Паштет з оселедця — це класичний вершково-рибний смак з приправами і овочевими добавками. Обов’язкових складових всього 2: оселедець свіжа, жирний кисломолочний продукт. Варто спробувати варіанти, які вже стали традиційними.
Класичний рецепт
Склад:
- оселедець – 1 середня;
- морква – 1 середня;
- масло – 110 — 120 р.
Етапи приготування:
- Маслу дають розм’якнути в теплому місці до консистенції крему.
- З оселедця прибирають нутрощі, голову, кістки, хвіст, шкіру, періодично промиваючи тушку і руки під водою.
- Філе ще раз миють, вбирають воду паперовим рушником.
- Чисте сухе рибне м’ясо ріжуть.
- Моркву ріжуть так, щоб вона легко перемололась в блендері (м’ясорубці).
- Рибні скибки, морква, пропускаючи кілька разів через м’ясорубку, доводять до консистенції ніжного пюре. Якщо є блендер – краще скористатися ним.
- Масло ложкою вбивають в отримане рибне пюре. Важливо, щоб в масі не відчувалися цілі шматочки масла.
- Прянощі обирають на свій розсуд, але солі і перцю буває достатньо для насиченого смаку.
З плавленим сиром
Склад:
- оселедець – 1;
- морква – 2 середніх бульби;
- 2 жирних (від 50%) сирка.
Етапи приготування:
- Ставлять варитися моркву.
- Готують оселедець: відокремлюють голову, прибирають нутрощі, шкіру і хребет з хвостом. Залишилися кісточки прибирають руками, щоб м’ясо залишилося чистим. Окремі тонкі кісточки не будуть помітні в подрібненому вигляді. Філе очищають під водою.
- М’яку, повністю зварену моркву ріжуть.
- Скибочки риби, сирки, моркву подрібнюють 2 рази на м’ясорубці або 1 раз в блендері.
- Спеції, трави вводять різні, але стежать, щоб не перебити основний смак.
- Зберігають блюдо кілька днів під кришкою (щоб не з’явилася скориночка) в холодильнику.
- Для свіжості і кольору можна додати свіжі зелені трави (кінзу, петрушку, базилік).
Готуємо з маслом і яйцем
Склад:
- оселедець – 2;
- будь-які горіхи – 40 — 50 г (2 ст. л.);
- ріпчаста цибуля – 1 середній;
- яйця – 2 – 3 шт.;
- масло – 125 г (півпачки).
Етап приготування:
- Тверде масло залишають розм’якшуватися до текстури крему.
- Яйця варять до твердості жовтка (10 хв. – з супермаркету, 13 хв. – домашні).
- Рибу чистять від голови, нутрощів, хребта, хвоста, дрібних кісток, миють.
- Очищають, ріжуть на великі шматки цибулю.
- Горіхи на гарячій сковороді доводять кілька хвилин до легкої золотавості. Головне – добре прогріти (але не спалити), щоб смак став пряним, не «сирим».
- Всі продукти прокрутити кілька разів на м’ясорубці (блендері).
- В ніжне пюре без шматочків вбивають олія, спеції.
- Бажано залишити страва «відпочити» в холодильнику (щоб м’ясо ввібрало соки, аромати).
Паштет з солоної оселедця і сиру
Склад:
- оселедець – 2 тушки;
- будь-які горіхи – 15 штук;
- молоко – 1 — 1,5 ст.;
- масло – 2 — 3 ст. л.;
- жирний сир – 0,25 кг
Етапи приготування:
- З риби беруть тільки чисте філе (прибирають все, включаючи шкіру і якомога більше дрібних кісток), яке ділять на скибки.
- Горішки подпекают в духовці (на сковороді).
- Всі продукти прокрутити в м’ясорубці 2-3 рази (або 1 раз збивають у блендері).
- Збивають отриману пасту з маслом, травами, приправами, сіллю.
- Дають паштету настоятися в холодильнику.
Форшмак – єврейський рецепт
Склад:
- оселедець – 1;
- м’яке масло – 3 ст. л.;
- цибуля – 1;
- яблука (кислі) – 2;
- лимон – половина;
- яйце – 1 білок;
- імбир на кінчику ч. л.
Етапи приготування:
- Очищену рибу (філе без шкіри) ріжуть.
- Очищені яблука (з шкірою) ділять на скибки, змішують зі свіжим соком лимона.
- Білок вареного яйця, рибу, цибулю, яблука прокрутити в м’ясорубці.
- Перетирають рибну пасту з м’яким маслом, імбиром.
- Не забути посолити, приправити прянощами.
- Залишити в холодильнику для змішування смаків.
З лимоном і імбиром
Склад:
- оселедець – 1-2 філе без шкіри;
- масло – 3 – 5 ст. л. (у розм’якшеному вигляді);
- лимон – 0,5;
- цибуля – 0,5 цибулини;
- пюре кореня імбиру – 1 ч. л.;
- зелень, прянощі.
Етапи приготування:
- Філе розділити на 2-3 шматка, щоб легко подрібнювались в м’ясорубці (блендері).
- Оселедець, цедру і сік лимона, цибулю, зелень, імбир збивають у блендері в пюре (прокрутити в м’ясорубці пару разів).
- Вбивають у масу масло, прянощі, сіль.
- Дають охолонути і просочитися соками в холодильнику.
- Зберігають під кришкою добу.
Рибний паштет з морквою та олією
Склад:
- оселедець – 2;
- морква – 2 – 3 шт.;
- м’яке масло – 5 – 7 ст. л. (100 – 160 г).
Етапи приготування:
- Оселедець без нутрощів, голови, хвоста, плавників, шкіри, кісток миють, ділять на кілька скибок.
- Морква печуть (варять), крупно ріжуть.
- З моркви і філе готують пасту з допомогою блендера.
- В пасту підмішують олія, спеції.
- Залишають для просочення фаршу смаками (у холодильнику).
Паштет з оселедця люблять багато хто з тих, кому смак самої риби не по душі. Щоб зробити паштет з риби авторським, слід пам’ятати: домінувати повинні рибний і вершковий смаки. Приємного апетиту і смачних експериментів!