Складно підшукати страву більш багатолике, ніж печеня з м’ясом. Це страва призначений для тих, хто любить смачно і з задоволенням поласувати домашньою їжею, оцінити приємне поєднання ніжно обсмажених м’ясних шматків, томленных, як у старовину, в печі.
Печеня зі свининою і картоплею в горщиках
Страви з схожими назвами зустрічаються практично в кожній кухні світу. Однак печеня з м’ясом і картоплею в горщиках навіть за океаном визнано споконвічно російською стравою.
Склад інгредієнтів:
- масло пісне;
- цибуля ріпчаста — 4 шт.;
- свинина — 1 кг;
- сало — 200 г;
- бульйон — від 80 мл;
- картопля — 700 г;
- морква — 200 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- спеції (сіль, перець), листи лавра, прованські трави, прянощі — використовуємо смакам.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо шматок м’яса, промокаємо паперовими серветками, нарізаємо великими частинами.
- Подрібнюємо на кубики свиняче сало, нагріваємо в сковороді на невисокому вогні, чекаючи, щоб шматочки поступово випустили весь жир.
- Дістаємо отримані шкварки — вони закінчили свою службу. Поміщаємо порційно розділену свинину, обсмажуємо її не більше 10 хвилин, постійно перевертаючи. В кінці процесу приправляємо сіллю.
- Всі сторони м’яса повинні стати золотистими. Стежимо за тим, щоб не пересушити головний компонент страви. В цьому запорука смачного приготування печені в горщиках!
- Очищену картоплю нарізаємо брусочками або в іншій формі (як подобається), готуємо в окремій сковороді разом з аналогічно нарубаної морквою. Прогріваємо продукти в олії до напівготовності, трохи солимо і перчимо.
- Ще в одній ємності злегка обсмажуємо нашатковану півкільцями цибулю, з’єднуємо з шматочками оброблених бульб.
- Викладаємо в кожен горщик частина овочевого складу, зверху розміщуємо шар м’яса. Наповнюємо посуд компонентами страви майже до горлечка. Не забуваємо додати по листку лавра і кілька горошин духмяного перцю.
- Розливаємо по каструлькам залишився в сковороді склад жиру, потім розподіляємо бульйон. Останнім штрихом стануть подрібнені зубки часнику і рубана зелень.
- Закриваємо горщики, відправляємо години на півтора в духову шафу, нагріту до 180 °C.
Аналогічним способом отримували дуже смачна страва наші бабусі. Приклад, гідний наслідування!
Готуємо з яловичини
Отримати смачне і апетитне м’ясо в горщиках в духовці можна не тільки зі свинини. Для такого жаркого чудово підійде і свіжа яловичина.
Список продуктів:
- масло пісне;
- томати — 800 г;
- часникові зубки — 10 шт.;
- цибуля-порей — до 8 шт.;
- яловичина — 1,5 кг;
- оцет (краще яблучний) — 30 мл;
- солодка морква — 8 шт.;
- маленькі корінці пастернака — до 15 шт.;
- стебла черешкової селери — 4 шт.;
- листи лавра, гілочки чебрецю, спеції;
- бульйон курячий — від 400 мл.
Процес приготування:
- Оброблену яловичину нарізаємо великими шматками. Для отримання смачного печені в духовці чудово підійде грудинка, філейна частина, відруб від шиї.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Томати поділяємо на часточки, оформляємо кільцями стебла селери і світлу частину цибулі-порею. Шаткуємо в такому ж вигляді моркву натираємо корінці пастернака.
- Обсмажуємо порції м’яса, періодично перевертаючи шматочки, поки вони не покриються легкої рожевої скоринкою. Розкладаємо яловичину по горщикам, розподіляємо овочевий склад, добре перемішуємо.
- Вливаємо в ємності бульйон в обсязі, достатньому для покриття всієї маси розміщених продуктів. Ставимо печеня в піч, де воно буде нудитися 2,5 – 3 години при t 180 °C.
Як бачимо з поданого рецепта, вся складність процесу полягає в збірці інгредієнтів страви. Все інше робиться елементарно просто!
Як приготувати з фаршем
Серед усього розмаїття страв, приготованих в горщиках, печеня з фаршем без сумнівів стане вашим улюбленим і завжди бажаним страв.
Перелік компонентів:
- олія (оливкова або соняшникова);
- морква — 2 шт.;
- бульйон (будь за уподобанням) — 600 мл;
- фарш яловичий — 1 кг;
- печериці — 500 г;
- картопля — 300 г;
- коріння петрушки і селери — по 1 шт.;
- спеції (сіль, перець), розмарин.
Процес приготування:
- Очищаємо і промиваємо овочі. Картопляні бульби і моркву поділяємо на тонкі часточки. Натираємо коріння петрушки і селери. Гриби оформляємо маленькими шматочками.
- Викладаємо підготовлені продукти в чашу, приправляємо сіллю і перцем. Присмачую складу пісним ароматним маслом, посипаємо нарубаним розмарином. Все добре перемішуємо.
- Додаємо в яловичий фарш спеції і 40 мл рослинного жиру, робимо ретельний заміс отриманої маси.
- Для приготування печені використовуємо великий горщик або кілька невеликих. Викладаємо на дно кожної ємності частина м’ясного складу. Зверху маємо ряд з овочів з грибами. Таким способом формуємо кілька шарів, чергуючи компоненти страви.
- Заливаємо майбутнє страва будь-яким свіжим бульйоном і відправляємо на 50 хвилин в духовку (180 °C).
Незвичайний смак їжі особливо приваблює дітей. Ще б! Нічого навіть кусати не доводиться — клади в рот і з задоволенням ковтай!
Смачна печеня з м’ясом і грибами в горщиках в духовці
Використання дарів лісу в російській кухні дуже популярні, тому не дивно, що печеня, приготоване з м’ясом і грибами в горщиках, має дуже давню історію.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- картопля — 800 г;
- сир будь-якого сорту — 200 г;
- свинина — 600 г;
- часникові зубки — 4 шт.;
- гриби свіжі (підбираємо по смакам) — 500 г;
- бульйон/вода — 250 мл;
- паприка мелена, прованські трави;
- сіль морська, перець.
Поетапне приготування:
- Для отримання насиченого смаку їжі використовуємо свіжу свинину з жировими прошарками. Наприклад, корейку. Промиваємо м’ясо, видаляємо всі прожилки, можливі кісточки і надлишки сала.
- Промокаємо свинину серветками, нарізаємо крупною соломкою. Обсмажуємо в сильно нагрітій сковороді, безперервно перемішуючи шматки, щоб вони апетитно підрум’янилися. Аромат пішов з кухні, аж слинка набігли!
- Знімаємо з грибних капелюшків ніжну плівку, трохи вкорочуємо ніжки. Промиваємо продукт, ретельно просушуємо рушниками, шаткуємо тонкими слайсами.
- М’ясо вже трохи порожевіло, тому витягаємо шматочки з ємності, кладемо на тарілку. На місце свинини викладаємо печериці. Выпариваем надлишки вологи, підсмажуємо гриби до світло-коричневого відтінку і поміщаємо в окрему миску.
- Звільнилася посуд заповнюємо брусочками очищеного і порізаного картоплі. Його також оформляємо до золотистої скоринки, після чого доповнюємо нарізаними кільцями цибулі і кружечками моркви. Підсмажуємо до готовності.
- Розміщуємо м’ясо і овочі в горщики, викладаючи наступними шарами: картопля, свинина, гриби, цибулю з морквою. Зверху додаємо подрібнений часник. Солимо і перчимо продукти, посипаємо прованськими травами.
- Вливаємо в кожну ємність бульйон або питну воду. Закриваємо посуд, відправляємо на годину в духовку (180 °C).
В кінці процесу страву посипаємо сирної стружкою. Коли вона розпуститься у вигляді чудово ніжної скоринки, — страва готова!
Ситне блюдо з гречкою
М’ясо, приготоване в горщиках з розсипчастою і дуже ароматною крупою, набуває неповторний смак, стає найбільш ситним і поживним стравою.
Використовувані продукти:
- масло вершкове — 150 г;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- крупа гречана — 600 г;
- жирна яловичина — 800 г;
- томат-паста — 80 г;
- морква — 3 шт.;
- сіль, перець.
Техніка приготування:
- Просушуємо серветками ретельно оброблене і промите м’ясо, поділяємо шматок на великі порції.
- Як завжди, обсмажуємо всі сторони яловичини до легкої рум’яності, розподіляємо по горщикам.
- Очищаємо овочі, дрібно рубаємо цибулю шаткуємо солодку моркву. Пасеруємо продукти в олії до м’якого стану, маємо поверх м’ясного складу. Якщо в нашому розпорядженні є глиняний посуд ємністю 800 мл, то для такого горщика необхідно 210 г (склянку) попередньо промитої крупи.
- Додаємо томат-пасту, розведену бульйоном або питною водою. Приправляємо страву сіллю і перцем, заливаємо продукти рідким складом. Його рівень повинен бути на два пальці нижче краю посуду.
- Відправляємо печеня з яловичиною та гречкою на годину в духовку, нагріту до t 200 °C.
Готову страву тушкуємо в остигає печі ще хвилин 15 для створення остаточного смакового букета.
Печеня з м’ясом і сиром
Термічна обробка будь-якої страви в духовці сама по собі надає найбільш сприятливий вплив на його апетитні якості.
Перелік компонентів:
- масло пісне;
- морква, цибуля-ріпка, огірки мариновані — 3 шт.;
- м’ясо яловичини — 600 г;
- картопля — 500 г;
- сир твердих сортів — 150 г;
- якісний майонез — 100 г;
- бульйон — 300 мл;
- спеції (сіль, перець).
Порядок приготування:
- М’ясо обробляємо звичайним способом, нарізаємо великими кубиками. Обсмажуємо продукт до рожевого кольору, розкладаємо по горщикам.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Морква шаткуємо соломкою, дрібно рубаємо цибулю. Злегка пасеруємо компоненти страви, потім викладаємо на шматочки яловичини.
- Тепер кришимо мариновані огірки, розміщуємо їх на овочах. Завершуємо збірку страви картоплею, розділеним на великі частини.
- Приправляємо продукти сіллю і перцем, присмачую свіжим майонезом. Вливаємо кількість бульйону так, щоб його рівень був трохи вище овочевого шару.
- Посипаємо все сирної стружкою, запікаємо страва 50 хвилин при t 190 °C.
Подаємо печеня в горщиках в гарячому вигляді — з печі і відразу на стіл!
Незвичайний смак з чорносливом
Цей рецепт призначений для любителів неординарно оформлених страв з незвичайним смаком. Сухофрукти допоможуть нам у здійсненні цієї кулінарної справи!
Склад інгредієнтів:
- олія соняшникова;
- цибуля ріпчаста — 6 шт.;
- яловичина — 1 кг;
- чорнослив — від 20 шт.;
- морква — 2 шт.;
- бульби картоплі — від 800 м;
- майонез використовуємо смакам;
- спеції, лист лавра, зелень.
Приготування страви:
- Оброблений шматок м’яса поділяємо на великі частини, швидко обсмажуємо до рум’яності, злегка солимо і перчимо.
- Ошпарюємо чорнослив, ретельно промиваємо. Якщо в сухофруктах є кісточки, — видаляємо.
- Натираємо очищену моркву, дрібно шаткуємо звільнений від лушпиння цибулі.
- Викладаємо на дно глиняних ємностей золотисті шматочки м’яса. Доповнюємо їх двома сушеними плодами сливи, потім розміщуємо трохи подрібненого цибулі, лист лавра.
- Далі маємо морквяну соломку і розділені на частини бульби картоплі.
- Знову трохи солимо і перчимо продукти, приправляємо їх майонезом і посипаємо нарубаною зеленню.
- Наповнюємо ємності водою. Її рівень повинен лише доходити до картопляного шару.
Залишаємо посуд з їжею години на півтора нудитися в печі (180 °C). Отримуємо чудову страву з дуже пікантним смаком.
Печеня з м’ясом — універсальне блюдо, перспективний для втілення самої зухвалої кулінарної фантазії. Що задумав, то і неодмінно приготуємо!