Вперше подобу сучасної пасти було виготовлено в Китаї. А ось в Італії її завіз відомий всьому світу шукач пригод Марко Поло. Але саме з цієї країни почалося подорож рецепту по всій Європі. Італійські кухарі придумали самі різноманітні варіації страви, але найпопулярнішою серед них вже довгі роки залишається паста з креветками у вершковому соусі, рецепт якої ви дізнаєтеся нижче.
Класична паста з креветками у вершковому соусі
Самий простий гарнір до м’ясних і рибних страв це, безумовно, макарони. Але, якщо додати до них креветки і вершковий соус, то вийде чудове самостійно страви класичної італійської кухні.
Інгредієнти:
- 180 г макаронних виробів;
- 170 г креветок;
- 230 мл вершків жирністю не менше 20%;
- цибуля;
- 35 г масла топленого.
Спосіб приготування:
- У топленому маслі обсмажуємо нашатковану цибулю, потім додаємо до нього очищені креветки. Смажимо інгредієнти протягом трьох хвилин, щоб креветки злегка підрум’янилися.
- Тепер вводимо теплі вершки, підігріваємо, але не кип’ятимо і знімаємо з вогню.
- Соус приправляємо сіллю, перцем і обов’язково додамо прованські трави.
- Відварені макарони кладемо в гарячий соус, швиденько все перемішуємо і подаємо з натертим Пармезаном і зеленню.
Рецепт від Юлії Висоцької
Юлія Висоцька обожнює італійську кухню. В її колекції безліч рецептів приготування пасти, у тому числі, з креветками у вершковому соусі. Давайте подивимося, як готує таку страву відома телеведуча кулінарної програми.
Інгредієнти:
- 380 г фетучине;
- 550 г аргентинських креветок;
- 280 г томатів-черрі;
- 60 г Пармезану;
- 280 мл вершків;
- три ложки білого вина;
- цибуля;
- три часникових зубки;
- гілочки базиліка.
Спосіб приготування:
- Першим ділом відварюємо аргентинські креветки протягом трьох хвилин.
- Фетучине також потрібно попередньо відварити, але не до повної готовності.
- На підігрітому оливковій олії до м’якості пасеруємо цибулю і часник, кладемо половинки чері, вливаємо вино і тушкуємо овочі три хвилини.
- Тепер вводимо вершки і готуємо продукти до загустіння соусу.
- Як тільки маса стане густою, кладемо в неї креветки і тушкуємо їх дві хвилини.
- Фетучіне перемішуємо з соусом і через пару секунд прибираємо страву з вогню. Перед подачею посипаємо пасту свіжим базиліком і Пармезаном.
В часниково-вершковому соусі
Часниково-вершковий соус – це ідеальна заправка для приготування найрізноманітніших страв. З них можна готувати салати, рибу, будь-яке м’ясо і, звичайно ж, італійську пасту.
Інгредієнти:
- 230 г пасти;
- 190 г креветок;
- 130 мл вершків;
- 25 г масла топленого;
- цибулю і два зубчики часнику.
Спосіб приготування:
- На розтопленому маслі обсмажуємо кубики цибулі разом з дрібними часточками часнику.
- Додаємо креветки і смажимо до рум’яності морепродукту.
- Вливаємо вершки, солимо, перчимо і готуємо на малому вогні до загусання вершків.
- Залишилося тільки додати в соус і до креветок пасту. Все перемішати, викласти на блюдо, посипати сиром і прикрасити зеленню.
Паста з креветками і помідорами в вершковому соусі
Італійську пасту можна готувати в будь-який будній день і для будь-якого свята. Сьогодні ми приготуємо її з помідорами, які додадуть готовому блюду свіжість і приємну кислинку.
Не забуваємо, що макаронні вироби потрібно готувати до стану al dente, тобто, злегка їх не доварити.
Інгредієнти:
- 270 г пасти;
- 370 г креветок;
- п’ять томатів;
- цибулю і дві часточки часнику;
- 80 г топленого масла;
- 180 мл білого вина (сухого).
Спосіб приготування:
- На топленому маслі обсмажуємо пару хвилин нашатковану цибулю і часникові часточки.
- Кладемо шматочки томатів, вливаємо вино, посипаємо інгредієнти сушеним базиліком і тримаємо їх до повного випаровування алкоголю.
- Вводимо вершки, приправляємо спеціями за смаком.
- Креветки потрібно обсмажити окремо до рум’яності і покласти їх в соус, а через хвилину додати пасту, змішати і через пару секунд зняти страву з вогню.
- Подаємо пасту з зеленню і сиром.
З білим вином
Приготувати вишукану і смачну страву досить просто. Для цього візьміть будь-які макаронні вироби, вино і морепродукти – у вас вийде ароматна паста. А якщо додати рецепт трохи гострого соусу, то це додасть страві трохи пікантності.
Інгредієнти:
- 230 г пасти;
- 320 г креветок;
- два лимона;
- 110 мл білого вина;
- 60 г топленого масла;
- ложка гострого соусу;
- половина цибулі і три зубці часнику.
Спосіб приготування:
- У сковороді розтоплюємо масло, також можна додати пару ложок оливкової. Спочатку до напівпрозорості обсмажуємо цибулю з часником, а потім додаємо очищені креветки.
- Як тільки морепродукти підрум’яняться, вливаємо вино, сік цитруса, гострий соус, також приправляємо все сіллю і перцем. Готуємо три хвилини на малому вогні.
- Відварюємо макарони, воду зливаємо, але не всю – залишимо один стакан.
- Сковороду з вмістом прибираємо з вогню, кладемо макарони, змішуємо. Якщо паста вийшла дуже густий, то вливаємо трохи води з-під варених виробів.
- Посипаємо все зеленню петрушки і базиліка, а також Пармезаном і подаємо до столу.
Готуємо в мультиварці
Італійську пасту можна приготувати і в мультиварці, правда макаронні вироби доведеться попередньо відварити і простежити за тим, щоб вони не охололи. В рецепті будемо використовувати креветки, а з овочів тільки часник. Але ви можете додати й інші, наприклад, томати або болгарський перець.
Інгредієнти:
- 270 г макаронних виробів;
- 250 г креветок;
- зубок часнику;
- ложка соку лимона;
- 240 мл вершків.
Спосіб приготування:
- Макарони також можете відварити в мультиварці, тим більше що в ній передбачений режим «Паста».
- Як тільки макарони викладено з чаші, включайте режим «Смаження», вливайте масло і обсмажуйте в ньому часник буквально півхвилини.
- Покладіть до нього креветки, влийте цитрусовий сік, а через пару хвилин введіть вершки разом з будь-якими, на ваш вибір, прянощами.
- Через шість хвилин з’єднуємо макарони з соусом і креветками, прогріваємо склад п’ять хвилин і подаємо до столу разом із зеленню і натертим Пармезаном.
Рецепт від Джеймі Олівера
Джеймі Олівер підкорив багатьох гурманів своїми оригінальними рецептами. Всього за 15 хвилин він може приготувати ароматну смачну пасту з креветками.
Інгредієнти:
- 380 г королівських креветок;
- 470 г пасти;
- свіжий чилі;
- пару зубків часнику;
- 220 г черрі;
- пучок базиліка.
Спосіб приготування:
- В злегка підсоленій воді відварюємо пасту не більше семи хвилин.
- Дрібно шаткуємо часник, чилі і стебла базиліка (без листя).
- На підігрітому оливковій олії смажимо нарізані інгредієнти і потім кладемо до них креветки.
- Як тільки сном поміняють колір, додаємо половинки чері. Через п’ять хвилин вимикаємо вогонь і збризкуємо інгредієнти маслом.
- З пасти зливаємо воду, але перед цим отчерпнем склянку на всякий випадок.
- До креветок кладемо макарони, вливаємо трохи води, змішуємо інгредієнти і накриваємо фольгою, щоб їх аромати перемішалися.
У приготуванні страви можна використовувати будь-які макаронні вироби, але для особливого випадку можна взяти спагеті, адже так приємно неспешна накручувати їх на виделку, насолоджуючись вишуканою оригінальністю італійського блюда.