Рецепт пасти болоньєзе, напевно, знайомий всім шанувальникам європейської кухні. Але ж ароматне італійське блюдо легко приготувати в безлічі варіацій. А як це зробити, можна дізнатися із запропонованих нижче рецептів.
Паста Болоньєзе – класичний рецепт
Класичний рецепт досить простий. Для нього потрібні самі звичайні інгредієнти, а фарш можна придбати вже готовий.
Необхідні продукти:
- морква і цибулина;
- три помідора;
- зубчик часнику;
- близько 250 грам пасти;
- 0,4 кг фаршу;
- спеції на свій смак;
- 50 грам тертого сиру.
Процес приготування:
- На прогріту сковороду викладіть дрібно нарізану цибулю і обсмажте до рум’яності. Потім додайте терту моркву і готуйте ще деякий час, поки овочі не стануть м’якими.
- Відправте до овочів фарш і добре все перемішайте. Приправте спеціями, викладіть нарізану на шматочки часник і помідори кубиками. Зменшіть рівень нагріву і тушкуйте близько 40 хвилин.
- Відваріть макарони до готовності, покрийте їх приготованим м’ясним соусом і подавайте з тертим сиром.
З фаршем і томатною пастою
Паста Болоньєзе з фаршем може бути приготована без помідор, але тоді знадобиться томатна паста. За смаком страви виходить більш насиченим, ніж в класичному варіанті.
Необхідні продукти:
- один зубчик часнику;
- дві великі ложки томатної пасти;
- 200 грамів спагетті;
- 0,3 кг м’ясного фаршу;
- 50 грам сиру;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- Фарш викладаємо на гарячу сковороду, можна використовувати трохи оливкової олії для обсмажування.
- Додаємо до нього дрібно нарізаний часник і зазначена кількість томатної пасти, приправляємо спеціями. Добре перемішуємо і смажимо до готовності.
- Поки йде процес, варимо спагетті, як зазначено на упаковці. У готовому вигляді поміщаємо їх у тарілку, зверху покриваємо соусом і тертим сиром.
З додаванням в соус грибів
Необхідні продукти:
- морква і цибулина;
- два помідора;
- 250 грам пасти;
- 400 грам фаршу;
- близько 50 грам сиру;
- 300 грам грибів;
- спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Моркву та цибулю очищаємо і нарізаємо на невеликі шматочки. Відправляємо їх на гарячу сковороду обсмажуватися до м’якості і рум’яності.
- Коли овочі дійдуть до потрібного стану додаємо до них гриби, нарізані скибочками, і фарш, приправляємо спеціями.
- Тримаємо всі продукти на слабкому вогні близько 10 хвилин, після чого кладемо до них нарізані на кубики помідори і продовжуємо тушкувати ще 20 хвилин.
- У цей період доводимо до готовності пасту і розкладаємо її по тарілках. Зверху поміщаємо соус і трохи тертого сиру.
Паста Болоньєзе в мультиварці
Болоньєзе в мультиварці – гідна альтернатива стандартному варіанту. Блюдо виходить нітрохи не гірше.
Необхідні продукти:
- два помідора;
- 0,2 кг спагеті;
- спеції за смаком;
- одна цибулина;
- два зубчики часнику;
- 300 грам фаршу;
- трохи сиру для подачі.
Процес приготування:
- Прилад включаємо в режим «Випічка» на 35 хвилин. На дно чаші викладаємо дрібно нарізану цибулю і тримаємо його, поки він не стане рум’яним.
- Часник перетворюємо на невеликі кубики і додаємо до цибулі. Потім подрібнюємо помідори і теж відправляємо їх у чашу до овочів. Готуємо їх разом ще п’ять хвилин.
- Через це час, кладемо в овочеву масу фарш і перемішуємо його, щоб маса була без грудок. Вливаємо трохи киплячої води і приправляємо спеціями.
- Спагетті можна відварити окремо і подати разом з соусом і сиром, а можна відразу опустити в чашу мультиварки, потримати в режимі «Підігрів» п’ять хвилин і відразу подавати на стіл.
Варіант приготування з курячим фаршем
Якщо під рукою не виявилося яловичини або свинини, то приготувати пасту можна і з куркою.
Для приготування такої страви краще не брати філейний фарш. Він буде суховатий. А якщо його ще й пересмажити, то ситуацію не врятують навіть соковиті овочі.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- чотири помідора;
- одна цибулина;
- шматочок сиру для подачі;
- 600 грам готового фаршу;
- два зубчики часнику;
- 250 грам пасти.
Процес приготування:
- Курячий фарш змішуємо з дрібно нарізаною цибулиною і чавлений часником, викладаємо на сковороду і обсмажуємо.
- Як тільки м’ясо почне змінювати свій колір, приправляємо його спеціями і додаємо подрібнені помідори. Робимо слабкий рівень нагріву і тушкуємо м’ясо-томатну масу ще близько 20 хвилин.
- Відварюємо спагетті до готовності і перекладаємо на порційні тарілки. Покриваємо теплу пасту соусом і тертим сиром.
Готуємо з вершками
Необхідні продукти:
- 150 мілілітрів вершків;
- 400 грам фаршу;
- два зубчики часнику;
- одна цибулина;
- два помідора;
- спеції на свій смак;
- 200 грамів спагетті
Неймовірно смачним доповненням до вершкового соусу стануть порізані тонкими слайсами ароматні гриби.
Процес приготування:
- На сковороду викладаємо подрібнену цибулю і смажимо пару хвилин до рум’яності.
- Потім додаємо фарш і відразу його добре розминаємо, щоб не утворилися грудки.
- Видавлюємо до інгредієнтів на сковороді часник і кладемо нарізані на кубики помідори. За бажанням, з них можна прибрати шкірку. Вона легко відійде, якщо на помідорах зробити надрізи і обшпарити плоди окропом.
- Приправляємо соус спеціями, вливаємо вершки або тушкуємо близько 20 хвилин на повільному вогні.
- Перед закінченням готування відварюємо пасту і переміщаємо його в тарілку. Зверху кладемо соус тертий сир на свій смак.
Пісна паста Болоньєзе
Зовсім не обов’язково додавати в пасту фарш. Якщо ви з якоїсь причини хочете зробити більш легке блюдо, приготуйте пісний варіант спагетті з овочевим соусом.
Необхідні продукти:
- 250 грамів спагетті;
- спеції на свій смак;
- дві морквини і стільки ж цибулі;
- зубчик часнику;
- дві ложки оливкової олії;
- 300 грам томатної пасти;
- один солодкий перець;
- 150 грам грибів.
Процес приготування:
- Масло добре прогрійте на сковороді. Викладіть туди нарізану на кубики цибулю і обсмажте до рум’яності.
- Потім додайте терту моркву і подрібнений будь-яким способом часник. Смажте ще кілька хвилин до м’якості.
- Туди ж покладіть очищений від насіння перець, попередньо нарізану кубиками або соломкою, і продовжуйте готувати на повільному вогні близько п’яти хвилин.
- Залишилося гриби промити, нарізати їх і змішати з іншими компонентами страви.
- Присипте соус обраними спеціями, покладіть томатну пасту і перемішайте. Тримайте суміш на плиті, поки всі інгредієнти не стануть м’якими і не випарується волога, що виділилася з грибів.
- Перекладіть отриману масу в блендер і подрібніть, але не дуже сильно.
- За цей час відваріть спагетті майже до м’якості і подавайте їх разом з пісним соусом.
Паста Болоньєзе – дивовижне блюдо, яке, незважаючи на назву з претензією на витонченість, готується легко, виходить смачним і підходить для будь-якого випадку.