Десерти, які ми часто готуємо самостійно, практично всі схожі один на одного. Давайте спробуємо здивувати близьких і порадувати себе італійським солодким блюдом – панакота. Класичний рецепт можна доповнювати різними продуктами, він не передбачає випічки, що декому на руку. Також можна оригінально подати гостям, а як, розберемося в кінці.
Панакота — класичний рецепт
Назву можна перекласти, як «варені вершки» і, звичайно, вони тут присутні.
На 0,5 л молочного продукту (вершків) нам знадобиться:
- 150 г цукрового піску;
- 90 мл води;
- 2 ст. л. желатину.
Інструкція буде зовсім коротенької:
- В теплу воду висипаємо желатин. Відразу ретельно розмішайте і залишіть на деякий час для набухання.
- У посуд для термічної обробки (каструльку або кухлик) наливаємо вершки і додаємо цукор. Поставимо на вогонь і чекаємо поки закипить, весь час помішуючи, щоб не пригоріло. Знімаємо з вогню.
- Додаємо набряклий желатин і віночком з’єднуємо з молочною сумішшю. Слідкуйте, щоб він весь розчинився.
Ніколи не кип’ятіть суміш з желатином, так як він втратить всі свої якості, необхідні для приготування страв.
Проціджуючи через ситечко, розлити по формочках, залишити в прохолодному місці і приблизно через 2 години, коли маса «встане», прикрасити і подавати.
Ванільний десерт
Щоб залишити приголомшливий молочний колір, але наситити смак, додайте до складу ванілін.
Ванілін можна використовувати в будь-якому вигляді, який у вас є вдома: стручковий, цукровий або порошковий. Але, дивіться інструкцію, так як кількість змінюється в залежності від вибору.
Якщо ви використовуєте за основу класичний рецепт, то досить додати один стручок (його викидають після кип’ятіння) або 5 г порошку. Додавайте його в рідкий склад до теплової обробки.
Незвичайне кавове ласощі
Нескладно змінити не тільки колір, але смак ласощів. Для отримання краще взяти натуральний кава, свіжозварене, високої якості. Якщо такого немає, то підійде і швидкорозчинний напій.
Приготуйте:
- желатин – 40 г;
- молоко – 300 мл;
- вершки – 350 мл;
- стакан цукру (можна додати, якщо любите дуже солодке);
- трохи ваніліну;
- розчинна кава – 4 ч. л.;
- 2 жовтки.
Як і раніше, першим замочуємо желатин.
Розтираємо жовтки разом з цукром і ваніліном. Цю масу віночком збиваємо з молоком і вершками, ставимо на повільний вогонь, весь час помішуючи. Не допустіть, щоб суміш підгоріла, або в ній утворилися грудочки. В гарячий склад додати каву.
Коли маса трохи загусне, відразу знімаємо і вмішуємо желатин. Коли гранули розчинились, можна розливати по креманкам і ставити в холодильник.
Найсмачніша шоколадна панакота
Від такого рецепту ніхто не відмовиться.
Інгредієнти:
- по склянці вершків коров’ячого молока;
- желатин – 20 г;
- чорний шоколад – 100 г;
- цукор – 100 р.
Заздалегідь готуємо желатин.
Ставимо на плиту молочну суміш, додавши цукор. В окремому посуді на водяній бані розтопіть шоколадну плитку і вилийте в загальну посуд, втягнувши віночком.
Шоколад краще вибирайте з великим (понад 50%) вмістом какао.
Далі, як і раніше, додаємо желюючий склад, розмішуємо і остуджуємо.
Варіант приготування з полуницею
Тепер приготуємо десерт, який більше підходить для літнього часу, тому що є свіжа ягода. Але і в зимовий період, щоб нагадати сім’ї про сонячні дні, використовуйте заморожений варіант.
Продукти наступні:
- півлітра вершків;
- 30 г желатину;
- пів кілограма полуниці;
- склянку цукру.
Процес приготування практично не відрізняється.
Замочуємо желатин. Ягоду необхідно подрібнити блендером і додати в вершки, поставити на вогонь і довести до кипіння в сотейнику з цукром.
Розливаємо у форми і чекаємо, коли застигне.
Мандаринова або апельсинова панакота
Такий десерт можна приготувати просто, замінивши 250 л вершків на таку ж кількість соку, в першому класичному варіанті. Але ми будемо варити, використовуючи йогурт, який знизить калорійність панакоти.
Нам знадобиться:
- йогурт (натуральний) – 200 мл;
- жирні вершки – 200 мл;
- стакан цукру;
- апельсиновий або мандариновий сік зі свіжих фруктів – 350 мл;
- фруктова м’якоть – ½ склянки;
- желатин – 15 г;
- вода – 4 ст. л.
Ми зробимо спільно в одній формі 2 десерту. Тому, замочимо 2/3 частини желатину з 3 ст. л. води і в іншому посуді залишок желатину з 1 ст. л.
Варимо спочатку перший десерт (панакоту). Для цього в каструлю наливаємо 200 мл соку, більшу частину цукру, весь йогурт. До кипіння не доводимо, а знімаємо з плити, коли починає утворюватися піна. Змішуємо з великою частиною желатину, проціджуємо і розливаємо по формах. Не наповнюйте їх доверху, залиште ¼ частина. Ставимо студить.
Тепер варимо желе. З’єднуємо 150 мл і залишок цукру. Теж добре нагріваємо і змішуємо з желатином. М’якоть ділимо по формочках, вирівнюємо і заливаємо желе. Дочекатися повного охолодження. Вийде різнобарвний фруктовий десерт.
Традиційний італійський рецепт панакоти
В Італії цей десерт досить поширений. Якщо з вигляду він нагадує желе, то його консистенція сильно відрізняється. Цукру використовується менше, так як подають разом з солодким варенням, джемом або шоколадом.
Спочатку його готували, використовуючи наступні продукти:
- в пропорції 1:1 молоко і вершки (у нашому випадку по 250 мл);
- стручок ванілі;
- 2 ч. л. желатину;
- 70 г цукру;
- будь-яке варення.
Висипаємо в чашечку желатин і заливаємо холодною водою, щоб вона тільки покрила його, а була трохи вище. Інтенсивно розмішуємо і залишаємо, щоб кристали набубнявіли.
Молоко з вершками змішуємо в іншій посудині з цукром і ставимо нагріватися. Коли закипить, знімаємо, кладемо стручок ванілі і через кілька хвилин його викидаємо.
Виливаємо в цей склад желирующую масу, вимішуємо і розливаємо по креманкам, використовуючи сито. Залиште місце, щоб додати варення. Ставимо в холодильник не менше, ніж на 3 години. Коли застигне, доповнити фруктової солодкістю, прикрасити і подавати.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
У своєму блозі відома телеведуча і актриса представила кілька рецептів. Один з них і розглянемо.
Нам знадобиться:
- сир (некислий) – 300 г;
- цукрова пудра – ½ склянки;
- будь-яка ягода – 120 г;
- ванілін;
- склянка вершків;
- желатин – трохи більше 1 ст. л.
Покроково Юлія Висоцька готувала так:
- Для того, щоб сир не зробив масу щільної, ми спочатку його зіб’ємо з допомогою блендера разом з обраної ягодою (в програмі була полуниця).
- Додаємо цукрову пудру і повторюємо процес.
- Безперервно помішуючи, вливаємо склянку вершків.
- Додати набряклий желатин і ваніль.
- Розлити по формах.
Часу для застигання знадобиться 2 години, після чого прикрашається цілісної ягодою.
Панакота від шеф-кухаря Ектора Хіменеса
Набрав популярність телеведучий і бізнесмен завжди представляє у своїй рубриці вишукані рецепти. Спробуйте і ви зробити десерт, яким він поділився.
Приготуйте:
- натуральний йогурт (жирний) – 4 невеликих стаканчика;
- вершків – 150 мл;
- малиновий сироп;
- желатину – 2 пачки;
- цукровий пісок – 3 ч. л.
Тут дії під час приготування панакоти трохи відрізняються.
Спочатку в теплій воді замочуємо желатин. Потім ставимо кип’ятити вершки, не забуваючи помішувати. Коли маса знята з вогню, додаємо готову желейну і доводимо суміш до однорідності.
Молочний склад повинен трохи охолонути, щоб внести в нього спінений блендером йогурт. Все, наша солодкість готова. Ділимо її невеликими порціями по прозорим чашечках і остуджуємо.
Через 5 годин зверху розкладаємо ягідки і поливаємо сиропом.
Нюанси приготування і подачі панакоти
Візьміть на замітку деякі поради:
- купуйте тільки жирні вершки;
- цей десерт завжди ароматизується ваніліном;
- не кладіть багато желатину, так як італійський десерт повинен лише тримати форму, а не бути схожим на желе;
- можна урізноманітнити подачу і, наприклад, спочатку залити білу панакоту, нахилити трохи склянку і заморозити, а потім шоколадну і охолодити, поставивши рівне форму;
- частіше десерт розливають по прозорим креманках, але в іншому випадку, викладають, перевернувши;
- класичним прикрасою йдуть листя м’яти, але можна використовувати варення, сироп, джем або тертий шоколад.
Щоб приготувати панакоту і не зіпсувати продукти, суворо дотримуйтесь рецептурою, а з прикрасами пофантазуйте самостійно.