Пангасіус – що за риба? 7 смачних рецептів приготування пангасіуса

Що за риба пангасіус, яку ще називають «акулячий сом»? Можна знайти суперечливу інформацію про користь риби. Ми розповімо, яку користь і яку шкоду може завдати пангасіус, і поділимося найкращими рецептами.

Пангасіус – що за риба?

Риба належить до хижаків і мешкає на річковому дні. Харчуючись мальками і молюсками, вона росте дуже швидко, тому широко використовується в рибній промисловості. У продаж надходять не цілі тушки, а готове філе. Обробляють рибу на спеціалізованих заводах. З тушок знімають шкірку і видаляють жир з кістками. Потім упаковують готовий продукт у вакуумний пакет.

Користь і шкода для організму

У чорному списку у багатьох покупців риба з-за того, що на своїй батьківщині вона мешкає в річці Меконг, куди зливають відходи не тільки мешканці, але і фабрики і заводи. Тому що ввібрала в себе всі нечистоти, риба не відрізняється корисними властивостями. Таким продуктом легко отруїтися.

На експорт вирощують пангасіуса в неволі, в спеціальних ставках. Потім розбирають на спеціалізованих виробництвах з дотриманням усіх санітарних норм.

Риба сама по собі не несе шкоди для людини. Але якщо не дотримувалися умови зберігання і змісту – може негативно позначитися на здоров’ї. Неякісний продукт призводить до харчового отруєння. Не можна вживати людям, які мають індивідуальну непереносимість і алергії на морепродукти. З обережністю вживати особам з порушеннями ШКТ.

Користь риби незаперечна.

Пангасіус купують завдяки:

  • доступною ціною;
  • соковитому і ніжному філе;
  • низькій калорійності;
  • багатому складу;
  • легкості в приготуванні.

Багатий корисний склад містить:

  • жирні кислоти;
  • білок;
  • вітаміни групи B, A, РР, К;
  • амінокислоти;
  • цинк і калій;
  • залізо і магній;
  • сірку та хром;
  • натрій і кальцій;
  • фосфор.
Дивіться також:  Рисова каша в мультиварці на молоці – 8 рецептів

Філе пангасіуса в клярі

Для збереження поживних речовин рибу готують у клярі. У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як готувати пангасіуса, щоб філе вийшло смачним і залишилося корисним.

Інгредієнти:

  • філе пангасіуса – 550 г;
  • рослинне масло – 300 мл;
  • яйце – 3 шт.;
  • сіль;
  • борошно – 210 г;
  • перець;
  • молоко – 210 мл

Приготування:

  • Філе розморозити. Нарізати. Знадобляться порційні шматки. Підсолити. Посипати перцем. Розтерти. Відставити на півгодини.
  • В молоко налити яйця. Підсолити. Збити. Насипати борошно і ще раз збити. Маса повинна вийти однорідною, без грудочок.
  • Влити в сковороду масло і сильно розігріти. Взяти вилку. Наколоти рибний шматочок і вмочити в кляр. Перемістити на сковороду. Обсмажувати заготовки до красивої, хрусткої скоринки.

Риба, запечена у фользі з овочами

Філе риби пангасіус, приготоване у фользі, вийде соковитим і ароматним.

Інгредієнти:

  • пангасіус – 3 шт.;
  • спеції;
  • салат – 210 г;
  • томат – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • перець – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Нарізати на порційні шматки філе. Томати і цибулю знадобляться півкільця. Моркву натерти, використовуючи крупну тертку.
  • В підготовлену форму для запікання розстелити фольгу. Розкласти овочі, а зверху вкрити рибні шматочки. Загорнути фольгою.
  • Відправити запікатися в гарячий духовий шафа. Режим 180 градусів. Потрібно півгодини.

Рецепт з помідорами та картоплею

Смачне і поживне блюдо, яке прикрасить не тільки повсякденний вечерю, але і святковий стіл.

Інгредієнти:

  • пангасіус – 1100 м;
  • сметана – 35 мл;
  • спеції;
  • помідори – 2 шт.;
  • перець;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • картопля – 6 шт.

Приготування:

  • Філе розморозити в природних умовах. Для цього дістаньте тушку з пакету і залиште на столі. Мікрохвильовка порушить ніжну структуру риби і зробить гірше якість продукту. Нарізати пластинами картоплю і рибне філе. Подрібнити цибулю і нарізати кружальцями помідори.
  • У форму викласти половину картоплі. Посипати сіллю і перцем. Розкласти половину рибних шматків і вкрити томатами. Розкласти цибульні кільця. Викласти решту рибу і вкрити картоплею. Підсолити і посипати перцем. Промазати сметаною.
  • Відправити запікатися в духову шафу. Режим 185 градусів. Час півгодини.
Дивіться також:  Ескалоп з свинини – 7 правильних рецептів приготування

Котлети з пангасіуса

Завдяки тому, що риба відноситься до жирним сортам, котлети виходять дуже смачними. Купуйте в магазинах тільки заморожені тушки. Без заморозки в магазини рибу не поставляють. Розморожений пангасіус і без упаковки – вірна ознака неправильного зберігання риби.

Інгредієнти:

  • манка – 4 ст. ложки;
  • пангасіус – 950 г філе;
  • сіль;
  • масло;
  • сало – 120 р.

Приготування:

  • Нарізати на шматки рибу і сало. Помістити в м’ясорубку. Перемолоти.
  • Насипати манку і підсолити. Перемішати. Прибрати в холодильник і настояти півгодини.
  • Сформувати котлети. Помістити в розігріту сковорідку з олією. Обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Накрити кришкою і згасити чверть години на мінімальному полум’я.

Риба під цибульно-грибний шубою

Блюдо виходить з чудовим лісовим ароматом і ніжним смаком. Якщо страву будуть їсти діти, то для приготування вибирайте маленьке за розміром філе. У великих тушках міститься багато жиру.

Інгредієнти:

  • пангасіус – 550 г;
  • перець чорний;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • твердий сир – 55 г;
  • печериці – 210 г;
  • томатний соус – 2 ст. ложки;
  • часник – 2 зубки;
  • масло;
  • майонез – 4 ст. ложки;
  • вершки – 200 р.

Приготування:

  • Посипати сіллю і перцем філе. Розтерти. Скропити лимонним соком. Відставити на півгодини.
  • Нарізати печериці. Помістити в сковороду з маслом і смажити.
  • У вершки влити майонез. Додати томатний соус. Закинути порубані часникові зубчики. Перемішати.
  • Частину грибів і цибулі помістити у форму. Викласти філе. Накрити рештою цибулею з грибами. Залити соусом і посипати тертим сиром.
  • Відправити запікатися в духову піч. Режим 180 градусів. Час – півгодини.

Щоб не зіпсувати блюдо, правильно вибирайте рибу. Вона повинна бути цілою, за кольором світло-рожевою. Якщо тушка має темний відтінок і відламані шматочки, це означає правила зберігання були порушені і рибу неодноразово заморожували.

Дивіться також:  Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

Готуємо в томатному соусі

Прекрасне блюдо, яке готується без кісток. Завдяки томатного соусу, риба набуває неповторний насичений смак.

Інгредієнти:

  • томатний соус – 210 мл;
  • філе пангасіуса – 2 шт.;
  • перець;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль;
  • цибуля – 0,5 шт.

Приготування:

  • Підсолити філе і промазати томатною пастою. Нарізати часникові зубчики і цибулю. Викласти на рибу. Загорнути у фольгу.
  • Помістити в духову шафу. Потримати півгодини. Режим 180 градусів.

Китайський рибний суп

Відмітна особливість супу – оригінальний кислий смак, який здобув популярність у всьому світі в китайських ресторанах.

Інгредієнти:

  • кінза;
  • пангасіус – 320 г;
  • запашний перець;
  • вода – 930 мл;
  • лимон – 1 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • рис – жменя;
  • перець чилі – 2 шт.;
  • соєвий соус;
  • часник – 4 зубки;
  • морська сіль – 2 ч. ложки.

Приготування:

  • Дрібно порубати часникові зубки. Опустити у воду. Підсолити і закип’ятити.
  • Нарізати рибу дрібними шматками. Відправити у воду. Проварити п’ять хвилин.
  • Вичавити сік з лимона у воду. Помістити нарізаний соус чилі. Влити соєвий соус за смаком. Присипати запашним перцем. Розмішати.
  • Нарізати помідор на невеликі кубики. Відправити в суп. Розмішати і проварити п’ять хвилин.
  • Порубану зелень відправити у готову юшку.