Печеня з м’ясом – 7 смачних рецептів приготування

Складно підшукати страву більш багатолике, ніж печеня з м’ясом. Це страва призначений для тих, хто любить смачно і з задоволенням поласувати домашньою їжею, оцінити приємне поєднання ніжно обсмажених м’ясних шматків, томленных, як у старовину, в печі.

Печеня зі свининою і картоплею в горщиках

Страви з схожими назвами зустрічаються практично в кожній кухні світу. Однак печеня з м’ясом і картоплею в горщиках навіть за океаном визнано споконвічно російською стравою.

Склад інгредієнтів:

  • масло пісне;
  • цибуля ріпчаста — 4 шт.;
  • свинина — 1 кг;
  • сало — 200 г;
  • бульйон — від 80 мл;
  • картопля — 700 г;
  • морква — 200 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • спеції (сіль, перець), листи лавра, прованські трави, прянощі — використовуємо смакам.

Спосіб приготування:

  • Ретельно промиваємо шматок м’яса, промокаємо паперовими серветками, нарізаємо великими частинами.
  • Подрібнюємо на кубики свиняче сало, нагріваємо в сковороді на невисокому вогні, чекаючи, щоб шматочки поступово випустили весь жир.
  • Дістаємо отримані шкварки — вони закінчили свою службу. Поміщаємо порційно розділену свинину, обсмажуємо її не більше 10 хвилин, постійно перевертаючи. В кінці процесу приправляємо сіллю.
  • Всі сторони м’яса повинні стати золотистими. Стежимо за тим, щоб не пересушити головний компонент страви. В цьому запорука смачного приготування печені в горщиках!
  • Очищену картоплю нарізаємо брусочками або в іншій формі (як подобається), готуємо в окремій сковороді разом з аналогічно нарубаної морквою. Прогріваємо продукти в олії до напівготовності, трохи солимо і перчимо.
  • Ще в одній ємності злегка обсмажуємо нашатковану півкільцями цибулю, з’єднуємо з шматочками оброблених бульб.
  • Викладаємо в кожен горщик частина овочевого складу, зверху розміщуємо шар м’яса. Наповнюємо посуд компонентами страви майже до горлечка. Не забуваємо додати по листку лавра і кілька горошин духмяного перцю.
  • Розливаємо по каструлькам залишився в сковороді склад жиру, потім розподіляємо бульйон. Останнім штрихом стануть подрібнені зубки часнику і рубана зелень.
  • Закриваємо горщики, відправляємо години на півтора в духову шафу, нагріту до 180 °C.

Аналогічним способом отримували дуже смачна страва наші бабусі. Приклад, гідний наслідування!

Готуємо з яловичини

Отримати смачне і апетитне м’ясо в горщиках в духовці можна не тільки зі свинини. Для такого жаркого чудово підійде і свіжа яловичина.

Список продуктів:

  • масло пісне;
  • томати — 800 г;
  • часникові зубки — 10 шт.;
  • цибуля-порей — до 8 шт.;
  • яловичина — 1,5 кг;
  • оцет (краще яблучний) — 30 мл;
  • солодка морква — 8 шт.;
  • маленькі корінці пастернака — до 15 шт.;
  • стебла черешкової селери — 4 шт.;
  • листи лавра, гілочки чебрецю, спеції;
  • бульйон курячий — від 400 мл.
Дивіться також:  Гуляш з індички – 8 рецептів, як приготувати в мультиварці і на сковороді

Процес приготування:

  • Оброблену яловичину нарізаємо великими шматками. Для отримання смачного печені в духовці чудово підійде грудинка, філейна частина, відруб від шиї.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Томати поділяємо на часточки, оформляємо кільцями стебла селери і світлу частину цибулі-порею. Шаткуємо в такому ж вигляді моркву натираємо корінці пастернака.
  • Обсмажуємо порції м’яса, періодично перевертаючи шматочки, поки вони не покриються легкої рожевої скоринкою. Розкладаємо яловичину по горщикам, розподіляємо овочевий склад, добре перемішуємо.
  • Вливаємо в ємності бульйон в обсязі, достатньому для покриття всієї маси розміщених продуктів. Ставимо печеня в піч, де воно буде нудитися 2,5 – 3 години при t 180 °C.

Як бачимо з поданого рецепта, вся складність процесу полягає в збірці інгредієнтів страви. Все інше робиться елементарно просто!

Як приготувати з фаршем

Серед усього розмаїття страв, приготованих в горщиках, печеня з фаршем без сумнівів стане вашим улюбленим і завжди бажаним страв.

Перелік компонентів:

  • олія (оливкова або соняшникова);
  • морква — 2 шт.;
  • бульйон (будь за уподобанням) — 600 мл;
  • фарш яловичий — 1 кг;
  • печериці — 500 г;
  • картопля — 300 г;
  • коріння петрушки і селери — по 1 шт.;
  • спеції (сіль, перець), розмарин.

Процес приготування:

  • Очищаємо і промиваємо овочі. Картопляні бульби і моркву поділяємо на тонкі часточки. Натираємо коріння петрушки і селери. Гриби оформляємо маленькими шматочками.
  • Викладаємо підготовлені продукти в чашу, приправляємо сіллю і перцем. Присмачую складу пісним ароматним маслом, посипаємо нарубаним розмарином. Все добре перемішуємо.
  • Додаємо в яловичий фарш спеції і 40 мл рослинного жиру, робимо ретельний заміс отриманої маси.
  • Для приготування печені використовуємо великий горщик або кілька невеликих. Викладаємо на дно кожної ємності частина м’ясного складу. Зверху маємо ряд з овочів з грибами. Таким способом формуємо кілька шарів, чергуючи компоненти страви.
  • Заливаємо майбутнє страва будь-яким свіжим бульйоном і відправляємо на 50 хвилин в духовку (180 °C).

Незвичайний смак їжі особливо приваблює дітей. Ще б! Нічого навіть кусати не доводиться — клади в рот і з задоволенням ковтай!

Смачна печеня з м’ясом і грибами в горщиках в духовці

Використання дарів лісу в російській кухні дуже популярні, тому не дивно, що печеня, приготоване з м’ясом і грибами в горщиках, має дуже давню історію.

Необхідні компоненти:

  • масло пісне;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • картопля — 800 г;
  • сир будь-якого сорту — 200 г;
  • свинина — 600 г;
  • часникові зубки — 4 шт.;
  • гриби свіжі (підбираємо по смакам) — 500 г;
  • бульйон/вода — 250 мл;
  • паприка мелена, прованські трави;
  • сіль морська, перець.
Дивіться також:  Паштет з печінки – 14 рецептів приготування в домашніх умовах

Поетапне приготування:

  • Для отримання насиченого смаку їжі використовуємо свіжу свинину з жировими прошарками. Наприклад, корейку. Промиваємо м’ясо, видаляємо всі прожилки, можливі кісточки і надлишки сала.
  • Промокаємо свинину серветками, нарізаємо крупною соломкою. Обсмажуємо в сильно нагрітій сковороді, безперервно перемішуючи шматки, щоб вони апетитно підрум’янилися. Аромат пішов з кухні, аж слинка набігли!
  • Знімаємо з грибних капелюшків ніжну плівку, трохи вкорочуємо ніжки. Промиваємо продукт, ретельно просушуємо рушниками, шаткуємо тонкими слайсами.
  • М’ясо вже трохи порожевіло, тому витягаємо шматочки з ємності, кладемо на тарілку. На місце свинини викладаємо печериці. Выпариваем надлишки вологи, підсмажуємо гриби до світло-коричневого відтінку і поміщаємо в окрему миску.
  • Звільнилася посуд заповнюємо брусочками очищеного і порізаного картоплі. Його також оформляємо до золотистої скоринки, після чого доповнюємо нарізаними кільцями цибулі і кружечками моркви. Підсмажуємо до готовності.
  • Розміщуємо м’ясо і овочі в горщики, викладаючи наступними шарами: картопля, свинина, гриби, цибулю з морквою. Зверху додаємо подрібнений часник. Солимо і перчимо продукти, посипаємо прованськими травами.
  • Вливаємо в кожну ємність бульйон або питну воду. Закриваємо посуд, відправляємо на годину в духовку (180 °C).

В кінці процесу страву посипаємо сирної стружкою. Коли вона розпуститься у вигляді чудово ніжної скоринки, — страва готова!

Ситне блюдо з гречкою

М’ясо, приготоване в горщиках з розсипчастою і дуже ароматною крупою, набуває неповторний смак, стає найбільш ситним і поживним стравою.

Використовувані продукти:

  • масло вершкове — 150 г;
  • цибуля ріпчаста — 3 шт.;
  • крупа гречана — 600 г;
  • жирна яловичина — 800 г;
  • томат-паста — 80 г;
  • морква — 3 шт.;
  • сіль, перець.

Техніка приготування:

  • Просушуємо серветками ретельно оброблене і промите м’ясо, поділяємо шматок на великі порції.
  • Як завжди, обсмажуємо всі сторони яловичини до легкої рум’яності, розподіляємо по горщикам.
  • Очищаємо овочі, дрібно рубаємо цибулю шаткуємо солодку моркву. Пасеруємо продукти в олії до м’якого стану, маємо поверх м’ясного складу. Якщо в нашому розпорядженні є глиняний посуд ємністю 800 мл, то для такого горщика необхідно 210 г (склянку) попередньо промитої крупи.
  • Додаємо томат-пасту, розведену бульйоном або питною водою. Приправляємо страву сіллю і перцем, заливаємо продукти рідким складом. Його рівень повинен бути на два пальці нижче краю посуду.
  • Відправляємо печеня з яловичиною та гречкою на годину в духовку, нагріту до t 200 °C.
Дивіться також:  Печенковий торт з яловичої печінки класичний - 8 рецептів приготування з морквою та цибулею

Готову страву тушкуємо в остигає печі ще хвилин 15 для створення остаточного смакового букета.

Печеня з м’ясом і сиром

Термічна обробка будь-якої страви в духовці сама по собі надає найбільш сприятливий вплив на його апетитні якості.

Перелік компонентів:

  • масло пісне;
  • морква, цибуля-ріпка, огірки мариновані — 3 шт.;
  • м’ясо яловичини — 600 г;
  • картопля — 500 г;
  • сир твердих сортів — 150 г;
  • якісний майонез — 100 г;
  • бульйон — 300 мл;
  • спеції (сіль, перець).

Порядок приготування:

  • М’ясо обробляємо звичайним способом, нарізаємо великими кубиками. Обсмажуємо продукт до рожевого кольору, розкладаємо по горщикам.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Морква шаткуємо соломкою, дрібно рубаємо цибулю. Злегка пасеруємо компоненти страви, потім викладаємо на шматочки яловичини.
  • Тепер кришимо мариновані огірки, розміщуємо їх на овочах. Завершуємо збірку страви картоплею, розділеним на великі частини.
  • Приправляємо продукти сіллю і перцем, присмачую свіжим майонезом. Вливаємо кількість бульйону так, щоб його рівень був трохи вище овочевого шару.
  • Посипаємо все сирної стружкою, запікаємо страва 50 хвилин при t 190 °C.

Подаємо печеня в горщиках в гарячому вигляді — з печі і відразу на стіл!

Незвичайний смак з чорносливом

Цей рецепт призначений для любителів неординарно оформлених страв з незвичайним смаком. Сухофрукти допоможуть нам у здійсненні цієї кулінарної справи!

Склад інгредієнтів:

  • олія соняшникова;
  • цибуля ріпчаста — 6 шт.;
  • яловичина — 1 кг;
  • чорнослив — від 20 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • бульби картоплі — від 800 м;
  • майонез використовуємо смакам;
  • спеції, лист лавра, зелень.

Приготування страви:

  • Оброблений шматок м’яса поділяємо на великі частини, швидко обсмажуємо до рум’яності, злегка солимо і перчимо.
  • Ошпарюємо чорнослив, ретельно промиваємо. Якщо в сухофруктах є кісточки, — видаляємо.
  • Натираємо очищену моркву, дрібно шаткуємо звільнений від лушпиння цибулі.
  • Викладаємо на дно глиняних ємностей золотисті шматочки м’яса. Доповнюємо їх двома сушеними плодами сливи, потім розміщуємо трохи подрібненого цибулі, лист лавра.
  • Далі маємо морквяну соломку і розділені на частини бульби картоплі.
  • Знову трохи солимо і перчимо продукти, приправляємо їх майонезом і посипаємо нарубаною зеленню.
  • Наповнюємо ємності водою. Її рівень повинен лише доходити до картопляного шару.

Залишаємо посуд з їжею години на півтора нудитися в печі (180 °C). Отримуємо чудову страву з дуже пікантним смаком.

Печеня з м’ясом — універсальне блюдо, перспективний для втілення самої зухвалої кулінарної фантазії. Що задумав, то і неодмінно приготуємо!

Прокрутка до верху