Велика кількість сирої клітковини і кислоти, які містяться у свіжих яблуках, можуть стати причиною делікатної проблеми з травленням. Правильна термічна обробка робить фрукти безпечними для засвоєння, зберігаючи велику частину корисних властивостей і смакові якості. Універсальний рецепт печені в духовці яблук використовують для приготування першого прикорму малюкам, при складанні дієти для вагітних або при зниженні ваги, для святкових домашніх десертів і навіть для ресторанних делікатесів.
Печені яблука в духовці з цукром
Для запікання зручніше використовувати плоди з товстою шкіркою. Це такі сорти, як «Гренні сміт», «Антонівка» або «Ранет».
Якщо яблуко не досить солодке саме по собі, можна приготувати його з підсолоджувачем. Запечені яблука з цукром не повинні тріскатися і випускати сік, тому кількість використовуваного солодкого піску досить обмежена. Зазвичай, щоб не викликати рясні патьоки пригорілої карамелі, досить чайної ложки на один плід. Як варіант, можна окремо зварити карамель і полити нею готовий десерт. У цьому випадку фрукти максимально збережуть сік, а посуд залишиться чистою.
- Яблука ретельно вимити, зрізати з них верхню частину. Вийде «кришечка» товщиною близько 1,5 см.
- Вирізати серцевину, залишивши цілим денце. Ідеально впоратися з цим завданням допоможуть інструменти для кулінарного карвінгу. Можна видалити серцевину і простим ножем для овочів або загостреною ложечкою.
- Кожне яблуко на зрізі слід збризнути лимонним соком. Так фрукти не потемніють в процесі підготовки.
- У заглиблення насипати цукор і, за бажанням закрити зрізаною кришкою.
- Налити в форму, залежно від її ширини, 50 – 100 мл гарячої води і розподілити в ній фруктові заготовки. Яблука повинні розміститися вільно, не стикаючись один з одним.
- Поставити їх у розігріту до 170º с духовку і запікати 25 – 30 хвилин. Подавати теплими.
Для карамельного сиропу потрібно:
- 100 г цукру;
- 100 г води;
- 50 г лимонного соку.
Для роботи потрібна посуд з товстим дном, щоб цукор в ній не пригорів.
- Закип’ятити воду в окремій ємності.
- Цукор залити частиною води і лимонним соком, нагрівати до повного розчинення на повільному вогні.
- Карамель треба безперервно перемішувати, щоб отримати однорідну консистенцію.
- Залишилася воду невеликими порціями додавати в карамель, поки не вийде густий, в’язкий сироп.
Використовуємо його теплим.
Солодке частування з медом
Підсолодити яблука можна не тільки цукром. Натуральний квітковий мед додасть десерту особливий аромат. Додаткову теплу нотку внесе свіжий імбир. Печені яблука з медом вийдуть не тільки смачніше, але й корисніше.
Для десерту потрібно:
- кислі і тверді яблука;
- свіжий імбир;
- рідкий мед.
За час приготування десерту густий мед не встигає розтанути і, тим більше, просочити яблуко, тому важливо, щоб він був рідким. Загустілий мед можна злегка підігріти на водяній бані.
- Фрукти промити, видалити серцевину.
- Вкласти в кожне яблуко шматочок імбиру.
- Влити по чайній ложці меду.
- Накрити зрізаною верхівкою, щоб краще зберігся аромат.
- Форму змастити маслом і поставити в розігріту до 170º с духовку на півгодини.
- При подачі можна додатково полити яблука медом.
Готуємо з корицею
Традиційний дует ароматів – яблуко і кориця – можна розбавити ноткою анісу.
Для ароматного ласощі будуть використовуватися:
- яблука;
- цукор;
- вершкове масло;
- кориця мелена;
- ціла паличка кориці;
- зірочка анісу.
У цьому рецепті не варто замінювати аніс схожим за смаком бадьяном, так як останній погано переносить теплову обробку.
- Підготовлені яблука скропити лимонним соком.
- Наповнити цукром за смаком.
- Покласти в кожну не більше половини чайної ложки кориці. У великих кількостях ця спеція може викликати головний біль.
- В яблука додати по маленькому шматочку масла.
- Накрити заготовки зрізаними кришечками і поставити у форму.
- На дно форми налити трохи води.
- Покласти у воду паличку кориці і аніс, щоб підсилити аромат десерту.
- Яблука з корицею запікати 30 хвилин при 170º с.
Печені яблука з горіхами в духовці
Можна ускладнити рецепт, додавши в запечені яблука апетитну начинку.
На чотири великих яблука потрібно:
- 30 г волоських або мигдальних горіхів;
- 30 г родзинок;
- 4 чайні ложки рідкого меду.
При бажанні, можна додати мелену корицю або ваніль.
- Горіхи подрібнити ножем. Родзинки запарити гарячою водою і обсушити.
- Змішати всі інгредієнти.
- Начинити очищені від серцевини яблука і накрити зрізаними «кришечками».
- Форму змастити олією.
- Запікати десерт при 180 º с не менше півгодини.
Яблука, запечені в духовці з сиром
Начинка робить десерт досить ситним, тому можна приготувати печені яблука з сиром на дитячий полуденок або в якості легкого вечері. Якщо не додавати мед або цукор, вийде відмінний дієтичне блюдо.
На 4 яблука потрібно:
- 150 г сиру;
- 30 г родзинок;
- 4 чайні ложки меду;
- кориця або ванілін за смаком.
В начинку можна використовувати будь-які сухофрукти замість родзинок. У разі великого поспіху допустимо наповнити яблука готової сирною масою або дитячим солодким сирком.
- Сир розтерти, щоб в ньому не залишилося грудочок. Якщо маса вийшла сухувата і розсипчаста, можна додати пару ложок розм’якшеного вершкового масла. Від сметани краще відмовитися – вона зробить начинку водянистою.
- Змішати всі інгредієнти для начинки і наповнити нею підготовлені яблука.
- Прикрити їх зрізаними «кришечками» і розподілити порції у формі для випічки
- На дно форми налити трохи води.
- Запікати при180ºС близько півгодини.
З начинкою з рису і родзинок
Ще один варіант ситної начинки – рис і родзинки або інші сухофрукти за смаком.
На 5 середніх яблук буде необхідно взяти:
- 100 г рису;
- 200 мл молока;
- 40 г вершкового масла;
- 50 г цукру;
- яйце;
- 40 г горіхів;
- 40 р родзинок;
- ваніль за смаком.
Для цього рецепта важливо використовувати яблука одного сорту і приблизно однакового розміру, щоб вони пропеклися за однаковий час.
- Рис відварити в молоці з цукром. Каша повинна вийти густа і липка. Можна замінити рис пшоном. Цей рецепт – відмінний спосіб креативно використовувати залишки вчорашньої каші.
- Заправити крупу маслом і остудити.
- Родзинки запарити. Горіхи подрібнити
- Перемішати всі інгредієнти для начинки. Якщо каша досить липка, то від яйця можна відмовитися.
- Підготувати яблука, начинити їх і викласти на деко.
- Налити в нього 100 мл води і запікати десерт при 180 º с близько півгодини.
- При подачі полити ароматні порції ягідним сиропом по смаку.
В листковому тісті
Яблука в тесті можна запікати цілком або часточками.
Перший рецепт потребує трохи часу і художнього смаку, зате гідне оформлення дозволить подати така страва до святкового столу.
На 8 яблук заздалегідь підготуйте:
- 4 аркуша готового листкового тіста;
- 300 г сиру;
- 100 г цукру;
- корицю або ванілін за смаком.
Яблука не обов’язково начиняти, але без наповнення вони швидко втратять форму.
Начинку можна використовувати будь-яку: сир, сир і сухофрукти, горіхи і сухофрукти та інше.
- Яблука очистити від шкірки і серцевини.
- Сир розтерти з цукром і наповнити їм яблука.
- Дуже соковиті фрукти обваляти в крохмалі, щоб тісто не відвологло.
- Розморозити і розкачати готове листкове тісто. Нарізати на смужки товщиною 1 див.
- Обернути цими смужками кожне яблуко так, щоб не залишилося зазорів.
- Верх яблук можна прикрасити листочками, вирізаними з тіста, а на поверхні продавити ножем прожилки, для більшої реалістичності. Під листочки потрібно підкласти схрещені зубочистки, тоді листя запекутся рельєфно.
- Змастити поверхню збитим яйцем, щоб фрукти вийшли рум’яними.
- Форму змастити олією і розкласти по ньому яблука на невеликій відстані один від одного.
- Запікати чверть години при 200 º с і ще стільки ж при 180 º с.
Якщо потрібен ефектний десерт на швидку руку, можна зробити «трояндочки» з нарізаних яблук в листковому тісті.
На 250 г тіста потрібно:
- два великих кислих яблука;
- 50 г цукру;
- 50 – 80 г вершкового масла.
Для красивих «трояндочок», схожих на справжній квітка, краще вибрати фрукти з яскравою червоною шкіркою.
- Яблука нарізати тонкими часточками.
- Щоб вони не зламалися при згортанні, їх потрібно розм’якшити. Можна прогріти яблучні заготовки 1,5 хвилини в мікрохвильовці або приварити в цукровому сиропі 1 – 3 хвилини.
- Тісто розкачати і нарізати смужками 2 см шириною.
- Змастити їх розтопленим маслом і присипати цукром.
- Викласти на смужки яблучні дольки шкіркою вгору так, щоб вони виступали над тестом. Якщо дуже тонкі скибочки їх можна класти внапуск.
- Кожну смужку згорнутий в тугий рулет, защипнути його внизу і поставити цією стороною на змащене деко.
- Запікати при 180 º с близько 20 хвилин.
- Десерт остудити і посипати цукровою пудрою.
У сезон яблук кращого частування не знайти! Смачно, швидко і, головне, корисно.