Пастила з яблук – споконвічно російське ласощі. В Коломиї навіть є «Музей Пастили», але з’явилася вона завдяки землевласнику Амвросію Прохорову. Саме він запропонував збити яблука і висушити в печі, за що і був удостоєний медалі на виставці садівництва в Петербурзі. Сьогодні такі ласощі можна купити в будь-якому магазині або приготувати в домашніх умовах – продуктів потрібно мало, а ось часу багато.
Пастила з яблук у духовці
Домашня пастила з фруктів – це справжній смачний десерт, багатий поживними речовинами і вітамінами. Тому замість купленого мармеладу краще приготувати натуральний продукт, який сподобається не тільки самим маленьким гурманам, але і їх батькам.
Спосіб приготування:
- Беремо два кіло яблук, кладемо їх у глибокий лист, наливаємо півсклянки води, включаємо духовку на 170°С і запікаємо протягом 40 хвилин.
- Печені фрукти і остуджуємо і з допомогою сита перетираємо в пюре.
- Яблучне пюре кладемо в каструлю і на невеликому вогні варимо, поки маса не стане густою.
- Далі збиваємо складу блендером разом зі склянкою цукру до повного розчинення солодких гранул. Маса повинна збільшитися в обсязі і посвітліти.
- Тепер беремо деко і закриваємо його пергаментом, на який викладаємо загуслу масу. Вирівнюємо її і сушимо в духовці 6 годин (температура 50°С), потім перевертаємо і ще трохи підсушуємо.
- Пекарську папір з готової пастили буде не так-то просто зняти, тому змочіть її водою і залиште на кілька хвилин. Такий нехитрий прийом дозволить зберегти гладку поверхню десерту.
Яблучну пастилу можна згорнути рулетом або порізати на квадратики.
Готуємо в мультиварці
В мультиварці можна швидко приготувати пастилу з яблук. Для рецепта знадобиться кіло яблук, ложка меду і трохи води.
Спосіб приготування:
- Щоб прискорити процес приготування, очистіть фрукти від шкірки, серцевини і поріжте на маленькі шматочки.
- Тепер отримані часточки разом з двома ложками води кладемо в чашу, вибираємо опцію «Випічка» і встановлюємо час 40 хвилин.
- Після закінчення цього часу потрібно прибрати виділився сік, а вміст чаші остудити.
- Додаємо в печені фрукти мед і збиваємо масу блендером до пюре.
- Тонко розкладаємо масу на деко і сушимо в духовці або на звичайному підвіконні.
Якщо ви хочете приготувати більш солодку пастилу, то замініть мед звичайним цукром. Готовий продукт найкраще зберігати в скляній ємності.
Ласощі з яблучного жмиху
З яблук можна приготувати відразу два корисних продукту – це сік і пастила. М’якоть фруктів піде нас сік, жмих – на обговорюване ласощі. А ось як приготувати натуральний десерт із здавалося б вже переробленої сировини, ви дізнаєтеся прямо зараз.
Спосіб приготування:
- Яблучний макуха складаємо в каструлю, заливаємо двома склянками води і варимо півгодини.
- Остиглу масу потрібно розкласти на деку тонким шаром і сушити в духовці годину при температурі 100°С і при відкритих дверцятах, щоб пастила не вийшла печеної.
- В процесі приготування в пастилу можна додати цукор, солодку пудру або мед. Але навіть без підсолоджувачів, такий десерт виходить дуже смачним і низькокалорійним. Щоб надати йому трохи солодощі, просто розріжте пастилу на квадратики і посипте їх цукровою пудрою.
Рецепт для електросушарки
Хіба можна порівняти натуральний і корисний десерт навіть з самими дорогими цукерками? Тим більше що пастилу фруктову можна приготувати в домашніх умовах. Особливо сьогодні, коли є безліч різних приладів, які на кухні творять справжні дива.
Одним з них є електросушарка, яка дозволяє швидко зробити пастилу з яблук. Як правило, в таких приладах передбачені піддони без дірочок, на яких і будуть сушитися фрукти. Якщо такого доповнення немає, то можна придбати спеціальні листи для сушарок або використовувати звичайний силіконовий килимок.
Пастилу можна приготувати з цукром або медом, але ми розповімо, як приготувати десерт без добавок.
Спосіб приготування:
- Очищені шматочки фруктів потрібно подрібнити до пюре на м’ясорубці або блендером.
- З отриманої маси потрібно злити сік, а саме пюре розкласти на піддоні тонким шаром.
- Лоток з вмістом ставимо в сушарку, включаємо прилад і сушимо. Готовність пастили потрібно перевіряти дотиком по центру – якщо продукт не липне, значить, десерт готовий.
- Теплу пастилу згортаємо рулетом або просто ріжемо на квадратики.
Натуральна пастила з яблучного пюре
Якщо у вас є вже готове пюре, то процес приготування пастили стає ще простіше. Головне дотримуватися правильний режим теплової обробки. Якщо в будинку сучасна електрична плита, то хвилюватися не варто, а от зі старої газової можуть виникнути труднощі. Але є один секрет, який дозволить не зіпсувати десерт – просто під час сушіння дверцята духовки повністю не закривайте.
Спосіб приготування:
- У готове яблучне пюре додайте цукор або мед за смаком, збийте, щоб маса збільшилася в два рази.
- На деко з папером для випічки тонко вилийте солодкий фруктовий склад і сушіть в духовці 6 годин (температура 80°С).
- Готову пастилу поріжте на шматочки.
З цукровою пудрою
З яблук, солодкого пудри і яєчних білків можна приготувати дуже смачний, але при цьому корисний десерт. Записуйте рецепт, тут все просто.
Інгредієнти:
- 1,3 кг яблук;
- три склянки цукру;
- чотири яєчних білка;
- 60 г солодкої пудри.
Спосіб приготування:
- Першим ділом покладіть фрукти в глибоке деко і потримайте в духовці до м’якості (температура 170°С).
- Із запечених яблук зробіть пюре. Для цього можна скористатися звичайним ситом.
- Збийте білки в густу піну, яблучне пюре змішайте з звичайним цукром, потім з’єднайте білкову і фруктову суміш.
- Деко закрийте пекарської папером і вилийте на неї отриману масу. Розрівняйте її і сушіть в духовці 12 годин (температура 60°С).
- Готовий десерт розріжте на невеликі шматочки і посипте солодкої пудрою.
Як приготувати на відкритому повітрі
Якщо на дворі влітку щосили прижаривает сонечко, значить, настав час приготування сушених десертів. Так, без духовок і спеціальних електросушарок можна приготувати яблучну пастилу.
Спосіб приготування:
- Процес приготування почнемо з того, що з яблук знімаємо шкірку, очищаємо їх від насіння і ріжемо на дрібні шматочки. Складаємо часточки в каструлю, наливаємо воду і тушкуємо фрукти до м’якості.
- Варені фрукти проціджуємо через сито, щоб пішла вся рідина, і перетираємо в пюре.
- Густу масу розподіляємо тонким шаром на деку з кулінарної папером і ставимо на сонці.
- Як правило, така технологія сушіння займає від трьох до п’яти днів, на ніч пастилу краще прибирати в будинок. Як тільки верхня сторона підсохне, перевертаємо десерт і залишаємо його під сонячними променями ще на кілька годин.
Домашня Пастила з яблук з медом
Так як фруктова пастила є натуральним продуктом, і підсолоджувачі повинні володіти такими ж корисними властивостями. Так замість звичайного калорійного цукру краще використовувати живильний вітамінний мед.
Спосіб приготування:
- Яблука очищаємо, нарізаємо і з водою тушкуємо до м’якості.
- Потім шматочки фруктів перетворюємо на пюре, додаємо за смаком мед. Також для аромату можна покласти трохи кориці.
- Ароматну масу розрівнюємо на деко з пергаментом і сушимо в духовці, електросушарці або просто на відкритому повітрі. Час приготування залежить від обраного варіанту сушіння.
Готову пастилу можна зберігати кілька місяців, просто оберніть десерт папером і покладіть в холодильник. Правда залишиться таке ласощі цілим до кінця терміну, питання риторичне.