Панакота: класичний рецепт приготування в домашніх умовах і 8 варіантів

Десерти, які ми часто готуємо самостійно, практично всі схожі один на одного. Давайте спробуємо здивувати близьких і порадувати себе італійським солодким блюдом – панакота. Класичний рецепт можна доповнювати різними продуктами, він не передбачає випічки, що декому на руку. Також можна оригінально подати гостям, а як, розберемося в кінці.

Панакота — класичний рецепт

Назву можна перекласти, як «варені вершки» і, звичайно, вони тут присутні.

На 0,5 л молочного продукту (вершків) нам знадобиться:

  • 150 г цукрового піску;
  • 90 мл води;
  • 2 ст. л. желатину.

Інструкція буде зовсім коротенької:

  • В теплу воду висипаємо желатин. Відразу ретельно розмішайте і залишіть на деякий час для набухання.
  • У посуд для термічної обробки (каструльку або кухлик) наливаємо вершки і додаємо цукор. Поставимо на вогонь і чекаємо поки закипить, весь час помішуючи, щоб не пригоріло. Знімаємо з вогню.
  • Додаємо набряклий желатин і віночком з’єднуємо з молочною сумішшю. Слідкуйте, щоб він весь розчинився.

Ніколи не кип’ятіть суміш з желатином, так як він втратить всі свої якості, необхідні для приготування страв.

Проціджуючи через ситечко, розлити по формочках, залишити в прохолодному місці і приблизно через 2 години, коли маса «встане», прикрасити і подавати.

Ванільний десерт

Щоб залишити приголомшливий молочний колір, але наситити смак, додайте до складу ванілін.

Ванілін можна використовувати в будь-якому вигляді, який у вас є вдома: стручковий, цукровий або порошковий. Але, дивіться інструкцію, так як кількість змінюється в залежності від вибору.

Якщо ви використовуєте за основу класичний рецепт, то досить додати один стручок (його викидають після кип’ятіння) або 5 г порошку. Додавайте його в рідкий склад до теплової обробки.

Незвичайне кавове ласощі

Нескладно змінити не тільки колір, але смак ласощів. Для отримання краще взяти натуральний кава, свіжозварене, високої якості. Якщо такого немає, то підійде і швидкорозчинний напій.

Приготуйте:

  • желатин – 40 г;
  • молоко – 300 мл;
  • вершки – 350 мл;
  • стакан цукру (можна додати, якщо любите дуже солодке);
  • трохи ваніліну;
  • розчинна кава – 4 ч. л.;
  • 2 жовтки.
Дивіться також:  Плюшки з цукром з дріжджового тіста – 4 рецепта

Як і раніше, першим замочуємо желатин.

Розтираємо жовтки разом з цукром і ваніліном. Цю масу віночком збиваємо з молоком і вершками, ставимо на повільний вогонь, весь час помішуючи. Не допустіть, щоб суміш підгоріла, або в ній утворилися грудочки. В гарячий склад додати каву.

Коли маса трохи загусне, відразу знімаємо і вмішуємо желатин. Коли гранули розчинились, можна розливати по креманкам і ставити в холодильник.

Найсмачніша шоколадна панакота

Від такого рецепту ніхто не відмовиться.

Інгредієнти:

  • по склянці вершків коров’ячого молока;
  • желатин – 20 г;
  • чорний шоколад – 100 г;
  • цукор – 100 р.

Заздалегідь готуємо желатин.

Ставимо на плиту молочну суміш, додавши цукор. В окремому посуді на водяній бані розтопіть шоколадну плитку і вилийте в загальну посуд, втягнувши віночком.

Шоколад краще вибирайте з великим (понад 50%) вмістом какао.

Далі, як і раніше, додаємо желюючий склад, розмішуємо і остуджуємо.

Варіант приготування з полуницею

Тепер приготуємо десерт, який більше підходить для літнього часу, тому що є свіжа ягода. Але і в зимовий період, щоб нагадати сім’ї про сонячні дні, використовуйте заморожений варіант.

Продукти наступні:

  • півлітра вершків;
  • 30 г желатину;
  • пів кілограма полуниці;
  • склянку цукру.

Процес приготування практично не відрізняється.

Замочуємо желатин. Ягоду необхідно подрібнити блендером і додати в вершки, поставити на вогонь і довести до кипіння в сотейнику з цукром.

Розливаємо у форми і чекаємо, коли застигне.

Мандаринова або апельсинова панакота

Такий десерт можна приготувати просто, замінивши 250 л вершків на таку ж кількість соку, в першому класичному варіанті. Але ми будемо варити, використовуючи йогурт, який знизить калорійність панакоти.

Нам знадобиться:

  • йогурт (натуральний) – 200 мл;
  • жирні вершки – 200 мл;
  • стакан цукру;
  • апельсиновий або мандариновий сік зі свіжих фруктів – 350 мл;
  • фруктова м’якоть – ½ склянки;
  • желатин – 15 г;
  • вода – 4 ст. л.
Дивіться також:  Бісквіт в мультиварці – 7 рецептів

Ми зробимо спільно в одній формі 2 десерту. Тому, замочимо 2/3 частини желатину з 3 ст. л. води і в іншому посуді залишок желатину з 1 ст. л.

Варимо спочатку перший десерт (панакоту). Для цього в каструлю наливаємо 200 мл соку, більшу частину цукру, весь йогурт. До кипіння не доводимо, а знімаємо з плити, коли починає утворюватися піна. Змішуємо з великою частиною желатину, проціджуємо і розливаємо по формах. Не наповнюйте їх доверху, залиште ¼ частина. Ставимо студить.

Тепер варимо желе. З’єднуємо 150 мл і залишок цукру. Теж добре нагріваємо і змішуємо з желатином. М’якоть ділимо по формочках, вирівнюємо і заливаємо желе. Дочекатися повного охолодження. Вийде різнобарвний фруктовий десерт.

Традиційний італійський рецепт панакоти

В Італії цей десерт досить поширений. Якщо з вигляду він нагадує желе, то його консистенція сильно відрізняється. Цукру використовується менше, так як подають разом з солодким варенням, джемом або шоколадом.

Спочатку його готували, використовуючи наступні продукти:

  • в пропорції 1:1 молоко і вершки (у нашому випадку по 250 мл);
  • стручок ванілі;
  • 2 ч. л. желатину;
  • 70 г цукру;
  • будь-яке варення.

Висипаємо в чашечку желатин і заливаємо холодною водою, щоб вона тільки покрила його, а була трохи вище. Інтенсивно розмішуємо і залишаємо, щоб кристали набубнявіли.

Молоко з вершками змішуємо в іншій посудині з цукром і ставимо нагріватися. Коли закипить, знімаємо, кладемо стручок ванілі і через кілька хвилин його викидаємо.

Виливаємо в цей склад желирующую масу, вимішуємо і розливаємо по креманкам, використовуючи сито. Залиште місце, щоб додати варення. Ставимо в холодильник не менше, ніж на 3 години. Коли застигне, доповнити фруктової солодкістю, прикрасити і подавати.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

У своєму блозі відома телеведуча і актриса представила кілька рецептів. Один з них і розглянемо.

Нам знадобиться:

  • сир (некислий) – 300 г;
  • цукрова пудра – ½ склянки;
  • будь-яка ягода – 120 г;
  • ванілін;
  • склянка вершків;
  • желатин – трохи більше 1 ст. л.
Дивіться також:  Крем з вареного згущеного молока – 6 рецептів приготування

Покроково Юлія Висоцька готувала так:

  • Для того, щоб сир не зробив масу щільної, ми спочатку його зіб’ємо з допомогою блендера разом з обраної ягодою (в програмі була полуниця).
  • Додаємо цукрову пудру і повторюємо процес.
  • Безперервно помішуючи, вливаємо склянку вершків.
  • Додати набряклий желатин і ваніль.
  • Розлити по формах.

Часу для застигання знадобиться 2 години, після чого прикрашається цілісної ягодою.

Панакота від шеф-кухаря Ектора Хіменеса

Набрав популярність телеведучий і бізнесмен завжди представляє у своїй рубриці вишукані рецепти. Спробуйте і ви зробити десерт, яким він поділився.

Приготуйте:

  • натуральний йогурт (жирний) – 4 невеликих стаканчика;
  • вершків – 150 мл;
  • малиновий сироп;
  • желатину – 2 пачки;
  • цукровий пісок – 3 ч. л.

Тут дії під час приготування панакоти трохи відрізняються.

Спочатку в теплій воді замочуємо желатин. Потім ставимо кип’ятити вершки, не забуваючи помішувати. Коли маса знята з вогню, додаємо готову желейну і доводимо суміш до однорідності.

Молочний склад повинен трохи охолонути, щоб внести в нього спінений блендером йогурт. Все, наша солодкість готова. Ділимо її невеликими порціями по прозорим чашечках і остуджуємо.

Через 5 годин зверху розкладаємо ягідки і поливаємо сиропом.

Нюанси приготування і подачі панакоти

Візьміть на замітку деякі поради:

  • купуйте тільки жирні вершки;
  • цей десерт завжди ароматизується ваніліном;
  • не кладіть багато желатину, так як італійський десерт повинен лише тримати форму, а не бути схожим на желе;
  • можна урізноманітнити подачу і, наприклад, спочатку залити білу панакоту, нахилити трохи склянку і заморозити, а потім шоколадну і охолодити, поставивши рівне форму;
  • частіше десерт розливають по прозорим креманках, але в іншому випадку, викладають, перевернувши;
  • класичним прикрасою йдуть листя м’яти, але можна використовувати варення, сироп, джем або тертий шоколад.

Щоб приготувати панакоту і не зіпсувати продукти, суворо дотримуйтесь рецептурою, а з прикрасами пофантазуйте самостійно.

Прокрутка до верху