Spaghetti Карбонара — одне з найбільш поширених страв в Італії. Проста ситна, неймовірно смачна за рахунок густого соусу з насиченим смаком і ароматом паста карбонара улюблена у всіх італійських куточках, а тому чи варто дивуватися тому, що авторство цієї страви приписують собі в різних регіонах Італії? Ми розповімо, що являє собою справжнє італійське блюдо паста алла карбонара, як воно народилося, які варіації має в даний час і як приготувати пасту карбонара на звичайній кухні.
Паста карбонара — класичне виконання з беконом і вершками
Паста карбонара рецепт з беконом і вершками — це популярний і поширений рецепт не тільки в Італії, але і в Росії. Справді, що може бути смачніше підсмаженого бекону, присмаченого свіжими вершками і сиром? А адже це справжня історична рецептура, яку придумали родоначальники страви — вільні вугільники Італії, які добували carbone (іт.) — деревне вугілля, а тому змушені більшу частину життя проводити в лісах. Вони і придумали для себе їжу з шматочків копченого сала і грудинки, пасти, яка довго зберігалася і не псувалася, а також овечого сиру. Запашні в котлі кубики м’яса, зварена там же паста та натертий сир складали цю нехитру їжу, яка дійшла до нашого часу.
Отже, щоб приготувати пасту карбонара, нам знадобиться:
350 г макаронних виробів;
2 ст. л. вершків;
4 яйця;
2 ст. л. олії;
по дрібці свіжого чорного перцю і меленого мускатного горіха;
сіль;
пару зубчиків часнику;
100 г нарізаного смужками бекону;
сир пармезан — за бажанням.
Важливо! Це рецепт справжньої італійської пасти, тому щоб зберегти його справжність, береться лише оливкова олія, макаронні вироби з пшениці твердих сортів. Неодмінно не забудьте мускатний горіх. Ми звикли використовувати пармезан, він і наводиться нижче, але італійці готують карбонару з сиром Пекоріно.
У каструлю налити води, підсолити і зварити за всіма правилами макарони.
Поки вони варяться, в сковороді в антипригарним покриттям обсмажити часник на столовій ложці олії.
Додати до нього нарізаний кубиками бекон.
Підсмажте його не більш пару хвилин, щоб шматочки не встигли затвердіти.
Збовтати окремо в посудині, спеції, долити вершки і перемішати. Поки відставити убік. Порада: Для тих, хто обожнює соус для спагетті, можна збільшити кількість вершків.
Злийте воду з макаронів, макарони перекладіть на сковороду з беконом і часником і трохи прогрійте все разом.
Зверху вилийте суміш яєць, вершків і швидко перемішайте. Прогрійте ще трохи до повного з’єднання макаронів і соусу і до моменту, поки яйця почнуть трохи загуснути, але не згорнутися від гарячих макаронів.
На макарони, за бажанням, потріть сир пармезан.
Замінюємо бекон шинка
Бекон можна замінити частково або повністю на шинку. Вийде теж дуже добре, особливо якщо не скупитися на вершки.
Знадобиться:
півлітра 10-процентних вершків;
500 г макаронів;
300 г сиру (пармезан або овечий);
300 г шинки;
200 г бекону (або такий же обсяг шинки);
за смаком сіль, перець, інші спеції;
3 яйця;
ложку оливкової олії.
Ваші дії:
Відваріть в підсоленій воді макаронні вироби — пір’я, «спіральки», спагетті. Можна не доварювати макарони до повної готовності — вони повинні бути трохи твердоваты — як кажуть італійці, аль-денте.
Тим часом плесни на розігріту сковорідку трохи оливкової олії і обсмажимо нарізані смужками або кубиками шинку і бекон.
Збити трохи сіль з яйцями і приправами, але не до пишноти, а щоб було рівномірно, додати вершки. Натерти сир і покласти в суміш половину. Перемішати.
Макарони відкинути і швидко викласти в сковорідку з м’ясними продуктами. Перемішати, влити змішані вершки з яйцями. Все знову акуратно змішати, щоб соус обволік цілком макарони.
Викласти в порційні тарілки, посипавши зверху другою половиною сиру. Добре поєднуються листя руколи.
У даному рецепті соло куряче філе (200 г), воно замінює бекон і зобов’язує використовувати при приготуванні часник.
На 300 р макаронів потрібно:
півсклянки вершків;
3 яйця;
пару зубків часнику;
3 ст. л. оливкової олії;
50 г пармезану або іншого твердого сиру;
сіль, перець мелений, базилік.
Готуємо так:
На маслі обсмажити до готовності невеликі шматочки філе.
Додаємо в сковороду дрібно порубаний часник, смажимо пару хвилин.
Додаємо сіль і вершки, не додаючи вогню, щоб вершки не згорталися.
Окремо відварюємо макарони, додавши у воду сіль і трохи рослинного масла.
Для соусу збиті яйця, солимо, перчимо, додаємо в них тертий сир і базилік.
Готові макарони відкидаємо, кладемо на сковороду, прогріваємо і заливаємо яєчно-вершковою сумішшю.
Прогрів кілька хвилин на самому малому вогні, подаємо гарячими, посипавши зверху меленим перцем.
Доповнюємо рецепт грибами
Якщо в будинку є трохи печериць, можна збагатити рецепт приготування карбонара з беконом. Для цього беремо по 200 г макарони спагетті, грибів, вершків, пару яєць, 100 сиру і бекону, трохи перцю і солі і пару ложок рослинного масла.
Відварити макарони.
На олії злегка обсмажити гриби і м’ясні продукти.
Збити яєчно-вершкову суміш, приправивши її сиром і спеціями і прогріти, не доводячи яйця до згортання.
З’єднати всі з макаронами.
При подачі посипати дрібною сирної стружкою.
Варіанти соусу
Італійці нерідко замість вершків додають сухе біле вино, від цього соус стає ще більш пікантним. Щоб зберегти вершковий смак, можна за відсутністю вершків влити трохи молока.
Ще один варіант соусу запропонував знаменитий кулінар Джеймі Олівер. Він наполягає на тому, щоб замість бекону використовувалася сиров’ялена щоковина свиняча, в якій мало м’яса та багато жиру. Цей жир слід витопити, поклавши невеликі брусочки сала на холодну сковороду. Так витопиться швидше. Далі в піджарку додається одночасно і великий зубок розчавленого часнику (він віддасть свій аромат і його потрібно буде потім прибрати). Збагачуємо смак свіжомеленим перцем. А тепер головне в цьому соусі: ніяких вершків! Під сковородою загасили вогонь, і в неї ми додаємо макарони разом із залишками води, в якій вони варилися. Це важливо — жир і вода стають емульсією! В неї додають збиті з сиром і сіллю яйця і знову перемішуються з макаронами. При необхідності додаємо ще трохи води з-під макаронів і прогріваємо, не допускаючи згортання жовтків. Виходить чудовий соус, який ні в чому не поступиться вершкового!