Печеня в горщиках – 12 рецептів приготування в духовці

Печеня в горщиках може виявитися корисним стравою, якщо готувати його без попереднього обжарювання. Продукти в горщику запікаються і тушаться, зберігаючи всі корисні властивості.

Класичне печеня зі свинини

Складові:

  • свинини – 0,4 кг;
  • морква середнього розміру;
  • цибулина середнього розміру;
  • часник – 3 зубчики;
  • 2 лаврових листа;
  • 45 г солі;
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Метод приготування:

  • Розморозити м’ясо і порізати кубиками середнього розміру.
  • Моркву нашаткувати соломкою, а цибулю – половинками кілець.
  • У горщик викласти м’ясо на дно, зверху – морква і цибуля – на самий верх.
  • Потім видавити часник і зверху посипати перцем і сіллю. Полити водою або бульйоном так, щоб рідина не виступала назовні.
  • Помістити ємності в духовку на 1 годину 10 хвилин. Готувати при температурі 200 º с. Важливо: духовку заздалегідь не розігрівати, оскільки продукти в горщику повинні нагріватися поступово.

Подавати страву можна відразу по закінченні приготування і безпосередньо в горщиках.

Готуємо з яловичини

Компоненти:

  • 1 кг яловичини;
  • томати – 6 штук;
  • 3 середні морквини;
  • 3 невеликі ріпчасті цибулини;
  • 1 г цедри апельсина;
  • лавровий лист – 3 штуки;
  • 200 мл червоного сухого вина;
  • 2 ст. л. олії оливи для смаження;
  • 100 г маслин;
  • половина головки часнику;
  • 3 ст. л. бренді;
  • чорний перець в горошку і мелений;
  • за бажанням, зелень і сіль.

Як готувати печеню з яловичини:

  • М’ясо вимити, очистити від жилок і порізати невеликими шматками.
  • Нарізати цибулю півкільцями, моркву – шайбами, помідори – довільно, зручними для вживання шматочками.
  • Часник пропустити через часникодавку або подрібнити ножем.
  • Підготовка маринаду: червоне вино додати моркву і цибулю, цедру апельсина, лавровий лист і перець в горошку. Ретельно перемішати склад і залити їм яловичину з овочами. Поставити форму в холодильник на ніч.
  • Вранці дістати овочі з м’ясом з рідини і висушити.
  • Підсмажити м’ясо з обох сторін на сковороді, додати часник, томати мариновані овочі. Влити бренді і покласти лавровий лист. Під кінець гасіння залити все маринадом так, щоб він покривав продукти. При нестачі рідини додати бульйон або воду. Всипати сіль і перець.
  • Закип’ятити, перекласти все в горщики і помістити в духовку. Готувати при температурі 160ºС від 2 до 2,5 годин. Покласти маслини за півгодини до готовності.

Подавати яловичину в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.

Рецепт з грибами

Інгредієнти:

  • півкіло білих грибів;
  • 600 г свинини;
  • 0,8 кг картоплі;
  • велика морква – 2 штуки;
  • ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • 100 г зеленого горошку;
  • 6 лаврових листів;
  • 130 мл сметани;
  • 2 часникового зубчики;
  • соняшникова олія для смаження;
  • перець мелений і сіль;
  • бульйон м’ясний або вода.

Процес приготування:

  • Дрібно порізати м’ясо і смажити до підрум’янення. Після цього посолити і поперчити. Викласти свинину на дно горщиків.
  • Тонкими пластиками нарізати гриби і обсмажити на сковороді приблизно 5 хвилин. За цей час нарізати дрібно часник і додати його до грибів. Викласти їх поверх м’яса в горщики.
  • Порізати цибулю півкільцями і смажити до прозорості. У цей час нарізати кубиками моркву, додати на сковорідку і обсмажувати ще 5 – 6 хвилин. Готові овочі покласти в горщики.
  • Картоплю порізати кубиками дуже дрібно і в сирому вигляді додати до решти продуктів. Зверху в кожен горщик насипати по 1 ст. л. зеленого горошку і при бажанні посолити.
  • Залити бульйоном або простою водою вміст горщика. Зверху покласти по 1 ст. л. сметани і по лавровому листу.
  • Готувати печеню близько півгодини до повної готовності картоплі при температурі 200 º с.
Дивіться також:  Чахохбілі класичне – 10 рецептів чахохбілі з курки в домашніх умовах

Перед подаванням страву остудити 5 – 10 хвилин і прикрасити зеленню.

Пісне печеня в горщиках

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 3 середні моркви;
  • 3 солодких болгарських перцю;
  • 3 головки ріпчастої цибулі;
  • томатний сік – за смаком;
  • будь-яке рослинне масло;
  • лавровий лист;
  • перець мелений і сіль за смаком.

Як зробити пісне печеня в горщиках:

  • Трохи обсмажити цибулю в олії на сковороді.
  • Моркву нарізати кругляком, а потім розділити їх на 4 частини. Картоплю порізати довгими тонкими скибочками, а болгарський перець – тоненькими смужками, попередньо очистивши плоди від насіння.
  • Викласти на дно горщика цибулю, зверху перець, потім моркву, а після неї картоплю. Додати при бажанні сіль, перцевую суміш і пару лаврових листів.
  • Залити вміст горщика томатним соком до повного покриття верхнього шару овочів. Помістити в духовку при 170º с на 60 хвилин.

Подавати страву з хрусткими солоними огірками або квашеною капустою.

Варто пам’ятати: сіль, перець, спеції додавати в кінці смаження кожного інгредієнта.

З м’ясом і картоплею

З чого готувати:

  • 400 г баранини (або будь-якого іншого м’яса);
  • 0,6 кг картоплі;
  • 35 мл оливкової олії;
  • 2 часникових зубця;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • зелень, спеції, сіль – за смаком;
  • склянку бульйону або води.

Рецепт печені з м’ясом і картоплею:

  • Баранину промити, висушити і нарізати середнього розміру шматочками.
  • Розігріти на сковорідці з товстим дном масло і смажити в ньому м’ясо до появи скоринки. В кінці процесу насипати сіль і перець. Солити м’ясо відразу не варто, інакше воно буде жорстким.
  • Покласти баранину на дно горщиків, попередньо віджавши з неї масло так, щоб велика його частина залишилася на сковороді.
  • Картоплю смажити не обов’язково, припустимо залишити його сирим, нарізати середніми шматочками і укласти поверх баранини. Можна посипати подрібнені коренеплоди приправами.
  • Цибулю порізати кільцями і смажити в маслі, що залишився від м’яса. Часник подрібнити в часничниці і перемішати з цибулею, викласти отриманий склад на картоплю.
  • Залити вміст горщиків бульйоном або водою. Помістити в духовку і готувати 50 – 60 хвилин при температурі 180ºС.

Подавати таке ситне блюдо до столу слід відразу після готовності, в гарячому вигляді.

Як приготувати з куркою

Інгредієнти:

  • півкілограма курячого філе;
  • 600 г картоплі;
  • 150 г моркви;
  • 100 г цибулі;
  • склянку води або бульйону;
  • 100 мл оливкової олії без цукру;
  • приправи, перець, сіль – за бажанням.

Метод приготування:

  • Нарізати часточками картоплю середнього розміру і повністю висушити. Підсмажити його на олії до напівготовності приблизно 6 хвилин. Покласти картопляні брусочки на дно горщика і постаратися залишити на сковороді максимальна кількість масла.
  • Морква нарізати соломкою, обсмажити 3 – 4 хвилини, а потім викласти поверх картоплі.
  • Цибулю порізати кільцями і підрум’янити в маслі до світло-золотистого відтінку.
  • Філе курки нарізати дрібними шматочками і підсмажити в маслі (при необхідності додати ще). Викласти його поверх моркви.
  • Цибулю покласти на курятину і налити в горщик бульйон або воду. Курку кладуть на городину, щоб вони просочилися її ароматом, а цибулю зверху м’яса допомагає йому залишатися м’яким.
  • Духовку розігріти до 180 º с і поставити в неї прикриті горщики на 40 хвилин.
Дивіться також:  Котлети зі свинячої печінки – 10 рецептів приготування

Страву подавати гарячою, відразу, як приготується.

Печеня по-домашньому в горщиках

Складові:

  • півкіло свинини;
  • 8 картоплин середнього розміру;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 велика морквина;
  • 4 ст. л. сметани;
  • 4 ст. л. майонезу;
  • 50 мл лимонного соку;
  • 2 зубчики часнику;
  • півсклянки бульйону;
  • 1 пакетик приправи для страв зі свинини;
  • сіль.

Процес приготування:

  • Вимити і просушити м’ясо, вичистити зайвий жир і порізати шматочками середнього розміру. Полити соком лимона, додати спеції і сіль. Ретельно перемішати, накрити миску і прибрати на півгодини.
  • Пропустити часникові зубки через часникодавку. Змішати майонез зі сметаною і додати підготовлений часник.
  • Цибулю подрібнити кубиками, а моркву пропустити через крупну тертку. Картоплю нарізати шматочками такого ж розміру, як м’ясо.
  • Викласти в горщики продукти в наступному порядку: свинина, цибуля, морква, половина соусу, картопля і друга половина соусу. Додати дрібку солі і накрити посуд.
  • Поставити в духовку, включити її на 180 º с і готувати 90 хвилин.

Залишилося дістати горщики і відкрити на 5 хвилин. Після цього страву можна подавати.

З гречаною крупою

Що потрібно для рецепта:

  • 300 г курячого філе;
  • 150 г гречки;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • 3 ч. л. вершкового масла;
  • 2 ч. л. суміші перців;
  • оливкова олія для смаження;
  • сіль за смаком.

Рецепт печені з гречкою:

  • Дрібними кубиками порізати м’ясо і обсмажити на рослинному маслі.
  • Дрібно порізати моркву з цибулею і додати в сковороду, коли вода випарується з м’яса. Готувати 7 хвилин, іноді помішувати.
  • Розчавити часник, додати перець і сіль, обсмажувати пару хвилин.
  • Промиту гречку насипати на сковорідку, ретельно перемішати і прибрати з плити.
  • Викласти суміш в горщики і залити окропом так, щоб покрити всі повністю. Додати по лавровому листу і накрити посуд.
  • Помістити горщики в духовку, поставити температуру 180 º с і готувати 30 – 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності в кожну порцію покласти по чайній ложечці вершкового масла і накрити.

Після закінчення приготування добре перемішайте всі інгредієнти і подавайте страву до столу.

Варіант приготування з сиром

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свинини;
  • 3 цибулини;
  • 8 картоплин;
  • 2 моркви;
  • 3 маринованих огірка;
  • 200 г твердого сиру;
  • 100 г майонезу;
  • півсклянки бульйону;
  • перець, зелень і сіль.

Як приготувати в духовці печеня з сиром:

  • Свинину порізати дрібними кубиками, злегка обсмажити на сковорідці і укласти на дно горщика.
  • Нарізати цибулю дрібними кубиками, моркву – соломкою і теж підсмажити. Покласти овочі зверху м’яса.
  • Огірки подрібнити тонкими кругляком і зробити з них один шар над морквою з цибулею. Картоплю порізати великими кубиками, які і завершать формування страви.
  • Трохи полити всі компоненти бульйоном і зверху промазати майонезом. Натерти сир і засипати його в горщики товстим шаром. Любителям тягнеться сиру слід додати його за 10 хвилин до готовності страви.
  • Встановити температуру духовки 180 º с і запікати протягом години.
Дивіться також:  Рулетики з шинки – 6 смачних рецептів приготування з різними начинками

Печеня у горщиках із чорносливом

Складові:

  • півкіло яловичини;
  • 1 жменя чорносливу;
  • 2 репчатых цибулини;
  • 2 моркви середнього розміру;
  • склянку темного пива;
  • 1 пучок петрушки;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати яловичину шматочками по 2 див. Висушити їх, посолити і поперчити. Смажити в 2 підходи до отримання скоринки. Викласти м’ясо в горщики.
  • Цибулю порізати кільцями і готувати на маслі до отримання легкого золотистого кольору. Укласти готовий цибулю поверх м’яса.
  • Морква нарізати соломкою і обсмажувати її до зміни відтінку. Додати в горщики зверху лука.
  • Залити вміст пивом, при бажанні, додати гарячу воду. Готувати 20 хвилин при 180 º с, а потім 15 хвилин при 150ºС.
  • Дістати горщики з духовки, додати до їх вмісту перець і сіль, перемішати. Зверху викласти чорнослив і готувати ще 20 хвилин.

Можна залишити ароматне печеня в горщиках перед подачею або викласти його в глибокі тарілки. Прикрасити страву петрушкою.

Незвичайний рецепт з печінкою

З чого готувати:

  • 0,5 кг будь печінки;
  • 600 г картоплі;
  • 150 г твердого сиру;
  • 2 цибулини;
  • 2 великі моркви;
  • великий стакан сметани;
  • приправи, перець і сіль.

Процес приготування:

  • Печінку порізати на маленькі шматочки і смажити до напівготовності.
  • Подрібнити цибулю, морква пропустити через тертку. Додати овочі до печінки і обсмажувати, поки цибуля не стане м’яким.
  • Вилити до інших інгредієнтів сметану, насипати перець і сіль, протушкувати протягом 10 хвилин.
  • Підсмажити картоплю на окремій сковорідці.
  • Всі продукти остудити. Викласти у підготовлені горщики половину печінки в сметані, потім картоплю і зверху решту субпродукту. Поверх всіх інгредієнтів потерти сир.
  • Готувати у відкритому духовці протягом 20 хвилин при температурі 180ºС.

Спекотне подавати гарячим відразу після досягнення готовності.

Ситне блюдо з індички

Компоненти:

  • 1,2 кг індички;
  • 0,4 кг молодої картоплі дрібного розміру;
  • 2 кабачка;
  • 1 морква;
  • 1 лимон;
  • 2 пучка зеленого цибулі;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 1 головка часнику;
  • 3 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. суміші перців;
  • 1 ч. л. шавлії.

Приготування печені з індички:

  • Порізати великими шматками м’ясо індички, а лимон – слайсами. М’ясо натерти перцем і шавлією, зверху викласти лимон. Залишити на 8 годин.
  • Соломкою порізати моркву, цибулю – дрібними шматочками, а кабачки – половинками шайб. Вимити і очистити картоплю.
  • Викласти в горщик індичку, картоплю, цибулю з морквою, кабачки і цілі зубки часнику.
  • Розбавити водою сметану, додати сіль і перець. Полити отриманим соусом вміст горщика.
  • Помістити ємність в духовку і встановити температуру 220ºС. Готувати півтори години, потім вимкнути духовку і залишити горщик в ній ще на 15 – 20 хвилин.

Страва з індичкою слід подавати гарячим.

Печеня в горщиках підійде і для звичайного, і для святкового вечері. Воно завжди ароматно, смачно і оригінально. Від такого ласощі рідко хто відмовляється, а тому праці господині завжди виявляються винагороджені похвалою і абсолютно порожніми горщиками!

Прокрутка до верху