Простий і дуже смачний варіант обіду — паста з фаршем. Урізноманітнити страва вдасться за допомогою соусів і овочів. М’ясо для такого частування можна вибирати будь-яку, по своєму смаку.
Паста з фаршем і томатною пастою
Набір інгредієнтів: 330 г томат-пасти, 420 г свино-яловичого фаршу, 2 ріпчасті цибулини, сіль, щіпка орегано.
- Цибуля мельчится мініатюрними шматочками і обсмажується на розігрітому жирі до напівготовності.
- Далі до нього додається фарш, сіль і орегано. Разом продукти смажать до повної готовності м’яса, після чого до них викладається паста з помідорів.
- Макарони відварюють 2 хвилини при сильному кипінні, потім вогонь вимикається і вони наполягають на воді 6-7 хвилин.
- Готова паста розкладається по тарілках. Зверху розподіляється вміст сковороди.
Паста з фаршем і томатною пастою прикрашається дрібно нарубаним зеленою цибулею.
Традиційний варіант по-флотськи
Набір інгредієнтів: 170 г макаронних виробів, 270 г будь-якого фаршу, велика ріпчаста цибулина, сіль, будь-які спеції.
- Цибуля довільно мельчится і рум’яниться на розігрітому жирі.
- До овочу відправляється м’ясо. Разом компоненти смажаться до зміни кольору фаршу. Щоб останній не злипався, в процесі приготування його великі грудки потрібно періодично розбивати лопаткою. В самому кінці фарш солиться і присмачується будь-якими спеціями.
- Макарони відварюють до готовності і викладаються в сковорідку з м’ясом. Складові добре перемішуються.
Щоб зробити зовнішній вигляд страви ще більш апетитним, воно посипається подрібненою зеленню.
Спагетті Болоньєзе
Набір інгредієнтів: 570 г помідорів у власному соку і 5 шт. свіжих, 2 гілки селери, півкіло яловичого фаршу, 5-6 ст. л. дрібно тертого Пармезану, біла ріпчаста цибулина, сіль, 5-6 ст. л. маложирных вершків, 4-5 листочків свіжого базиліка, масло оливи, півкіло спагетті.
- Кубики цибулі обсмажуються до м’якості на оливковій олії. До них викладаються дрібно нарізані шматочки селери і консервовані томати. Маса добре перемішується і нудиться 15-17 хвилин на середньому вогні при досить частому помішуванні.
- У соус вливаються вершки, додається сіль і подрібнений базилік.
- В окремій сковорідці фарш обсмажується з сіллю. У нього викладається вийшов на другому кроці соус.
- У суміш відправляються крупно нарізані помідори без плодоніжки. Складові тушкують до розм’якшення томатів.
- Спагетті варяться в окропі до розм’якшення, а потім викладаються в красиві тарілки і щедро поливається соусом
Перед подачею до столу паста Болоньєзе з фаршем присмачується тертим Пармезаном.
Паста з курячим фаршем
Набір інгредієнтів: 270 г макаронів-пір’я, 230 г курячого фаршу, велика ріпчаста цибулина, 2-3 часникового зубчики, сіль, мелена солодка паприка.
- Пір’я ставляться варитися у солоному окропі.
- Лук і свіжий часник нарізати, як зручно господині, після чого обсмажуються до апетитної рум’яності.
- У масу додається фарш і всі продукти смажать разом при частому помішуванні.
- Готове м’ясо солиться і присипається меленою паприкою.
- Далі воно перекладається до вже сварившимся і злитим від води макаронів.
Відразу після перемішування частування можна подавати гостям.
З додаванням грибів
Набір інгредієнтів: півкілограма будь-якого м’ясного фаршу, 180 г домашньої сметани, півлітра жирного молока, по 170 г печериць і пасти, 260 мл фільтрованої води, яловичий бульйонний кубик, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, мелена паприка, сіль.
- Спочатку на розігрітій олії до рум’яності обсмажуються пластинки грибів. Далі вони перекладаються на окрему тарілку, а в жирі, що залишився готується фарш.
- Обсмажені інгредієнти перекладають у каструлю, заливаються водою і молоком. До них надсилаються інші, заявлені в рецепті компоненти, крім сметани. Кукурудзяний крохмаль попередньо розвести у невеликій кількості води.
- Страва готується до тих пір, поки соус не стане помітно гущі. Після цього в нього додається сметана і маса залишається на вогні ще на пару хвилин.
- Паста відварюється до готовності і розкладається порційно. Зверху виливається вийшов соус.
Подається паста з фаршем і грибами гарячої.
Запіканка з пасти з фаршем
Набір інгредієнтів: 260 г Моцарели і Рікотти, 420 г макаронних виробів, велика цибулина, 630 г томатів у власному соку, свіжий часник, півкіло свинячого фаршу, 80 г тертого Пармезану, велике яйце, 1,5 ст. соусу з помідорів, сіль.
- Цибулю і часник мельчатся і обсмажуються на олії оливи до появи приємного аромату. Сюди ж переміщається подрібнене м’ясо.
- Вміст ємності смажиться до повної готовності фаршу. Суміш солиться.
- У сковорідку переміщається паста з томатів і консервовані помідори. Маса тушкується на середньому вогні ще 7-8 хвилин, поки соус не загусне.
- Макарони відварюють до напівготовності.
- Всі використовувані види сирів дрібно труться, змішуються в мисці і заливаються сирим яйцем. Ця маса з’єднується з макаронними виробами.
- Основа запіканки перекладається в підготовлену форму. Зверху розподіляється м’ясний соус.
- За смаком можна присипати майбутнє частування тертим сиром.
Запікається частування 20-25 хвилин в добре розігрітій духовці.
По-італійськи
Набір інгредієнтів: 4 ст. ложки пасти з помідорів, велика ріпчаста цибулина, 230-260 г м’ясного фаршу, 120 г спагетті, пучок базиліка, сіль, 70 г в’ялених томатів, масло оливи.
- У підсоленій киплячій воді з 1 ст. л. олії оливи варяться до напівготовності макаронні вироби.
- На розігрітому жирі спочатку обсмажується тільки довільно нарізану цибулю. Потім овоч готується разом з фаршем.
- У сковорідку виливається томат-паста, додається сіль, в’ялені помідори і мелений базилік.
- З гарячим соусом змішуються спагетті. Потрібно дати страві настоятися кілька хвилин.
Спагетті з фаршем по-італійськи можна подати навіть до святкового столу, якщо придумати для частування оригінальне оформлення.
Карбонара з фаршем
Набір інгредієнтів: 330 г спагеті, 180 г будь-якого фаршу (краще всього — змішаного), 160 мл жирних вершків, 130 г Пармезану, 3 сирих яйця, мелений базилік, сіль.
- Фарш солиться, перчится, добре розминається виделкою і викласти на сковорідку з будь-яким розігрітим жиром. У процесі смаження м’ясо потрібно постійно помішувати, щоб воно не злипалося в один клубок.
- Для соусу вершки з’єднуються з 3 жовтками, присаливаются і збиваються. В результаті суміш повинна почати злегка пузиритися.
- У соус відправляється тертий сир. Після чергового перемішування вершкова маса виливається до фаршу.
- Потрібно нагрівати суміш на повільному вогні при частому помішуванні, поки вона не загусне.
- Макарони відварюють до напівготовності і викладаються в гарячий соус.
Паста буде настоюватися під кришкою 15-17 хвилин, після чого її можна відразу ж подавати гостям.
У вершковому соусі
Набір інгредієнтів: 420 г спагетті і курячого фаршу, по 90 г жирних вершків і напівтвердого сиру, будь ароматні трави за смаком, 1 ст. л. пасти з томатів, сіль, невелика ріпчаста цибулина.
- Курячий фарш солиться, змішується з вибраними спеціями і обсмажується на розігрітому маслі. Коли він змінить свій колір, можна додавати до нього подрібнену цибулю, сіль і спеції.
- У масу вводяться вершки, після чого вона залишається нудитися на невеликому вогні до загусання. В останню чергу в соус викладається паста з томатів.
- Спагетті варяться до готовності і змішуються з вмістом сковорідки.
Перед подачею до столу порції страви рясно посипаються тертим сиром.
Паста з фаршем та сиром
Набір інгредієнтів: 480 г фаршу з яловичини, цибуля-ріпка (1 шт.), сіль, 2 склянки макаронів-рожков, яловичого бульйону і стільки ж молока, по 1 ч. л. цибулевого і часникового порошку, а також цукру, 3 ст. л. пасти з томатів, ціла ріпчаста цибулина, мелена паприка, 330 г напівтвердого сиру.
- Фарш обсмажується до готовності з дрібними шматочками цибулі. До нього викладається паста з помідорів, цукор-пісок, паприка, часниковий і цибульний порошок.
- Готове м’ясо прямо в сковороді заливається бульйоном і молоком.
- До нього надсилаються і сирі макарони.
- Після закипання вогонь під сковородою зменшується до мінімуму і маса гаситься 10-13 хвилин.
- За хвилинку до готовності частування воно посипається тертим сиром.
Сковорідка залишається на плиті, поки сирна стружка повністю розтопиться.
Гнізда з макаронів з фаршем
Набір інгредієнтів: 12 «гнізд», півкіло будь-якого складеного фаршу, по 2 ст. л. пасти з томатів і жирної сметани, 2 ріпчасті цибулини, сіль, велика морквина, 160 г сиру, будь-які спеції.
- Для начинки з’єднується фарш з подрібненою цибулею. Маса солиться.
- Гнізда відварюють до напівготовності і викладаються в промаслений форму для запікання.
- Для соусу до рум’яності обсмажуються нарізані овочі. До них відправляється сметана соус з томатів. Разом інгредієнти готуються ще 3-4 хвилини.
- У сковорідку додається 1 ст. води, сіль і спеції. Коли суміш закипить, соус готовий.
- На середину гнізд викладається сирий фарш, а зверху заготовки поливаються приготованим соусом.
Гнізда посипаються тертим сиром і запікається близько години в жаркій духовці.
З фаршем і овочами
Набір інгредієнтів: 420-440 г спагеті, півкіло будь-якого складеного фаршу, 2 болгарських перчика, морквина, 2 ріпчасті цибулини, 2 помідора, 5-6 часникових зубчиків, 5 ст. л. пасти з томатів, сіль.
- Спочатку до напівготовності обсмажується підсолений фарш.
- Потім в сковороду до м’яса по черзі додаються овочі. Першим ділом — подрібнені цибуля та морква. Далі — шматочки томатів і роздавлений часник. І, нарешті, брусочки солодкого перцю.
- Після додавання кожного нового інгредієнта маса обсмажується 3-4 хвилини.
- Соус змішується з пастою з томатів, досаливается і нудиться під кришкою 15-17 хвилин.
- Спагетті варяться до готовності.
Можна змішати макаронні вироби з приготованим соусом або подавати їх окремо.