Печені яблука в духовці – 7 рецептів

Велика кількість сирої клітковини і кислоти, які містяться у свіжих яблуках, можуть стати причиною делікатної проблеми з травленням. Правильна термічна обробка робить фрукти безпечними для засвоєння, зберігаючи велику частину корисних властивостей і смакові якості. Універсальний рецепт печені в духовці яблук використовують для приготування першого прикорму малюкам, при складанні дієти для вагітних або при зниженні ваги, для святкових домашніх десертів і навіть для ресторанних делікатесів.

Печені яблука в духовці з цукром

Для запікання зручніше використовувати плоди з товстою шкіркою. Це такі сорти, як «Гренні сміт», «Антонівка» або «Ранет».

Якщо яблуко не досить солодке саме по собі, можна приготувати його з підсолоджувачем. Запечені яблука з цукром не повинні тріскатися і випускати сік, тому кількість використовуваного солодкого піску досить обмежена. Зазвичай, щоб не викликати рясні патьоки пригорілої карамелі, досить чайної ложки на один плід. Як варіант, можна окремо зварити карамель і полити нею готовий десерт. У цьому випадку фрукти максимально збережуть сік, а посуд залишиться чистою.

  • Яблука ретельно вимити, зрізати з них верхню частину. Вийде «кришечка» товщиною близько 1,5 см.
  • Вирізати серцевину, залишивши цілим денце. Ідеально впоратися з цим завданням допоможуть інструменти для кулінарного карвінгу. Можна видалити серцевину і простим ножем для овочів або загостреною ложечкою.
  • Кожне яблуко на зрізі слід збризнути лимонним соком. Так фрукти не потемніють в процесі підготовки.
  • У заглиблення насипати цукор і, за бажанням закрити зрізаною кришкою.
  • Налити в форму, залежно від її ширини, 50 – 100 мл гарячої води і розподілити в ній фруктові заготовки. Яблука повинні розміститися вільно, не стикаючись один з одним.
  • Поставити їх у розігріту до 170º с духовку і запікати 25 – 30 хвилин. Подавати теплими.

Для карамельного сиропу потрібно:

  • 100 г цукру;
  • 100 г води;
  • 50 г лимонного соку.

Для роботи потрібна посуд з товстим дном, щоб цукор в ній не пригорів.

  • Закип’ятити воду в окремій ємності.
  • Цукор залити частиною води і лимонним соком, нагрівати до повного розчинення на повільному вогні.
  • Карамель треба безперервно перемішувати, щоб отримати однорідну консистенцію.
  • Залишилася воду невеликими порціями додавати в карамель, поки не вийде густий, в’язкий сироп.
Дивіться також:  11 рецептів хліба в духовці, хлібопічка, мультиварці – готуємо в домашніх умовах

Використовуємо його теплим.

Солодке частування з медом

Підсолодити яблука можна не тільки цукром. Натуральний квітковий мед додасть десерту особливий аромат. Додаткову теплу нотку внесе свіжий імбир. Печені яблука з медом вийдуть не тільки смачніше, але й корисніше.

Для десерту потрібно:

  • кислі і тверді яблука;
  • свіжий імбир;
  • рідкий мед.

За час приготування десерту густий мед не встигає розтанути і, тим більше, просочити яблуко, тому важливо, щоб він був рідким. Загустілий мед можна злегка підігріти на водяній бані.

  • Фрукти промити, видалити серцевину.
  • Вкласти в кожне яблуко шматочок імбиру.
  • Влити по чайній ложці меду.
  • Накрити зрізаною верхівкою, щоб краще зберігся аромат.
  • Форму змастити маслом і поставити в розігріту до 170º с духовку на півгодини.
  • При подачі можна додатково полити яблука медом.

Готуємо з корицею

Традиційний дует ароматів – яблуко і кориця – можна розбавити ноткою анісу.

Для ароматного ласощі будуть використовуватися:

  • яблука;
  • цукор;
  • вершкове масло;
  • кориця мелена;
  • ціла паличка кориці;
  • зірочка анісу.

У цьому рецепті не варто замінювати аніс схожим за смаком бадьяном, так як останній погано переносить теплову обробку.

  • Підготовлені яблука скропити лимонним соком.
  • Наповнити цукром за смаком.
  • Покласти в кожну не більше половини чайної ложки кориці. У великих кількостях ця спеція може викликати головний біль.
  • В яблука додати по маленькому шматочку масла.
  • Накрити заготовки зрізаними кришечками і поставити у форму.
  • На дно форми налити трохи води.
  • Покласти у воду паличку кориці і аніс, щоб підсилити аромат десерту.
  • Яблука з корицею запікати 30 хвилин при 170º с.

Печені яблука з горіхами в духовці

Можна ускладнити рецепт, додавши в запечені яблука апетитну начинку.

На чотири великих яблука потрібно:

  • 30 г волоських або мигдальних горіхів;
  • 30 г родзинок;
  • 4 чайні ложки рідкого меду.

При бажанні, можна додати мелену корицю або ваніль.

  • Горіхи подрібнити ножем. Родзинки запарити гарячою водою і обсушити.
  • Змішати всі інгредієнти.
  • Начинити очищені від серцевини яблука і накрити зрізаними «кришечками».
  • Форму змастити олією.
  • Запікати десерт при 180 º с не менше півгодини.
Дивіться також:  Вафлі: 7 рецептів для электровафельницы

Яблука, запечені в духовці з сиром

Начинка робить десерт досить ситним, тому можна приготувати печені яблука з сиром на дитячий полуденок або в якості легкого вечері. Якщо не додавати мед або цукор, вийде відмінний дієтичне блюдо.

На 4 яблука потрібно:

  • 150 г сиру;
  • 30 г родзинок;
  • 4 чайні ложки меду;
  • кориця або ванілін за смаком.

В начинку можна використовувати будь-які сухофрукти замість родзинок. У разі великого поспіху допустимо наповнити яблука готової сирною масою або дитячим солодким сирком.

  • Сир розтерти, щоб в ньому не залишилося грудочок. Якщо маса вийшла сухувата і розсипчаста, можна додати пару ложок розм’якшеного вершкового масла. Від сметани краще відмовитися – вона зробить начинку водянистою.
  • Змішати всі інгредієнти для начинки і наповнити нею підготовлені яблука.
  • Прикрити їх зрізаними «кришечками» і розподілити порції у формі для випічки
  • На дно форми налити трохи води.
  • Запікати при180ºС близько півгодини.

З начинкою з рису і родзинок

Ще один варіант ситної начинки – рис і родзинки або інші сухофрукти за смаком.

На 5 середніх яблук буде необхідно взяти:

  • 100 г рису;
  • 200 мл молока;
  • 40 г вершкового масла;
  • 50 г цукру;
  • яйце;
  • 40 г горіхів;
  • 40 р родзинок;
  • ваніль за смаком.

Для цього рецепта важливо використовувати яблука одного сорту і приблизно однакового розміру, щоб вони пропеклися за однаковий час.

  • Рис відварити в молоці з цукром. Каша повинна вийти густа і липка. Можна замінити рис пшоном. Цей рецепт – відмінний спосіб креативно використовувати залишки вчорашньої каші.
  • Заправити крупу маслом і остудити.
  • Родзинки запарити. Горіхи подрібнити
  • Перемішати всі інгредієнти для начинки. Якщо каша досить липка, то від яйця можна відмовитися.
  • Підготувати яблука, начинити їх і викласти на деко.
  • Налити в нього 100 мл води і запікати десерт при 180 º с близько півгодини.
  • При подачі полити ароматні порції ягідним сиропом по смаку.

В листковому тісті

Яблука в тесті можна запікати цілком або часточками.

Перший рецепт потребує трохи часу і художнього смаку, зате гідне оформлення дозволить подати така страва до святкового столу.

Дивіться також:  Шоколадний торт — 16 рецептів приготування вдома

На 8 яблук заздалегідь підготуйте:

  • 4 аркуша готового листкового тіста;
  • 300 г сиру;
  • 100 г цукру;
  • корицю або ванілін за смаком.

Яблука не обов’язково начиняти, але без наповнення вони швидко втратять форму.

Начинку можна використовувати будь-яку: сир, сир і сухофрукти, горіхи і сухофрукти та інше.

  • Яблука очистити від шкірки і серцевини.
  • Сир розтерти з цукром і наповнити їм яблука.
  • Дуже соковиті фрукти обваляти в крохмалі, щоб тісто не відвологло.
  • Розморозити і розкачати готове листкове тісто. Нарізати на смужки товщиною 1 див.
  • Обернути цими смужками кожне яблуко так, щоб не залишилося зазорів.
  • Верх яблук можна прикрасити листочками, вирізаними з тіста, а на поверхні продавити ножем прожилки, для більшої реалістичності. Під листочки потрібно підкласти схрещені зубочистки, тоді листя запекутся рельєфно.
  • Змастити поверхню збитим яйцем, щоб фрукти вийшли рум’яними.
  • Форму змастити олією і розкласти по ньому яблука на невеликій відстані один від одного.
  • Запікати чверть години при 200 º с і ще стільки ж при 180 º с.

Якщо потрібен ефектний десерт на швидку руку, можна зробити «трояндочки» з нарізаних яблук в листковому тісті.

На 250 г тіста потрібно:

  • два великих кислих яблука;
  • 50 г цукру;
  • 50 – 80 г вершкового масла.

Для красивих «трояндочок», схожих на справжній квітка, краще вибрати фрукти з яскравою червоною шкіркою.

  • Яблука нарізати тонкими часточками.
  • Щоб вони не зламалися при згортанні, їх потрібно розм’якшити. Можна прогріти яблучні заготовки 1,5 хвилини в мікрохвильовці або приварити в цукровому сиропі 1 – 3 хвилини.
  • Тісто розкачати і нарізати смужками 2 см шириною.
  • Змастити їх розтопленим маслом і присипати цукром.
  • Викласти на смужки яблучні дольки шкіркою вгору так, щоб вони виступали над тестом. Якщо дуже тонкі скибочки їх можна класти внапуск.
  • Кожну смужку згорнутий в тугий рулет, защипнути його внизу і поставити цією стороною на змащене деко.
  • Запікати при 180 º с близько 20 хвилин.
  • Десерт остудити і посипати цукровою пудрою.

У сезон яблук кращого частування не знайти! Смачно, швидко і, головне, корисно.

Прокрутка до верху