Що за риба пангасіус, яку ще називають «акулячий сом»? Можна знайти суперечливу інформацію про користь риби. Ми розповімо, яку користь і яку шкоду може завдати пангасіус, і поділимося найкращими рецептами.
Пангасіус – що за риба?
Риба належить до хижаків і мешкає на річковому дні. Харчуючись мальками і молюсками, вона росте дуже швидко, тому широко використовується в рибній промисловості. У продаж надходять не цілі тушки, а готове філе. Обробляють рибу на спеціалізованих заводах. З тушок знімають шкірку і видаляють жир з кістками. Потім упаковують готовий продукт у вакуумний пакет.
Користь і шкода для організму
У чорному списку у багатьох покупців риба з-за того, що на своїй батьківщині вона мешкає в річці Меконг, куди зливають відходи не тільки мешканці, але і фабрики і заводи. Тому що ввібрала в себе всі нечистоти, риба не відрізняється корисними властивостями. Таким продуктом легко отруїтися.
На експорт вирощують пангасіуса в неволі, в спеціальних ставках. Потім розбирають на спеціалізованих виробництвах з дотриманням усіх санітарних норм.
Риба сама по собі не несе шкоди для людини. Але якщо не дотримувалися умови зберігання і змісту – може негативно позначитися на здоров’ї. Неякісний продукт призводить до харчового отруєння. Не можна вживати людям, які мають індивідуальну непереносимість і алергії на морепродукти. З обережністю вживати особам з порушеннями ШКТ.
Користь риби незаперечна.
Пангасіус купують завдяки:
- доступною ціною;
- соковитому і ніжному філе;
- низькій калорійності;
- багатому складу;
- легкості в приготуванні.
Багатий корисний склад містить:
- жирні кислоти;
- білок;
- вітаміни групи B, A, РР, К;
- амінокислоти;
- цинк і калій;
- залізо і магній;
- сірку та хром;
- натрій і кальцій;
- фосфор.
Філе пангасіуса в клярі
Для збереження поживних речовин рибу готують у клярі. У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як готувати пангасіуса, щоб філе вийшло смачним і залишилося корисним.
Інгредієнти:
- філе пангасіуса – 550 г;
- рослинне масло – 300 мл;
- яйце – 3 шт.;
- сіль;
- борошно – 210 г;
- перець;
- молоко – 210 мл
Приготування:
- Філе розморозити. Нарізати. Знадобляться порційні шматки. Підсолити. Посипати перцем. Розтерти. Відставити на півгодини.
- В молоко налити яйця. Підсолити. Збити. Насипати борошно і ще раз збити. Маса повинна вийти однорідною, без грудочок.
- Влити в сковороду масло і сильно розігріти. Взяти вилку. Наколоти рибний шматочок і вмочити в кляр. Перемістити на сковороду. Обсмажувати заготовки до красивої, хрусткої скоринки.
Риба, запечена у фользі з овочами
Філе риби пангасіус, приготоване у фользі, вийде соковитим і ароматним.
Інгредієнти:
- пангасіус – 3 шт.;
- спеції;
- салат – 210 г;
- томат – 3 шт.;
- морква – 1 шт.;
- перець – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Нарізати на порційні шматки філе. Томати і цибулю знадобляться півкільця. Моркву натерти, використовуючи крупну тертку.
- В підготовлену форму для запікання розстелити фольгу. Розкласти овочі, а зверху вкрити рибні шматочки. Загорнути фольгою.
- Відправити запікатися в гарячий духовий шафа. Режим 180 градусів. Потрібно півгодини.
Рецепт з помідорами та картоплею
Смачне і поживне блюдо, яке прикрасить не тільки повсякденний вечерю, але і святковий стіл.
Інгредієнти:
- пангасіус – 1100 м;
- сметана – 35 мл;
- спеції;
- помідори – 2 шт.;
- перець;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- картопля – 6 шт.
Приготування:
- Філе розморозити в природних умовах. Для цього дістаньте тушку з пакету і залиште на столі. Мікрохвильовка порушить ніжну структуру риби і зробить гірше якість продукту. Нарізати пластинами картоплю і рибне філе. Подрібнити цибулю і нарізати кружальцями помідори.
- У форму викласти половину картоплі. Посипати сіллю і перцем. Розкласти половину рибних шматків і вкрити томатами. Розкласти цибульні кільця. Викласти решту рибу і вкрити картоплею. Підсолити і посипати перцем. Промазати сметаною.
- Відправити запікатися в духову шафу. Режим 185 градусів. Час півгодини.
Котлети з пангасіуса
Завдяки тому, що риба відноситься до жирним сортам, котлети виходять дуже смачними. Купуйте в магазинах тільки заморожені тушки. Без заморозки в магазини рибу не поставляють. Розморожений пангасіус і без упаковки – вірна ознака неправильного зберігання риби.
Інгредієнти:
- манка – 4 ст. ложки;
- пангасіус – 950 г філе;
- сіль;
- масло;
- сало – 120 р.
Приготування:
- Нарізати на шматки рибу і сало. Помістити в м’ясорубку. Перемолоти.
- Насипати манку і підсолити. Перемішати. Прибрати в холодильник і настояти півгодини.
- Сформувати котлети. Помістити в розігріту сковорідку з олією. Обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Накрити кришкою і згасити чверть години на мінімальному полум’я.
Риба під цибульно-грибний шубою
Блюдо виходить з чудовим лісовим ароматом і ніжним смаком. Якщо страву будуть їсти діти, то для приготування вибирайте маленьке за розміром філе. У великих тушках міститься багато жиру.
Інгредієнти:
- пангасіус – 550 г;
- перець чорний;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- твердий сир – 55 г;
- печериці – 210 г;
- томатний соус – 2 ст. ложки;
- часник – 2 зубки;
- масло;
- майонез – 4 ст. ложки;
- вершки – 200 р.
Приготування:
- Посипати сіллю і перцем філе. Розтерти. Скропити лимонним соком. Відставити на півгодини.
- Нарізати печериці. Помістити в сковороду з маслом і смажити.
- У вершки влити майонез. Додати томатний соус. Закинути порубані часникові зубчики. Перемішати.
- Частину грибів і цибулі помістити у форму. Викласти філе. Накрити рештою цибулею з грибами. Залити соусом і посипати тертим сиром.
- Відправити запікатися в духову піч. Режим 180 градусів. Час – півгодини.
Щоб не зіпсувати блюдо, правильно вибирайте рибу. Вона повинна бути цілою, за кольором світло-рожевою. Якщо тушка має темний відтінок і відламані шматочки, це означає правила зберігання були порушені і рибу неодноразово заморожували.
Готуємо в томатному соусі
Прекрасне блюдо, яке готується без кісток. Завдяки томатного соусу, риба набуває неповторний насичений смак.
Інгредієнти:
- томатний соус – 210 мл;
- філе пангасіуса – 2 шт.;
- перець;
- часник – 4 зубки;
- сіль;
- цибуля – 0,5 шт.
Приготування:
- Підсолити філе і промазати томатною пастою. Нарізати часникові зубчики і цибулю. Викласти на рибу. Загорнути у фольгу.
- Помістити в духову шафу. Потримати півгодини. Режим 180 градусів.
Китайський рибний суп
Відмітна особливість супу – оригінальний кислий смак, який здобув популярність у всьому світі в китайських ресторанах.
Інгредієнти:
- кінза;
- пангасіус – 320 г;
- запашний перець;
- вода – 930 мл;
- лимон – 1 шт.;
- томат – 1 шт.;
- рис – жменя;
- перець чилі – 2 шт.;
- соєвий соус;
- часник – 4 зубки;
- морська сіль – 2 ч. ложки.
Приготування:
- Дрібно порубати часникові зубки. Опустити у воду. Підсолити і закип’ятити.
- Нарізати рибу дрібними шматками. Відправити у воду. Проварити п’ять хвилин.
- Вичавити сік з лимона у воду. Помістити нарізаний соус чилі. Влити соєвий соус за смаком. Присипати запашним перцем. Розмішати.
- Нарізати помідор на невеликі кубики. Відправити в суп. Розмішати і проварити п’ять хвилин.
- Порубану зелень відправити у готову юшку.