Купівельна пастрома завжди потрапляє в розряд делікатесів. Тому варто такий продукт недешево. Щоб заощадити і пригостити родину натуральної закускою без консервантів, можна самостійно приготувати пастрому з курячої грудки в домашніх умовах.
Простий рецепт пастроми з курячої грудки
Інгредієнти: 700-750 г курячого філе, столова ложка дрібної солі, 2-4 часникові часточки, столова ложка рафінованої олії, трохи гірчиці, будь-які спеції за смаком.
Курятина ретельно миється під проточною водою.
У глибоку ємність наливається трохи тепла вода, в ній розчиняється сіль.
В отриманій рідини філе залишається на пару годин.
М’ясо добре промивається, викласти на паперову серветку і обсушивается.
Часник нарізати тонкими слайсами.
До маслу додається гірчиця за смаком, а також будь-які приправи. Наприклад, можна взяти куркуму, паприку, сухий базилік.
У серединку кожної грудки поміщаються часникові слайсы. М’ясні заготовки загортаються і зі всіх сторін змазуються олією зі спеціями.
Далі форму з грудками потрібно відправити в дуже добре розігріту духовку на 15-17 хвилин. Потім духова шафа вимикається. При цьому не можна відкривати дверцята!
Пастрома буде остигати в духовці 4-5 годин.
Як приготувати в мультиварці?
Для отримання відмінної страви необхідно мати в запасі час. Інгредієнти: 2 великих курячих філе, 2 столові ложки морської солі, ароматні трави, 3 склянки фільтрованої води.
Філе добре промивається, потім укладається в чашу з солоною водою. У холодильнику продукт буде перебувати в розсолі добу.
Далі курятина обмазується обраними спеціями.
Заготівля відправляється в чашу мультиварки на 17-20 хвилин. Оптимально для цього підійде режим випічки.
Страва буде «доходити» у вимкненому закритому пристрої не менше 8 годин.
З куркумою у фользі в духовці
Інгредієнти: 960 г курячої грудки, десертна ложка меленої куркуми, приблизно стільки ж дрібної солі, щіпка французьких трав, трохи меленого чорного перцю.
Зрізане з кісток філе промивається проточною водою, позбавляється від кісток і шкірки.
За дві м’ясні заготовки складаються «валетом» і перев’язуються кулінарною ниткою. За формою отримана конструкція буде схожа на буженину.
Заготовки з усіх боків солятся і присипаються куркумою. Зверху курятина натирається іншими травами.
Підготовлені філе загортаються у фольгу. На верхній частині покриття робиться кілька проколів зубочисткою. Це необхідно для своєчасного виходу пари.
Кульки відправляються на деко з високими бортиками і готуються півгодини в духовці при 200 градусах.
Розгорнуті заготовки знову повертаються в духовку ще на 10 хвилин. Бажано в процесі поливати блюдо виділяється соком.
Такий рецепт приготування пастроми можна вдосконалювати на свій смак, змінюючи склад приправ.
Гостра куряча пастрома
Інгредієнти: 2 курячі грудки, стандартний склянку фільтрованої води, по 1 ч. л. бджолиного меду, солі, 2 ст. л. солодкої паприки, щіпка меленого перчика чилі, 4-5 часникових зубчиків, мускатний горіх за смаком, 1,5 ст. л. олії.
Промите куряче філе замочується на всю ніч у розчині води і солі.
Вранці м’ясо підсушується, кожне філе закручується і обмотується нитками, щоб заготовки не розпадалися. Краще використовувати спеціальні кулінарні нитки, але якщо таких під рукою не виявилося, то підійдуть і звичайні.
Масло змішується з бджолиним медом, розчавленим часником і всіма заготовленими спеціями.
Філе з усіх боків обмазується сумішшю, і запікаються в дуже гарячій духовці не довше 20 хвилин.
Діставати і пробувати пастрому з курячого філе можна тільки після повного охолодження продукту. На цій піде кілька годин.
Маринована в соєвому соусі
Інгредієнти: велике куряче філе (приблизно на 350-400 г), півлітра жирного молока, 3 столові ложки соєвого соусу без додаткових добавок, 2 часникові часточки, 1 мал. ложка солодкої паприки (без гірки), щіпка меленого мускатного горіха, сіль за смаком.
Спочатку філе птиці добре промивається водою, очищається від шкіри і плівочок. Після цього він замочується в молоці мінімум на 2-3 години.
Основою маринаду стане вибраний соєвий соус. Він за необхідності додатково присаливается. В рідина додається пропущений через прес часник, мускатний горіх, солодка мелена паприка.
Філе витягується з молочної заливки, обсушивается зверху паперовими серветками і перекладається у посуд з маринадом. А нею курятина залишається ще на 20-25 хвилин.
Далі м’ясо обертається фольгою і відправляється в заздалегідь добре розігріту духовку. Краще зробити відразу 2 шари покриття, щоб з-під нього не витікав сік.
Майбутня пастрома буде запікатися близько півгодини. За півгодини до готовності фольгу потрібно розгорнути. Це необхідно зробити, щоб частування зарум’янилося.
Залишається нарізати пастрому скибочками і подати до столу. Страва стане відмінною заміною ковбасним виробам гастрономічних відділів.
Кілька секретів приготування страви
Є кілька перевірених рекомендацій від професіоналів, якими варто скористатися кожній господині, щоб приготувати ідеальну пасторму.
У першу чергу потрібно запам’ятати – чим довше маринується птах, тим м’якше і ніжніше виявиться готову страву. Ось тільки в соляному розчині надовго залишати курку не слід. Якщо протримати її в такій рідині довше 1,5 доби, птах виявиться неїстівної – дуже солоною.
Коли не хочеться возитися з маринадом, можна заливати заготовку для пастроми звичайним кисло-солодким томатним соусом. Ще одна найпростіша суміш: рафінована олія, сіль, паприка солодка, крапелька чилі соусу.
Якщо хочеться отримати приємний рум’яний колір пастроми, потрібно використовувати куркуму або соєвий соус. А, щоб маринадом було зручніше обмазувати заготовки з птиці, варто робити його в’язко-рідким і наносити на м’ясо прямо руками або силіконової пензликом.