Печеня з курки — це смачне, ситне і досить економічне блюдо. Зробити його дуже просто, з цим завданням впорається навіть малодосвідчений господиня. Готувати печеню можна в каструлі, сковороди, мультиварці або духовці.
Печеня з курки в каструлі на плиті
Щоб приготувати печеня з курки з картоплею в каструлі, потрібно посуд з щільними стінками, інакше страва може пригоріти.
Для приготування знадобиться:
- 1 кг курятини;
- 8-10 картоплин;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- томатна паста;
- фільтрована вода;
- сіль;
- приправи для курки та картоплі;
- лавровий лист.
Порядок дій:
- Почистити картоплю, нарізати великими шматками, приправити сіллю, спеціями, влити трохи олії, ретельно перемішати.
- Подрібнити цибулю, моркву і відправити пассироваться до м’якості.
- Обробити курятину і покласти до овочів, додати сіль і приправи, готувати до появи золотистої скоринки.
- Викласти в каструлю м’ясо з овочами, додати картоплю і кілька лаврових листів, влити розведену водою томатну пасту і тушкувати під кришкою до готовності.
Подають печеня з курки гарячим, посипавши дрібно нарізаною зеленню.
З картоплею в мультиварці
Для приготування печені з курки в мультиварці можна взяти будь-частини птиці: гомілки, стегна або крила.
У процесі роботи знадобляться продукти:
- 350 г курятини;
- 500-600 г картоплі;
- цибулина;
- морква;
- 300-400 мл кип’яченої води;
- сіль і приправи.
Послідовність роботи:
- Вимити курятину, порізати і підсушити, відправити в чашу мультиварки на 5-7 хвилин, встановивши режим смаження.
- Почистити моркву, цибулю і картоплю. Цибулину дрібно порубати, моркву подрібнити на тертці, картоплю нарізати кубиками.
- Додати цибулю і моркву до м’яса, посолити, приправити спеціями і смажити ще чверть години.
- Покласти в каструлю картоплю, влити кип’ячену воду і готувати в режимі гасіння не менше півгодини.
На замітку. Готове блюдо повинне постояти, подавати на стіл через 10-15 хвилин після завершення роботи приладу.
Рецепт приготування по-домашньому
Традиційно печеня по-домашньому готують в духовці, помістивши інгредієнти у форму з високими стінками.
Для роботи знадобиться:
- 600 г курятини;
- 10-12 бульб картоплі;
- 2 цибулини;
- 2 моркви;
- 3-4 помідора;
- часник;
- зелень;
- бульйон або очищена вода;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Поділити курятину на невеликі шматочки, змішати з сіллю і спеціями.
- Крупно нарізати картоплю, посолити, приправити спеціями, тиском часником і дрібно посіченою зеленню.
- Очистити цибулю і моркву подрібнити і припустити на сковороді до м’якості.
- Порізати часточками томати, додати засмажку і залишити на вогні ще кілька хвилин.
- У змащену жиром форму викласти картоплю, потім м’ясо, а поверх помістити овочеву засмажку.
- Влити в блюдо очищену воду або бульйон і відправити в духовку.
Печеня буде готове, коли рідина випарується, а картопля стане м’якою.
Соковите печеня з куркою в горщиках
Можна приготувати печеня по-домашньому в горщиках, додавши до основних компонентів зелений горошок і сметану.
Для приготування знадобиться:
- куряче філе;
- картопля;
- цибулина;
- морква;
- зелений горошок;
- сметана;
- бульйон або кип’ячена вода;
- сіль і приправи.
Порядок приготування:
- Помити куряче філе і нарізати смужками.
- Почистити цибулину, моркву і картоплю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву подрібнити на тертці, картопля нашаткувати кубиками або напівкруглими часточками.
- Налити на дно кожного горщика трохи олії і викласти блюдо шарами, не забуваючи підсолювати. Спочатку йде картоплю, потім м’ясо, зелений горошок, морква і цибуля.
- Покласти в кожну порцію столову ложку сметани, залити водою так, щоб вона покрила складові, і відправити горщики в духовку.
Печеня з куркою буде готове приблизно через півтори години.
З додаванням грибів
Любителям грибів обов’язково сподобається це спекотне.
Для приготування страви потрібні наступні продукти:
- 500 г курятини;
- 500 г грибів;
- 8-10 картоплин;
- цибулина;
- 100 мл вершків;
- 100 мл фільтрованої води;
- кілька лаврових листочків;
- сіль і приправи.
Послідовність приготування:
- Почистити гриби, порізати і обсмажити з цибулею до м’якості, не забувши посолити.
- Нарізати картоплю великими часточками, обробити курятину на порційні шматки.
- Укласти підготовлені компоненти у змащену жиром вогнетривку форму, додати приправи, лавровий лист, влити вершки, воду і відправити в духовку.
На замітку. Печеня з грибами за цим рецептом можна готувати не тільки в духовці, але і на плиті, взявши посуд з товстими стінками.
Ситне блюдо в казані
Якщо серед кухонного начиння є казан, можна зробити в цьому посуді смачне і ситне печеня з баклажанами.
Для приготування знадобиться:
- 450-500 г курятини;
- 5-6 бульб картоплі;
- 3 баклажана;
- цибулина;
- 2 моркви;
- кілька часникових зубчиків;
- томатна паста;
- кип’ячена вода;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Почистити цибулю, моркву, часник, подрібнити і відправити в казан пассироваться на рослинному жирі.
- Поділити курку на порційні шматки, а коли овочі стануть м’якими, додати її в казан, приправивши сіллю і спеціями.
- Коли курятина зарум’яниться, ввести порізані кубиками баклажани і тушкувати на середньому вогні 5-7 хвилин.
- Порізати великими часточками картоплю, додати у спекотне, влити розведену водою томатну пасту і тушкувати під кришкою до готовності.
Перед подачею готова страва має настоятися. Після цього розкласти його по тарілках, посипати свіжою зеленню і подати до обіду.
Печеня з курки на сковороді
Якщо ні казана або каструлі з товстими стінками, можна зробити печеня з куркою на сковороді.
Для приготування потрібно:
- 350-400 г курячого м’яса;
- 4-5 картоплин;
- цибулина;
- морква;
- кілька болгарських перців;
- гострий перець за бажанням;
- томатна паста;
- кип’ячена вода;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Подрібнити ножем цибулину, моркву натерти на тертці, болгарські перці порізати півкільцями.
- Відправити овочі в сковороду обсмажуватися, а коли вони стануть м’якими, додати шматочки курки, сіль, спеції.
- Очистити картоплю, порізати часточками і ввести в жарку після того, як курка зарум’яниться.
- Влити в блюдо розведену водою томатну пасту, накрити кришкою і томити на плиті до тих пір, поки картопля не стане м’якою.
За кілька хвилин до того, як зняти посуд з вогню, можна посипати блюдо рубаною кінзою або базиліком.
Готуємо в томатному соусі
Смачним і ситним вийде печеня з курки в томатному соусі з кабачками.
Для приготування потрібні такі продукти:
- 450 г курки;
- 5-6 картоплин;
- невеликий кабачок;
- 2 цибулини;
- морква;
- 3-4 великих помідорів;
- кілька зубчиків часнику;
- гострий перець;
- сіль і приправи.
Порядок дій:
- У каструлю з товстими стінками викласти нарізану порційними шматками курятину, посипати сіллю і спеціями, смажити до утворення рум’яної скоринки.
- Припустити в сковороді подрібнену цибулю, моркву і часник, а коли овочі розм’якшаться, додати порізані кубиками помідори і продовжити готування, посипавши томатний соус гострим перцем.
- Нарізати напівкруглими скибочками або квадратними шматками картоплю і кабачок, після чого відправити до курятині.
- Влити в жарку томатний соус, при необхідності додати воду і тушкувати під кришкою, поки картопля не стане м’якою.
Подавати в глибоких тарілках, рясно полив томатним соусом.
Незвичайний рецепт з лимоном і часником
Лимонний сік у поєднанні з часником додадуть курці пікантний смак і аромат.
В процесі роботи будуть потрібні компоненти:
- 500 г курячого м’яса;
- 5-7 бульб картоплі;
- половинка лимона;
- 4-5 зубчиків часнику;
- пучок зелені;
- трохи оливкової олії;
- вершкове масло;
- бульйон або кип’ячена вода;
- сіль і приправи.
Порядок приготування:
- Вимити курятину, дати обсохнути і порізати шматками.
- Очистити картоплю і нарізати напівкруглими часточками.
- Змішати підготовлені компоненти, додати сіль, приправи, розтоплене вершкове масло і викласти у вогнетривкий посуд.
- Полити печеню бульйоном і відправити в духовку запікатися.
- Поки готується курка і картопля, дрібно нашаткувати зелень, розчавити пресом часникові зубчики і приправити складові лимонним соком і олією оливи.
- Коли спекотне буде готове, полити його приготованим соусом і залишити в духовці ще на кілька хвилин.
Спекотне за цим рецептом можна готувати не тільки в духовій шафі, але і в казані, в каструлі або на сковороді.