Правильно приготовлена паста з беконом – відмінний варіант швидкого і при цьому вишуканої страви. Він підійде і для святкового столу, і для повсякденного обіду. Головне, вибрати для такого частування якісні макаронні вироби.
Класичний рецепт пасти з беконом
Склад компонентів:
- спагетті – 200 – 250 м;
- бекон – 120 – 150 г;
- вершки для збивання – ½ ст.;
- жовтки сирих яєць – 4 шт.;
- свіжий часник – 3 – 4 зубки;
- твердий тертий сир – 50 – 70 г;
- свіжа петрушка, сіль, білий перець – за смаком.
Приготування:
- М’ясо порізати тонкими приблизно однаковими за розміром смужками.
- Листя свіжої петрушки обірвати зі стебел. Дрібно порізати. Також подрібнити і свіжий часник.
- У глибокій сковорідці розігріти будь-який жир. Обсмажити на ньому смужки бекону до рум’яності. Достатньо буде 2 – 3 хвилин.
- Відразу висипати в ємність часник.
- Ще через пару хвилин обжарювання всипати подрібнену зелень і відразу зняти сковороду з плити.
- Жовтки змішати з дрібно тертим сиром і вершками. Додати сіль, білий мелений перчик.
- Зварити спагетті до готовності, відповідно до інструкції. Дуже важливо не перетримати їх у воді!
- Відправити спагетті в сковороду з беконом. Відразу все полити соусом. Змішати. Залишити на вимкненій плиті на 3-4 хвилини.
Подати спагеті у вершковому соусі прямо в сковороді. Можна додатково засипати їх зверху подрібненим сиром.
З додаванням грибів
Склад компонентів:
- макаронні вироби – 200 г;
- очищені печериці – 200 г;
- пармезан – 150 г;
- бекон – 100 г;
- жирні вершки – 2/3 ст.;
- свіжий часник – 3 – 4 зубчики;
- цибуля – 2 головки;
- сирі яєчні жовтки – 3 шт.;
- вершковий жир – 1 мал. ложка;
- рафінована олія;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Нарізати часник дрібними кубиками. Смажити його півхвилини на сковороді з рідким маслом або жиром.
- Туди ж додати тонкі смужки бекону. Готувати їх, поки з шматочків не почне вытапливаться жир.
- В іншому посуді обсмажити дрібні кубики цибулі і пластинки очищених грибів.
- Вилити до цибульно-грибний обжарке вершки (залишити 50 мл). Все посолити, додати спеції. Змішати із заздалегідь обсмаженим беконом.
- Збити жовтки з сіллю. Додати тертий сир. Перемістити масу в сковороду. Прогріти до розчинення сиру.
- Додати в соус обжарку з м’ясом, цибулею, грибами.
- Окремо відварити вибрані макаронні вироби. Полити їх соусом.
Знімати пробу з частування з беконом і грибами гарячим.
У томатному соусі
Склад компонентів:
- бекон – 120 – 150 г;
- паста – 450 г;
- черешок селери – 1 шт.;
- томати – 900 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 – 3 зубки;
- італійська приправа сіль.
Приготування:
- Порубати бекон середніми кубиками.
- Також подрібнити сиру цибулю, черешок селери. Часник порубати дрібніше.
- Помідори звільнити від шкірки. Видалити з них серединку з насінням. Порізати.
- На сильному вогні обсмажити м’ясо з селерою, цибулею. Через 5 – 6 хвилин зменшити нагрів плити, додати часник і томати.
- Всипати сіль, приправу. Готувати масу ще 12 хвилин.
Окремо відварити пасту. Змішати її з приготованим гарячим соусом.
Паста з беконом і куркою
Склад компонентів:
- бекон – 200 – 230 г;
- паста – 300 г;
- філе курятини – 300 г;
- жирні вершки – 70 мл;
- подрібнений пармезан – 60 г;
- яйця – 2 шт.;
- сіль, пахучі трави.
Приготування:
- Курятину порізати мініатюрними шматочками. Обсмажити на будь-якому жирі до легкої рум’яності.
- Зварити пасту по інструкції на упаковці.
- У маленькій каструльці змішати вершки, сир, вміст сирих яєць, сіль, трави. Прогріти компоненти разом.
- Бекон дуже дрібно порізати і відправити в соус. Прогріти масу пару хвилин, але не доводити до кипіння.
Викласти на тарілку готову пасту. Зверху розташувати шматочки птиці і ніжний вершковий соус. Вийшло блюдо з беконом і куркою подати гарячим.
Покрокове приготування з сиром
Склад компонентів:
- паста – 250 г;
- вершки (10%) – 2/3 склянки;
- бекон – 100 г;
- подрібнений сир – 30 г;
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- сіль, часник і перець.
Приготування:
- Зварити пасту до готовності в солоній воді.
- Окремо дрібно порубати бекон і цибулю. Засмажити їх на сковорідці з будь-яким жиром до золотистого відтінку.
- Вершки підігріти. Змішати їх з окремо збитими сирими яйцями і подрібненим сиром. Посолити. Всипати сухий часник.
Готову пасту викласти на тарілки. Зверху розподілити зажарку і вершковий соус. Відразу подати до обіду з порцією свіжого салату.
Як зробити зі сметаною
Склад компонентів:
- паста (коротка) – 450 г;
- копчений бекон – 6 смужок;
- сметана – 2 ст.;
- сир – 1,5 ст.;
- сіль.
Приготування:
- Молочні продукти варто брати середньої жирності. Слід заздалегідь включити духовку розігріватися до 170 градусів.
- Пасту (коротку) зварити до готовності інструкції з пачки.
- Бекон тонко порізати і смажити на сковорідці без жиру до хрусткого стану.
- Пасту викласти в жароміцну ємність. Перемішати її з підсоленою сметаною.
- Зверху розподілити сир і шматочки бекону.
Готувати страву в духовці 6 – 7 хвилин.
Спагетті з соусом песто і беконом
Склад компонентів:
- спагетті (твердих сортів) – 230 г;
- вершки (20%) – 180 мл;
- песто – 1 мал. ложка;
- подрібнений пармезан – ½ ст.;
- бекон – 100 г;
- сіль і перець.
Приготування:
- Зварити макаронні вироби в солоній воді. Відкинути на друшляк.
- М’ясо дрібно нарізати і приготувати з нього рум’яну обжарку. Зайвий жир додавати в сковороду не потрібно.
- До вже румяному бекону перекласти песто. Влити вершки. Залишити масу на мінімальному вогні до загусання молочного продукту.
- Готові макарони розкласти на тарілки. Додати до них вийшов густий соус.
Зверху посипати частування перцем і пармезаном.
Готуємо з брокколі
Склад компонентів:
- будь-які макарони – 600 г;
- брокколі – 600 г;
- бекон – 130 – 150 м;
- свіжий/гранульований часник – 2 зубчики;
- подрібнений пармезан – 70 г;
- вершковий і рослинний жир – по 2 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Розібрати капусту на «парасольки». Залити водою, додати сіль і варити до розм’якшення. Досить буде 3-4 хвилин в окропі. Бажано максимально коротко обрізати тверді стебла.
- На суміші масел засмажити дуже дрібно порізане м’ясо. Всипати в масу свіжий часник, подрібнений будь-яким зручним чином. Можна використовувати як свіжий, так і сухий.
- Коли всі інгредієнти зарум’яняться, злити зі сковорідки більшу частину жиру.
- Надіслати до м’яса суцвіття капусти. Посолити за смаком. Можна використовувати будь-які улюблені ароматні трави.
- Смажити компоненти разом 2 – 3 хвилини.
- Окремо зварити до готовності вибрані макарони.
- Злити з них воду і пересипати продукт в сковорідку з м’ясом і капустою.
- Перемішати інгредієнти і тушкувати разом пару хвилин. Броколі в підсумку повинна стати дуже м’якою. Якщо це довго не відбувається, можна порізати суцвіття дрібніші.
- Якщо немає необхідності рахувати калорії, на цьому етапі варто додати в сковорідку ще шматочок олії. А також – засипати подрібненим сиром. Чим більше його буде, тим смачніше.
Готове частування за бажанням прикрасити зеленню і подати до столу.
З фетучіні
Склад компонентів:
- фетучіні – 130 г;
- бекон – 100 г;
- сири (Пекоріно і Грана Падано) – по 100 г;
- яйце – 1 ціле + жовток;
- масло оливи – 2 ст. л.;
- сіль і італійські трави.
Приготування:
- Зварити фетучіні до повної готовності по інструкції на пачці. В процесі злегка підсолити. На вказану кількість макаронних виробів потрібно розрахувати 2 л води.
- В окремому посуді збити ціле яйце з додатковим жовтком. Суміш повинна стати однорідною та почати пінитися.
- Сир двох видів подрібнити за допомогою самих дрібних терок.
- Висипати їх до яєчної суміші. Відразу все посолити і поперчити.
- Свіжий бекон порізати соломкою. Засмажити на невеликій кількості олії оливи. Шматочки повинні стати хрустким і рум’яними.
- Готове м’ясо потрібно викласти на паперові рушники і дочекатися, щоб з бекону скло все зайве масло.
- Зі сковорідки злити жир, але не мити її. Повернути в ємність м’ясо. Туди ж викласти готові фетучіні.
- Залити яєчною сумішшю, просолити і погріти півхвилини. При цьому потрібно постійно активно перемішувати компоненти. Якщо цього не зробити, яйце відразу згорнеться.
Розкласти частування по тарілках і щедро присипати італійськими травами. Можна розподілити зверху додатково порцію подрібненого пармезану.
Паста «Карбонара» з беконом і вершками
Склад компонентів:
- паста – 200 г;
- копчений бекон – 120 г;
- часник – за смаком;
- вершки (20% і вище) – 1 повний стакан;
- сирі яєчні жовтки – 3 шт.;
- подрібнений пармезан – 70 г;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Щоб приготувати пасту Карбонара з беконом і вершками, насамперед потрібно розігріти на великій сковорідці порцію будь-якого жиру.
- Всипати до нього дуже дрібно порізаний часник. Його потрібно саме рубати ножем, а не використовувати для подрібнення тертку або прес.
- Готувати часник на сковорідці декілька хвилин.
- Додати до нього тонкі смужки бекону. Їх можна замінити звичайною шинкою.
- Обсмажувати інгредієнти разом 5 – 6 хвилин при постійному помішуванні.
- Окремо відварити пасту. Для обговорюваного частування відмінно підійдуть тальятеллі. Паста готується в солоній воді. У підсумку вона повинна залишитися злегка неповноцінній.
- Окремо перемішати подрібнений сир, вершки, яєчні жовтки. Злегка збити масу віночком.
- Вилити її в сковорідку до бекону. Туди ж відправити пасту.
Потомити інгредієнти пару хвилин до повної готовності макаронних виробів.
Незалежно від вибраного рецепту, важливо вибирати якісну пасту. Це повинні бути макаронні вироби з твердих сортів пшениці. Бажано – італійські.