Печена картопля в духовці – надзвичайно смачне і ситне блюдо, що підходить для будь-якого випадку, будь то свято або просто обід. Спробуйте приготувати його не просто так, а з додаванням інших інгредієнтів.
Картопля, печена в духовці часточками
Картопля, печена в духовці часточками – найпоширеніший варіант.
Він виходить ароматним і красивим, за рахунок приправ.
Необхідні продукти:
- кілограм картоплі;
- будь-які спеції на свій смак;
- дві маленькі ложки оливкової або рослинного масла.
Процес приготування:
- Картоплю необхідно ретельно промити. Її можна приготувати зі шкіркою, особливо якщо бульби молоді, або її очистити.
- Нарізаємо, спочатку навпіл, а потім кожну половину ще на дві частини, так щоб утворилися часточки.
- Добре присипаємо їх спеціями. Відмінно підійде вже готова приправа для картоплі, тоді страва не доведеться солити. Чи можна присипати прованськими травами.
- Вливаємо трохи олії і перемішуємо руками, так, щоб компонент рівномірно розподілився по шматочкам.
- Відправляємо на деко і тримаємо близько 30 хвилин, включивши нагрівання на 180 градусів.
Готуємо в мундирі у фользі
Картопля в фользі – страва для тих, хто хоче правильно харчуватися.
Така теплова обробка максимально зберігає корисні властивості овоча.
Необхідні продукти:
- кілька гілочок розмарину;
- спеції за бажанням;
- 5-6 бульб картоплі;
- дві ложечки масла рослинного.
Процес приготування:
- Бульби добре відмийте, бажано застосувавши щітку, щоб не залишилося слідів бруду.
- Викладіть на кожен шматочок фольги, промажте його маслом, оберніть розмарином. Використовувати розмарин необов’язково, його цілком можна замінити спеціями, наприклад, сіллю, перцем, сушеними травами.
- Оберніть картоплю фольгою, так щоб не було просвітів, викладіть у форму і приберіть в духовку на 40 хвилин, нагріваючи його до 220 градусів. Картопля в мундирі також можна покрити спеціями та олією вже при подачі на стіл, дивіться, як вам більше подобається.
Печена картопля з начинкою з сиру
Сир – ідеальне доповнення до будь-якої страви, тому і запечена картопля з ним виходить просто чудовою.
Необхідні продукти:
- 0,2 кг твердого сиру;
- приблизно кілограм картоплі;
- маленька упаковка вершкового масла;
- спеції та зелень на свій смак.
Процес приготування:
- Бульби добре промиваємо, прибираємо бруд, викладаємо на деко і запікаємо близько 60 хвилин на 200 градусах.
- В цей час дрібно нарізаємо зелень, бажано кріп і натираємо сир на дрібній тертці, щоб він швидше розплавився.
- Запечену картоплю швидко розрізаємо в середині, прибираємо трохи м’якоті, наповнюємо шматочком вершкового масла, приправами, потім тертим сиром і зеленню. Робити це потрібно поки гарячий картопля і відразу ж подавати на стіл.
Простий рецепт з часником
Необхідні продукти:
- близько кілограма картоплі;
- два зубчики часнику;
- спеції на свій смак;
- дві ложечки масла рослинного.
Процес приготування:
- Картопля промиваємо, чистити його не потрібно. Нарізаємо спочатку навпіл, а потім ще раз навпіл, щоб утворилися часточки.
- Складаємо в ємність, присипаємо обраними спеціями або готової приправою, вливаємо олію і кладемо роздавлений часник. Добре все перемішуємо і даємо постояти близько 20 хвилин для просочення.
- Деко з картоплею прибираємо на 30 хвилин у духовку, заздалегідь прогріту до 200 градусів.
З печерицями
Класичне поєднання картоплі з грибами улюблене багатьма.
Необхідні продукти:
- 0,3 кг печериць;
- спеції та зелень на свій смак;
- кілограм картоплі;
- ложечка рослинного масла.
Процес приготування:
- Як завжди, починаємо з підготовки картоплі, її необхідно добре промити, потім нарізати на шматочки будь-якого розміру.
- Приправляємо спеціями, обмазуємо в рослинному маслі, так щоб всі шматочки були рівномірно покриті. Прибираємо в духовку на 30 хвилин, прогрів її до 200 градусів.
- Поки йде запікання подрібнюємо гриби, обсмажуємо їх на сковороді до повного випаровування рідини. За смаком можна додати цибулю.
- Як тільки картопля почне рум’янитися, покриваємо його грибами і тримаємо ще п’ять хвилин до готовності.
Картопля – гармошка в духовці
Необхідні продукти:
- 100 грам сиру;
- кілограм картоплі;
- приправи за своїм смаком;
- 150 грам бекону.
Процес приготування:
- Очищаємо картоплю від шкірки, добре промиваємо і відразу ж приправляємо спеціями.
- Гострим тонким ножем робимо зверху на картоплю надрізи приблизно на половину товщини.
- Бекон нарізаємо на скибочки, сир натираємо на дрібній тертці.
- Скибочки бекону поміщаємо в зроблені надрізи картоплю і ставимо в духовку, нагріту до 200 градусів приблизно на 30 хвилин.
- Через це час присипаємо бульби сиром і ставимо ще буквально на пару хвилин, щоб він розплавився.
Печена з салом
Необхідні продукти:
- спеції за смаком;
- кілограм картоплі;
- близько 200 грамів сала.
Процес приготування:
- Бульби не очищаємо, а тільки добре промиваємо і розрізаємо на дві половини.
- Кожну половинку натираємо обраними спеціями і кладемо на неї шматочок сала, який прикріплюється до картоплі за допомогою зубочистки.
- Випікаємо близько 40 хвилин в духовці, прогрітій до 180 градусів. Страва подається відразу, поки гаряче.
Як приготувати з куркою
Необхідні продукти:
- близько 8 бульб картоплі;
- кілограм курки – будь-які частини або цільна тушка;
- спеції на свій смак;
- чотири ложки рослинної олії.
Процес приготування:
- Якщо у вас ціла курка, то її необхідно промити. Картоплю очищаємо і нарізаємо на скибочки будь-якого розміру.
- Присипаємо м’ясо і картоплю обраними спеціями, поливаємо невеликою кількістю рослинної олії і викладаємо все на деко або форму.
- Прикриваємо фольгою інгредієнти, які готуємо в духовці близько 50 хвилин на 180 градусах, після чого фольгу розрізаємо і даємо постояти страви ще 15 хвилин до утворення рум’яності.
Картопля по-селянськи в духовці
Необхідні продукти:
- кілограм картоплі;
- приправи за смаком, зелень;
- дві ложки рослинної олії.
Процес приготування:
- Дуже добре промиваємо бульби, прибираємо бруд, нарізаємо їх на часточки. Спочатку навпіл, а потім ще раз.
- Присипаємо сіллю, перцем, травами або готової приправою для картоплі, промазуємо рослинним маслом, щоб воно розподілилося рівномірно.
- Викладаємо шкіркою вниз на деко і готуємо близько 40 хвилин на 180 градусах.
В мішку для запікання
Необхідні продукти:
- свіжа зелень і спеції за смаком;
- кілограм картоплі, бажано молодий;
- дві ложки рослинної олії;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Ретельно очищаємо картоплю за допомогою щітки, так щоб не залишилося бруду, промиваємо під прохолодною водою.
- У миску покласти нарізаний часник, зелень, спеції, наприклад сіль, перець і зазначена кількість рослинного масла. Все добре перемішуємо.
- У цю масу викласти чистий картопля, втерти її в бульби, вони повинні бути покриті цим маринадом.
- Перекладаємо картоплю в пакет для запікання, закриваємо його і робимо кілька проколів, потім доводимо до готовності в духовці на 180 градусів протягом 50 хвилин. Залежно від розміру бульб може знадобитися більше або менше часу.