Паста з грибами у вершковому соусі – це шедевр італійської кухні. Однак він давно увійшов у список улюблених страв у господинь різних країн світу. У нас же макарони з підливою (адже це і є, по суті, паста) не назвеш чимось дивовижним, але приготувати їх можна так, що складеться відчуття прийому їжі в якомусь ресторанчику Італії. Отже, розберемо кілька найбільш вдалих рецептів приготування справжньої італійської пасти.
Класична паста з грибами у вершковому соусі
Так, в італійських ресторанах саму пасту готують кухарі. Ми ж не будемо викручуватись так і використовуємо якісні покупні макарони.
Продукти:
- 200 г спагеті або інший, що придивилася вам, пасти;
- 200 г грибів шампіньйонів;
- цибуля — 1 головка;
- часник — 2 зубки;
- сир, бажано, Пармезан — 60 г;
- вершки — 150 грам;
- оливкова або інше олію;
- трави.
Готуємо:
- Почнемо з приготування пасти. Відварюємо її, згідно інструкції на упаковці. Її не потрібно доводити до повної готовності — вона «дійде» вже на сковороді з соусом.
- Тим часом чистимо цибулю, часник і миємо гриби. Все ріжемо дрібно, гриби — пластинками.
- Розігріваємо сковороду, вливаємо туди оливкова олія і починаємо обсмажувати часник. Далі додаємо до нього цибулю і чекаємо, поки він не стане напівпрозорим.
- На сковороду з цибулею відправляємо гриби і смажимо до повного випаровування води, що виділилася з грибів.
- Тим часом трьом на дрібній тертці сир, а вірніше, його половину, і додаємо стружку в гриби.
- Тепер вливаємо 20% вершки і чекаємо, поки грибний соус закипить. Додаємо половину натертого сиру і соус готовий.
Додаємо в сковороду з соусом вже готові макарони і протушиваем їх ще 2 хвилини. Готово!
Готуємо з додаванням креветок
Який італійський рецепт обходиться без морепродуктів? Креветки – пристрасть італійців. Не дивно, що в пасті з грибами вони теж присутні.
Інгредієнти:
- цибуля — 1 головка;
- гриби — 200 г;
- паста феттучині або інші макарони — півкіло;
- креветки — 200 г;
- вершків — 100 мл;
- масло для обсмажування.
Приготування:
- Спочатку приготуємо самі макарони.
- Тепер чистимо й нарізаємо цибулю, відправляємо його після цього на сковороду з нагрітою олією. Обсмажуємо до рум’яності.
- До цибулі висипаємо нарізані невеликими шматочками гриби і тушкуємо, щоб википіла вся вода.
- Саме час влити вершки і готувати ще близько 7 хвилин.
- Попередньо відварені і почищені креветки додаємо в сковороду з підготовленим соусом і обсмажуємо в ньому ще 2 хвилини.
На тарілку викладаємо макарони, а зверху поливаємо їх свіжоприготованим вершковим соусом з морепродуктів і грибами.
Італійська паста з печерицями у вершковому соусі
Звичайно, для пасти можна брати всякі гриби. Однак печериця є «класикою жанру». У цьому рецепті побалуємо себе і будемо використовувати справжню італійську пасту.
Список продуктів:
- 300 г італійської пасти;
- печериці — 400 г (або свіжі або заморожені);
- півлітра вершків 10%;
- Пармезан — брусочок до 100 м;
- цибуля — 1-2 головки;
- масла до 30 м;
- трави улюблені й сіль.
Готуємо:
- Звичайно ж, спочатку ми приготуємо пасту, слідуючи тій інструкції, що дана на упаковці.
- Тепер соус. Цибулю, гриби очистити і тонко ріжемо.
- На сковороду кладемо шматок вершкового масла і чекаємо, поки воно розтопиться. Слідом додаємо цибулю і готуємо його до напівготовності. Тепер можна приєднати печериці і протушкувати все разом ще близько 20 хвилин.
- Вливаємо вершки і тушкуємо ще трошки. Якщо вершків під рукою не знайшлося, використовуйте базарну жирну сметану — смак страви анітрохи не програє.
- Додаємо в киплячий соус половину натертого сиру і трави з сіллю. Закипіло? Вимикайте!
У готовий соус додайте заздалегідь приготовлену пасту, перемішайте і посипте половиною сиру.
З курячим філе
Ще одним класичним варіантом приготування обговорюваного страви є паста з куркою і грибами. У представленому нижче рецепті буде використовуватися куряче філе. Інші частини тушки для пасти не підходять.
Продукти:
- 100 г пасти;
- філе — 300 г;
- гриби — 150 г;
- вершки пожирніше — близько 50 мл;
- трави і дрібна сіль.
Приготування:
- Відварюємо макаронні вироби згідно з рецептом на упаковці.
- Гриби і м’ясо промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо невеликими шматочками «на зубок».
- У розігріту сковороду вливаємо олію і додаємо куряче філе. Обсмажуємо 1-2 хвилини, поки викладаємо на тарілку.
- У цьому ж олії смажимо нарізану цибулю і гриби. По готовності грибів вливаємо теплі вершки.
- Тушкуємо, регулярно помішуючи, 10 хвилин. Викладаємо м’ясо і доводимо соус до готовності ще хвилин 5.
Тут же в сковороді змішуємо приготовані макарони з грибами, куркою і порційно подаємо до столу.
Паста з грибами і шинкою у вершковому соусі
Шинка в даному рецепті замінює класичний інгредієнт пасти – курку. Смак соусу стане не таким ніжним, зате більш пікантним.
Список інгредієнтів:
- паста — півкіло;
- лісові гриби (або інші) — 150 грам;
- вершки — 350 мл жирні;
- шинка — 200 г;
- цибуля — 1 головка;
- часник — за бажанням;
- сіль з травами.
Готуємо:
- Поставити воду для пасти і готувати макарони паралельно з процесом приготування соусу. До моменту, коли соус буде готовий, паста тільки-тільки повинна «підійти».
- Гриби перебрати, добре промити і проварити близько 40 хвилин. Якщо у вас печериці, то їх слід просто помити і порізати.
- Цибулю очистити і дрібно порубати.
- На сковороді з гарячим маслом обсмажити цибулю і часник. Додати гриби і тушкувати 3 хвилини.
- Тим часом нарізати шинку і теж відправити її в соус.
- Ввести всі спеції, залити вершками і трохи проварити на сильному вогні.
Залишилося соусом полити приготовлену пасту і подавати страву хоч на обід, хоч на вечерю.
Паста з білими грибами
- білий гриб — 200 г;
- локшина — 150 г;
- цибуля — 1 шт.;
- вершків до 150 мл;
- олія для обсмажування;
- зелень свіжа або сушена;
- сіль без добавок.
Готуємо:
- Цибулю подрібнити і обсмажити на олії до напівготовності.
- Додати до нього слайсы білих грибів.
- Готувати близько 5 хвилин, поки не випарується «грибна» рідина.
- Закинути локшину в окріп і готувати відповідно до інструкції.
- Вливаємо вершки до грибів і тушкуємо до загустіння маси.
Після, вводимо в соус всі спеції і всипаємо готову локшину. Перемішуємо і подаємо до столу.
Спагеті з грибами в сметанному соусі
Ще одним варіантом білого соусу є заправка на сметані. Сметанний соус схожий на вершковий, але його смак не такий «молочний», а трохи кислуватий.
Продукти:
- упаковка спагеті;
- грибів півкіло;
- лука — 2 шт.
- сметани -200 г;
- вибрані спеції або готовий склад прованських трав.
Готуємо:
- Спочатку слід нарізати цибулю та гриби.
- На гарячу сковороду з малому відправляємо цибульні півкільця, потім грибні слайсы і чекаємо, поки все протушкується. Можна, щоб в сковороді залишилося небагато «грибний» рідини, якщо ви використовуєте дуже жирну сметану.
- Після додаємо всю сметану і набір спецій. Тушкуємо хвилин 10.
- Тим часом відварюємо спагетті.
Після того, як вони будуть готові, змішуємо їх з нашим соусом і посипаємо зеленню.
Готуємо з сушених грибів
- 250 г пасти;
- вершки — 200 мл;
- борошно — 1 велика ложка;
- 2 ложки масла для смаження;
- подрібнені сухі гриби — близько 4 столових ложок.
Кроки приготування:
- Готуємо пасту майже до готовності. Стан аль-денте — ідеальне, на думку італійців, хоч і не дуже звичне нам.
- Попередньо замочені на ніч гриби слід порізати і варити близько 10 хвилин.
- На сковороді з гарячим маслом обсмажуємо нарізану цибулю.
- До нього пора додати борошно, сіль, вершки, спеції, гриби і грибний бульйон. Протушкувати до 10 хвилин.
Тепер на тарілки розкладіть готову пасту і просто залийте отриманим ароматним соусом.
Феттучині з грибами у вершковому соусі
Паста Фетучіне по виду нагадує широку локшину. Природно ми купимо її в магазині, а не будемо готувати самі. Втім, якщо ви дуже хочете, можете зробити домашню локшину — страва вийде чудовим! Куди там італійцям…
Продукти:
- паста — 400 г;
- печериці — 300 г;
- вершки — 300 мл (бажано пожирніше);
- цибуля — 1 шт.;
- пара часникових зубчиків;
- мікс трав і сіль.
Готуємо:
- Зварити пасту і відставити у бік.
- Тепер «наколдуем» соус. На сковороду з гарячим маслом кладемо роздавлений часник. Потім додаємо дрібно нарізаний цибулю і обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Відправляємо до цибулі з часником нарізані пластинками гриби і смажимо до випаровування води. Приправляємо спеціями.
- Вливаємо вершки і тушкуємо до 10 хвилин.
- На тарілку викладаємо фетучіне і зверху поливаємо їх соусом.
Приємного апетиту!