Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету
Незважаючи на скрутне назва, приготувати паштет з яловичої печінки не складно. До того ж існує кілька варіантів приготування.
Класичний паштет з яловичої печінки
Рецепт, який є основою цієї страви.
Необхідні продукти:
маленька пачка вершкового масла;
близько 600 грам яловичої печінки;
цибулю і моркву – по 3 штуки;
200 грам сала;
два зубчики часнику;
сіль, перець, лавровий лист.
Процес приготування:
Приготуйте каструлю середнього розміру. У неї помістіть попередньо нарізані продукти: печінка, цибуля й моркву. Ще покладіть кілька листочків лаврового листа і перець. Все це залийте холодною водою і варіть близько години. А перед тим, як зняти з плити, приблизно за 5 хвилин, посоліть.
Коли пройде час, необхідний злийте воду, дістаньте відварені продукти і подрібніть їх через м’ясорубку разом із салом і часником.
Додайте до інгредієнтів вершкове масло і охолодіть.
Як приготувати в мультиварці
Печінковий паштет з яловичої печінки можна приготувати і в мультиварці.
Необхідні продукти:
200 грам вершків;
500 грам печінки;
одна цибулина;
маленька упаковка вершкового масла;
сіль і чорний перець.
Процес приготування:
У чашку від мультиварки потрібно покласти приблизно половину упаковки масла, потім нарізану кубиками цибулю і обсмажує його близько 15 хвилин, не закриваючи кришку. Загальний режим приготування повинен бути «Випічка», а час – 40 хвилин.
Поки готується цибулю, готуємо печінку: промиваємо її, нарізаємо і додаємо в чашу. Готуємо все разом ще 15 хвилин.
Сюди ж виливаємо вершки і спеції. Тримаємо все ще 10 хвилин.
Все, що залишилося – подрібнить продукти через м’ясорубку або комбайн, змішати з тим маслом, що залишилося і прибрати в холодильник.
З чорносливом
Урізноманітнити смак цієї страви можна з допомогою сухофруктів, наприклад чорносливу.
Поки він буде сохнути займіться печінкою. Помийте її, приберіть все зайве, наріжте на шматки і обсмажте на оливковій олії близько п’яти хвилин. На цьому етапі потрібно додати шматочок вершкового масла з вершками. Щоб печінка стала ще більш м’якою, накрийте сковороду кришкою і на невеликому вогні готуйте її ще приблизно 15 хвилин, не забувши посолити.
У комбайні перемолоти чорнослив і печінку, перекласти в контейнер і прибрати в холодильник для охолодження.
Дієтичний рецепт
Приготувати паштет можна і з мінімальною кількістю вуглеводів. Ідеальний варіант для тих, хто на дієті, але не хоче відмовляти собі в смачній їжі.
Необхідні інгредієнти:
одна морква і дві цибулини;
дві маленькі ложки оливкової олії;
близько кілограма яловичої печінки;
ложка вершкового масла;
перець, сіль, лавровий лист і зелень за бажанням.
Процес приготування:
Для початку відваріть печінка, попередньо порізавши її на шматочки. Приготування займе близько 25 хвилин, вона повинна стати м’якою. В цю ж воду покладіть лавровий лист і одну цибулину.
Поки готується печінка, на сковороді потушкуйте нарізану цибулю на оливковій олії. Можна додати трохи бульйону, щоб він не смажився, а саме тушкувався.
Так само відваріть моркву, в каструлі або в мультиварці.
Тепер помістіть всі інгредієнти в блендер і зробіть пюре. Покладіть вершкове і оливкове масла.
Якщо в результаті паштет вийде занадто густим, то просто влити трохи бульйону, в якому варилася печінку.
З вершковим маслом
Вершкове масло додасть паштету особливий ніжний смак.
Необхідні інгредієнти для приготування:
100 грам сала;
цибулина і моркву;
пачка вершкового масла;
яловича печінка – близько 800 грам;
спеції на свій розсуд, зазвичай використовується сіль і чорний перець.
У цьому рецепті бажано не відразу перейти до готування, а спочатку залити печінку водою, додати трохи соди і залишити її отмачиваться на пару годин. Робиться це для того, щоб прибрати специфічний аромат.
За цей час треба підготувати інші продукти: нарізати сало на шматки і трохи обсмажує його на сковороді.
Морквина натирається, цибулю нарізати і все це додається до сала. Готується близько п’яти хвилин.
Туди ж викладаємо печінку і обсмажуємо ще п’ять хвилин, так щоб вона стала більш світлою. Засипаємо спеції, накриваємо кришкою і тушкуємо, поки все не буде готове.
Тепер потрібно дочекатися, коли отримана обсмажування охолоне і перемолоти її в блендері. Кладемо вершкове масло, перемішуємо і ставимо охолоджуватися.
У вигляді рулету
Варіант, коли потрібна гарна й охайна подача. Можна використовувати будь-який рецепт паштету, класичний, з сухофруктами або маслом.
Головне, після того як всі інгредієнти перемелені в блендері, потрібно скористатися харчовою плівкою. Розстеліть її на поверхні, зверху викладіть отриману масу рівним шаром і скрутіть в джгут. Зав’яжіть краю, і приберіть паштет в холодильник на ніч. Через 7-10 годин його можна звільнити від харчової плівки і нарізати на порційні шматочки.
Паштет з вареної яловичої печінкою
В різних рецептах варіанти приготування відрізняються. Печінку можна обсмажувати, а можна варити, причому такий спосіб в результаті робить паштет менш калорійним і більш корисним.
Необхідні продукти:
півкілограма печінки;
дві морквини;
150 грам масла вершкового;
одна цибулина;
спеції.
Процес приготування:
Для початку печінку наріжте на шматки і залийте водою. Нехай вона постоїть пару годин. Так страва вийде більш ніжним, і не буде гірчити.
У каструлю покладіть варитися моркву, а через деякий час додайте туди печінку. На цьому етапі солити нічого не можна, інакше продукт стане твердим.
Поки відварюються ці інгредієнти, підготуйте цибуля: наріжте його і обсмажте на сковороді з невеликою кількістю масла.
Тепер всі продукти потрібно пропустити через блендер до стану пюре. Так само це можна зробити за допомогою м’ясорубки, але тоді краще всього пропустити два рази, тоді страва вийде м’яким і повітряним. Тепер можна додати масло, добре вимішати, посолити і поперчити.
Приберіть в холодильник на деякий час для застигання.
Гриби – відмінне білкове додаток до паштету. До того ж вони додадуть блюдо новий цікавий смак.
Необхідні продукти:
цибулю і моркву – по одній штучці;
пачка вершкового масла – 100 грам;
півкілограма грибів;
500 грам яловичої печінки;
зелень і спеції за смаком;
два лаврових листа.
Процес приготування:
Подрібнюємо печінку і гриби, промиваємо. Залишаємо печінку в холодній воді, а в цей час відварюємо гриби приблизно 20-30 хвилин.
Потім починаємо обсмажувати, спочатку грибочки, так щоб вся виділилася рідина випарувалася. Потім туди ж додаємо печінку, терту моркву і нарізану цибулю. Солимо і перчимо масу. Можна додати зелень.
Доведіть всі продукти на сковороді до готовності і зробіть пюре через м’ясорубку або комбайн. Додайте вершкове масло, добре вимішайте і охолодіть.