпку шафрану і залишаємо настоятися 20 хвилин.
- Філе курки ріжемо невеликими брусочками і смажимо на добре розігрітій олії, перекладаємо в миску.
- Далі смажимо морепродукти і також перекладаємо в інший посуд.
- У сковороду висипаємо сухий рис (промивати його не треба) і готуємо пару хвилин. Потім вливаємо розчин з шафраном і ще трохи води, щоб вона покривала крупу на 2 див. Всипаємо куркуму, зменшуємо жар і тушкуємо 12 хвилин.
- Поки рис готується, ми беремо томати, ріжемо їх кубиками і тушкуємо на окремій сковороді до тих пір, поки вони не пом’якшаться.
- Солодкий перець ріжемо таким же чином.
- В крупу кладемо томати, горох і перець, тушкуємо страва до повної готовності рису. Паелья з куркою і морепродуктів готова!
Паелья з морепродуктів від Юлії Висоцької
Відома телеведуча Юлія Висоцька обожнює іспанську кухню і пропонує нашій увазі свій рецепт приготування паельї. Таке блюдо особливо оцінять ті, хто боїться нашкодити своїй фігурі, так як у своєму рецепті Юлія використовує багато овочів. Тому вам знадобиться селера, морква і болгарський перець, а також креветки, томатна паста, спеції і, звичайно, рис.
Спосіб приготування:
- Першим ділом відварюємо 12 – 15 креветок, бульйон можна підфарбувати щіпка шафрану.
- Моркву, солодкий перець і стебла селери нарізаємо кубиками і пасеруємо на сковороді.
- До овочів засипаємо півсклянки рису, спеції, додаємо дві ложки томатної пасти і вливаємо бульйон.
- Тушкуємо страву на малому вогні до готовності. За кілька хвилин в паелью викладаємо креветки і скроплюємо її лимонним соком.
З морським коктейлем
Приготування паельї з морським коктейлем практично нічим не відрізняється від класичного рецепту. Плюс в тому, що в цьому випадку не доведеться купувати морські продукти окремо, а можна взяти вже укомплектований морепродуктів пакет.
Як правило, такий продукт продається в замороженому вигляді, тому перед приготуванням морський коктейль потрібно розморозити і злегка прогріти на сковороді, щоб випарувалася вся зайва волога.
Інгредієнти:
- упаковка морського коктейлю (200 г);
- 150 г рису;
- щіпка шафрану;
- два склянки овочевого бульйону;
- солодкий перець;
- щіпка сушеного часнику.
Спосіб приготування:
- На широкій сковороді обсмажуємо до золотистого кольору морепродукти разом з подрібненим часником.
- Потім приправляємо їх шафраном, висипаємо рис і тонкі смужки солодкого перцю. Вливаємо бульйон, який можна зварити з будь-яких овочів.
- Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо страву до готовності.
Як зробити з креветками
Якщо ви не любите мідії, кальмари та інших морських мешканців, то рецепт страви з креветками вам точно сподобається. За смаком такий варіант страви ні в чому не поступається класичної паельї, а для різноманітності можна додати трохи більше овочів. Нехай в цей раз це будуть томати, перець, часник і консервована кукурудза. А ще вам знадобиться склянка білого сухого вина.
Спосіб приготування:
- З трьох помідор очищаємо шкіру, м’якоть нарізаємо кубиками. Солодкий перець ріжемо смужками, три зубчики часнику розрізаємо на дрібні шматочки.
- На сковороді пасеруємо перець і часник, потім висипаємо 280 г рису разом з дрібкою шафрану і приправами. Через 5 хвилин кладемо помідори і 450 г креветок. Вливаємо літр овочевого (рибного) бульйону і тушкуємо до розпарювання рисової крупи
- За 15 хвилин до готовності потрібно влити 50 мл білого вина, додати трохи консервованої кукурудзи і при бажанні зелень.
Чорна паелья з морепродуктами
Чорнило каракатиці – це справжня знахідка для фармацевтики, виробництва фарб і кулінарії, адже перед нами натуральний барвник. Багато господинь побоюються готувати страви з таким інгредієнтом, а даремно.
Чорнило каракатиці дуже корисні, а страви вони надають не тільки чорний окрас, але і особливий відтінок смаку.
Спосіб приготування:
- На сковороді з оливковою олією разом з ложечкою сушеного часнику обсмажуємо п’ять королівських креветок, 100 г кальмарів, чотири лангустина і каракатицю.
- Далі вливаємо дві склянки рибного бульйону, додаємо ложечку чорнила каракатиці і як тільки інгредієнти почне кипіти, висипаємо 150 г рису. Через 20 хвилин додаємо три ложки горошку, приправи і зелень.
- Прикриваємо сковороду і доводимо паелью до повної готовності.
Калорійність перерахованих страв
Якщо ви стежите за своєю вагою, то така страва як паелья, точно не зашкодить вашій красі.
Калорійність страви з морепродуктів, приготованої за класичним рецептом, показує один з найнижчих показників – на 100 г продукту припадає 83 Ккал.
При цьому варто враховувати, що рис насичений мінералами та вуглеводами, а в склад морепродуктів входять поліненасичені кислоти.
Звичайно, якщо ви додасте в блюдо смажений бекон або копчене м’ясо, то отримаєте потужний додаток калорій. Тому краще всього вибрати рецепт з додаванням курячого м’яса, багатого поживними речовинами, вітамінами і білком. В останньому компоненті особливо потребують люди, ведучі активний спосіб життя. На 100 г страви з морепродуктів і куркою виходить 95,3 Ккал.
Важливу роль у приготуванні страви відіграють морські продукти – чим їх більше, тим насиченіший смак страви. Особливий аромат надають спеції, серед яких обов’язково використовується шафран, а також каррі або куркума. Останні надають рісу золотистий відтінок. Також в паелью іспанські кулінари завжди додають консервований горох, перетерті свіжі томати і кукурудзу.