Печеня в горщиках може виявитися корисним стравою, якщо готувати його без попереднього обжарювання. Продукти в горщику запікаються і тушаться, зберігаючи всі корисні властивості.
Класичне печеня зі свинини
Складові:
- свинини – 0,4 кг;
- морква середнього розміру;
- цибулина середнього розміру;
- часник – 3 зубчики;
- 2 лаврових листа;
- 45 г солі;
- 1 ч. л. меленого чорного перцю.
Метод приготування:
- Розморозити м’ясо і порізати кубиками середнього розміру.
- Моркву нашаткувати соломкою, а цибулю – половинками кілець.
- У горщик викласти м’ясо на дно, зверху – морква і цибуля – на самий верх.
- Потім видавити часник і зверху посипати перцем і сіллю. Полити водою або бульйоном так, щоб рідина не виступала назовні.
- Помістити ємності в духовку на 1 годину 10 хвилин. Готувати при температурі 200 º с. Важливо: духовку заздалегідь не розігрівати, оскільки продукти в горщику повинні нагріватися поступово.
Подавати страву можна відразу по закінченні приготування і безпосередньо в горщиках.
Готуємо з яловичини
Компоненти:
- 1 кг яловичини;
- томати – 6 штук;
- 3 середні морквини;
- 3 невеликі ріпчасті цибулини;
- 1 г цедри апельсина;
- лавровий лист – 3 штуки;
- 200 мл червоного сухого вина;
- 2 ст. л. олії оливи для смаження;
- 100 г маслин;
- половина головки часнику;
- 3 ст. л. бренді;
- чорний перець в горошку і мелений;
- за бажанням, зелень і сіль.
Як готувати печеню з яловичини:
- М’ясо вимити, очистити від жилок і порізати невеликими шматками.
- Нарізати цибулю півкільцями, моркву – шайбами, помідори – довільно, зручними для вживання шматочками.
- Часник пропустити через часникодавку або подрібнити ножем.
- Підготовка маринаду: червоне вино додати моркву і цибулю, цедру апельсина, лавровий лист і перець в горошку. Ретельно перемішати склад і залити їм яловичину з овочами. Поставити форму в холодильник на ніч.
- Вранці дістати овочі з м’ясом з рідини і висушити.
- Підсмажити м’ясо з обох сторін на сковороді, додати часник, томати мариновані овочі. Влити бренді і покласти лавровий лист. Під кінець гасіння залити все маринадом так, щоб він покривав продукти. При нестачі рідини додати бульйон або воду. Всипати сіль і перець.
- Закип’ятити, перекласти все в горщики і помістити в духовку. Готувати при температурі 160ºС від 2 до 2,5 годин. Покласти маслини за півгодини до готовності.
Подавати яловичину в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.
Рецепт з грибами
Інгредієнти:
- півкіло білих грибів;
- 600 г свинини;
- 0,8 кг картоплі;
- велика морква – 2 штуки;
- ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- 100 г зеленого горошку;
- 6 лаврових листів;
- 130 мл сметани;
- 2 часникового зубчики;
- соняшникова олія для смаження;
- перець мелений і сіль;
- бульйон м’ясний або вода.
Процес приготування:
- Дрібно порізати м’ясо і смажити до підрум’янення. Після цього посолити і поперчити. Викласти свинину на дно горщиків.
- Тонкими пластиками нарізати гриби і обсмажити на сковороді приблизно 5 хвилин. За цей час нарізати дрібно часник і додати його до грибів. Викласти їх поверх м’яса в горщики.
- Порізати цибулю півкільцями і смажити до прозорості. У цей час нарізати кубиками моркву, додати на сковорідку і обсмажувати ще 5 – 6 хвилин. Готові овочі покласти в горщики.
- Картоплю порізати кубиками дуже дрібно і в сирому вигляді додати до решти продуктів. Зверху в кожен горщик насипати по 1 ст. л. зеленого горошку і при бажанні посолити.
- Залити бульйоном або простою водою вміст горщика. Зверху покласти по 1 ст. л. сметани і по лавровому листу.
- Готувати печеню близько півгодини до повної готовності картоплі при температурі 200 º с.
Перед подаванням страву остудити 5 – 10 хвилин і прикрасити зеленню.
Пісне печеня в горщиках
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 3 середні моркви;
- 3 солодких болгарських перцю;
- 3 головки ріпчастої цибулі;
- томатний сік – за смаком;
- будь-яке рослинне масло;
- лавровий лист;
- перець мелений і сіль за смаком.
Як зробити пісне печеня в горщиках:
- Трохи обсмажити цибулю в олії на сковороді.
- Моркву нарізати кругляком, а потім розділити їх на 4 частини. Картоплю порізати довгими тонкими скибочками, а болгарський перець – тоненькими смужками, попередньо очистивши плоди від насіння.
- Викласти на дно горщика цибулю, зверху перець, потім моркву, а після неї картоплю. Додати при бажанні сіль, перцевую суміш і пару лаврових листів.
- Залити вміст горщика томатним соком до повного покриття верхнього шару овочів. Помістити в духовку при 170º с на 60 хвилин.
Подавати страву з хрусткими солоними огірками або квашеною капустою.
Варто пам’ятати: сіль, перець, спеції додавати в кінці смаження кожного інгредієнта.
З м’ясом і картоплею
З чого готувати:
- 400 г баранини (або будь-якого іншого м’яса);
- 0,6 кг картоплі;
- 35 мл оливкової олії;
- 2 часникових зубця;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- зелень, спеції, сіль – за смаком;
- склянку бульйону або води.
Рецепт печені з м’ясом і картоплею:
- Баранину промити, висушити і нарізати середнього розміру шматочками.
- Розігріти на сковорідці з товстим дном масло і смажити в ньому м’ясо до появи скоринки. В кінці процесу насипати сіль і перець. Солити м’ясо відразу не варто, інакше воно буде жорстким.
- Покласти баранину на дно горщиків, попередньо віджавши з неї масло так, щоб велика його частина залишилася на сковороді.
- Картоплю смажити не обов’язково, припустимо залишити його сирим, нарізати середніми шматочками і укласти поверх баранини. Можна посипати подрібнені коренеплоди приправами.
- Цибулю порізати кільцями і смажити в маслі, що залишився від м’яса. Часник подрібнити в часничниці і перемішати з цибулею, викласти отриманий склад на картоплю.
- Залити вміст горщиків бульйоном або водою. Помістити в духовку і готувати 50 – 60 хвилин при температурі 180ºС.
Подавати таке ситне блюдо до столу слід відразу після готовності, в гарячому вигляді.
Як приготувати з куркою
Інгредієнти:
- півкілограма курячого філе;
- 600 г картоплі;
- 150 г моркви;
- 100 г цибулі;
- склянку води або бульйону;
- 100 мл оливкової олії без цукру;
- приправи, перець, сіль – за бажанням.
Метод приготування:
- Нарізати часточками картоплю середнього розміру і повністю висушити. Підсмажити його на олії до напівготовності приблизно 6 хвилин. Покласти картопляні брусочки на дно горщика і постаратися залишити на сковороді максимальна кількість масла.
- Морква нарізати соломкою, обсмажити 3 – 4 хвилини, а потім викласти поверх картоплі.
- Цибулю порізати кільцями і підрум’янити в маслі до світло-золотистого відтінку.
- Філе курки нарізати дрібними шматочками і підсмажити в маслі (при необхідності додати ще). Викласти його поверх моркви.
- Цибулю покласти на курятину і налити в горщик бульйон або воду. Курку кладуть на городину, щоб вони просочилися її ароматом, а цибулю зверху м’яса допомагає йому залишатися м’яким.
- Духовку розігріти до 180 º с і поставити в неї прикриті горщики на 40 хвилин.
Страву подавати гарячою, відразу, як приготується.
Печеня по-домашньому в горщиках
Складові:
- півкіло свинини;
- 8 картоплин середнього розміру;
- 1 велика цибулина;
- 1 велика морквина;
- 4 ст. л. сметани;
- 4 ст. л. майонезу;
- 50 мл лимонного соку;
- 2 зубчики часнику;
- півсклянки бульйону;
- 1 пакетик приправи для страв зі свинини;
- сіль.
Процес приготування:
- Вимити і просушити м’ясо, вичистити зайвий жир і порізати шматочками середнього розміру. Полити соком лимона, додати спеції і сіль. Ретельно перемішати, накрити миску і прибрати на півгодини.
- Пропустити часникові зубки через часникодавку. Змішати майонез зі сметаною і додати підготовлений часник.
- Цибулю подрібнити кубиками, а моркву пропустити через крупну тертку. Картоплю нарізати шматочками такого ж розміру, як м’ясо.
- Викласти в горщики продукти в наступному порядку: свинина, цибуля, морква, половина соусу, картопля і друга половина соусу. Додати дрібку солі і накрити посуд.
- Поставити в духовку, включити її на 180 º с і готувати 90 хвилин.
Залишилося дістати горщики і відкрити на 5 хвилин. Після цього страву можна подавати.
З гречаною крупою
Що потрібно для рецепта:
- 300 г курячого філе;
- 150 г гречки;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 2 лаврових листа;
- 3 ч. л. вершкового масла;
- 2 ч. л. суміші перців;
- оливкова олія для смаження;
- сіль за смаком.
Рецепт печені з гречкою:
- Дрібними кубиками порізати м’ясо і обсмажити на рослинному маслі.
- Дрібно порізати моркву з цибулею і додати в сковороду, коли вода випарується з м’яса. Готувати 7 хвилин, іноді помішувати.
- Розчавити часник, додати перець і сіль, обсмажувати пару хвилин.
- Промиту гречку насипати на сковорідку, ретельно перемішати і прибрати з плити.
- Викласти суміш в горщики і залити окропом так, щоб покрити всі повністю. Додати по лавровому листу і накрити посуд.
- Помістити горщики в духовку, поставити температуру 180 º с і готувати 30 – 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності в кожну порцію покласти по чайній ложечці вершкового масла і накрити.
Після закінчення приготування добре перемішайте всі інгредієнти і подавайте страву до столу.
Варіант приготування з сиром
Інгредієнти:
- 0,5 кг свинини;
- 3 цибулини;
- 8 картоплин;
- 2 моркви;
- 3 маринованих огірка;
- 200 г твердого сиру;
- 100 г майонезу;
- півсклянки бульйону;
- перець, зелень і сіль.
Як приготувати в духовці печеня з сиром:
- Свинину порізати дрібними кубиками, злегка обсмажити на сковорідці і укласти на дно горщика.
- Нарізати цибулю дрібними кубиками, моркву – соломкою і теж підсмажити. Покласти овочі зверху м’яса.
- Огірки подрібнити тонкими кругляком і зробити з них один шар над морквою з цибулею. Картоплю порізати великими кубиками, які і завершать формування страви.
- Трохи полити всі компоненти бульйоном і зверху промазати майонезом. Натерти сир і засипати його в горщики товстим шаром. Любителям тягнеться сиру слід додати його за 10 хвилин до готовності страви.
- Встановити температуру духовки 180 º с і запікати протягом години.
Печеня у горщиках із чорносливом
Складові:
- півкіло яловичини;
- 1 жменя чорносливу;
- 2 репчатых цибулини;
- 2 моркви середнього розміру;
- склянку темного пива;
- 1 пучок петрушки;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати яловичину шматочками по 2 див. Висушити їх, посолити і поперчити. Смажити в 2 підходи до отримання скоринки. Викласти м’ясо в горщики.
- Цибулю порізати кільцями і готувати на маслі до отримання легкого золотистого кольору. Укласти готовий цибулю поверх м’яса.
- Морква нарізати соломкою і обсмажувати її до зміни відтінку. Додати в горщики зверху лука.
- Залити вміст пивом, при бажанні, додати гарячу воду. Готувати 20 хвилин при 180 º с, а потім 15 хвилин при 150ºС.
- Дістати горщики з духовки, додати до їх вмісту перець і сіль, перемішати. Зверху викласти чорнослив і готувати ще 20 хвилин.
Можна залишити ароматне печеня в горщиках перед подачею або викласти його в глибокі тарілки. Прикрасити страву петрушкою.
Незвичайний рецепт з печінкою
З чого готувати:
- 0,5 кг будь печінки;
- 600 г картоплі;
- 150 г твердого сиру;
- 2 цибулини;
- 2 великі моркви;
- великий стакан сметани;
- приправи, перець і сіль.
Процес приготування:
- Печінку порізати на маленькі шматочки і смажити до напівготовності.
- Подрібнити цибулю, морква пропустити через тертку. Додати овочі до печінки і обсмажувати, поки цибуля не стане м’яким.
- Вилити до інших інгредієнтів сметану, насипати перець і сіль, протушкувати протягом 10 хвилин.
- Підсмажити картоплю на окремій сковорідці.
- Всі продукти остудити. Викласти у підготовлені горщики половину печінки в сметані, потім картоплю і зверху решту субпродукту. Поверх всіх інгредієнтів потерти сир.
- Готувати у відкритому духовці протягом 20 хвилин при температурі 180ºС.
Спекотне подавати гарячим відразу після досягнення готовності.
Ситне блюдо з індички
Компоненти:
- 1,2 кг індички;
- 0,4 кг молодої картоплі дрібного розміру;
- 2 кабачка;
- 1 морква;
- 1 лимон;
- 2 пучка зеленого цибулі;
- 3 ст. л. сметани;
- 1 головка часнику;
- 3 ч. л. солі;
- 1 ч. л. суміші перців;
- 1 ч. л. шавлії.
Приготування печені з індички:
- Порізати великими шматками м’ясо індички, а лимон – слайсами. М’ясо натерти перцем і шавлією, зверху викласти лимон. Залишити на 8 годин.
- Соломкою порізати моркву, цибулю – дрібними шматочками, а кабачки – половинками шайб. Вимити і очистити картоплю.
- Викласти в горщик індичку, картоплю, цибулю з морквою, кабачки і цілі зубки часнику.
- Розбавити водою сметану, додати сіль і перець. Полити отриманим соусом вміст горщика.
- Помістити ємність в духовку і встановити температуру 220ºС. Готувати півтори години, потім вимкнути духовку і залишити горщик в ній ще на 15 – 20 хвилин.
Страва з індичкою слід подавати гарячим.
Печеня в горщиках підійде і для звичайного, і для святкового вечері. Воно завжди ароматно, смачно і оригінально. Від такого ласощі рідко хто відмовляється, а тому праці господині завжди виявляються винагороджені похвалою і абсолютно порожніми горщиками!