Печеня в мультиварці – це швидкий спосіб смачно і корисно нагодувати сім’ю. Щоб це блюдо вийшло в кращому вигляді, слід вибирати якісне та свіже м’ясо, а перед гасінням його необхідно обсмажити. Таке блюдо по своєму складу більше схоже на гуляш, але щоб його приготувати, не обов’язково купувати свинину, адже урізноманітнити смак можна за допомогою м’яса кролика або індички.
Печеня зі свинини з картоплею в мультиварці
Щоб приготувати печеня зі свинини з картоплею, необхідно заздалегідь підготувати:
- Морква – 0,2 кг.
- Картопля – 0,4 кг
- Свинина – 500 р.
- Цибуля – 0,2 кг.
- Томат – 1 шт.
- Вода – 1 стакан.
- Приправа рослинне масло.
Процес приготування такої страви складається з декількох етапів:
- М’ясо слід добре вимити і порізати на однакові шматки (до 3 см).
- Картоплю треба почистити і розрізати кожен коренеплід на 4 частини. Так само вчинити з томатом. Інші овочі слід натерти на дрібній тертці.
- Змастіть дно мультиварки 1 ложкою рослинного масла і засипте в нього терті овочі та свинина.
- За допомогою режиму «Випічка» випікайте блюдо близько 25 хвилин, а після цього до нього додайте картоплю, воду, томат і приправу.
- Готуйте всі компоненти разом в режимі «Плов» близько третини години, не забуваючи час від часу перемішувати. Подавати печеню потрібно з зеленню.
Готуємо з яловичини
Печеня з яловичини з картоплею в мультиварці виходить дуже ніжним.
Склад страви:М’ясо – 650 р.
- Картопля – 6 шт.
- Цибулю і моркву – по штуці.
- Масло вершкове – 75 р.
- Приправа (суміш солі, часнику, перцю, паприки і зелені).
- Бульйон або вода (250 мл).
Етапи приготування:
- За допомогою режиму «Смаження» в мультиварці припустіть на олії цибулю. Його можна нарізати як кільцями, так і дрібними кубиками.
- М’ясо потрібно подрібнити невеликими (до 2 см) шматочками. Його слід додати у каструлю через 8 хвилин смаження цибулі і продовжити приготування ще близько 15 хвилин.
- Під час смаження м’яса необхідно почистити і нарізати овочі і перемішати їх з приправою. Потім перевести мультиварку в режим «Гасіння» на 1 годину і відразу додати овочі і бульйон.
З індички
З індички можна приготувати дуже смачну печеню. При цьому інгредієнтів багато не потрібно:
- Індичка (краще взяти філе) – 0,6 кг.
- Цибулина середнього розміру – 1 шт.
- Морква, помідор – по 200 р.
- Картопля – 5 шт. середнього розміру.
- Спеції, сіль, оливкова олія.
Процес приготування:
- Філе індички перед відправкою в мультиварку потрібно добре вимити і нарізати на рівні шматки. М’ясо птиці відразу слід обсмажити на оливковій олії.
- Після цього необхідно подрібнити моркву, цибулю і помідор, а потім додати до індички і прожарити 4 хвилини.
- Картоплю треба добре промити, зняти шкірку і нарізати дрібними кубиками.
- Потім слід поставити каструлю на режим «Гасіння», закинути до інших компонентів картоплю і продовжити тушкувати близько 25 хвилин.
Куряче печеня з картоплею в мультиварці
Печеня з курки з картоплею гаситься близько 1,5 годин.
Склад страви:
- 1 куряче філе.
- Картопля – 0,7 кг.
- Цибуля – 0,3 кг
- Оливкова олія – 2 ст. ложки.
- Стиглий помідор – 300 р.
- Сіль, перець.
Щоб приготувати печеню потрібно:
- Куряче філе переважно нарізати кубиками до 2 див. Потім курятину слід обсмажити кілька хвилин до появи золотистої скоринки.
- У режимі «Смаження» обсмажити 2 цибулини і 2 помідори. Час смаження – 6 хвилин.
- Перемкнути мультиварку в режим «Гасіння». Додати порізану картоплю і 2 склянки води. В отриману суміш насипати сіль. Через 1,5 години мультиварку слід вимкнути. Не забудьте злегка поперчити інгредієнти ближче до кінця готування.
Як приготувати кролика
Печеня з м’яса кролика вважається дієтичним блюдом з-за того, що містить мало жиру. За рахунок приготування в мультиварці кролятина не втрачає свої корисні властивості, чого важко добитися при готуванні в сковороді.
Склад:
- М’ясо кролика – 600 р.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 0,25 кг
- 1 цибулина.
- Сметана 15% – 150 р.
- Склянку води очищеної.
- Оливкова олія.
- Сіль, спеції.
Приготування:
- Спинну частину кролика порубати на шматки середнього розміру. У тому випадку, якщо не вистачає м’яса, можна дорізати лапки.
- На тертці середнього розміру подрібнити моркву, порізати кільцями цибулину.
- За допомогою овочечистки чистимо картоплю і відразу подрібнюємо її кубиками. Потім, щоб уникнути потемніння, заливаємо коренеплоди проточною водою.
- М’ясо кролика потрібно обсмажити в мультиварці близько 15 хвилин з допомогою режиму «Смаження». Дуже важливо не закривати кришку, щоб не створити ефект гасіння. При цьому кролятину потрібно перевертати, щоб м’ясо не підгоріло. Смажити краще на оливковій олії.
- Через 10 хвилин в мультиварку слід засипати овочі і сметану. Обсмажити всі інгредієнти разом, а потім прилад перевести в режим «Гасіння» на 60 хвилин. Подавати печеню потрібно в глибокій тарілці.
Рецепт з баранини
Інгредієнти для приготування печені з м’яса молодого барана:
- Баранячі реберця – 800 р.
- Картопля – 0,65 кг
- Цибулина – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сушений базилік, перець, сіль.
Процес приготування даного страви з баранини не займе занадто багато часу:
- Реберця розрізати на рівні шматочки і злегка обсмажити в режимі «Смаження».
- Потім переключити прилад на режим «Гасіння» і закинути в чашу попередньо нарізані овочі. Їх можна нарізати як кружечками, так і кубиками. Деякі взагалі вважають за краще їх подрібнювати з допомогою терки.
- Овочі з м’ясом потрібно залити водою і поперчити. Для смаку додати базилік і сіль. Потім продовжити готувати печеню протягом двох годин.
Печеня по-домашньому в «розумній каструлі»
Мультиварку не даремно називають «розумної каструлею», адже в ній приготувати печеня по-домашньому набагато простіше, швидше і, що вже приховувати, смачніше.
Щоб приготувати таку страву, потрібно заздалегідь придбати всі необхідні інгредієнти:
- М’ясо (краще свинину) – 800 р.
- Морква – 200 р.
- Цибулина – 1 шт.
- Картопля – 0,7 кг.
- Оливкова олія.
- Вода – 250 мл
Щоб страва мала насичений смак, необхідно купити свинину з дрібними прожилками сала.
Етапи приготування:
- М’ясо слід ретельно вимити і нарізати кубиками.
- У каструлю налити 2 ст. ложки оливкової олії і в режимі «Смаження» готувати свинину близько 15 хвилин.
- Під час цього процесу потрібно встигнути обчистити цибулину і моркву. Овочі подрібнити краще у вигляді дрібних кубиків, щоб вони встигли повністю просмажиться.
- До свинячого м’яса додати інгредієнти з попереднього кроку і продовжити готування ще 8 хвилин.
- Коли свинина з овочами обсмажиться, слід викласти до них тонко нарізану картоплю і влити воду. Її потрібно стільки, щоб вона покрила всі овочі. Після солимо продукти, додаємо приправу і гілочку розмарину (на свій розсуд).
- Каструлю ставимо в режим «Гасіння» ще на 60 хвилин.
З грибами в мультиварці
Здивувати гостей цілком реально за допомогою печені з грибами, приготованого в мультиварці.
Для цього вам знадобляться:
- Гриби (печериці) – 0,3 кг
- М’ясо телятини – 0,4 кг
- Картопля – 4 шт.
- Горошок консервований – 100 р.
- Спеції.
Як приготувати печеня в мультиварці:
- Промийте овочі, печериці і телятину під проточною водою.
- Гриби потрібно нарізати часточками, а телятину з картоплею – кубиками.
- З допомогою мультиварки, виставленої в режимі «Випічка», молоду телятину обсмажити чверть години.
- Потім додати гриби, спеції і продовжити приготування ще 5 хвилин.
- Після цього включити режим «Гасіння», додати картоплю, горошок і готувати ще близько години.
Приготоване спекотне рекомендується прикрашати зеленню. Щоб блюдо було більш соковитим, в процесі приготування бажано використовувати вершки або сметану.