Паста карбонара – 4 рецепти з беконом і вершками

Spaghetti Карбонара — одне з найбільш поширених страв в Італії. Проста ситна, неймовірно смачна за рахунок густого соусу з насиченим смаком і ароматом паста карбонара улюблена у всіх італійських куточках, а тому чи варто дивуватися тому, що авторство цієї страви приписують собі в різних регіонах Італії? Ми розповімо, що являє собою справжнє італійське блюдо паста алла карбонара, як воно народилося, які варіації має в даний час і як приготувати пасту карбонара на звичайній кухні.

Паста карбонара — класичне виконання з беконом і вершками

Паста карбонара рецепт з беконом і вершками — це популярний і поширений рецепт не тільки в Італії, але і в Росії. Справді, що може бути смачніше підсмаженого бекону, присмаченого свіжими вершками і сиром? А адже це справжня історична рецептура, яку придумали родоначальники страви — вільні вугільники Італії, які добували carbone (іт.) — деревне вугілля, а тому змушені більшу частину життя проводити в лісах. Вони і придумали для себе їжу з шматочків копченого сала і грудинки, пасти, яка довго зберігалася і не псувалася, а також овечого сиру. Запашні в котлі кубики м’яса, зварена там же паста та натертий сир складали цю нехитру їжу, яка дійшла до нашого часу.

Отже, щоб приготувати пасту карбонара, нам знадобиться:

  • 350 г макаронних виробів;
  • 2 ст. л. вершків;
  • 4 яйця;
  • 2 ст. л. олії;
  • по дрібці свіжого чорного перцю і меленого мускатного горіха;
  • сіль;
  • пару зубчиків часнику;
  • 100 г нарізаного смужками бекону;
  • сир пармезан — за бажанням.

Важливо! Це рецепт справжньої італійської пасти, тому щоб зберегти його справжність, береться лише оливкова олія, макаронні вироби з пшениці твердих сортів. Неодмінно не забудьте мускатний горіх. Ми звикли використовувати пармезан, він і наводиться нижче, але італійці готують карбонару з сиром Пекоріно.

Дивіться також:  Спрінг роли – 12 рецептів приготування

Приступаємо до роботи:

  • У каструлю налити води, підсолити і зварити за всіма правилами макарони.
  • Поки вони варяться, в сковороді в антипригарним покриттям обсмажити часник на столовій ложці олії.
  • Додати до нього нарізаний кубиками бекон.
  • Підсмажте його не більш пару хвилин, щоб шматочки не встигли затвердіти.
  • Збовтати окремо в посудині, спеції, долити вершки і перемішати. Поки відставити убік. Порада: Для тих, хто обожнює соус для спагетті, можна збільшити кількість вершків.
  • Злийте воду з макаронів, макарони перекладіть на сковороду з беконом і часником і трохи прогрійте все разом.
  • Зверху вилийте суміш яєць, вершків і швидко перемішайте. Прогрійте ще трохи до повного з’єднання макаронів і соусу і до моменту, поки яйця почнуть трохи загуснути, але не згорнутися від гарячих макаронів.
  • На макарони, за бажанням, потріть сир пармезан.
  • Замінюємо бекон шинка

    Бекон можна замінити частково або повністю на шинку. Вийде теж дуже добре, особливо якщо не скупитися на вершки.

    Знадобиться:

    • півлітра 10-процентних вершків;
    • 500 г макаронів;
    • 300 г сиру (пармезан або овечий);
    • 300 г шинки;
    • 200 г бекону (або такий же обсяг шинки);
    • за смаком сіль, перець, інші спеції;
    • 3 яйця;
    • ложку оливкової олії.

    Ваші дії:

  • Відваріть в підсоленій воді макаронні вироби — пір’я, «спіральки», спагетті. Можна не доварювати макарони до повної готовності — вони повинні бути трохи твердоваты — як кажуть італійці, аль-денте.
  • Тим часом плесни на розігріту сковорідку трохи оливкової олії і обсмажимо нарізані смужками або кубиками шинку і бекон.
  • Збити трохи сіль з яйцями і приправами, але не до пишноти, а щоб було рівномірно, додати вершки. Натерти сир і покласти в суміш половину. Перемішати.
  • Макарони відкинути і швидко викласти в сковорідку з м’ясними продуктами. Перемішати, влити змішані вершки з яйцями. Все знову акуратно змішати, щоб соус обволік цілком макарони.
  • Викласти в порційні тарілки, посипавши зверху другою половиною сиру. Добре поєднуються листя руколи.
  • Дивіться також:  Ліниві пельмені — 6 рецептів

    Спагетті карбонара з додаванням курячого м’яса

    У даному рецепті соло куряче філе (200 г), воно замінює бекон і зобов’язує використовувати при приготуванні часник.

    На 300 р макаронів потрібно:

    • півсклянки вершків;
    • 3 яйця;
    • пару зубків часнику;
    • 3 ст. л. оливкової олії;
    • 50 г пармезану або іншого твердого сиру;
    • сіль, перець мелений, базилік.

    Готуємо так:

  • На маслі обсмажити до готовності невеликі шматочки філе.
  • Додаємо в сковороду дрібно порубаний часник, смажимо пару хвилин.
  • Додаємо сіль і вершки, не додаючи вогню, щоб вершки не згорталися.
  • Окремо відварюємо макарони, додавши у воду сіль і трохи рослинного масла.
  • Для соусу збиті яйця, солимо, перчимо, додаємо в них тертий сир і базилік.
  • Готові макарони відкидаємо, кладемо на сковороду, прогріваємо і заливаємо яєчно-вершковою сумішшю.
  • Прогрів кілька хвилин на самому малому вогні, подаємо гарячими, посипавши зверху меленим перцем.
  • Доповнюємо рецепт грибами

    Якщо в будинку є трохи печериць, можна збагатити рецепт приготування карбонара з беконом. Для цього беремо по 200 г макарони спагетті, грибів, вершків, пару яєць, 100 сиру і бекону, трохи перцю і солі і пару ложок рослинного масла.

  • Відварити макарони.
  • На олії злегка обсмажити гриби і м’ясні продукти.
  • Збити яєчно-вершкову суміш, приправивши її сиром і спеціями і прогріти, не доводячи яйця до згортання.
  • З’єднати всі з макаронами.
  • При подачі посипати дрібною сирної стружкою.
  • Варіанти соусу

  • Італійці нерідко замість вершків додають сухе біле вино, від цього соус стає ще більш пікантним. Щоб зберегти вершковий смак, можна за відсутністю вершків влити трохи молока.
  • Ще один варіант соусу запропонував знаменитий кулінар Джеймі Олівер. Він наполягає на тому, щоб замість бекону використовувалася сиров’ялена щоковина свиняча, в якій мало м’яса та багато жиру. Цей жир слід витопити, поклавши невеликі брусочки сала на холодну сковороду. Так витопиться швидше. Далі в піджарку додається одночасно і великий зубок розчавленого часнику (він віддасть свій аромат і його потрібно буде потім прибрати). Збагачуємо смак свіжомеленим перцем. А тепер головне в цьому соусі: ніяких вершків! Під сковородою загасили вогонь, і в неї ми додаємо макарони разом із залишками води, в якій вони варилися. Це важливо — жир і вода стають емульсією! В неї додають збиті з сиром і сіллю яйця і знову перемішуються з макаронами. При необхідності додаємо ще трохи води з-під макаронів і прогріваємо, не допускаючи згортання жовтків. Виходить чудовий соус, який ні в чому не поступиться вершкового!
  • Прокрутка до верху